Slovenija

Prvomajski protest: 'Nismo potrošni material, ki ga izrabiš in zavržeš'

Ljublana, 01. 05. 2024 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Udeleženci prvega prvomajskega protestnega shoda so v središču prestolnice opozorili na slab položaj zaposlenih, njihovo izkoriščanje, širjenje prekarne oblike dela, vse višje cene življenjskih stroškov ter stagnacijo plač. "Prekaren način življenja ni le faza odraščanja, po kateri se postavimo na noge in normalno zaživimo: po študiju nas še naprej čakajo prekarna dela, ne pa redna zaposlitev," je na primer dejal predstavnik študentskega društva Iskra Primož Kolenc.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Protestni shod v Ljubljani
  02:41
  Iz 24UR: Protestni shod v Ljubljani
 • Iz SVETA: Prvomajski protest
  02:49
  Iz SVETA: Prvomajski protest

"Delavke in delavci imamo vsako leto manj razlogov za praznovanje, skrbi, nezadovoljstvo in jeza pa povečujejo," so poudarili organizatorji prvega protestnega shoda ob 1. maju. Ob tem so izpostavili naraščajoče življenjske stroške ter plače, ki stagnirajo, prav tako pa tudi izkoriščanje na delovnih mestih ter vse večje število ur, ki jih morajo zaposleni preživeti v službi.

Tu pa je tudi, kot so dejali, dobičkonosnost delodajalcev, ki da nenehno iščejo nove načine za ustvarjanje dobička. "S premajhnim številom zaposlenih na izmeno je dela za ostale zaposlene več, zato je tudi stopnja izkoriščanja večja." Opozorili so tudi na prekrarnost, razpadanje sistemov socialne države ter rekordne dobičke gospodarstva, "od katerih delavci nimajo popolnoma nič". 

Na protestu so se zbrali predstavniki sindikatov, študentov in drugih civilnodružbenih organizacij. "Atipične oblike dela že več let izpodrivajo redne zaposlitve, pojavljajo se vedno nove oblike dela, vedno bolj prekarne, pri katerih pa ni nobenih varovalk pred odpuščanjem, ni delavskih in socialnih pravic, kot so plačana bolniška odsotnost, dopust, plačan prevoz na delo, plačana malica in podobno," je dejala Mojca Žerak, Sindikat Mladi plus. Zaradi tega so prekarni delavci v izredno ranljivem in negotovem položaju.

"Več kot imamo prekarcev, manj imamo delavcev in delavk z zagotovljeno stabilnostjo in varnostjo v življenju," je bila jasna. Spomnila je tudi, da je aktualna vlada pred volitvami obljubljala rešitve, v koalicijsko pogodbo so zapisali, da se bodo sistemsko lotili problema prekarnosti. "Smo že na polovici njihovega mandata, rešitev pa še vedno ni na vidiku."

'Prekaren način življenja ni le faza odraščanja študenta'

Prav tovrstnemu delu, ki nima nobenih varoval, pa so zlasti podvrženi tudi študenti, je dejal predstavnik študentskega društva Iskra Primož Kolenc. "Kapitalistom se naše delo splača, saj niso dolžni izplačevati ne malic in ne prevoza, ob daljših bolniških odsotnostih pa nas običajno kar odpustijo," je dejal. Ob tem pa je spregovoril tudi o posrednikih študentskega dela: "Na naš račun polnijo žepe z dajatvami, ki jim jih moramo obvezno plačevati. Plačujemo jim zato, da smo lahko izkoriščani."

Tu pa je tudi stanovanjsko vprašanje. "Ker je javnih študentskih domov premalo, tretjina upravičencev ne pride do postelje. Novih domov se ne gradi, stari razpadajo, država jih zapira," je še izpostavil Kolenc.

"Prekaren način življenja ni le faza odraščanja, po kateri se postavimo na noge in normalno zaživimo: po študiju nas še naprej čakajo prekarna dela, ne pa redna zaposlitev," je še spomnil.

