Slovenija

PSS: Na ta način policisti nikoli ne bomo prišli do poštenega vrednotenja dela

Ljubljana, 15. 03. 2023 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
99

Na anomalije policijskih plač, kjer prihaja do tega, da so podrejeni uslužbenci bolje plačani od šefov, direktorjev ali celo vodstva Policije, zaposleni opozarjajo že več let. Dogaja se tudi, da tisti, ki napredujejo na višje funkcije, dobijo nižjo plačo, kot so jo imeli prej.

V Policijskem sindikatu Slovenije opozarjajo, da tudi aktualna vladna izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja ne odpravljajo anomalij, ki v največji meri zadevajo predvsem Policijo. "Na ta način policisti nikoli ne bomo prišli do poštenega vrednotenja našega dela," pravi predsednik sindikata Rok Cvetko.

Pravično vrednotenje dela in odpravo vseh anomalij policisti zahtevajo že od leta 2015. Vendar jih še nobena vlada ni uslišala. Tudi zdaj ne kaže nič drugače, saj prenova plačnega sistema tega problema ne rešuje, pravi Cvetko. Na ministrstvu za javno upravo pa se s tem ne strinjajo, saj menijo, da je cilj pogajanj tako prenova plačnega sistema kot tudi odprava nesorazmerij glede vrednotenja dela. Navedbe, da prenova naj ne bi odpravljala anomalij, se jim zdijo nenavadne.

Policisti že vrsto let čakajo na spremembe, ki bi v plačni sistem prinesle pravično vrednotenje dela.
Policisti že vrsto let čakajo na spremembe, ki bi v plačni sistem prinesle pravično vrednotenje dela. FOTO: 24ur.com

"Smo začudeni in razočarani, da ministrstvo za javno upravo kot avtor Analize napredovanj v javnem sektorju, ki predstavlja celo enega izmed virov za pripravo izhodišč za prenovo plačnega sistema, predstavljenih anomalij sploh ni izpostavilo. Takšna sprenevedanja zato upravičujejo naše nezaupanje v aktualno oblast, saj podatki, ki jih uporabljajo za prenovo plačnega sistema, ne temeljijo na strokovnih merilih in kriterijih," opozarja predsednik sindikata Cvetko.

"Manipulativna uporaba podatkov, ki se jemljejo iz konteksta za dnevno politične potrebe, lahko nakazuje smer, po kateri policisti nikoli ne bomo prišli do poštenega vrednotenja našega dela. Tudi zato smo v PSS na Konfederacijo sindikatov javnega sektorja (KSJS), katere člani smo, že posredovali obširne pripombe na predlagana Izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja," razlaga Cvetko.

"Prav tako ugotavljamo, da je vlada v svojih aktivnostih iz 5. točke Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, pristopila k realizaciji vseh navedenih sporazumov, razen sporazuma, ki zadeva Policijo. Zato se v Policijskem sindikatu sprašujemo, ali smo morda policisti za vlado drugorazredni javni uslužbenci," še dodaja naš sogovornik.

Vprašamo na ministrstvo za javno upravo, ali drži, da do realizacije ni prišlo samo pri sporazumu, ki zadeva Policijo, pri vseh ostalih pa. "Delno drži, in sicer glede vzpostavitve kariernega sistema v Policiji. Kolikor smo s tem vprašanjem seznanjeni na MJU, na MNZ oziroma Policiji poteka dialog s sindikati o vzpostavitvi kariernega sistema, upoštevaje 22. č člen Kolektivne pogodbe za policiste. Glede zaveze, ki se nanaša na uredbo, ki ureja notranjo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v organih državne uprave, torej tudi v Policiji, pa je zaveza že bila realizirana v letu 2019 (tretji in deveti odstavek 55. člena te uredbe)," odgovarjajo na ministrstvu.

