Slovenija

Psiholog: Mati ni umrla zaradi drog

Kranj, 06. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Psiholog je na sojenju Kranjčanu, ki naj bi materino truplo shranil v hladilnik, dejal, da droge niso vplivale na njegovo prištevnost.

Psiholog je pri Kaštrunu opazil osebnostne motnje, kot so konfliktnost, ravnodušnost in pomanjkanje občutka krivde (Foto: POP TV)
Psiholog je pri Kaštrunu opazil osebnostne motnje, kot so konfliktnost, ravnodušnost in pomanjkanje občutka krivde (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Pričala je tudi Kaštrunova partnerka, vendar je predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik zaradi varovanja zasebnosti za čas pričanja izključila javnost.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem sodnega izvedenca klinične psihologije nadaljevalo sojenje Bojanu Kaštrunu, ki naj bi umoril svojo mater, katere truplo je policija lani novembra našla v hladilniku v njenem stanovanju v Kranju. Izvedenec Bojan Zalar je pojasnil, da ima Kaštrun več osebnostnih motenj, ni pa potrdil, da bi zloraba drog odločilno vplivala na smer misli in samo dejanje. Glavna obravnava se bo z zaslišanjem izvedenca psihiatrije nadaljevala 20. junija.

Kaštrunov odvetnik Kristijan Gnilšak obrambo svoje stranke gradi na zmanjšani prištevnosti zaradi vpliva uživanja velikih količin drog v času zločina. Vendar je izvedenec pojasnil, da mamila lahko vplivajo na razpoloženje, ne morejo pa usmerjati akcije. So pa pri Kaštrunu opazne osebnostne motnje, kot so konfliktnost, ravnodušnost in pomanjkanje občutka krivde.

Na naslednjem naroku za glavno obravnavo bo svoje strokovno mnenje podal še izvedenec psihiatrije. Če temu ne bodo sledili novi dokazni predlogi, bi se glavna obravnava 20. junija tudi že utegnila zaključiti. Temu pa bi še isti dan lahko sledil izrek sodbe.

Koštrun trdi, da mame ni zadušil zaradi denarja, pač pa je to storil v trenutku izgubljene razsodnosti in pod vplivom mamil (Foto: POP TV)
Koštrun trdi, da mame ni zadušil zaradi denarja, pač pa je to storil v trenutku izgubljene razsodnosti in pod vplivom mamil (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Obtoženec policiste sam pozval, naj pogledajo v hladilnik

Obtožnica Kaštruna bremeni umora iz koristoljubja. Obtoženec, ki je priznal umor, pa je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da mame ni zadušil zaradi denarja, pač pa je to storil v trenutku izgubljene razsodnosti in pod vplivom mamil.

45-letni Kaštrun, ki je policiji znan po več premoženjskih kaznivih dejanjih, je pojasnil, da je 10. novembra lani, po tem, ko je bil izpuščen iz 48-urnega pridržanja, najprej šel kupit heroin in kokain ter ju zaužil. Nato je odšel v stanovanje svoje 72-letne matere, s katero se je sporekel, nadaljnjega dogajanja pa se ne spominja.

Krsta s truplom matere (Foto: POP TV)
Krsta s truplom matere (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Ko se je zavedel, je ugotovil, da je njegova mati že mrtva. Ker se je truplo že začelo razkrajati, ga je Kaštrun čez dva dni spravil v hladilnik, sam pa je še več dni živel v stanovanju, dokler ga ni policija prijela in priprla zaradi domnevnih tatvin in ropov. Ko je skupaj s policisti 10. decembra obiskal materino stanovanje, da bi jim izročil nekatere ukradene stvari, jih je pozval, naj pogledajo tudi v hladilnik, kjer so nato našli truplo.