Fokus

Psi, ki rešujejo življenja, psi, ki pomagajo ...

Ljubljana, 18. 08. 2019 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
3

Obstajajo prav posebni psi, s posebnim posebnim poslanstvom. Psi, ki rešujejo ljudi, jih iščejo pod ruševinami ali snežnim plazom, pa psi, ki opravljajo pomembne in včasih tudi zelo nevarne naloge, za katere so šolani. Psi, ki so izšolani za iskanje prepovedanih drog, orožja, eksploziva, nabojev, trupel, krvi in semenske tekočine, celo izvorov požarov ... Med nami so tudi psi, ki pomagajo otrokom pri učenju in različnih težavah, ki jih imajo otroci.

Pa psi, ki obiskujejo starejše in bolne. Kako veliko lahko pri terapiji  otrok z različnimi težavami prispevajo takšni psi, kako veliko lahko prispevajo h kakovosti življenja starostnikov, bolnikov in tudi umirajočih ... bomo opozorili nocoj v rubriki 24ur Fokus.

Miha Srebrnjak je slep od svojega 13. leta. Zadnja štiri leta je njegov spremljevalec pes Dante. Pot iz Novega mesta v Ljubljano - nedavno je zaradi službe na tej relaciji potoval celo večkrat tedensko - zanj z Dantejem ni težava. "Ko ima oprsnico gor, to je ta oznaka 'pes vodnik', to pomeni, da je v službi. Takrat se ga ne boža. Ko oprsnice nima, je pes domač, se ga smatra kot vsakega drugega psa, je naš družinski član." Psa, ki spremlja slepe, začnejo za to šolati pri enem letu starosti, šolanje traja približno leto dni. 

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
20. 08. 2019 10.44
+3
Psi so res zveste, solidarne živali. S čutili 100 krat močnejšimi od človeka, zmorejo vse: so reševalci izpod plazov, izsledijo drogo in patrone, vodijo slepega človeka, pomagajo pri socializaciji otrok, so v uteho starostnikom v domovih, pomagajo trpečim pacientov v bolnišnicah. Ko lastnik umre ležijo na njegovem grobu ali čakajo, da se (po)vrne domov iz dolgega potovanja. Tudi, če ga odvržeš 100 km daleč, bo našel pot do lastnika. #zvestobadogroba
Anja Ho?evar 1
18. 08. 2019 14.58
+29
Imela sem taksnega psa s poslanstvom, Ajka je bila moj pes vodmik! Ta izkusnja je bila neprecenljiva in ko nas je zapustila, je nastala velika praznina!
flojdi
18. 08. 2019 14.37
+12
Spet nekaj Zelo Lepega . / in najlepša hvala . ker si spet upam odpirat videe ; ker ni ne spred ne zad reklam. zaradi njih namreč že desetletja nočem imeti TVja ; saj mi čisto vsaka povzroči pike na kožuhu in afroluk" čupo