Cvetko pa pravi: "Glede na spremenjeno uredbo smo vlado večkrat pozvali, da pristopi k realizaciji stavkovne zaveze, ki določa vzpostavitev kariernega sistema za policiste, v okviru katerega bi predmetne anomalije lahko odpravili. V PSS smo predlog kariernega sistema v Policiji tudi konkretizirali, vendar do današnjega dne zaradi pasivnosti delodajalca karierni sistem še vedno ni vzpostavljen. Da gre za popolno pasivnost in ignoranco delodajalca in vlade, potrjuje tudi dejstvo, da ta v skoraj osmih mesecih svojega mandata ni imenovala pogajalske skupine za pripravo kariernega sistema. In to kljub temu, da jo zavezuje 5. točka zadnjega Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki je bil sklenjen lansko jesen med sindikati javnega sektorja in vlado."

Na odpravo anomalij policisti čakajo že od leta 2015. Takrat so se s svojimi zahtevami množično odpravili na ulice.
Na odpravo anomalij policisti čakajo že od leta 2015. Takrat so se s svojimi zahtevami množično odpravili na ulice. FOTO: POP TV

"V dogovoru iz oktobra lani, ki ga je podpisala velika večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je zapisano, da bomo v dialogu med vladno in sindikalno stranjo do 30. 6. 2023 poiskali rešitve glede prenove plačnega sistema javnega sektorja in tudi glede odprave nesorazmerij v osnovnih plačah. V pogajalskem procesu se torej obravnavajo tako sistemske anomalije kot anomalije glede vrednotenja dela (nesorazmerja). Cilj pogajanj, v katera so enakovredno vključeni tudi policisti, je torej tako prenova plačnega sistema kot tudi odprava nesorazmerij glede vrednotenja dela. Zato je navajanje sindikatov, da prenova naj ne bi odpravljala anomalij, nenavadno," dodajajo na ministrstvu za javno upravo.

Bančnik z vsemi možnimi dodatki ne more imeti višje plače od predsednika uprave banke

Običajno ne slišimo za primere, da bi imeli delavci v podjetjih višje plače od nadrejenih oziroma vodstva, zaposleni v proizvodnji pa recimo višjo plačo od direktorja podjetja. Ali da bi imel bančnik z vsemi možnimi dodatki višjo plačo od predsednika uprave banke. V Policiji je to možno, saj se dogaja, da so podrejeni bolje plačani od šefov, plače nekaterih uslužbencev pa presegajo celo plače vodilnih. Prihaja tudi do primerov, ko pri napredovanjih na višje funkcije uslužbenci dobijo za več razredov nižjo plačo kot na prejšnjem delovnem mestu.

Na ministrstvu za javno upravo se strinjajo, da so razmerja med direktorji in funkcionarji na eni strani ter javnimi uslužbenci na drugi strani povsem porušena. "In drži, da v marsikaterem primeru podrejeni javni uslužbenec lahko prejme višjo plačo kot njemu nadrejeni. Iz ciljev prenove plačnega sistema jasno izhaja, da je to stanje treba urediti, saj gre dejansko za neupravičena nesorazmerja oziroma anomalije. Vseeno pa ob tem poudarjamo, da to ne velja zgolj za Policijo, v večji ali manjši meri se to pojavlja v celotnem javnem sektorju," pravijo na ministrstvu.

V Policijskem sindikatu pa navajajo, da na anomalije neuspešno opozarjajo že sedem let. "Ocenjujemo, da na podlagi teh izhodišč ni pričakovati, da bodo izpostavljene anomalije v plačnem sistemu dejansko tudi odpravljene. Te namreč v največji meri zadevajo prav Policijo in verjetno prav zato nobena vlada doslej ni prisluhnila našim predlogom za odpravo anomalij, ki smo jih na različne vlade naslavljali že od leta 2015. Odprava bi bila nujna, ne glede na plačne reforme, o katerih se sicer govori že vse od takrat," pojasnjuje prvi mož Policijskega sindikata Slovenije (PSS).

