Slovenija

'Veriga je fizično in psihično mučenje psa'

Ljubljana, 02. 05. 2019 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
208

"Psi, ki večino svojega življenja preživijo na nekaj metrih omejene površine, priklenjeni na verigo, niso slika iz preteklosti, takšne prizore vidimo vsak dan, saj precejšen odstotek psov v Sloveniji še vedno živi priklenjenih na verige, 24 ur na dan," opozarjajo predstavniki društva AniMa. Na ministrstvu odgovarjajo, da se problematike zavedajo, a je ta le vrh ledene gore.

Predstavniki Društva za dobrobit živali AniMa (Animals Matter) so v le dveh mesecih zbrali skoraj 12.000 podpisov peticije proti privezovanju psov in jih v začetku aprila predali ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandri Pivec. Podpisniki zahtevajo ukinitev pasjih verig.

"Psi, ki večino svojega življenja preživijo na nekaj metrih omejene površine, priklenjeni na verigo, niso slika iz preteklosti, takšne prizore vidimo vsak dan, saj precejšen odstotek psov v Sloveniji še vedno živi priklenjenih na verige, 24 ur na dan. Že nekaj časa vemo, da je dolgotrajno privezovanje na verigo za psa zelo nevarno, saj lahko povzroči hude spremembe v obnašanju in v fizičnem razvoju. Veriga je fizično in psihično mučenje psa!" opozarjajo v društvu AniMa.

Slovenija po številu psov sodi v evropski vrh, psa naj bi imelo vsako tretje gospodinjstvo.
Slovenija po številu psov sodi v evropski vrh, psa naj bi imelo vsako tretje gospodinjstvo. FOTO: Dreamstime

'Ni bolj krutega kaznovanja teh družabnih živali'

Vsi psi, ki danes živijo v Sloveniji, so udomačene živali in so odvisne od človeške oskrbe. Psi so po naravi družabna bitja, ki se razvijajo v interakciji z ljudmi in drugimi živalmi. Pes sprejme človeško družino kot svojo čredo. Prisilna ločitev od črede je psihično mučenje, saj pes razume ločitev kot stalno izključitev in kaznovanje, pojasnjujejo na svoji spletni strani.

Psi na verigah so pogosto prikrajšani za ustrezno hrano, vodo in veterinarsko oskrbo, njihove čustvene potrebe pa so popolnoma zanemarjene. Večina psov na verigah nima urejenega ustreznega zavetišča. Mnogo psov, ki živijo priklenjeni na verige, zamrzne v zimskih dneh ali umre zaradi vročinskega udara oz. srčnega zastoja v poletnih mesecih. Psi, ki živijo priklenjeni na verigah, so popolnoma ranljivi za druge živali in krute ljudi, saj se ne morejo umakniti. Številni priklenjeni psi so ukradeni, ustreljeni, zabodeni, mučeni ali zastrupljeni od mimoidočih ali sosedov, ki jih je motilo njihovo lajanje. Ni bolj krutega kaznovanja teh družabnih živali, kot je priklenitev na verigo.

Vsako leto je pri nas zavrženih okrog 8.000 hišnih živali. Društva za dobrobit živali in zavetišča se trudimo z neumornim prostovoljnim delom zoperstavljati temu plazu. Vsakodnevno prestrezamo in začasno poskrbimo za zapuščence ter iščemo nove stalne domove zanje. Obenem smo zasuti s prijavami zanemarjanja in trpinčenja psov in mačk. društvo AniMa