Žiga Brdnik iz sindikata ZASUK je predstavil položaj samozaposlenih v kulturi. Ti so si, kot je dejal, primorani sami kriti prispevke in davke ter stroške dela, kot sta prevoz in malica. Prav tako pa morajo sami kriti tudi stroške delovnih prostorov, opreme, materiala ter računovodske in administrativne stroške. "Za nas ne veljajo nobeni enotni standardi, ne ščiti nas nobena pogodba. Zato smo se odločili, da je skrajni čas, da premagamo individualizem in atomiziranost našega sektorja, se sindikalno organiziramo in se začnemo pogajati," je dejal.

Izpostavil je tudi, da so številni delavci povsem samoobremenjeni. "V času, ko je v Sloveniji rekordno nizka brezposelnost, imamo že več kot 100.000 samozaposlenih, številni od nas so v prikritih delovnih razmerjih. Teh 100.000 delavcev nas je povsem samoobremenjenih," je povedal.

'Položaj delavcev se slabša, ne glede na njihovo državljanstvo'

Predstavnik Ambasade Rog pa  je opozoril na položaj delavcev migrantov. "Ker vemo, da s svojim delom prispevamo k razvoju Slovenije, vztrajamo pri tem, da nismo potrošni material, ki ga izrabiš in zavržeš," je dejala ter izpostavila, da kljub delu dobivajo odločbe o izgonu. Najhuje pa se ji zdi, da prebivalcem Slovenije o njih govorijo laži. "Pravijo, da smo kriminalci. Da smo grožnja. Da smo breme. Pravijo, da itak zapustimo državo po nekaj dnevih. V resnici tiste, ki ostanemo, deportira vlada. Ne pristajamo na takšno obravnavo delavcev."

Verjame, da lahko delu povrnejo čast in dostojanstvo, če se povežejo še z drugimi. Če bi država spoštovala delavce nasploh, je prepričana, da država bi spoštovala tudi tuje delavce. "Zdaj pa vidimo ravno nasprotno, položaj delavcev se slabša, ne glede na njihovo državljanstvo. To nam veliko pove o sistemu, v katerem živimo, in ta sistem ni dober za večino ljudi," je povedala.

Protesta se je udeležilo več sindikatov in drugih civilno-družbenih organizacij, med njimi tudi stavkajoči z upravnih enot, dostavljavci hrane in Gibanje za pravice Palestincev, ki so prebrali poziv palestinskih sindikatov, ki pozivajo k prekinitvi oboroževanja Izraela. "Na protestu so bili vsi enotni - nujno je, da se delavski boji povezujejo, da se gradi moč delavk in delavcev ter da je bil tokratni protest šele začetek skupnega boja za lepšo prihodnost," so še sporočili iz sindikata Mladi Plus.