Problem je namreč nastal že v letu 2015 oziroma tudi 2016, ko vlada v pogajanjih s sindikati ni pristala na linearno zvišanje plač, pravi Cvetko. "Ker se je tega vprašanja lotila politično, torej nestrokovno in nesistemsko. Zaradi tega je prišlo do kompresije med izhodiščnimi plačnimi razredi po celotni plačni lestvici. Ministrstvo za javno upravo, ki je pristojno za sistem plač v javnem sektorju, smo na negativne posledice takšnega ravnanja ves čas opozarjali, vendar do ustreznih popravkov plačne lestvice v Policiji nikoli ni prišlo. Zato si upamo trditi, da ministrstvo za javno upravo ni del rešitve, kot se želi prikazovati v javnosti, ampak je del problema," razlaga naš sogovornik.

Cvetko razlaga, da so v želji, da bi odpravili anomalije v plačnem sistemu, s stavkovnima sporazumoma leta 2016 in 2018 uspeli doseči, da je vlada spremenila 55. člen Uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in pravosodnih organih. S tem so omogočili, da se lahko na vseh uradniških delovnih mestih naloge policistov brez omejitev opravljajo v enem nazivu.

Nobena vlada doslej ni prisluhnila našim predlogom za odpravo anomalij, ki smo jih na različne vlade naslavljali že od leta 2015, pravi predsednik PSS Rok Cvetko.
Nobena vlada doslej ni prisluhnila našim predlogom za odpravo anomalij, ki smo jih na različne vlade naslavljali že od leta 2015, pravi predsednik PSS Rok Cvetko. FOTO: Arhiv PSS

Na ministrstvu za javno upravo pa pojasnjujejo, da gre morda v javnosti za napačno razumevanje, kaj naj bi anomalije, ko govorimo o plačah, sploh bile. Če bi linearno poviševali plače vsem in za enako število plačnih razredov, potem anomalij, kot pravijo, ni. Z vidika načela enakega plačila za primerljivo delo, kot ga določa Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), pa anomalije pomenijo dvoje.

"Da so delovna mesta, na katerih javni uslužbenci opravljajo enake ali vsaj primerljive naloge, uvrščena v različne ali preveč različne plačne razrede glede na primerljivo zahtevnost in vsebino nalog. Torej je osnovno vrednotenje, ki se kaže v plačnem razredu, različno ali preveč različno. In drugo, da javni uslužbenci na primerljivih delovnih mestih prejemajo različno plačo zaradi dodatkov oziroma obvodov, ki so posledica poseganja v plačni sistem, kot je bil koncipiran v ZSPJS, s področno zakonodajo, na primer z Zakonom o organiziranosti in delu v Policiji, z Zakonom o službi v Slovenski vojski," razlagajo na ministrstvu.

Različno poviševanje plač po posameznih plačnih podskupinah je posledica sklepanja parcialnih dogovorov oziroma stavkovnih sporazumov v mandatih preteklih vlad, dodajajo. "Analiza stanja, ki smo jo predstavili tudi sindikatom, prikazuje razlike v plačah, a zgolj na podlagi analize še ne moremo z gotovostjo trditi, da so te razlike neupravičene in da torej dejansko gre za anomalije," menijo na MJU.

Policist, ki napreduje, lahko dobi tudi za 16 odstotkov nižjo plačo

Dodatno anomalijo predstavljata še trenutni javno uslužbenski sistem in zakon, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, pravi Cvetko. "Trenutno so namreč delovna mesta policistov uvrščena med uradniška delovna mesta. To pomeni, da so policisti ob premestitvi oziroma napredovanju na zahtevnejše delovno mesto v višjem tarifnem razredu imenovani v najnižji uradniški naziv delovnega mesta. Ta anomalija pa ima za posledico, da lahko policist, ki napreduje na zahtevnejše delovno mesto, izgubi že pridobljene plačne razrede, tudi do štiri oziroma ima za 16 odstotkov nižjo osnovno plačo. Ker se mu lahko glede na veljavno zakonodajo določi le plačni razred, ki ga je mogoče doseči znotraj posameznega uradniškega naziva."

