Slovenija

Zgodba okrevanja vse bolj zapletena: kdo v resnici zavira rehabilitacijo psičke?

Ljubljana, 09. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
103

Kako je možno, da psička, za katero se je zbralo več tisoč evrov donacij, po treh mesecih še vedno čaka na proteze in voziček, medtem ko so zadevo morali prevzeti odvetniki?

Društvo Pomagamo preživeti zavrženim živalim (PPZŽ) želi s pomočjo odvetnika Dano odvzeti začasni skrbnici – kot pravijo, jim "omejuje stike". Skrbnica Majda Petrič Facchinetti sicer priznava, da je sestanek z društvom dvakrat prestavila, a se je želela dogovoriti za nov datum srečanja. Čas, ko bi se psički še lahko omogočilo gibanje s pomočjo protez, pa se izteka.

Tako je zgodba Daninega okrevanja vse bolj mučna. Skrbnica društvo že dalj časa opozarja, da psičkina rehabilitacija traja predolgo, kot pravi „tudi zaradi njihove neaktivnosti“. Društvo, ki je uradni lastnik psičke, pa odgovarja, da so v tem času našli ameriškega strokovnjaka, ki je že poslal tudi maso za izdelavo protez.

Medtem pa je pomoč pri izdelavi teh s pomočjo 3D tiska ponudil tudi Slovenec, a je društvo njegovo pomoč zavrnilo.

Zataknilo se je tudi pri urejanju dokumentacije - lečeči veterinar psički, ker ni bila vpisana v slovenski register, ni želel več izdajati zdravil, društvo pa meni, da prepis ni bil potreben in pravi, da so jih zavedli.

Psičko Dano so z grozljivimi poškodbami vseh štirih okončin našli na tržnici Arizona v Brčkem.
Psičko Dano so z grozljivimi poškodbami vseh štirih okončin našli na tržnici Arizona v Brčkem. FOTO: Društvo Pomagamo preživeti zavrženim živalim

A kako je sploh možno, da se je zgodba, ki bi se - sodeč po preteklih izjavah vpletenih - morala končati dobro, nenadoma tako obrnila?

Spomnimo …

Okoli tri leta staro psičko – poimenovali so jo Dana – so konec januarja našli v Brčkem. Imela je odrezane vse širi tačke in porezana ušesa. Slovensko društvo PPZŽ, ki je bilo obveščeno o "najdbi" psa, je takrat stopilo v stik z bosansko prostovoljko Dijano Knežević. Ta je psičko poiskala in peljala k veterinarjem, ki so ji nudili prvo oskrbo, a dejali, da se za nadaljnje zdravljenje ne čutijo usposobljene oziroma bi bilo to prezahtevno.

Društvo je psičko nato – tudi s pomočjo donacij – na operacijo in rehabilitacijo 31. januarja prepeljalo v Postojno. V tamkajšnji Bolnici za živali so jo v začetku februarja dvakrat operirali – prvič sprednje tačke in drugič zadnje, hkrati pa so jo še sterilizirali.

Društvo je Dano 19. februarja nato pospremilo v začasni dom – k skrbnici Majdi Petrič Facchinetti. "Od tega dne naprej je v moji oskrbi 24 ur na dan, vsak dan," pravi skrbnica in dodaja, da ji pri oskrbi psičke pomaga Sandra Zalar: "Tako Dana nikoli ni sama". V društvu so takrat poudarjali, da upajo, da bo začasni dom postal tudi stalni. Pred Dano je prav tako bilo (in še je) dolgotrajno okrevanje v obliki fizioterapij, s strokovnjaki pa naj bi – tako je februarja dejala predsednica društva PPZŽ Janja Pilinger – iskali tudi rešitev v smeri izdelave protez za sprednje tačke ter vozička za zadnje.

