Slovenija

Prvomajska srečanja in kresovi

Ljubljana, 30. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na predvečer mednarodnega praznika dela, 1. maja, so širom po državi zagoreli številni kresovi. Na sam praznik pa bodo po vsej Sloveniji na tradicionalno prvomajskih delavskih shajališčih potekala številna prvomajska praznovanja in množična srečanja.

Prvomajska praznovanja in množična srečanja pripravljajo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), druge sindikalne organizacije in lokalna društva.

Kresovanje
Kresovanje FOTO: Reuters

Na ljubljanskem Rožniku je območna organizacija ZSSS Ljubljane in okolice pripravila prireditev skupaj s kresovanjem, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik ZSSS Dušan Semolič. Proslava praznika dela pa se bo nadaljevala v četrtek, ko bo na osrednji prvomajski prireditvi na Rožniku Ljubljančane nagovorila ljubljanska županja Danica Simšič.

V treh obalnih občinah so prvomajska praznovanja pričeli z današnjim kresovanjem, kresovi so zagoreli med 20. in 21. uro. Po napovedih bosta najbolj množično obiskani organizirani kresovanji v koprski občini na Markovcu in na Vršiču. Kresovanje na Markovcu, ki ga organizira Obalna sindikalna organizacija - Konfederacija sindikatov 90 (OSO - KS 90), so udeleženci začeli ob 19.30, ko so se z baklami, zastavami in petjem od parka pri koprski tržnici napotili h kurišču pri osnovni šoli Antona Ukmarja. Osmo leto zapored pa v istrski vasici Truške prirejajo kresovanje s kulturnim programom na Vršiču in rekreativne aktivnosti, ki so se začele ob 14.30. Na Vršiču pričakujejo, da se bo kresovanja udeležilo približno 2000 ljudi, je povedal predsednik Turističnega društva Truške Marinko Rodica. V Strunjanu v piranski občini je kres zagorel na gramoznem parkirišču pri teniških igriščih pod Krkinim zdraviliščem, v Luciji pa na gramoznem parkirišču ob Marini Portorož. Kresovanja so pripravile še številne obalne krajevne skupnosti in turistična društva.

Na Obali bo najbolj množična prireditev s piknikom 1. maja potekala v organizaciji OSO - KS 90 na kopališču v Simonovem zalivu v Izoli. Obiskovalce bosta pozdravila tudi županja občine Izola Breda Pečan in predstavnik obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. Organizatorji pričakujejo, da se bo prireditve udeležilo 5000 ljudi. V vasi Rakitovec pod Kraškim robom bodo na ta dan od 14. do 22. ure odprli mejo in omogočili prost prehod med Slovenijo in Hrvaško na območju predvidenega maloobmejnega prehoda Rakitovec - Slum. Popoldne se bodo na maloobmejnem prehodu srečali župani obmejnih občin. Za zabavo pa bo poskrbljeno pod šotorom v Rakitovcu. V piranski občini bosta praznik dela obeležila najprej zjutraj na Tartinijevem trgu Mladinski pihalni orkester Piran in mažoretna skupina Twirling klub Piran. Pozneje bodo nastop ponovili pri hotelu Palace v Portorožu in pred krajevno skupnostjo Lucija.

Na Goriškem bo, tako kot vsako leto, osrednji dogodek ob prazniku dela tradicionalno prvomajsko srečanje v Opatjem selu na Krasu. Organizira ga območna organizacija ZSSS Posočja. Začelo so bo ob 15. uri. Gost srečanja bo Srečko Čater, predsednik Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije.

Kresovali so tudi na Viru pri Domžalah, na Gorenjskem pa bodo potekale osrednje prvomajske prireditve v Škofji Loki, kjer bo zbrane pozdravil generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Tone Rozman, v Poljanah nad Jesenicami, kjer bo slavnostni govornik jeseniški župan Boris Bergant, ter v planinskem zavetišču Gozd.

Tako kot vsako leto so tudi letos na Štajerskem mednarodni praznik dela začeli praznovati že na predvečer 1. maja, ko so na številnih vrhovih v Slovenskih goricah, Halozah, na Kozjaku in Pohorju zagoreli kresovi. Največje kresovanje na Štajerskem so pripravili na Ptuju, kjer je zbranim spregovoril predsednik Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Anton Rozman. Na predvečer praznika so kres prižgali tudi na Hardeku pri Ormožu, kjer je zbranim spregovorila sekretarka območne organizacije ZSSS v Podravju Branka Jurak. Na kresovanju pri Treh kraljih na Pohorju pa je govoril sekretar krajevne pisarne ZSSS v Slovenski Bistrici Dušan Detiček.

Osrednja prvomajska prireditev na Štajerskem bo na praznični dan v Mariboru na Snežnem stadionu pod Pohorjem. Na prireditvi, ki jo skupaj pripravljata območna organizacija ZSSS v Podravju in Radio Maribor, bo slavnostni govornik predsednik ZSSS Dušan Semolič, poleg tega pa bo na prireditvi potekala tudi priljubljena javna oddaja Radia Maribor, imenovana Radijska delavnica znancev. Prvomajsko srečanje pripravljajo tudi v Jeruzalemu pri Ormožu, kjer se na praznični dan vsako leto zbere več sto obiskovalcev iz Slovenskih goric in Prlekije. Sicer pa so kresovali tudi v Murski Soboti in Gornji Radgoni, prebivalce Ljutomera in Murske Sobote pa bo na praznik dela zbudila budnica.