Če izhajamo iz izhodiščnih plač, torej najnižjih osnovnih plač posameznega delovnega mesta, potem je plača podrejenega uslužbenca seveda nižja od nadrejenega. Vendar pa se na vsakem delovnem mestu lahko napreduje za do 10 plačnih razredov. "Če vzamemo za primer policista s 30 leti delovne dobe, ki je z vsemi napredovanji že v končnem plačnem razredu svojega delovnega mesta, je lahko njegova osnovna plača za štiri plačne razrede ali več višja od recimo mladega pomočnika komandirja. Ko pa k tej plači prištejemo še vse dodatke, kot so delo v izmenah, nočno delo, nedelje in prazniki, delo po posebnem razporedu, nadure in podobno, kjer pa vodje praviloma delajo bistveno manj ali pa sploh ne, pa lahko končna plača močno preseže plačo vodje. Tako je sicer tudi v drugih državah EU, kjer razumejo, da tisti, ki delajo v manj ugodnih delovnih pogojih, bolj ogrožajo svoje zdravje in je zato prav, da so za čas takšnega dela tudi bolje plačani," razlaga predsednik sindikata.

Ministrica za javno upravo in vodja vladne pogajalske skupine Sanja Ajanović Hovnik pravi, da je eden glavnih ciljev prenove plačnega sistema zagotoviti ustrezno in stimulativno plačilo za delo.
Ministrica za javno upravo in vodja vladne pogajalske skupine Sanja Ajanović Hovnik pravi, da je eden glavnih ciljev prenove plačnega sistema zagotoviti ustrezno in stimulativno plačilo za delo. FOTO: Ministrstvo za javno upravo

Kot primer predsednik sindikata navaja višjega policista – vodjo policijskega okoliša, ki ima za svoje delovno mesto končni 39. plačni razred. Z napredovanjem na mesto policijskega inšpektorja specialista – pomočnika komandirja bo uvrščen v zgornji plačni razred najnižjega uradniškega naziva inšpektorja, torej v 37. plačni razred. Izhodiščni je torej 32. plačni razred, najvišji, ki ga delodajalec lahko določi temu policistu ob premestitvi, pa je 37. plačni razred. Kar pomeni, da bo z napredovanjem izgubil dva plačna razreda oziroma bo njegova osnovna plača za osem odstotkov nižja. Izgube iz tega naslova lahko glede na posamezna delovna mesta v Policiji znašajo tudi do štiri plačne razrede, kar pomeni do 16 odstotkov nižjo osnovno plačo, pojasnjuje naš sogovornik.

Do podobnih težav prihaja tudi pri premeščanju policistov na zahtevnejša delovna mesta na regionalnem nivoju, kot so policijske uprave in na državnem nivoju, torej na Generalni policijski upravi. "Iz teh razlogov se za zasedbo zahtevnejših delovnih mest praviloma odloča mlajši in neizkušen kader, ki še nima dovolj napredovanj in zato s premestitvijo za razliko od najboljših in izkušenih kadrov pri plači pridobi dodatne plačne razrede. Za razliko od vsakokratne oblasti se v PSS zelo dobro zavedamo, da takšno kadrovanje ni dobro, saj že kratkoročno lahko povzroči krizo vodenja v Policiji, kar pa v strogo hierarhičnem sistemu Policije lahko negativno vpliva na zagotavljanje notranje varnosti države, varnosti državljanov in njihovega premoženja," meni Rok Cvetko.