Skrbnica: Dragoceni čas se izteka, v dobrih dveh mesecih se ni premaknilo skorajda nič

A kje se je pravzaprav sploh zalomilo? Pilingerjeva je pred dobrima dvema mesecema dejala, da bodo za pomoč pri iskanju strokovnjaka, ki bi se lotil izdelave protez zaprosili tudi druga slovenska društva za zaščito živali: "Vsak po svojih kanalih bomo iskali primerno rešitev oziroma strokovnjaka, ki bo pripravljen pomagati." Da so se tako društvo kot začasna skrbnica zavezali k aktivnemu iskanju rešitve, se strinja tudi Petrič Facchinettijeva, a dodaja, da je bila sama sicer "vabljena k zbiranju informacij, so mi pa dali jasno vedeti, da o rehabilitacijski poti psičke odločajo lastnica in društvo".

Skrbnica društvo že dalj časa opozarja, da psičkina rehabilitacija - "tudi zaradi njihove neaktivnosti" - traja občutno predolgo, oziroma se čas, ko bi se ji še lahko omogočilo gibanje s pomočjo protez, izteka. "Za Dano skrbim 24 ur na dan, od dneva, ko je prišla k nam. Kaj pa je zanjo doslej naredilo društvo?" se sprašuje.

Po njenih besedah pa se v tem času ni premaknilo skorajda nič. "Dano vozim na redne zdravstvene preglede, fizioterapije in delovne terapije, a dlje ko se čaka na proteze, večja je nevarnost za kronično vnetje okončin, kar bi močno oviralo proces navajanja na proteze," pojasnjuje. Kot še dodaja, je tudi veterinar, ki spremlja Danino zdravje, mnenja, da je za psičko vsak nadaljnji dan brez protez težavnejši. Zato je pred približno mesecem dni društvo začela pozivati, naj intenzivneje pristopi k iskanju rešitve.

V društvu na drugi strani medtem odgovarjajo, da so v tem času uspeli stopiti v stik z veterinarjem in ortopedom Derrickom Campano, ki se profesionalno ukvarja prav s protetiko za živali. Kot nam je v telefonskem pogovoru v petek, 20. aprila, zatrdila Pilingerjeva, je Campana pošiljko z mavcem v prahu za izdelavo kalupov (na podlagi katerih se nato izdelajo proteze – op. p.) že poslal. "Masa je na poti h gospe Majdi. Do zdaj nam še ni sporočila, če jo je prejela, ker je poslana iz Anglije," je dejala in dodala, da upa, da jih bo skrbnica o prejeti pošiljki obvestila, saj naj bi nato odtise poslali nazaj, v roku približno 30 dni pa na podlagi teh od Camapne prejeli proteze.

To potrjuje tudi skrbnica, a dodaja, da je po elektronski pošti prejela sporočilo, da je bila pošiljka poslana šele v ponedeljek, 23. aprila (torej tri dni za tem, ko je Pilingerjeva dejala, da je ta že na poti – op. p.) in ne iz Anglije, temveč iz Združenih držav Amerike, natančneje iz Sterlinga v Virginiji.

Bralci so nas medtem opozorili, da je bila pošiljka 26. aprila že v Sloveniji, a je nihče ni prevzel. Danes so zaradi tega paket vrnili pošiljatelju. 

Printscreen maila DHL
Printscreen maila DHL FOTO: Majda Petrič Facchinetti

Proteze že izdeloval Slovenec, a ga je društvo ustavilo: "Dana ne bo poskusni zajček"

Kmalu po tem, ko je Dano v oskrbo sprejela skrbnica, pa je društvo kontaktiral Matej Auguštin, ki se ukvarja s 3D tiskom, skeniranjem in modeliranjem. Sodeluje tudi v mednarodnem projektu Enabling The Future, v sklopu katerega skupine strokovnjakov otrokom po svetu, ki so po spletu nesrečnih naključij ostali brez katere od okončin, s pomočjo 3D tiska pomagajo do protez.

"Danina zgodba me je enostavno ganila," je za 24ur.com povedal Auguštin, ki je tako ponudil, da za psičko ob podpori in sodelovanju ortopeda in veterinarja (javno se ne želita izpostavljati, ime slednjega hranimo v uredništvu) prostovoljno izdela odlitke, na podlagi teh pa naredil tako imenovane pozitive, ki se nato digitalizirajo s pomočjo 3D 'skenerja', če bo možno pa bi tudi izdelal proteze s pregibom.