Poleg tega psi, priklenjeni na verigo, omejeni na istem mestu ure, dneve, mesece in leta utrpijo ogromno psihičnih motenj. Drugače prijazni in pokorni psi, ki so stalno privezani, postanejo nevrotični, nesrečni, vznemirjeni in pogosto agresivni. Zaradi življenja na verigi se pri psih pojavijo apatičnost ter druge nenadzorovane oblike vedenja (vrtenje v krogu, lovljenje svojega repa, nervozna hoja gor in dol kolikor dopušča dolžina verige, neprekinjeno lajanje in zavijanje, itd). Vsak pes nujno potrebuje družbo ljudi, drugih psov in predvsem veliko gibanja. Ko psu omejimo njegov teritorij, se lahko kmalu pojavi povečana agresivnost. V mnogih primerih imajo psi, priklenjeni na verige, poškodbe vratu in hrbtenice, ki jih povzročijo nenehno stiskanje in drgnjenje preozkih ovratnic in prekratke verige, še dodajajo v društvu AniMa.

"Psi se pogosto zapletejo v verige in ne morejo do hrane, vode in zatočišča. Glede na krute življenjske razmere, ki so jim psi na verigah izpostavljeni, ni presenetljivo, da pogosto postanejo agresivni, napadajo otroke ali druge ljudi, ki se jim približajo. Najbolj nepredvidljivi so psi, ki živijo privezani na verigo in prostosti skoraj ne poznajo. Pes postane napadalen, oddaljuje se tudi od duševnega ravnovesja, ki mu lahko nudi le sožitje s človekom. Pes iz ograjenega dvorišča, kjer se lahko prosto giblje, se obnaša čisto drugače. Njegovo obnašanje je veliko bolj predvidljivo."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIMERI:

… Dve leti star pasji mešanček, privezan na 1,5 metra verige, enkrat na teden dobi svežo vodo in ostanke človekove hrane, nikoli na sprehodu, nikoli v stiku z drugimi psi in ljudmi, čuva vikend svojemu lastniku, brez ustreznega zavetja.

… Mešanec v tako majhnem pesjaku, da dobesedno hodi po stenah, nima kje spati razen v lastnih iztrebkih, človeka vidi enkrat na dan, ko mu vržejo krompirjeve olupke.

… Kratkodlaki pasji starček na verigi, komaj se premika od bolečin, leži na betonu, v vseh vremenskih razmerah, brez veterinarske oskrbe.

… Samojed v pesjaku, dovolj velikem za jazbečarja, požrt od bolh, za vodo odvisen od dobre volje redkih mimoidočih, zmeraj sam.

… Mačke, prepuščene same sebi, sestradane, pohabljene, povožene, nenehno breje, mačji mladiči v kartonastih škatlah in plastičnih vrečkah, odvrženi za ograje, na ceste, v potoke.

… Avstralske papige Rosele v okrogli, premajhni kletki, brez ustrezne prehrane in gibanja, sredi zime na mrazu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaj pravi naša zakonodaja?

Kljub temu, da je privezovanje psa na verigo nevarno in psu škodljivo, slovenska zakonodaja to dovoljuje. Dolžino, težo in obliko verige (tako kot druge dolžnosti skrbnika pri urejanju primernih bivanjskih pogojev) določa Pravilnik o zaščiti hišnih živali, ki določa le minimalne pogoje.

V Sloveniji je prepovedano le privezovanje mladičkov do šestih mesecev starosti in brejih psic, v ostalih primerih so verige še vedno dovoljene. Če je pes privezan, mora biti dolžina priveza enaka najmanj trikratni dolžini psa, vendar ne krajša od treh metrov. Pes prav tako ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico – teža priveza ne sme presegati ene dvanajstine teže psa.

V mnogih zahodnoevropskih državah je privezovanje psov na verige – tako v zaprtih prostorih kot na prostem – prepovedano z zakonom. Tudi Malta in Madžarska sta to že prepovedali. Verige pa so še vedno v navadi v vzhodni in južni Evropi, kjer psi služijo le kot opozorilo, da se nekdo približuje kmetiji ali hiši. "Bolj kot se približujemo ruralnemu okolju, bolj so 'lastniki' še vedno prepričani, da je pes za na verigo, da ne potrebuje veterinarja in da se ga, če zboli, ustreli in zamenja z drugim."