Predstavnica Policije za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič pa nam je glede anomalij pri policijskih plačah sporočila, da zaradi narave dela policisti večji del delovnega časa delo opravljajo v manj ugodnih delovnih pogojih in v manj ugodnem delovnem času ter so zato upravičeni do pripadajočih dodatkov v skladu s Kolektivno pogodbo za javni sektor. To so dodatki za delo ponoči, delo ob nedeljah, delo ob praznikih, za neenakomerno razporejen delovni čas, za delo prek polnega delovnega časa in podobno. "Narava dela vodstvenih uslužbencev Policije pa je drugačna, zato posledično ne prejemajo dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve, za delo v manj ugodnem delovnem času in manj ugodne delovne pogoje. To so razlogi za to, da nekatere plače zaposlenih presegajo celo plače vodilnih delavcev v Policiji." Druga možna situacija, na katero opozarja, enako kot že policijska sindikata, pa je, da je po premestitvi na zahtevnejše delovno mesto javni uslužbenec uvrščen v nižji plačni razred, kot ga je z napredovanji že dosegel na prejšnjem delovnem mestu, kar je posledica določbe 19. člena ZSPJS. Ta določa, da javnega uslužbenca ni možno uvrstiti v višji plačni razred, kot znaša najvišji plačni razred delovnega mesta oziroma naziva, na katerega je javni uslužbenec premeščen oziroma imenovan, ki ga je možno doseči z napredovanjem, pojasnjuje naša sogovornica. Kot konkreten primer navaja uslužbenca, ki recimo zaseda delovno mesto višji policist - kriminalist v VI. tarifnem razredu z 29. izhodiščnim plačnim razredom. Z napredovanji je pridobil 10 plačnih razredov in je uvrščen v 39. plačni razred. "V primeru premestitve na delovno mesto pomočnika načelnika policijske postaje v VII/1. tarifnem razredu z 32. izhodiščnim plačnim razredom bo imenovan v najnižji naziv na tem delovnem mestu in zaradi prej navedene določbe 19. člena ZSPJS uvrščen v 37. plačni razred, kar je najvišji plačni razred, ki ga je možno doseči z napredovanjem v tem nazivu. Tako bo torej zaradi zakonske omejitve uvrščen dva plačna razreda nižje, čeprav je delovno mesto zahtevnejše," anomalije pri policijskih plačah pojasnjuje Maja Ciperle Adlešič.

Nesprejemljivo je, da ko napredujemo na zahtevnejše delovno mesto, dobimo za nagrado nižjo plačo, pravijo policisti.
Nesprejemljivo je, da ko napredujemo na zahtevnejše delovno mesto, dobimo za nagrado nižjo plačo, pravijo policisti. FOTO: POP TV