Dijana Knežević, ki je bila takrat še uradna Danina lastnica, je njegovo idejo odobrila. Kot je razvidno iz korespondence spodaj, pa je bila z možno izdelavo protez seznanjena tudi predsednica društva Pilingerjeva.

Printscreen - dovoljenje Knežević
Printscreen - dovoljenje Knežević FOTO: 24ur.com
Printscreen - korespondenca
Printscreen - korespondenca FOTO: 24ur.com

(Opomba: Določeni deli besedila oziroma sporočil so zaradi varovanja osebnih podatkov pobrisani s strani avtorice prispevka. Celotno korespondenco hranimo v uredništvu.)

Auguštin je pričel z delom: "23. marca sem na domu Petričeve najprej odvzel odlitke Daninih okončin, nato so se izdelali pozitivi in 3D 'sken'."

Vmes – v nedeljo, 1. aprila, je na družbenem omrežju Facebook skupaj z Zalarjevo odprl stran Dana (Steps4Dana), kjer sta objavljala vse v povezavi s psičko in hkrati postopke izdelave protez.

A po točno treh tednih je društvo njegovo delo ustavilo oziroma prepovedalo izdelavo protez. "Kot zakoniti lastniki psičke Dane Vam v imenu društva PPZŽ javljam, da se od danes, dne 13. 4. 2018, z Vaše strani zaustavijo vsa dela okrog izdelave protez za psičko Dano," je Pilingerjeva med drugim v elektronskem sporočilu zapisala Auguštinu. Prav tako navajajo, da za izdelavo protez niso bili dogovorjeni, oziroma seznanjeni z nameni njegove izdelave.

Društvo mu med drugim očita še, da je v nasprotju z dogovorom najprej pričel izdelovati proteze za zadnje tačke, kljub temu, da naj bi bilo jasno rečeno, da tam ne pridejo v poštev, saj naj bi bil primernejši voziček. "Ves čas je bilo govora, da za zadnje noge proteze ne pridejo v poštev. Glej ga zlomka … Gospod Matej je pričel z izdelovanjem prav teh," je ob tem na Facebooku zapisala predsednica društva in dodala, da naj bi jim strokovnjaki te odsvetovali zaradi kasnejših posledic na hrbtenico in kolke, ki bi bili preobremenjeni, Dana pa bi posledično preživljala muke.

Auguštin na to odgovarja: ""Zgolj zaradi določitve višine prednjih protez je bilo hkrati potrebno izrisati tudi zadnje. S tehniko, ki jo imamo na razpolago, se namreč lahko samo na tak način določi višino psa, na podlagi te pa nato izračuna primerno višino prednjih protez." Slednje so po njegovih besedah prav tako že v celoti končane in se je le čakalo, da jih Dana končno tudi preizkusi. "Je pa res, da je bila zadnja proteza na spletu objavljena prej. A še enkrat – zadnje so bile izdelana zgolj zaradi mere in nikoli niso bile namenjene temu, da jih Dana dejansko uporablja, kaj šele preizkušene na psu."

„Vaših uslug ne potrebujemo ne za prednje, ne za zadnje (noge – op. p). Za Dano je vse naročeno pri strokovnjaku, kar pa vi niste,“ je Auguštinu sporočila Kneževićeva.

A komunikacija med vpletenimi se je vse bolj zaostrovala. "Proteze bo naredil strokovnjak. /.../ Ta stran 'promovira' 3D oblikovalca, ki nima veze z ortopedijo. Dana ni poskusni zajček in nikoli ne bo," je med drugim na omenjeni Facebook strani zapisala Kneževićeva. Podobnega mnenja je tudi Pilingerjeva, ki je Auguštinu med drugim očitala, da pisnega dovoljenja za izdelavo protez ni nikoli prejel, saj naj bi jim strokovnjaki "odsvetovali amaterske poskuse na Dani".

Zakaj se ne bi uporabili vsaj že izdelani kalupi?

Medtem pa Danina skrbnica težko razume odločitev društva, da ne pusti niti tega, da bi se že izdelane proteze vsaj preizkusile. Podobno po njenih besedah meni tudi veterinar specialist.

