Slovenija

Psi iz 11 zavetišč na enem mestu

Škofja Loka, 24. 04. 2021 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
16

Anže Svoljšak, velik ljubitelj živali in lastnik labradorke Jinx, je poskrbel, da bodo psi v slovenskih zavetiščih odslej bolje opaženi. Nedavno je zagnal novi spletni portal Posvoji psa, ki bodočim posvojiteljem omogoča enostavnejše iskanje kosmatincev. Stran na enem mestu trenutno združuje pse iz 11 zavetišč po vsej Sloveniji, ki so pripravljeni na prihod v novi dom.

Bistvo novega portala Posvoji psa je čim lažje in hitrejše iskanje med vsemi psi, ki v slovenskih zavetiščih čakajo na posvojitev. "Namenjen je vsem, ki razmišljajo o novem kosmatincu, ki bi dopolnil njihov dom," je izpostavil Anže Svoljšak iz Škofje Loke, ki je idejo za projekt dobil že maja lani. 

Vse pogosteje je namreč naletel na situacijo, ko so ga znanci osebno ali prek socialnih omrežij spraševali, kje in kako začeti z iskanjem novega štirinožnega prijatelja. "Pogosto so se med odgovori hitro znašle spletne strani zavetišč. Da bi iskanje kar se da poenostavil in olajšal, sem razvil idejo o spletni strani, kjer bi bili zbrani vsi psi, ki so trenutno nastanjeni v slovenskih zavetiščih," je pojasnil.

Anže Svoljšak svoje psice Jinx ni posvojil, je bila pa motivacija, da je projekt zaživel.
Anže Svoljšak svoje psice Jinx ni posvojil, je bila pa motivacija, da je projekt zaživel. FOTO: Anže Svoljšak

Svoljšak je tudi sam velik oboževalec živali. Svoje labradorke Jinx sicer ni posvojil, zagotovo pa je prispevala, da je projekt zaživel, je zatrdil: "Predvsem me je vzpodbudila, da želim čim več psičkom v zavetiščih pomagati najti nov, stalen dom." 

Projekt mu je bilo lažje izpeljati tudi zato, ker je spletni razvijalec. Kar nekaj časa se je ukvarjal z razvojem spletnih strani in trgovin, zadnjih nekaj let pa je prevzel položaj vodje razvijalske ekipe v eni od vodilnih slovenskih spletnih agencij. "Vsekakor sem nabral kar nekaj izkušenj in znanj, ki so bila ključna za uspešno izvedbo in zagon projekta. Portal je zaživel kot mešanica tega znanja in same skrbi za psičke v zavetiščih," je dejal.

V projekt je vložil veliko prostega časa, popoldnevov in vikendov 

A tega niti malo ne obžaluje. "Ni mi žal niti minute, saj je to projekt za dušo. Če je vsaj kak ljubljenček našel nov dom s pomočjo portala, vem, da sta bila ves vloženi čas in trud bogato poplačana," je poudaril z nasmeškom.

Porta Posvoji psa
Porta Posvoji psa FOTO: Anže Svoljšak

In kaj vse najdemo na portalu? Glavni del je seznam psov, nastanjenih v slovenskih zavetiščih, in iskalnik med njimi. Podatki o psih iz 11 zavetišč se avtomatsko osvežujejo na vsaki dve uri. "Tako zagotavljam, da so vedno kar se da aktualni in da so psi, ki so objavljeni na spletni strani, skoraj sigurno še vedno na voljo. Seveda je to odvisno tudi od ažurnosti podatkov na spletnih straneh zavetišč, ki so še vedno edini vir podatkov za mojo spletno stran. Tedensko objavljam tudi seznam nazadnje dodanih psov," je pojasnil Svoljšak.

Portal dopolnjujejo dodatne izobraževalne vsebine, na primer splošni opis postopka posvojitve, ki jih bo avtor v prihodnje še dopolnjeval. "Tudi objave na socialnih omrežjih naletijo na lep odziv," je izpostavil.

Zavetišča zaradi novega portala nimajo dodatnega dela

Eden od usmeritev Svoljška pri izdelavi portala je bila, da od zavetišč ne bi zahteval nobenega dodatnega dela in jih s tem dodatno obremenjeval. Torej, zavetišča na svojih spletnih straneh objavljajo na enak način kot prej. "Do njih sem tako prvič pristopil šele s prvo delujočo verzijo svoje spletne strani, ki je bila nekoliko bolj osnovna kot trenutno aktivna verzija. Prosil sem jih za povratne informacije in seveda dovoljenje za objavo njihovih psov. Prvi odzivi nekaterih zavetišč so bili neverjetno hitri in vzpodbudni, kar je projektu dalo nekaj dodatnega zagona, da je bil zaključen še hitreje, kot bi bil sicer," je razložil sogovornik.