V Sloveniji je prepovedano le privezovanje mladičkov do šestih mesecev starosti in brejih psic, v ostalih primerih so verige še vedno dovoljene.
V Sloveniji je prepovedano le privezovanje mladičkov do šestih mesecev starosti in brejih psic, v ostalih primerih so verige še vedno dovoljene. FOTO: Dreamstime

Alternativa je ograjen del dvorišča s primerno ograjo

Društvo AniMa že več let sodeluje z ljudmi, ki imajo pse na verigah, jim svetuje in pomaga pri izboljšanju življenjskih pogojev psov, da bi se jim omogočilo življenje brez verige. "Pri delu uporabljamo rešitve, ki imajo dolgoročno več prednosti kot veriga, npr. ograjen del dvorišča s primerno ograjo. Primerno ograjen del dvorišča, kot alternativa verigam, predstavlja bolj svobodno življenje psa, hkrati mu preprečuje samostojno potepanje. Pes je danes človeku partner oziroma spremljevalec. Poleg tega, da lahko čuva hišo, ne da bi bil na verigi, je lahko človekov zelo dober terapevt, tolažnik, družabnik, pomočnik slepih, varuh ovc in najpomembnejše – človekov najboljši prijatelj. Samo pes v dobri fizični in psihični kondiciji lahko dobro opravlja svojo nalogo, ki mu jo je naložil in zaupal človek. Žival, priklenjena na verigo, polna zajedavcev, bolna, izmučena od vročine ali mraza, ne more biti dober prijatelj, čuvaj, spremljevalec ali športnik," še opozarjajo.

Kot še pravijo, nobena sodobna, civilizirana država v Evropi ne bi smela dovoliti, da so psi priklenjeni na verige, zato vlado prosijo, da to zastarelo in kruto prakso pasjih verig prepove. "Prosimo, da se zagotovi, da naša država, ki je podpisale Evropsko konvencijo o varstvu hišnih živali, kaznuje ljudi, ki priklenejo psa na verigo, saj to dejanje povzroči "nepotrebno bolečino, trpljenje in stisko" človekovemu najboljšemu prijatelju."

"Ko v skrajnih primerih kršitev Zakona o zaščiti živali kličemo na pomoč pristojne inšpekcije in policijo, nemalokrat naletimo na nerazumevanje ali smo celo priča dopuščanju nespoštovanja že tako zastarele in neustrezne zakonodaje, pač v imenu "dejstva", da so živali samo stvari in lastnina. Ker smo Slovenci sicer tako prizadevni v zgledovanju po ravnanju Evrope, vas pozivamo, da tudi na področju zaščite živali sledimo npr. Franciji, in uzakonimo, da so živali čuteča bitja, s katerimi si delimo Zemljo. S takšno temeljno spremembo odnosa naše družbe do živali bodo nadaljnji zakonski koraki lažji," so pozvali ministrico.

Ministrstvo: Verige niso edini problem

Ministrica Pivčeva se je društvu AniMa ob predaji podpisov zahvalila za trud in aktivnost na tem področju. Kot je povedala, se problematike na ministrstvu zavedajo in do nje resno in odgovorno pristopajo, preučujejo pa tudi možnosti za ureditev tega področja.