 • zacetni
 • VITALHIT
 • KLET KRŠKO
 • SWY
 • WIDEX
 • PEČJAK
 • NEPREMICNINE
 • LISCA

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
02. 05. 2024 20.38
+0
Takšen protest pa je možen samo v Sloveniji. Prvič, na protestu je bilo 90 procentov takšnih, ki ne delajo. Drugič, protestirajo proti kapitalizmu, ki globalno gledano, predstavlja 95 procentov celotne svetovne ureditve (tudi Kitajska je kapitalistična, skrita za zaveso komunistične oblasti). Kapitalizem, ki daje kruh vsem in polni državno blagajno, da tudi socialci, kot je večina teh, dobijo socialne. Tretjič, plakat Lenina v rokah mlečnega otroka, ki nima pojma kaj je Lenin bil. Človek, ki je odgovoren za milijone smrti, oče Komunizma in ideologije, ki je na ravni Fašizma in Nacizma. To je tako, kot da bi paradirali s sliko Musolinija ali pa Hitlerja. Samo v Sloveniji je to možno, v tujini bi takšnega odstranili iz protesta in poslali k sodniku za prekrške! V 10 vzhodnoevropskih državah bi ga pa množica pretepla! Samo pri nas se 1 Maj povezuje s komunizmom in rdečo zvezdo! Tile mlečni otroci pa pozabljajo, da je osnova za 1 Maj nastala v ZDA! Kot dan, za pravice delavcev, ne pa pravice poveličevanja diktatur in množičnih morilcev!
vednokontra
02. 05. 2024 18.32
+3
frenk707, Kdo je plenil 1945? Če nisi podpisal oddaje premoženja si šel na Goli otok ali pred zid. Tovarne, stanovanja, hiše, posestva, 80% staromeščanskih stanovanj so zaplenili in v njih naselili svoje priviligirance, katerih potomci protestirajo.
cecen
02. 05. 2024 17.25
+5
Hehe, kulturnik se pritožuje, da si mora kot SP sam plačevati malico, prevoz, stroške administracije... Kaj bi mu tudi to morala država kriti? Ali vsem ostali obrtnikom država krije te stroške? Mislim da je čas, da se deklice in dečki nekoliko, vsaj približno, spustijo v bližino realnih tal. Kolikor se ne strinjam z JJ, mislim da je na X povedal zelo realno - v množici jih ni bilo prav veliko, ki živijo od lastnega dela.
marker1
02. 05. 2024 17.25
+4
Ti zagreti mladci iz sindikata Mladi Plus mislijo, da še vedno živimo v socializmu. Zdaj smo del evropske unije in kapitalizem je njeno gonilo uspeha. Mladi naj najprej dobro premislijo, kaj bodo študirali. Če bodo študirali naravoslovne vede, se bodo lahko povsod zaposlili, celo v tujini, vendar bo odpadlo študentsko delo in zabave, ker se bo treba precej učiti. Če boste izbrali lažji študij na družboslovnih univerzah, boste imeli po zaključku težave z zaposlitvijo, v tujini pa bo možnost zaposlitve nična. Lahko pa boste med študijem opravljali delo, saj zabave stanejo. Na vas mladih je odločitev.
JApajaDAja
02. 05. 2024 16.32
zakaj se ne uskladite še v poročanju udeležencev...eni cca 200, ta drugi manj kot 1000 /kar sicer drži,200 je manj kot 1000/..ampak, saj vemo za kaj gre, a ne ? :-)
vednokontra
02. 05. 2024 16.14
+2
ap100; Še je pamet v dolini Šenfrorjanski. Dobro napisano in pojasnjeno.
mackon08
02. 05. 2024 16.01
Protest na ulici je tuljenje v polno luno. Tam kjer so premale plače zaleže edino štrajk. Ti so protestirali na ulici delodajalci in politiki, ki so odgovorni pa se mastili na piknikih.
zmago56
02. 05. 2024 15.15
+5
Pošteni delodajalci ( lastniki firm ) izkoriščajo zaposlene delavce tako, da jim nudijo delo in s tem možnost zaslužka za življenje in istočasno polnijo še državni proračun. Lenuhi, delomržneži, nevladniki in ostali mešalci megle pa NIČ ne ustvarjajo, ampak le pridne delavce in delodajalce izkoriščajo in na njihov račun živijo. Kdo je tukaj večji izkoriščevalec???
frenk707
02. 05. 2024 13.14
-7