Hkrati se mnogi sprašujejo, zakaj se – če društvo že ne dovoli preizkusa že izdelanih protez - potemtakem ne bi uporabili vsaj brezplačno izdelani Auguštinovi kalupi – ameriški strokovnjak bo namreč za izdelavo protez potreboval identične, masa zanje pa je šele na poti iz ZDA. "Auguštin je narejene kalupe ponudil društvu, da jih pošlje gospodu Campani, a ponudbo so iz meni neznanih razlogov povsem ignorirali," poudarja Petrič Facchinettijeva. "S tem se izgublja Danin dragoceni čas," še dodaja.

Društvo Auguštinu prav tako očita, da je brez njihove vednosti oziroma dovoljenja na Facebooku izdelal stran o Dani, kjer sta skupaj z Zalarjevo objavljala fotografije psičke in poteka njene rehabilitacije. "Stran ni bila nikoli odobrena s strani društva /.../ nihče ni vprašal, če se lahko naredi ta stran," nam je v telefonskem pogovoru dejala Pilingerjeva. Iz korespondence med Dijano Knežević, Matejem Auguštinom, Sandro Zalar in Janjo Pilinger, ki smo jo pridobili, je sicer razvidno, da je Kneževićeva (v času dopisovanja še Danina uradna lastnica) odobrila objavo psičkinih fotografij. "Stran je obstajala 13 dni, ves čas so vedeli zanjo, a nikoli oziroma vse do danes nisem dobil nobene uradne zahteve za to, da se stran umakne oziroma odstrani," pa na to odgovarja Auguštin.

Društvo: Ortoped je dobesedno izsilil, da smo jo prepisali nase

Dodatne težave pa so se pojavile tudi ob urejanju psičkine dokumentacije. Kot so za 24ur.com februarja dejali v društvu PPZŽ, je Kneževićeva že v Bosni poskrbela, da so Dano cepili in ji uredili vso potrebno dokumentacijo, s čimer je bila njena pot v Slovenijo tudi formalno urejena. Uradna lastnica psičke je bila takrat tako Dijana Knežević.

Kljub moji večkratni prošnji na Društvo PPZŽ in danski fundaciji MDFB (Marianne's Dog Food bank, kjer so prav tako zbirali donacije za pomoč Dani – op.p.), da naj čim prej uredijo Danino dokumentacijo, je to trajalo več mesecev - vse do 10. aprila, ko je društvo Dano končno zavedlo v slovenski register psov in ji je bil lahko izdan recept za njena zdravila. V tem težkem obdobju se v društvu niso niti enkrat ponudili, da mi pomagajo, povem pa, da je bilo zelo hudo, saj je bila Dana brez zdravil. Majda Petrič Facchinetti

A Petrič Facchinettijeva pravi, da so ji psičko v začasno skrbništvo predali brez potnega lista ali kakršnekoli dokumentacije. "Dana mora ves čas hoditi na redne preglede k veterinarju, skrbno spremljanje njenega zdravja je namreč zelo pomembno," pravi in dodaja: "Dana nujno potrebuje antibiotike in nevropatska zdravila. Zaradi neurejene dokumentacije v Sloveniji in s tem nezmožnosti biti vodena v kartoteki, pa teh po določenem obdobju več ni mogla prejemati."

V društvu na to odgovarjajo, da bi lahko bila psička z obstoječo napotnico v Sloveniji šest mesecev na rehabilitaciji. "Dr. Zaninović je zahteval, da se vpiše v CRP Slovenije (Centralni register psov Slovenije – op.p.), da je drugače ne bo več zdravil. Bilo je na nekorekten in na podel način dobesedno prepisano. Kaj naj še rečem? S prevaro, v kateri je sodeloval ortoped, ki je pač zahteval, da mora biti vpisana v CRP. Kar po zakonu ni potrebno," pravi Pilingerjeva in dodaja, da je "dobesedno izsilil", da so jo res prepisali nase. Po njenih besedah so tako – ker so se "bali za to, da Dana dobiva zdravila - pač podlegli temu in pristali na to, da se je napisala na društvo in vnesla v register Slovenije".

