Slovenija

'Psi čuvaji' leta 2018 tudi novinarji naših Dejstev

Ljubljana, 23. 11. 2018 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"So slaba vest slovenskih političnih propagandistov in kreatorjev lažnih novic," so ob podelitvi nagrade Čuvaj za izstopajoč novinarski dosežek našim novinarjem Alenki Marovt, Mihu Plementašu in Špeli Bezjak poudarili v Društvu novinarjev Slovenije.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je ob zaključku festivala kakovostnih medijskih vsebin Naprej/Forward! v avditoriju Moderne galerije podelilo nagrade za izstopajoče oziroma najboljše novinarske in fotografske dosežke v letu 2018.

Prejemniki nagrad za novinarske dosežke.
Prejemniki nagrad za novinarske dosežke. FOTO: Aljoša Kravanja

Novinarske nagrade DNS, ki povezuje skoraj 1000 članov, so edine nagrade s področja novinarstva v Sloveniji, ki jih podeljuje novinarska skupnost.

Tudi letos je imela porota težko delo, saj je izbirala med mnogimi kakovostnimi predlogi v vseh kategorijah. "Številni predlogi za nagrade utrjujejo spodbudno prepričanje, da je v slovenskem medijskem prostoru veliko odličnih novinarjev in projektov. Vrsta novinarjev svoje delo opravlja odgovorno, profesionalno in verodostojno, zato kljub kritičnim razmeram v medijih ponujajo razlog za optimizem," so zapisali v društvu.

Izstopajoč novinarski dosežek naša Dejstva

Da so lažne novice postale resna grožnja ne zgolj za novinarstvo, ampak tudi za demokracijo, je dejstvo. Kot odziv nanj je ekipa projekta Dejstva v mesecu in pol pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pripravila več kot 80 novinarskih člankov, v sodelovanju s Pravno in Ekonomsko fakulteto analizirali televizijska soočenja in odgovore kandidatov, preverili so številne predvolilne izjave in obljube, raziskali zgodbe, ki so kot predmet političnih obračunavanj do tedaj ostale neraziskane.

Razčistili so zgodbo o tako imenovani ukradeni vili SD, analitično dokazali, da rast pokojnin v času SDS-ove vlade ni bila tako visoka. V seriji člankov so dokazovali, da ne držijo laži in manipulacije o migrantih. Smiselno so analizirali ključna področja programov strank in uresničitev, ali prazno obljubo ponazorili s semaforjem. So slaba vest slovenskih političnih propagandistov in kreatorjev lažnih novic. Čuvaja za izstopajoč novinarski dosežek so prejeli Alenka Marovt, Miha Plementaš in Špela Bezjak - za projekt Dejstva.

Uredništvo Dejstev - Miha Plementaš, Alenka Marovt in Špela Bezjak.
Uredništvo Dejstev - Miha Plementaš, Alenka Marovt in Špela Bezjak. FOTO: Aljoša Kravanja

Nagrada za življenjsko delo, za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji, nagrade za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2018, nagradi za debitanta

V času finančne in kadrovske podhranjenosti uredništev, ko mora biti novinar specialist za vse, je porota tako z veseljem nagradila mlado novinarko, specializirano za znanost, ki je hkrati še novinarka tiskovne agencije, katerih delo je navadno manj vidno. Drugi debitant prihaja iz študentskega medija, v katerem so se že v preteklosti kalili dobri novinarski kadri.

Porota je podelila nagrado za življenjsko delo, tri nagrade za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji, štiri nagrade za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2018 in dve nagradi za debitanta – mlada novinarja, ki sta v poklicu manj kot pet let.

V kategoriji izstopajočih dosežkov je porota tehtala med več dobrimi predlogi. Izstopalo je kar nekaj novinarjev in oddaj, ki delajo kontinuirano dobro in odlično pokrivajo svoja specializirana področja. Porota je nagradila preiskovalno novinarstvo, ki je imelo široke odmeve in konkretne posledice. Glede na vpliv lažnih novic na družbeno dogajanje in dejstvo, da v Sloveniji nimamo trajnega projekta preverjanje dejstev, je porota kot zelo relevanten in pomemben prepoznala projekt preverjanja lažnih trditev politikov v predvolilni tekmi.