Prvo kar je demos 1992 naredil je bila razprodaja družbenega premoženja, vračanje cerkvi kar je pred tem prodala in plenjenje premoženja delavcev.
ap100
02. 05. 2024 13.40
+6
frenk pokvarjeno laganje ne pelje nikamor - če pa ti te travme delajo zadoščenje potem pa kar- premoženje so plenili golobovi predhodniki LDS in ga dajali v upravljanje svojim (pretežno) vračilo tega kar je bilo ukradeno in nezadolženo je pravično dejanje
Stane Adami?
02. 05. 2024 15.06
+4
Ko bo pogledaš seznam prodanih firm pa vidš, da so rdeči tovariši vse olastninili preko foruma 21 (Kučan). Torej kar izjavlaš je čista laž. Saj laž pa je nesmrtna mantra rdečih.
iziizi
02. 05. 2024 13.14
+1
NEKATERI KOMENTARJI SO PA TAKŠNI DA BI ČLOVEK MORAL Z 350 EURI USTVARJAT BOGATSTVO IN KER DOLOČIJO TI PREJEMKE KI JIH NE DOBIŠ ,NI VAŽNA RESNICA ,VAŽNO JE KAKO GOVORIJO ,KER PA DOBIM TAKO MOČNE PREJEMKE ,MI ŠE BANKA NEDA NITI MINIMALNEGA LIMITA ,SE PRAVI NIĆ 0 EUR SLOVENIJA MOJA DEŽELA NEKDAJ BILA KO SEM LAHKO DELAL
frenk707
02. 05. 2024 13.11
-3
Vse to so škodljive posledice brutalnega kapitalizma, nenasitnih plemilcev družbenega premoženja in janšizma, ki je vse to vzpodbujal in skrbel, da se je lahko razvil do današnjih razmer.
sosed5
02. 05. 2024 13.06
+3
... komentiraj, ce lahko. Bog ne daj, da bi omenjal izkiriscanje novodobnih kapitalistov delavce v nulo. To je sovrazni govor. Za bruhat. Slovenci zavedajmo se, da nas vecina izhaja iz kmetov in delavcec. Ne pozabit tega, nikoli!!!! Kmetje in delavci, pustite politiko, borite se za staro pravdo, kdo se ve, kaj to pomeni.
marker1
02. 05. 2024 12.59
+4
Pri nas je vse postavljeno na glavo. Študentje naj raje redno študirajo, ne pa delajo. Študentsko delo opravljajo le študentje družboslovnih ved. Študentje naravoslovnih ved nimajo časa za delo, ker se morajo učiti. Zaradi študentov je veliko prekarnega dela. Samozaposleni v kulturi naj se preživijo sami in naj ne prosjačijo državo. Če se zanje publika ne zanima, so zgrešili poklic in naj se prekvalificirajo za druga dela.
Stane Adami?
02. 05. 2024 12.58
-2
Podmladek rdeže bužuarzije. Podmladek, katerih starši so okradli Slovenskega delavca tako pri plačah kot pri pokojninah. Zato pa je šefica Jerkičeva glasovala za znižanje plač pri Janševi reformi.
Minovak
02. 05. 2024 12.37
+5
Starejši še pomnijo, kako so nas v šoli učili o sivem, izkoriščevalskem fevdalizmu, ko je graščak pobiral desetino pridelka, v zameno pa je kmeta branil pred sovražniki. Kaj pa je danes...kmetu (pa ne samo kmetu) ostaja desetina, vse ostalo pa gre graščaku (vladi). Iz previdnosti tega današnja oblast in mediji ne objavljajo več, še manj v šolah.
walter2
02. 05. 2024 12.16
+1
S kapitalizmom ni nič narobe le kapitalisti so prepožrešni!
Smuuki
02. 05. 2024 11.53
+3
Prvi maj je pri nas postala komunistična manifestacija. Liki lenina, tita in teh ponosnih naslednikov so v našem okolju nevarno živi. Enkrat so nas že popeljali v brezglavo pobijanje pa očitno še ni bilo dovolj žrtev. Očitni potrebujemo še eno šolnino. Vsi okrog nas so to gibanje obsodili in ga prepovedali mi ga skrbno negujemo. Slika lenina je enako spirna kot slika hitlerja. Sinbol svastika je enakovreden simbolu rdeča zvezda.
cefre
02. 05. 2024 14.35
-2
Pa dodaj zraven še škofa, papeža in križ, mogoče še koga sicer slika ni popolna!
lizing
02. 05. 2024 11.13
+7
Garant tistle s Leninovo sliko delal ni in nikoli ne bo kot večina prisotnih.
E.Nigma
02. 05. 2024 11.12
+5
Živel 1 in 2 maj. Dneva, ko se najbolj splačata delati zaradi dodatkov, da mi povprečje plače dvigneta.
elektroncek
02. 05. 2024 11.04
+9
ko levicarji protestirajo proti tistemu kar so izvolili hahaha epsko
ap100
02. 05. 2024 11.06
+5