Dr. Vica Zaninovića smo v uredništvu za odziv in komentar na navedbe Pilingerjeve sicer kontaktirali, a izjav ne želi dajati. "Svetujem, da se obrnete na veterinarsko inšpekcijo," je dejal.

Datuma srečanja niso mogli doreči, zadevo prevzeli odvetniki

Od 19. februarja, ko je Dana prišla k meni domov, je predsednica društva Janja Pilinger Dano obiskala le enkrat, in sicer 21. marca. V vsem obdobju ni bilo s strani društva, Pilingerjeve ali tedanje lastnice Dijane Knežević izražene nobene prošnje ali želje za srečanje, oziroma da bi kdo Dano prišel pogledati. V tednu od srede, 18. aprila do nedelje, 22. aprila pa nenadna zahtev aza obisk. Majda Petrič Facchinetti

Nadaljnje zdravljenje in rehabilitacija psičke je bilo nato vse bolj pod vprašajem. V društvu so želeli sestanek s skrbnico, a do srečanja ni prišlo. "Ne bom oporekala temu, da se skrbi za Dano, ampak se nam omejujejo stiki z njo. To pa nas zelo moti," je razložila Pilingerjeva. Petrič Facchinettijeva priznava, da je bila sestanek s predstavniki društva zaradi nepredvidljivih okoliščin oziroma dogodkov zasebne narave res primorana dvakrat zavrniti. Kot še pravi, sta bila oba datuma v istem tednu in je društvo prosila, če se lahko srečanje prestavi na teden po tem.

Po besedah skrbnice, je komunikacija s strani društva nato postajala "vse bolj neprimerna. Na koncu sem bila deležna groženj in blatenja mojega imena in ugleda, zato sem zadevo predala odvetnici". Enako je ravnalo tudi društvo.

Skrbnica je nato v poštni predal 25. aprila prejela pošto Odvetniške pisarne Gorjup, ki jo v imenu stranke (Društva PPZŽ) poziva, da Dano vrne društvu. "Prejela sem poziv, da moram Dano, brez razloga zakaj, predati – ne da bi društvo pojasnilo, kdo bo v tem primeru za psičko, ki potrebuje 24-urno oskrbo, sprejel – sicer bo zadeva predana na sodišče," razlaga. Iz dopisa je še razvidno, da naj bi društvo Petrič Facchinettijevo že večkrat pozvalo naj Dano vrne, a tega naj ne bi storila.

Skrbnica to zavrača in pravi, da je tovrstno 'zahtevo' takrat prejela prvič.

Odvetniški dopis
Odvetniški dopis FOTO: 24ur.com
Na Facebooku so se medtem vnele vroče debate in očitki prejšnji lastnici Kneževićevi - glede neurejene dokumentacije v Sloveniji in s tem povezanim vprašanjem, zakaj se lastništva ne prepiše, na kar se odzvala z 'grožnjami', da se lahko kadarkoli odloči in pride po svojega psa. "Sigurno, da je 'ponorela'," je njeno reakcijo komentirala Pilingerjeva in dodala: "Pisali so ji, češ, da če ne bo Dana oskrbljena, da jo bodo uspavali. Normalno, da ji je 'dvignilo'".

V društvu so nam še 20. aprila sicer zatrjevali, da pa si vseeno želijo, da skrbnica po končani psičkini rehabilitaciji postane tudi uradno njena lastnica. "Ampak še vedno – poudarjam – takrat, ko bo celotna rehabilitacija zaključena, tako kot je bilo dogovorjeno na samem začetku," je 20. aprila dejala Pilingerjeva. Po njenih besedah se psa namreč v lastništvo nikoli ne preda, dokler ni zaključen postopek rehabilitacije.

Petrič Facchinettijeva pa se na drugi strani sprašuje, kako pa je bilo potemtakem možno lastništvo Kneževićeve: "Psička pri njej ni bivala niti minute. Ko sem sama ponudila lastništvo, pa sem bila zavrnjena."