Psica Mila iz Obalnega zavetišča Marjetica Koper čaka na posvojitelja.
Psica Mila iz Obalnega zavetišča Marjetica Koper čaka na posvojitelja. FOTO: Obalno zavetišče Marjetica Koper

Zdaj, ko je portal že nekaj časa aktiven, je glavni cilj, da obiskovalcem služi kot orodje za iskanje potencialnega novega družinskega člana. "Potem pa jih čim hitreje usmeri na spletne strani zavetišč, kjer si lahko ogledajo podrobnosti in se s predstavniki zavetišč dogovarjajo za nadaljnje korake," je pojasnil Svoljšak.

Kakšen je odziv zavetišč?

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, ki je vključeno v novi portal, pozdravljajo vsako idejo o širjenju predstavitev živali po spletu, socialnih omrežjih. "Več ljudi kot vidi žival, večja je verjetnost, da se najde sorodna duša, se najde nekdo, ki jo posvoji. Iz tega razloga smo in še sodelujemo v več projektih in seveda iz enakih razlogov sodelujemo tudi s portalom Posvoji psa," je zadovoljen vodja ljubljanskega zavetišča Marko Oman. Ob tem se mu zdi pomembno, da so vse objave neposredno povezane z njihovo spletno stranjo, ki jo sprotno ažurirajo in skrbijo, da ima javnost čim bolj točne podatke. "Namreč razočaranje ob praznem upanju je večje, kot ne najti nekaj želenega," je poudaril.

Tudi v Obalnem zavetišču Marjetica Koper razmišljajo podobno. Pripravljeni so pristopiti k vsakemu projektu, ki kakorkoli pomaga brezdomnim živalim. Čeprav z Anžetom Svoljškom niso imeli posebnih pogovorov, so z veseljem privolili k sodelovanju z njim. "Praktično vsaka ideja, ki pripomore k oddaji živali, se nam zdi dobra. Sploh v tem primeru, ko je na enem mestu zbranih več psičkov. Na ta način si oseba lahko ogleda 'izbiro', kontaktira zavetišče in povpraša za točno določenega psička. Bi pa bili izjemno veseli, če bi se v prihodnje kaj podobnega zgodilo tudi na področju muck, kjer je problematika precej večja," so izpostavili v koprskem zavetišču.

Pes Om iz Obalnega zavetišča Marjetica Koper
Pes Om iz Obalnega zavetišča Marjetica Koper FOTO: Obalno zavetišče Marjetica Koper

Na posvojitev živali se je treba pripraviti. Ali je covidni čas primeren za ta korak?

V ljubljanskem zavetišču, ki je največje v Sloveniji, priporočajo tistim, ki bi radi posvojili žival, naj se na to pripravijo. Marko Oman meni, da je treba najprej odločitev dobro premisliti, si razjasniti, zakaj pravzaprav želimo žival oziroma, kaj od nje pričakujemo, kaj ji lahko ponudimo: "Potrebno se je zavedati, da jo posvajamo za daljše obdobje in ne le za čas dopusta, počitnic ali karantene oziroma epidemije. Torej, če o temu koraku razmišljamo že dalj časa, je čas epidemije primeren, saj smo doma in se živali lahko bolje posvetimo."  

Po besedah Omana imajo živali dokazano blagodejen učinek na zmanjševanje stresa, depresije in posledičnih obolenj. Osamljenost je lahko huda stiska in posvojitev živali lahko marsikomu bistveno izboljša kakovost življenja, ga celo reši, je prepričan. "Seveda pa za nas ostaja dobrobit živali na prvem mestu in živali ne oddajamo za vsako ceno. Pogoji in merila ostajajo ves čas enaki. V vseh primerih zainteresirani izpolni vprašalnik, kateremu sledi temeljit razgovor. Se pa zgodi, da koga tudi zavrnemo, vendar imamo v večini primerov odgovorne kandidate," je postopek posvojitve povzel Oman.

Anže Svoljšak želi, da bi v prihodnje na svojem portalu objavljal tudi srečne in uspešne zgodbe posvojiteljev.
Anže Svoljšak želi, da bi v prihodnje na svojem portalu objavljal tudi srečne in uspešne zgodbe posvojiteljev. FOTO: Anže Svoljšak

Kakšni so prihodnji načrti Anžeta Svoljšaka?