Poudarila je, da je omejevanje svobode gibanja in omejevanje socialnih stikov psom širša problematika, ki vključuje tudi problematiko privezovanja psov. "Na ministrstvu že proučujemo možne spremembe predpisov, ki bi na tem področju bistveno izboljšale dobrobit živali. Trenutno preverjamo pravno ureditev teh vprašanj v drugih državah. Ta problematika se nam zdi širša, saj smatramo, da verige niso edini problem in da je tukaj tudi neodgovorno ravnanje lastnikov; ker je hišnih ljubljenčkov vedno več, je treba to celovito obravnavati," je povedala in dodala, da potekajo aktivnosti za izvedbo širše kampanje ozaveščanja za odgovorno ravnanje s hišnimi ljubljenčki ter odgovorno lastništvo.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še zagotavljajo, da pozitivno sprejemajo pobude, ki gredo v smeri večje zaščite živali in so pripravljeni na konstruktivne pogovore.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potekajo aktivnosti za izvedbo kampanje "ozaveščanja odgovornega lastništva živali", s katero bi radi dosegli višji nivo odgovornega lastništva živali. "Projekt je v fazi pridobivanja ponudb in izbire primernega zunanjega izvajalca. V kampanji bodo poudarjeni pomen poznavanja potreb živali, ustrezno socialno okolje in pozitivni odnos človeka do živali," so še dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
05. 05. 2019 14.13
+3
Jaz bi prej uvedel davek za vse, ki v svojem življenju ne preskrbijo niti ene živali...bi jim pa tudi znižal pokojnino oziroma v delovni dobi zvišal dohodnino...če neustrezno skrbijo za svoje otroke ali celo ne želijo skrbeti za svoje ostarele starše...svetje potrebno včasih pogledati iz prave strani. Je že res, da je za vse okrogel enako iz vseh strani...samo nekateri se po njemu sprehajajo in vidijo le lastne koristi.,,nekateri pa po svojih zmožnostih pomagajo...in tudi pes na verigi z skrbjo ki si jo vsak lahko privošči, je veliko več kot samo dolgi jeziki tistih ki jih vse samo moti...sami pa kot vesoljci tukaj zdaj. Mkgoče so leti zgrešili planet...tukaj pa je treba pač neaktivnežem zagreniti življenje, ne pa nekomu ki je pripravljen ko ali drugače pod svojo streho vzeti katerokoli žival. Vsekakor bi se za vse lepše poslrbelo, če bi neaktivneže brcnili v rit da tudi oni kaj pripomorejo k boljšemu svetu in ne samo z svojo lenobo jezike vrtijo. Pa vse dobro želim, vsem živalim v sožitju z ljudmi
Klavdij Volk
05. 05. 2019 10.38
+1
Eni jih tudi na pas ne pripnejo in serjejo po mestih,parkih,vrtovih,zelenica vrtovih.Kdaj bo prišel ta zakon,da se bo kaznovalo tiste,ki ne pobirajo sranja od kužkov????????????
asdfghjklč
04. 05. 2019 19.58
+5
Ne zagovarjam ne verig in ne boksov. Včasih je še veriga vseeno boljša kot pa boks, kjer imajo 2x2 metra prostora!
?udežni de?ek
04. 05. 2019 17.04
+0
kar naj pridejo pogledat koko se godi moji psički ajki psa pa nobenega v verigo
PUTINOVI?
04. 05. 2019 16.00
+0
jst ga privežem na ketno 4 na teden za 4 ure ker ga nobeden nemre peljat na sprehod zaradi službe.a je to mučenje???in zato bom dobil kazen ??? a ste vi normalni?pes ima ojačan vrat še sam se obeš na ketno se pravi da g to prav nič ne moti.drugo pa je če je privezan brez sprehodov in vode!!!tega se neda enačit!