Po prejetju omenjenega odvetniškega dopisa je skrbničina odvetnica Sanja Brezinščak vse vpletene 24. aprila nato pozvala na srečanje v Mariboru, kjer bi se pogovorili o nadaljnjih korakih v zvezi z Dano.

Društvo je preko odvetniške družbe povabilo na sestanek - "v izogib nepotrebnim stroškom" zavrnilo. "Hkrati vas obveščamo, da vztrajamo pri vseh zahtevah, navedenih v pozivu z dne 23. aprila," so zapisali.

Društvo PPZŽ z nami medtem sicer ne želi več komunicirati.

"Na koncu želim še pojasniti, da Danino zdravstveno stanje spremljajo tako veterinarji kot veterinarska inšpekcija, nihče od njih pa ni ugotovil, da moja prizadevanja niso v korist in dobrobit Dane, ravno nasprotno. Moja največja želja je, da bi prišli čim prej do protez, a pri tem ostajam zvezanih rok," pa še sklene Petrič Facchinettijeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastaflash
09. 05. 2018 14.30
+13
boli njo za psa..pobasala denar in cao..bolan folk
migi
09. 05. 2018 14.07
+24
samo za denar se gre....."pomagajmo psički Dani"...donirajte.....a ste zbrali dovolj denarja?Sram vas naj bo , zdaj ko ni več donacij bi pa Dano kar uspavali...človeški intelekt je zdaleč najbolj sprevržen....poglejte se v svojo dušo kakšne pregrehe ste naredili v življenju!!! In vse vam bo kristalno jasno!!!!Ena živalska dušica ima več razuma in lepih misli...le sočutje imoramo imeti, kar pa za vpletene ne morem trditi!!!!!!
mufic
09. 05. 2018 15.09
-1
migi
09. 05. 2018 14.07
+11
samo za denar se gre....."pomagajmo psički Dani"...donirajte.....a ste zbrali dovolj denarja?Sram vas naj bo , zdaj ko ni več donacij bi pa Dano kar uspavali...človeški intelekt je zdaleč najbolj sprevržen....poglejte se v svojo dušo kakšne pregrehe ste naredili v življenju!!! In vse vam bo kristalno jasno!!!!Ena živalska dušica ima več razuma in lepih misli...le sočutje imoramo imeti, kar pa za vpletene ne morem trditi!!!!!!
krtaksn
09. 05. 2018 13.46
+0
Samopromocija torbarjev- postonjcanke oz gospe ki je psa pripeljala!
Robert Petri?
09. 05. 2018 14.19
+21
Misliš rečt društva in bosanske posrednice? Oskrbnica samo svoj čas in energijo v to vlaga in je edina s psom.
Timy15
09. 05. 2018 13.32
+38
Vsi,ki ste v zadevo vpleteni,opravite svojo odgovornost do psičke.Sram pa mora biti vsakega,kateri v tem primeru zapleta reševanje živali.
Transformerji
09. 05. 2018 13.30
+34
Uboga psička med leglom človeške zlobe in primitivnosti!
bananos
09. 05. 2018 12.53
+3
pa kdo moderira to stran? en bedak?
brezveze13
09. 05. 2018 12.27
+2
zbralo se je več tisoč evrov ali imajo sedaj tega ubogega kužga za maketo kako zbirati donacije ali je mogoče testni kuža ,naj mu uredijo kar je potrebno kvazi oskrbnike pa če se ne odzivajo jih pa lahko ravno tako ignorirate kot oni vas ki izgleda hočejo samo prejemati neke donacije
stadion
09. 05. 2018 12.18
+21
Je ni pravice na svetu, ki bi upravičevala tako ravnanje s psi. Pes ni samo pes, ampak je ena veja razvejanosti vsega življenja. Kdor ima omejen in selektiven pogled, da je neko življenje vredno manj, zato ker je to npr. življenje psa, je pa res še na nizki stopnji razvoja zmožnosti širšega razmišljanja. Primat, na stopnji opice, pri čemer bi pomislil, da je tudi opica zmožna širše empatije, kot tak človek.
