Slovenija

Nemec: Hojs je neupravičeno objavil varovane podatke Policije

Ljubljana, 15. 01. 2021 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab, Maruša Slana
Komentarji
1194

Iz Policijskega sindikata Slovenije so sporočili, da so prek pooblaščene Odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji podali kazensko ovadbo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, potem ko je ta razkril decembrske plače več kot 8600 zaposlenih na Policiji in pristojnem ministrstvu. O objavi plač so razpravljali tudi na Knovsu, predsednik komisije Matjaž Nemec pa je po seji dejal, da je minister Hojs neupravičeno objavil varovane podatke Policije.

O objavi podatkov o zaposlenih na Policiji in njihovih plačah je danes na nujni seji za zaprtimi vrati razpravljala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Po objavi ministrstva so se namreč zvrstili pomisleki tako glede vprašanja varstva osebnih podatkov kot upoštevanja varnostnih protokolov. Informacijski pooblaščenec sicer kršitev varstva osebnih podatkov ni ugotovil.

Po koncu seje je predsednik komisije Matjaž Nemec (SD) povedal, da so sestanek razdelili v dva sklopa. Prvi sklop je bil politični, na pogovor pa so povabili ministra Aleša Hojsa. V drugem sklopu pa so na pogovor povabili vodilne na Policiji. 

Na seji so ugotovili, da so podatki o plačah v evidenci ministrstva in ne Policije, kot je javno trdil Hojs. Prav tako je po besedah Nemca Hojs zavajal, ko je dejal, da mora Policija imena in priimke označiti za tajne, na podlagi tega pa se lahko minister potem odloči, ali podatke objaviti ali pa ne. Kot so ugotovili na sestanku, to ne drži, ker posebne oznake niso potrebne. Zavarovanje podatkov namreč opredeljuje Zakon o nalogah in pooblastilih Policije. Tam je opredeljeno, kaj je varovani podatek in kaj lahko povzroči škodo oziroma ogrozi varnost dela policistov tudi, če ni označen s stopnjo tajno. 

V Policiji po bsedah predsednika komisije trenutno poteka presoja škodljivih posledic objave podatkov. Kot je dejal Nemec, se Hojs pred objavo plač in osebnih podatkov zaposlenih z nikomer ni posvetoval o morebitnih posledicah tovrstne objave. Ob tem je Nemec spomnil, da so podatki nekaterih zaposlenih varovan podatek zaradi narave dela, ki ga opravljajo. 

Tako so ocenili, da je minister neupravičeno objavil varovane podatke Policije. Komisija je predlagala sklep, v katerem Knovs ugotavlja, da lahko objava podatkov vpliva na notranjo varnost v Policiji, od ministrstva pa zahtevajo, da seznama ne objavlja več. A predlog sklepa na koncu ni bil izglasovan, saj bi potrebovali najmanj pet glasov. Prejeli pa so le štiri glasove. 

Nemec je ob tem opozoril, da so v komisiji predlagali identično dikcijo sklepa, kot ga je objavila Generalna policijska uprava v sporočilu za javnost. Kljub temu sklep ni bil izglasovan. "Jasno je, da politika ni sposobna presoje, ali gre za primerno ali neprimerno delovanje ministra," je komentiral Nemec. 

V opoziciji sicer menijo, da so bila ravnanja ministra nedopustna in nekorektna. O tem, ali je deloval nezakonito, pa bo odločalo sodišče. 

PSS podal kazensko ovadbo zoper Hojsa 

V PSS, torej enem od obeh policijskih sindikatov v državi, medtem pravijo, da "Aleša Hojsa utemeljeno sumijo izvršitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov"  – pa tudi drugih kaznivih dejanj, storjenih na škodo policistk in policistov ter kriminalistk in kriminalistov. 

"Kaznivo dejanje je izvršil s tem, ko je organiziral, načrtoval in izvedel javno objavo osebnih podatkov, nazivov oziroma delovnih mest, organizacijskih enot in bruto plač policistov in kriminalistov v nasprotju z zakonodajo. Aleš Hojs je navedeno javno objavo izvršil s protipravnim namenom, kot protiukrep policijski stavki, ki jo vodi Policijski sindikat Slovenije," so ob tem zapisali v PSS. 

Prepričani so, da je Hojs s takšnim ravnanjem ogrozil varnost določenih policistov in kriminalistov ter jim povzročil težko popravljivo škodo: "Še posebej ogroženim uslužbencem Policije, uslužbencem, ki imajo prirejeno identiteto, uslužbencem, ki uporabljajo sredstva za prikrivanje prepoznavnosti, in  tistim, ki so kako drugače dodatno izpostavljeni določenim tveganjem."  

Kot pravijo, je Hojs s svojim ravnanjem omogočil dostop do osebnih in s tem povezanih podatkov policistov in kriminalistov vsem nepooblaščenim osebam, s čimer je povzročil tudi hudo motnjo v notranji varnosti države in varnosti schengenskega območja. "Ob tem, da je ogrozil varnost policistov in kriminalistov, je s to objavo ogrozil tudi varnost njihovih družinskih članov, otrok in drugih državljanov Slovenije, ki se družijo ali živijo v bližini izpostavljenih policistov in kriminalistov," še dodajajo. 