TistoPravo
04. 05. 2019 14.20
+3
Imamo probleme z oskrbo živali, ostarelih in nenazadnje otrok...kot kaže pa smo vmes odrasli, ki se iz teh otrok razvijemo v odraslo dobo...in kasneje vse skupaj potenciramo v zadnji fazi življenja. Težka problematika, še težje pa je kontrolirati vse skupaj...kje so meje, kje je najboljša metoda ki ustreza človeku in živalim. Konec koncev smo samo ljudje, in smo si z živalmi v lenobi zelo podobni. Vsim živalim smo zelo omejili stil življenja, konec koncev si ga hkrati omejujemo eden drugemu. Svet omejitev nas čaka zunaj povsod, in danes so spoštovani najbolj tisti ki v življenju niso preskrbeli niti ene živali, niti enega otroka...kaj šele za svoje ostarele starše in mogoče še za koga v zadnji fazi življenja. Danes je edino tisto pravo, imeti čimveč lastnine in se za svoj prav preko trupel tožiti pa čeprav za senco ki nas moti po znani višnjegorski kozlovski sodbi. Bojim se, da v popolnosti v tem svetu omejitev ki si jih delamo eden drugemu zelo težko poslrbimo humano za vse. Vsim otrocim, odralsim, ostarelim...živalim in naravi bi vsak isžren želel le najboljše, koliko pa je pripravljen narediti in koliko sploh lahko v tem norem tempu...pa je druga zgodba.
Sanuka
04. 05. 2019 11.44
+3
okej če maš psa na ketni/štriku mi ni nič napačnega,pač eni nimajo prostora za pesjake..narobe je kako se ravna z njimi,da se jim ne da jest in pit,da se jih priveže na meter kratko špago, da ne čutijo nobene ljubezni od lastnikov..nevem zakaj imajo taki ljudje sploh pse..
medusa
03. 05. 2019 09.29
+13
Moram rečt ,da ste eni res bruh … Če je pes človeku najboljši prijatelj in se po vaše tako dela s prijateljem moram rečt samo stran s takimi prijatelji ,ker ste od hudiča. Da je ketna do 2 metra sprejemljiva in 1x tedensko dat vodo psu z ostanki kar vam je od ust padlo ...fej od feja VSI VI VKUP! Prijatelj največji sovražnik ! - tudi to je pregovor ,ki med vami drži!
jg57
03. 05. 2019 10.04
+19
medusa prav, ukvarjajte se s "primerki" kot jih opisuješ in poslrbite, da se to ne bo dogajalo. A če boste uvedli zakon, ki bo prepovedoval privezovanje pseov na verigo, potem bodo pa vsi ti "primerki" investirali 1000 in več Eur za urejene kletke jih čistli, skrbeli za hrano in vodo. Ne bo šlo, ke gre za posameznike, ki so res problem. Moj pes je na 4 m dolgi verigi in še na 23 m dolgi zajli. Skupaj ima več kot 80 m2 gibalne površine, poleg tega gre vsaj vsak drugi dan na 1 urni sprehod brez vrvice. In sedaj se vi "pasjeljubci" borite, da bom moral svojega psa sprsviti v 2 m2 veliko kletko. A ste normalni?
uporabnik123x
03. 05. 2019 11.10
+8
Odlično napisano. Problem je treba rešiti drugače in ne tako, da prepovemo verige. To ne bo rešilo zgoraj napisanih primerov. Ljudje bodo strpali pse v kletke, kjer bodo imeli še celo manj prostora - pač tiste kletke ki bodo najbolj poceni ali jih bodo doma sami naredili iz par desk. Tako se ne rešuje problema!!! Po drugi strani pa koliko je primerov ko pes napade ker ni na verigi - ker kakšni pametnjakoviči pravijo - moj pes pa mora biti prost itd... nevaren je pa kot volk.
lakala28
03. 05. 2019 12.59
+4