Celjska območna organizacija ZSSS bo na praznik dela v sodelovanju s planinskimi in gasilskimi društvi ter gostinci pripravila prvomajska druženja, ki se bodo na številnih lokacijah pričela ob 11. uri. Na tradicionalni lokaciji, v Celjski koči, je organizator druženja podjetje Kac - gradbeništvo, udeležence bo nagovoril sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Kaluža, nastopil pa bo tudi Pihalni orkester štorskih železarjev. Osrednje prvomajske prireditve bodo potekale tudi v Šmiglovi zidanici v bližini Prebolda, na Šmohorju nad Laškim in na vrhu Resevne pri Šentjurju.

V Velenju je potekala akademija v počastitev praznika dela, na igrišču Vrbovec Nazarje pa bo maraton 24 ur malega nogometa. Osrednja prvomajska prireditev pa bo potekala na Graški Gori. Pri tem bo navzoče pozdravila predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije Dragica Andlovič. Med drugim bo prebivalce v Velenju, Šoštanju, Šmartnem ob Paki, Mozirju, Nazarju, Ljubnem, Lučah, Gornjem Gradu in Solčavi 1. maja zbudila prvomajska budnica.

Na Koroškem bodo na 1. maj potekale štiri večje prireditve in nekaj manjših. Koroška območna organizacija ZSSS pripravlja dve prireditvi, na Kremžarici v Mestni občini Slovenj Gradec in na Županku v občini Radlje ob Dravi, obe pa se bosta začeli ob 11. uri. Na Kremžarici bo slavnostna govornica sindikalna predstavnica v tekstilnem podjetju Inpod Otiški Vrh v stečaju Alenka Vavkan, na Županku pa član izvršnega odbora sindikata Koroške trgovine Ivan Okrogelnik.

V občini Ravne na Koroškem Sindikat kovinske in elektro industrije pripravlja v četrtek proslavo na Ivarčkem jezeru, pri tem pa bosta zbrane nagovorila predsednik Delavske zveze Miloš Pavlica in ravenski župan Maksimiljan Večko. V občini Dravograd prvomajsko proslavo pripravlja tamkajšnje planinsko društvo; tradicionalno srečanje na Košenjaku se bo tako začelo ob 11. uri, slavnostna govornica pa bo dravograjska županja Marijana Cigala. Sicer manjše proslave ob prazniku dela pripravljajo tudi v nekaterih drugih koroških občinah.

Na Dolenjskem in v Beli krajini so začetek prvomajskega praznovanja obeležili s kresovanjem v Novem mestu in na Smuku v Beli krajini. Osrednja četrtkova prireditev pa bo srečanje na Debencu pri Mirni, na katerem bo zbrane pozdravil sekretar ZSSS Milan Utroša. Sindikat delavcev Slovenije - Solidarnost pa na praznik dela organizira tradicionalni sindikalni tabor na Gorjancih. Na območju občine Žužemberk bodo drevi kresovali pri ruševinah cerkve sv. Katarine pri vasi Plešivica, pri Domu konjerejcev na Plešivici nad Dvorom, ob spomeniku NOB na Cviblju v Žužemberku in na Frati. Praznik dela bodo v tej občini obeležili s prvomajskim pohodom iz Žužemberka na Komanco pri Malem Lipju, kjer bo potekalo tudi tradicionalno prvomajsko srečanje.

Območna organizacija ZSSS Posavje pripravlja v četrtek dve prvomajski prireditvi, in sicer na Lisci pri Sevnici, kjer bosta zbrane nagovorila član državnega sveta Štefan Teraž in izvršni sekretar ZSSS Gregor Miklič, ter v Šentvidu nad Čatežem, ko bo udeležence pozdravil župan brežiške občine in poslanec v državnem zboru Andrej Vizjak.

Prvi maj bodo tradicionalno praznovale tudi vse tri zasavske občine. V Trbovljah in Hrastniku bodo kresovali danes, v Zagorju ob Savi pa je 1. maja organiziran tradicionalni pohod na Pleše. Na kresovanju v Trbovljah, ki se je začelo ob 19. uri, je igrala Delavska godba Trbovlje, nastopil pa je tudi pevski zbor Zarja. Slavnostni govornik na kresovanju je bil trboveljski župan Bogdan Barovič. V Hrastniku, kjer se je kresovanje začelo ob isti uri kot v Trbovljah, je igrala Rudarska godba Hrastnik, slavnostni govornik pa je bil predsednik sindikata TKI Hrastnik in član predsedstva sindikata KNG Slovenija Jože Kačič. Na Plešah, kjer se bo prvomajska proslava pričela 1. maja ob 11. uri, bo nastopil Pihalni orkester Svea in pevski zbor z OŠ Štirna. Slavnostni govornik bo zagorski župan Matjaž Švagan.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0