odkimasin
09. 05. 2018 11.44
-32
Ta zmešan svet bo zlo kmalu hudič vzel! Levakom so bolj pomebni psi in borčevske penzije, kot delavci, ki so delali 40 let in imajo 500€ penzije!
upornik19
09. 05. 2018 13.57
+9
odkimasin sam si kriv če si prispeval minimalne prispevke ........zakaj nisi več plačeval?
mackintosh
09. 05. 2018 17.02
+3
zato ker nima šol in nič razen osnovnih del ni sposoben opravljati. tako da je s 500 evri lahko popolnoma zadovoljen. zaslužil si tudi to ni.
Apostol1
09. 05. 2018 11.01
+44
Temu se najbolj enostavno reče zloraba psa
ivan.z Doba
09. 05. 2018 10.58
+41
Spet je v igri denar. Packi, pomagajte psički. Čimprej!
SinusKosinus
09. 05. 2018 11.13
-5
najjana
09. 05. 2018 12.46
-16
Kdo bo pa pomagal tisočim revnim upokojencem ki životarijo ali ubogim delavcem ki delajo trdo za zajamčeno plačo?
najjana
09. 05. 2018 12.46
+11
sonofabitch
09. 05. 2018 10.25
+45
Zdaj če je že niso uspavali in so jo gor spravili naj čim prej poskrbijo za te proteze, da bo imela toliko toliko dostojno življenje.
drobiž
09. 05. 2018 10.15
+12
Po mojem se mora donacija čim večkrat obrnit v prid drugih.
bossanoga
09. 05. 2018 09.46
-28
Ko bi se za ljudi toliko brigali..........
SinusKosinus
09. 05. 2018 09.51
-5
MEDIJI NEHAJTE IGRATI SE S ČUSTVI LJUDI S TAKSNIMI NASLOVI IN PRISPEVKI..VSAK DAN NEKDO UMIRA PA NOBEN NE POMAGA..
playerunknown
09. 05. 2018 12.10
+11
ljudje so zlo, zato raje pomagam PSU kot pa IMIGRANTU!
29350
09. 05. 2018 12.23
+6
Pomagati je treba tako psom kot imigrantom.
murkecc
09. 05. 2018 09.26
+46
A da bi pa kdo od vas pacientov, ki ste spisali tale roman, preveril paketno DHL cifro iz zgornje slike, je pa že prevelika znanost za FDV?? Paket poslan iz ZDA 24.4 je bil v Sloveniji v 2 dneh in tako že od 26.4 čaka na prevzem.
Robert Petri?
09. 05. 2018 14.22
+8
Društvo še ni uredilo carinskih obveznosti. V tem je težava verjetno. Oskrbnica pač paketa ni prejela.
Robert Petri?
09. 05. 2018 14.22
+7
Društvo še ni uredilo carinskih obveznosti. V tem je težava verjetno. Oskrbnica pač paketa ni prejela.
boris tavcar
09. 05. 2018 09.21
+43
Večkrat se sprašujem : Kje jaz živim?
Uporabnik429336
09. 05. 2018 09.08
+49
Ta pes ubogi je sedaj postal molzna krava društva za zaščito živali, zgleda da psa uporabljajo izključno za molžo podarjenih evrov, kot pri vsem v Zloveniji, revež do konca izkoristit, potem pa jih na cesto vržt, pa da čimhitreje narava z njimi podela.
Adolph
09. 05. 2018 09.04
+32
Cim delj se bo zavlacevalo tolko vec bo mogoce ukrasti . . . . . .
antonio67
09. 05. 2018 14.51
-7
Najbolše avtanazija,takšno živlhenje si niti pes ne zasluži.
aaabbbcccddd
09. 05. 2018 09.00
+8
Me zanima, koliko ljudi caka na svoje proteze in operacije, pa ne pisete o njih... Pa ne pravim, da ni grozno kar so ljudje storili psicki, ampak ta celotna medijska drama je pa ze prestopila meje dobrega okusa.
najjana
09. 05. 2018 12.49
-7
Psičku bi naredili največjo uslugo če bi jo že zdavnaj uspavali. Kakšno je življenje tega ubogega psa?