Končno smo prišli do srži problema: MI SKRBNIKI (ne lastniki, a bo jasno), smo problem. Enostavno. Lahko je rešitev tudi ketna ( ne 3 m), lahko žičnica, lahko pesjak, lahko stanovanje, lahko.... , bistvo je da je kuža z NAMi. Ne predmet, ne kar nekaj, ampak NAŠ ČLAN SOBIVANJA. Na videz enostavno. V praksi pa vidimo, kaj se nam dogaja pred očmi, ko je kaznivo posneti mučenje živali!? Očitno je, da pokvarjenci krojijo ta naš svet.
golf-tdi
04. 05. 2019 10.41
-8
zakaj je že tvoj pes na zajli??verjetno nimaš dovolj prostora v hiši še za njegov prostor-smiliš se mi bolnik
yastoo
02. 05. 2019 21.27
+9
Pse na verigah bi dovolil samo, če bi bil na verigi tudi lastnik.
jg57
03. 05. 2019 10.51
+4
Oba bosta živela pa od socialne podpore, a ne?
Devilz Pff
02. 05. 2019 18.07
+1
Na notranjskem in kočevskem bi nekateri radi zagradili v bokse ljudi pred medvedi in volkovi.
Devilz Pff
02. 05. 2019 18.06
+30
Imam psa v hiši in ugotovil sem da ne živi pes z mano v hiši ampak jest živim v pesjaku. Vse od dlake kljub vsakodnevnemu čiščenju, lajež, sranje, scanje sicer zelo poredko ampak tako pač je. Živim v pesjaku.
deathbite
03. 05. 2019 17.20
-5
Malo si zamešal. Tvoj pes živi v svinjaku....
Karantanija
02. 05. 2019 16.12
+37
Zakaj inšpektorji ne naredijo kakšnega obhoda po naših vaseh, kjer je večina psov priveznih na kratki verigi, ali pa živijo v zamreženih prostorih 1 x 2 m in skoraj nikoli sprehajani ali izpuščeni!? Zakaj se to ne dela? Marsikdo to vidi, vendar noče prijavljati svojih sosedov.
periot22
02. 05. 2019 17.30
+51
Inšpektorji bi morali tudi v stanovanja v blokih!
Karantanija
02. 05. 2019 19.39
+18
Tudi. Toda, v stanovanjih niso na verigah, se pa tudi tu najde kdo, ki psa zanemarja.
resort
03. 05. 2019 14.08
+4
Ne ropotat brez dokazov. Če je pes čuvaj in ne hišni ljubljenček, sodo na dvorišče in zaradi varnosti tudi na ketno, ampak človeško primerno, če pa je to na vasi, kjer je nevarno za napad volkov in medvedov pa ponoči prosto.
pingvinislo5
02. 05. 2019 16.12
+6
pa psihologi za cucke že obstajajo?
ivan res grozni
02. 05. 2019 16.16
+19
Če za take kot ste vi, zakaj ne bi za pse.
Apostol1
02. 05. 2019 15.31
+30
Sem prebral en kup komentarjev o tem kako se nekateri razburjajo zaradi psov v blokih. Takole bom rekel , če je pes nevzgojen in lastnik še aroganten povrhu se strinjam , da je to lahko zelo velika nadloga za vse ostale stanovalce. če je pa pes vzgojen in lastnik tak kot mora biti potem pa ni prav nobene ovira za psa v bloku, ker tudi psi ki so v pomoč ljudem , v mislih imam slepe in tiste ki so na vozičku in imajo psa pomočnika ki so vzgojeni za bivanje v blokih. Ve se pa , da pes v bloku mora imeti minimalen sprehod pol ure vsaj 3x na dan in če že mora določen čas preživeti sam v stanovanju mora biti poskrbljeno , da ne laja. Lulal ali kakal pa pes ne bo nikoli v stanovanju če je to navajen narediti na sprehodu razen če zboli. Po drugi strani pa je pes lahko v primeru požara ali pa vlomilca lahko tudi zelo koristen, odvisno tudi od pasme , saj ste že slišali tistega ,ko pravi papagaj vlomilcu " Pazi ,Jezus te gleda" . Vlomilec pa zasika nazaj "Tiho bodi ti trapasti ptič" In papagaj pa spet odgovori , "Jaz nisem trapast , jaz sem Piko , Jezus je pa naš rotweiler.