Nagradila pa je tudi oddajo, ki slovenski javnosti kontinuirano predstavlja zunanjepolitične in mednarodne vsebine, ki imajo sicer v slovenskih medijih bodisi zaradi finančnih razlogov bodisi zaradi uredniških politik vse manj prostora. V kategoriji izjemnih dosežkov je tako podelila kar štiri nagrade in eno pohvalo.

Nagrade Čuvaj/Watchdog 2018

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva so podelili Slavku Bobovniku (Televizija Slovenija).

Nagrade za izjemne novinarske dosežke v letu 2018 so prejeli: Blaž Petkovič (Večer), ekipa oddaje Globus (Televizija Slovenija), Primož Cirman in Vesna Vuković (Siol.net) ter Alenka Marovt, Miha Plementaš ter Špela Bezjak, za projekt Dejstva (POP TV).

Nagrade za izjemne dosežke v novinarski fotografiji so prejeli: za posamično fotografijo Andrej Petelinšek (Večer), za reportažo Voranc Vogel (Delo), za multimedijsko zgodbo ekipa projekta Naši heroji, Jure Mazgič, Jan Lukanović, Gal Ancelj in Matija Lepoša (Plac).

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta prejela Lea Udovč (Slovenska tiskovna agencija) in Matej Zwitter (Radio Študent).

Pohvalo porote za izjemen novinarski dosežek 2018 sta prejela Maja Derčar in Uredništvo notranjepolitičnega in gospodarskega programa Radia Slovenija za projekt Preverjamo dejstva.

"Vrnili smo se v vsakdanje življenje, se umirili od izrednih dogodkov in megalomanskih problemov na naših tleh, se prepustili kratkim zgodbam in lahkotnejši dnevni dokumentaciji. Takšen splošni vtis so pustila dela, ki jih je letos ocenjevala porota. Nekje v zavesti so še vedno migracije in boj za preživetje, a v ospredju so lahkotnejše teme, predvsem šport. (Lahko bi polemizirali, ali gre za širši pojav ali ne, toda ustvariti izjemno fotografsko delo o vsakdanjem življenju ali neštetokrat videnem dogodku je ponavadi težje, kot dokumentirati dramatične dogodke.)," so sporočili člani porote DNS. "S tem seveda ni nič narobe, še posebej, ker kot izstopajočo lastnost dela spodbuja drugačen, avtorski pogled," so dodali.

Porota je do 11. oktobra prejela sedem predlogov za nagradi za dosežke mladih novinarjev in 34 predlogov za nagrade za izstopajoče novinarske dosežke. Za nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je porota prejela devet predlogov.

Na letošnji razpis so prejeli 27 posamičnih fotografij treh avtorjev in devet fotografskih serij sedmih avtorjev. Izrazita razlika pa se je pokazala med eno in drugo kategorijo. Posamičnim fotografijam je manjkalo pripovednosti in učinkovite kompozicije, med fotografskimi zgodbami pa je vendarle zasijal avtorski pristop, ki je naposled odločil o nagradi. "Prav tam, med zgodbami, smo opazili tudi nagrajeno posamično fotografijo in jo v skladu z razpisom premaknili med posamične fotografije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po lanskem neuspehu so letos tako prvič podelili tudi nagrado za multimedijo. V tej nenavadni fotoreporterski kategoriji, namenjeni avtorjem, ki za svojo novinarsko pripoved uporabljajo video, zvok, glasbo, govor in druge elemente, združene v skupni video izdelek, so prejeli le eno prijavo, ki tokrat ustreza definiciji multimedije, in navdaja z upanjem, da bomo v prihodnosti videli še več takšnih in tematsko različnih objav v slovenskih medijih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.