Ena od želja je, da bi redno dodajal nove izobraževalne vsebin in osveščal javnosti o možnostih posvojitve še naprej. "Prav tako želim na portalu objavljati zgodbe uspešnih posvojitev – ki jih tisti s posvojenčki že lahko pošljejo – in s tem pomagati tistim, ki se morda o tem še odločajo. Vsekakor pa želim še tesneje sodelovati z ostalimi portali – skupaj lahko za osveščanje, spodbujanje in izobraževanje o posvojitvah zares naredimo še veliko več," je strnil Anže Svoljšak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slos
25. 04. 2021 17.57
+1
Koliko negativizma danes, samo komentarje pogledaš in vse jasno. Pa imate toliko veselja in sreče na voljo če greste iz negativnega kroga. Posvojitve psov je pozitivna alternativa. Srečno kuzki.
akmt
24. 04. 2021 20.17
+4
Posvojite kuzka, to je eno samo veselje, ena sama ljubezen. Nekdo, ki se te VEDNO razveseli, ko te zagleda. Nekdo, ki te nikoli ne zmore pogledati slabe volje itd. Seveda je velika odgovornost imeti psa. Kar pa nam daje v zameno, je pa neopisljivo. Tudi mi smo ga posvojili. Pred tem tudi muco iz zavetisca. Zivali nam dajejo veliko v zameno za skrb.
User1908573
24. 04. 2021 20.05
+2
A linka ne znate prilepit v članek?
Diabloss
24. 04. 2021 19.39
+8
Zelo lepo. Pohvalno
Bratomil
24. 04. 2021 17.58
-14
Na Kitajskem bi že jedli golaž.
akmt
24. 04. 2021 20.25
-1
V to so na nek nacin prisiljeni. Da ne jejo samo kobilic. Ne razumem ljudi, ki ne zmorejo niti sami preziveti, potem si pa nagrmadijo se kup otrok. Par milijard Azijcev pa dela tocno to. Potem ni nic cudnega, da jejo kobilice. Seveda ne zato, ker se grejo "super kroznike", ampak zgolj zaradi prezivetja. Piscanci, ribe, netopirji, psi in macke. To je to. En Azijec si ne bo omislil zivalske farme, kjer je treba GARATI. Max so piscancje farme kjer so uboge kure v necloveskih pogojih. In koliko je ze teh Azijcev...?? Vecina Zemljanov. Sori, za vecino je ocitno normalno tako pocetje.... Ubogi kuzki, mucki. Italijani jih pa jejo zaradi sprevrzenosti
mmblackbird
24. 04. 2021 17.32
+17
NIMA VEZE
24. 04. 2021 17.22
+18
Lepa gesta 👏🏻 treba se uvest zivalsko policijo pa lepe denarne in zaporne nagrade napisat bi blo super
Darko32
25. 04. 2021 14.33
Parlo 89 Vsi bi samo nekaj nadzirali a delal pa nebi nihče. To gre predvsem po glavi raznim posotpčaem, ki bi radi na lahek način prišli do denarja. Tega fanta pa zelo podpiram in takšne je potrebno nagraditi, ki so z dušo in srcem pri svojem hobiju. Narediti neko takšno spletno stran ni mačji kašelj in tudi denarnih sredstev porabi nekaj. Zato pravim, da je potrebno finančno podpreti. Do sedaj ni še nobeno društvo se spolnilo, da bi šli na medregisko zbiranje podatkov in tako pomagali vsem v Sloevniji, da bi lahko bili bolj obveščeni.
ivan z Doba
24. 04. 2021 17.14
+19
Upam, da čim več kosmatincev tako najde svoj pravi dom. Za vedno.
Apostol1
24. 04. 2021 17.09
+17
Prekrasno in po teh ljudeh bi se tudi današnja samozvana oblast morala zgledovati, pa se ne in to je prekleto žalostno.
pepikrlinca
24. 04. 2021 17.04
+15
Bravo, tako se dela.
Nikita.s
24. 04. 2021 16.58
+17
Bravo, zelo lepo. Verjamem, da bo na ta nacin vec kosmatincev naslo srecen dom.
Wolfera
24. 04. 2021 16.22
+17
Kdor posvoji zival iz zavetisca ima resnicno rad zivali. Za tistega, ki zivali kupuje preko vzdrediteljev in se s takimi in drugacnimi pasmami postavlja naokoli, ne morem tega trditi.
Apostol1
24. 04. 2021 17.07
+5
Wolfera ............. To kar ti praviš je neke vrste ekstremizem proti tistim ljudem , ki si omislijo psa pri vzrediteljih , ker če bi vsi upoštevali tvoje stališče potem bi vzreditelji oziroma njihovi psi postali neke vrste podrejena vrsta psov in čudovite pasme bi pri kolektivnem takem mišljenju izumrle. Namen zavetišč je jasen in enkovreden vsem vzrediteljem , ki imajo radi pse take ali drugačne.
akmt
24. 04. 2021 20.19
+1
S psi se postavlja samo en tip ljudi. Obicajno lastniki audijev in mercedezov, v carapah in "sa lancem" ali pa kaksen slovenski psihic