Recenzor
02. 05. 2019 18.36
-15
A si ti od rojstva tako pameten ali si pa hodil v poseben komunistični tečaj. Pes v blok ne sodi, ker moti druge stanovace in pika.
razocarani
02. 05. 2019 19.26
+19
recenzor ,,mene pa motijo taki kot si ti ,,pa nimam psa,živim pa v bloku in nobenih problemov z psi ,,nobenih ,,so pa problemi z osebki kot si ti ,,še posebej ko ste zadeti ali pijani ,,prav pred krtkim sem se z tebi podobnim res dobro sprl,,
Apostol1
02. 05. 2019 20.40
+6
Recenzor ....... Odgovor koliko si ti od rojstva pameten ti je najlepše podal "razočarani " in po minusih sodeč , je večina takega mnenja kot je "razočarni , ki si je od mene prislužil velik ➕➕➕👍 ti pa ravno tako velik ➖➖➖👎, da ne bo nevoščljivosti. Pa malo se zamisli ,jaz bi se na tvojem mestu.
Hrenko
02. 05. 2019 15.25
+24
Premajhni boksi tudi! Pes je najboljša žival, lastnika ima raje kot sebe, to veliko pove. Nekateri kruti ljudje pa jim tako vračajo, z življenjem praktično v suženjstvu na verigi.
?ebula
02. 05. 2019 15.19
+23
Ministrica Pivčeva je povedala, da se problematike zavedajo in do nje resno in odgovorno pristopajo, proučujejo pa tudi možnosti za ureditev tega področja. Morali bi jih privezati na 2 m dolge verige, pa bi morda hitro uredili to področje. Menim, da so opravilno nesposobni!
puspan
02. 05. 2019 15.03
+27
Komaj pogledam te žalostne fotografije. Ko sem bil še otrok, je bilo takih primerov pri nas ogromno in čeprav smo postali zadnjih 50 let malo bolj ozaveščeni, je teh primerov še veliko preveč, oz. vsi primeri preveč. Če kod vidim psa na verigi, lastnika vedno vprašam, kako bi se počutil, če bi ga privezali 24 ur na dan. Večina odgovorov glasi; "Kaj pa te briga".
Apostol1
02. 05. 2019 15.18
+15
puspan ......Ravno zato pa je potreben zakon o prepovedi verig ,ker potem ti prav gotovo ne bo tako odgovoril , če pa bo mu pa mirne duše lepo kulturno poveš , da ga boš prijavil ,ker je tak zakon.
razocarani
02. 05. 2019 19.28
+10
samo res visoka kazen take malo popravi ,,ti neljudje so občutljivi samo na denar ,,
puspan
02. 05. 2019 20.37
+8
A polurno, živalska policija bi bila velik napredek.
Transformerji
02. 05. 2019 14.24
+28
Imamo pa menda inšpektorje za nabiralce gob, kostanja, zvončkov.....inšpekcijske službe so kot leglo tistih, ki sedijo tam zaradi plače, delajo pa nič. Še najmanj jih pa zanimajo trpeče živali.
periot22
02. 05. 2019 14.22
+21
Nekateri so pravi zbiratelji psov ni jim dovolj eden nabavijo si tri ali več tudi v stanovanje v bloku to se mi zdi bolano!!
Uporabnik1110355
02. 05. 2019 14.14
+0
res že zelooo dolgo nisem videl psa na verigi. Je res nesprejemljivo ampak tega je na srečo zelo malo in mislim da ni treba delati takšne drame. Če se zadeva opazi pa sankcionirat.
Denis Gönc
02. 05. 2019 15.08
+10
Mogoce v bloku res nevidis psov na verigi ampak na vaseh pa saka 2 hisa ima psa priklenjenega! Za nasilne ljudi toliksno pomilovanje a za nedolzno zival ali je to mucek ali pes pa ljudje vidijo kot lastnino brez custev.... Sovrazim zakon ko pes ugrize tujca nadvoriscu mu grozi uspavanje al ko clovek ubije cloveka ali posili koga pa bo dobil 5 let toplega zapora.....