Na MJU pa dodajajo: "Poudarjamo, da ima vladna stran resen namen na novo urediti sistem plač v javnem sektorju. Želja vlade je prenoviti sistem tako, da vzpostavimo pravična razmerja med dejansko primerljivimi poklici, da bo za vsako delo zagotovljeno dostojno plačilo, da nihče več ne bo uvrščen pod minimalno plačo. V pogajanja so vključeni vsi sindikati, tudi policijski, od katerih pričakujemo konstruktivno sodelovanje in predloge. S sindikati moramo najti skupno pot, da zgradimo učinkovit in zaupanja vreden javni sektor."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
16. 03. 2023 09.10
+3
Tu je vse ok,operativec kot tudi v drugih poklicih kjer je naprimer nekdo specialist svojega poklica naj bi zasluzil več od predpostavljenega in dokler ne bodo plačniška razmerja v tej smeri ne bo niti rokodelcev še manj pa kvalitetnega kadra,vsi se komolčijo za delovna mesta višja na hirarhični lestvici.To ni nujno vedno dobro,krpa pa se z nekimi priučenimi kadri in upam ,da v prihodnosti ne tudi z nekimi tujci kot se to dela v rokodelskih poklicih kjer imamo bolj ali manj jagodni izbor najslabšega kadra.
Opazujemvas
16. 03. 2023 08.57
+1
Dragi kolegi, logično je, da tisti, ki je na terenu in nosi glavo na prodaj ,reši več primerov zasluži večjo plačo. Problem ni v plačah, temveč v nagradah za uspešnost ali drugače dodatkov. Vsi vemo, da v današnjih časih ni lahko biti Policist, saj moraš marsikaj požreti. Mora pa se vrednotiti opravljeno delo , nagraditi tistega, ki jo je izvedel in tistega, ki jo je koordiniral, tako nagrada pripada vsem, ki so sodelovali, v obliki dodatkov za delavno uspešnost, kar bi lahko bila rešitev in to podpiram.
Darko32
15. 03. 2023 20.40
+7
Dragi CVETKO predlagam ti, da se vsedete skupaj vsi, in pošteno in trezno razmišlajte. Naredite natančen generalni načert kako se naj plače ovrednotijo in kdaj se plača nekomu lahko poviša ali dobi dodatke. Sedaj pa narod vidi dobesedno kanibalstvo na tem področju. Kdo bo goga nategnil in sočasno se greste neko pravno državo, kjer ko zagusti pravite, da niste pristojni. Tudi prehod na drugo delovno mesto raje naredite jasne kriterije in jih dosledno spoštujte. Grebatorstvo pa v svojih vrstah uredite, ker vam dela škodo na celi črti.
raptor2
15. 03. 2023 20.12
+7
Posteno da tisti ki dela na terenu dobi vec od ventilatorjev. Mlad pomocnik je tam z lizanjem in nikoli ni okusil terena, je ze prav da imajo terenci visjo placo od teh mladih pomocnikov
E.Nigma
15. 03. 2023 19.35
+2
Še preveč dobijo vsi skupaj
2fast4
15. 03. 2023 18.28
+18
Kdaj boste policaji dojeli, da delate za ventilatorje v pisarnah. Oni lepo napredujejo v plač razredih vi pa ostanete na mestu z več dela in več obveznostmi. Ventilator v pisarni spi, ko greste na intervencijo ponoči. na upravah in generalni upravi, se grejo svoje igrice, da upravičijo svoje delo. Od vas se zahteva takojšen pristop oni v pisarnah pa imajo čas 1 mesec za ano lizo... To moraš biti res posebneš, da te to ne moti...
?ebula
15. 03. 2023 18.24
+12
Višji položaj, manj dela, nižja plača - pravilno!
Slavko BabIč
15. 03. 2023 18.04
-9
srednješolski palicaji imajo boljše plače kot učitelji, ne vem kaj bi radi?A pošteno plačilo za pretepanje demonstrantov?
sanje10
15. 03. 2023 18.22
+6
Ne bo najbolj držalo, policisti imajo višješolsko izobrazbo in delajo 24/7
MladInPerspektiven
15. 03. 2023 17.48
+10
Sej je pravilno na udoben stolček greš, da manj delaš ... kaj jim ni jasno. Nekoč je veljalo pravilo v šolo hodim, da ne bom moral preveč delati...
Koroški Slovenec
15. 03. 2023 17.46
+2
Madonca, končno nekaj dobrega saj podrejeni delajo.....
zdravapamet1
15. 03. 2023 17.16
+13
Zakaj bi pa tisti, ki sedijo na toplem imeli večje plače od policistov, ki nastavljajo glavo??
Akuster
15. 03. 2023 16.56
+6
In se je oglasil sindikat, ki predstavlja v večini šefe.... Vsaj tako se govori med policisti!!
kritika1
15. 03. 2023 16.02
+13