"Aleš Hojs je s to objavo deloval nerazumno, neodgovorno, nesorazmerno in zlonamerno, zato opravičilo ni več mogoče, saj je že nastala in še nastaja težko popravljiva škoda," poudarjajo v PSS, kjer pravijo, da so se za vložitev kazenske ovadbe odločili, da zaščitijo zaposlene, še posebej ker minister "ravnanja ni obžaloval, ampak se je celo javno zavezal, da bo razkrivanje podatkov nadaljeval in varnost policistov in notranjo varnost ogrožal  tudi v prihodnje"

Ob tem pa v sindikatu še dodajajo, da "stavke zaposlenih v Policiji s tem manevrom Alešu Hojsu ni uspelo zlomiti, temveč je dosežen učinek ravno nasproten od pričakovanega"

Minister Aleš Hojs naj bi z objavo plač tudi ogrozil varnost nekaterih uslužbencev.
Minister Aleš Hojs naj bi z objavo plač tudi ogrozil varnost nekaterih uslužbencev. FOTO: Bobo

Hojs: Plače so javne

Minister Hojs pa se je odzval z navedbami, da so plače javnih uslužbencev ministrstva za notranje zadeve z organoma v sestavi v skladu s prvim in šestim odstavkom 38. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju javne. Objavljeni podatki o zaposlenih niso označeni s stopnjo tajnosti, je poudaril v odzivu za STA. Vse objave so torej po njegovih besedah popolnoma zakonite.

"Kot pa sem ta teden že večkrat javno povedal, bi morali v preteklosti, v kolikor menijo, da bi moralo biti kaj posebej varovano v policiji, poskrbeti za ustrezne interne akte, ki bi to definirali. Nič od tega pa policija vse do danes ni pripravila," je dodal. Medtem je po njegovih navedbah jasno tudi, da takšni akti ne morejo biti v nasprotju z omenjenim zakonom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepikrlinca
17. 01. 2021 19.52
+1
In Nitka zopet laže: "" Zgodila se je huda blamaža za poslanca SD M.N. Navkljub temu, da ima v Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb večino opozicija, je končal razočaran. KNOVS namreč ni sledil mnenju opozicije, da je bilo ravnanje ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je objavil poimenski seznam plač v policiji, kakorkoli sporno. Že omenjena komisija namreč ni sprejela sklepa, ki bi potrdilo prepričanje nekaterih, da objava podatkov o višini plač policistov utegne ogroziti varnost znotraj policije. Poleg tega KNOVS od ministrstva tudi ni zahteval, da tovrstnih seznamov ne objavlja več.
NA LEVO ni OK
17. 01. 2021 11.52
+2
Nitka ali se ti je nitka utrgala.
kakafonijaprava
16. 01. 2021 11.25
-1
Tko kot ste obavili policijske plače, naj Cvetko še zaprosi za javno informacijo prejemnikov fajmoštrov - ki so dobili po 2100 ojrov, po mojih informacijah je šlo najmanj 1,7 mio za ta izplačila. Metropolitana škofijska družba pa je imela v letu 2019 2 milijona čistega dobička s prodaja iz pokljuških in ostalih gozdov!
gruber74
16. 01. 2021 11.11
+0
Kaj sedaj cvilite
bovin
16. 01. 2021 10.53
+3
24ur zakaj ne objavite ,da NEMČEVE TRDITVE NE DRŽIJO , NI Z VAŠO UREDNIŠKO POLITIKO.
Johnny Bravo
16. 01. 2021 10.45
+4
Nemec pogrnil. Zdaj pa trobi svoje mnenje v medije.
janmar1234
16. 01. 2021 10.26
+4
Nemec se je spet dokazal, da nima pojma kaj je zakonito ali nezakonito, ni kaj pomanjkanje izobrazbe...
Božo Repovš
16. 01. 2021 10.23
+2
To pomeni samo da so nepravi ljudje na nepravih mestih
MladInPerspektiven
16. 01. 2021 09.59
+2
Nove sveže informacije nova 24 gremo fantje ....pustite ta portal tam se dogaja in perejo možgani
brabusednet
16. 01. 2021 09.21
+0
A ni prav on že izdajal neke tajne podatke v preteklosti.
CIGU MIGU
16. 01. 2021 08.46
+0
kako je kaj s plačami na obrambnem ministrstvu,tam je ta pravi spisek
gruber74
16. 01. 2021 11.12
Bolfenk2
16. 01. 2021 08.44
+9
Slovenski narod plačuje zaposlene v javnem sektorju. Pravilno da vemo, koliko kdo zasluži. Sploh tisti, ki štrajkajo, da vidimo, če upravičeno.
elektroncek
16. 01. 2021 08.44
+5
haha nemec je cel neupravicen!
zajebant2
16. 01. 2021 08.31
+6
njemac je bolj pametni kot obe bivša in sedanja informacijska pooblaščenka, pa obe sta študij naredile redno on pa 10 let pa še koncal ni
NA LEVO ni OK
17. 01. 2021 11.54
+2
Za končano osnovno šolo je še dober- nitaka a ,ne.
maca12
16. 01. 2021 08.24
+9
Nic ni narobe objavil Hojs...
aple2014
16. 01. 2021 08.22
+11
Saj je prav da se mi navadni smrtniki vidimo na kaki veliki nogi zivi javni sektor
kekec_pokec
16. 01. 2021 08.21
-9
Če Hojsi že sam noče oditet naj ga pa končno odstavijo. Pa še potem bo najbrž ime težave z odhodom
dule100
16. 01. 2021 08.16
+8
Nemanič, le tako naprej! Smo zadovoljni z vami! Trenutno je zaradi vaše razdiralne politike odstopilo celoteno predsedstvo SD Ilirske Bistrice! Ostali sledijo! 🏳🏳🏳🏳
zajebant2
16. 01. 2021 08.12
+7
njemac sramota Sloveniji
mejacrnikal
16. 01. 2021 08.09
+13
objavite se place RTV in STA tam je sele zgrozanja!!