Dragi policisti ne zasližize si boljših plač, niti pogojev, niti opreme ker ste molče sprejeli blatenje vrha ministrstva, politično čiščenje, ker nimate toliko poguma, da se postavite zase razen, ko gre za plače! Ko bodo policisti sami dojeli, da je treba stvari postaviti na nove temelje, da je treba jasno ločiti kaj je terensko delo in kaj ni, da bo inšpektor PU ali GPU imel drugačne postavke pri plači, da mu bo jasno, da ne more imeti enakih dodatkov kot policist na terenu. Ampak vemo kako je to, lažna solidarnost, nesposobnost in nepripravljenost da se stvari uredijo. Policist, ki dela 30 let nas terenu gre lahko mirno v penzijo s polno pokojnino, inšpektor pa lahko v pisarni sedi do 70 leta! In če ne verjamete, poglejte kdo v policiji odlaga odhod v penzijo, verjemite zelo velika večina tistih, ki z operativo nimajo veliko ali nič skupnega! Sicer pa, sindikalista, ki sta tako veselo udrihala po prejšnji vladi, bosta to zagotovo znala rešiti, saj so "naši na oblasti" mar ne?
Levcekk
15. 03. 2023 15.49
+6
Saj so tako samo orodje v rokah politike oz.oblasti in za ustrahovanje,izsiljevanje ter spletkarjenje in zbiranje informacij z namenom utišanje,če si kritičen do tega pokvarjenega sistema.
Harpuna
15. 03. 2023 15.46
+13
To,da dobi policist na terenu večjo plačo kot tisti v pisarni,je čisto pravilno.Na terenu delajo policisti dan in noč,v vseh vremenskih pogojih in so izpostavljeni nevarnosti.Tisti po pisarnah,pa papirje premetavajo in delajo samo dopoldne in vikende prosti.Če mislijo,da to ni prav naj gredo na teren,bo vsaj dovolj policistov in kakšna korist od njih.
El pi5tolero
15. 03. 2023 15.38
+4
Vse se vraca vse se placa! Policaji so za to vlado vredni manj kot pasji drek! Nimas kej! Prej ko jih je janez zasipavu z dnarjem jim ni blo dobr, pa so rajs izbral golobji drek! Žrite zdej to do naslednjih volitev pol pa ponovi vajo! Sam da ji janša pa ce vse crkne si ponavljajte vsak dan, pa mal zapleste… lol
zdravapamet1
15. 03. 2023 17.16
-1
tiger200
15. 03. 2023 15.16
+4
Pred 20 leti so imeli policisti malo boljše plače kot učitelji. Sedaj imajo okoli 30 procentov manjše plače od njih. V bodoče bodo učitelji dobili 4. razrede zraven. PSS pa se bori za razrede vodstva. Oba sindikata naj bo sram, kam sta spravila policiste. Čez celo leto policist zasluži okoli 7 EUR na uro. Učitelj pa za isto uro, torej 60 minut med 50 in 60 EUR. Pa še 3 krat več jih je kot leta 1999, policistov pa 20 procentov manj.
Ne boste verjeli
15. 03. 2023 21.10
-2
Ne vem, če te številke čisto štimajo, bistvo je pa resnično.
Spegu
15. 03. 2023 14.53
+1
Komentatorji kratkega spomina in izrazito zagovorniki skrajne desne opcije - če pomnite je vlada (no Hojs) objavil plače v Policiji s Covid dodatki (za policista, ki je dalal cel mesec na terenu so le-ti znašali celo 95%) ne, to ni izmišljeno, to je bilo res. Seveda ne vsi, saj so naprimer tajnice in šefi sobili približno 10-25% dodatka za isti čas dela (vir MNZ in podaja informacij javnega značaja). Torej plače, ki jih prejemajo zdaj (in so jih pred dodatkom) so nižje. Koliko? Ne da se točno izračunati ker je bil dodatek na osnovno uro. Prav tako so takrat imeli veliko število nadur (tudi tam so ljudje zbolevali, kot povsod) ker je bilo treba delo opravit - kot v ostalih sektorjih in panogah (isti vir). O ocenah njihovih plač imamo vsi svoja mnenja, kakšne pa so, je odvisno od posameznika in razporeda dela. Tako, pavšalno ocenjevanje pa je zavajujoče - tako, kot ga želi politika pokazati za vsakega od nas, neglede na to kje delamo. Tudi v gospodarstvu. Za razliko od zdravstva, kjer so smetano lizali zdravniki, ostali ne, so pa tu dobili kar zajeten dodatek. In seveda imajo zdaj težave ker se jim kolca po Covidu (neglede na to kakšne plače imajo sedaj).
Ne boste verjeli
15. 03. 2023 21.15
+0
Pojdi malo s kakšno patruljo na teren, recimo h kakšnemu šefu dilerjev, ali pa k "bakrorezcem", kjer te lahko potrgajo psi kot pred davnimi leti v Ljubljani na Viču, potem pa komentiraj! No, lahko se pa pridružiš samo tistim policajem, ki lovijo najhnega otroka, katerega je pred leti iz devetega nadstropra stolpnice vrgel čez balkon oče.
Kostolomac
15. 03. 2023 14.50
-5
Po koroni si niti minimalca ne zaslužijo..tirani
PREDSIGNAL69
15. 03. 2023 14.42
+7
Policija (in slovenska vojska) je ujetnica neprimernega plačnega sistema zaposlenih v javni upravi. Zato so odgovorni politiki vseh barv in tudi policijski sindikati, ki se zadovoljujejo s parcialnimi rešitvami. Dokler ne bo uveden karierni sistem napredovanja (in nagrajevanja) bo tako, kakor je.