Slovenija

Policija: Objava seznama uslužbencev lahko vpliva na notranjo varnost

Ljubljana, 12. 01. 2021 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Neža Pušnik
Komentarji
445

V uradu Informacijske pooblaščenke v zvezi z javno objavo plač zaposlenih MNZ ne bodo uvedli inšpekcijskega postopka, saj ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov. Opozarjajo pa, da gre pri podatkih o delu policije lahko za druge zakonske izjeme, npr. za tajne podatke, a je presoja, ali je ta izjema dejansko podana, vedno na strani organa, torej MNZ. Na Policiji pa so zapisali, da so MNZ predlagali, da seznamov v takšni obliki ne objavlja, saj ocenjujejo, da to lahko vpliva na notranjo varnost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pirc Musar in Žaberl o objavi policijskih plač
    10:21
    Iz 24UR ZVEČER: Pirc Musar in Žaberl o objavi policijskih plač
  • Iz 24UR: Odzivi na Hojsov seznam
    02:37
    Iz 24UR: Odzivi na Hojsov seznam
  • Iz 24UR: Razkritje osebnih podatkov in plač policistov
    02:20
    Iz 24UR: Razkritje osebnih podatkov in plač policistov
  • Iz SVETA: Hojs izpolnil grožnjo
    02:47
    Iz SVETA: Hojs izpolnil grožnjo

 

Po določbah Splošne uredbe o varstvu podatkov in Zakona o varstvu osebnih podatkov je osebne podatke dopustno javno objaviti, če njihovo javnost določa zakon. V tem primeru gre za javno objavo plač javnih uslužbencev, zato zakonitost presojata Zakon o dostopu do informacij javnega značaja in Zakon o sistemu plač v javnem sektorju, so pojasnili v uradu Informacijske pooblaščenke. 

ZDIJZ v 6. členu določa izjeme od prostega dostopa do informacij javnega značaja, med katere sodijo tudi osebni podatki, a je ob tem treba upoštevati tudi 1. alinejo 3. odstavka tega člena, po kateri se ne glede na to dostop do zahtevane informacije dovoli, če gre za podatke o porabi javnih sredstev ali podatke, povezane z opravljanjem javne funkcije ali delovnega razmerja javnega uslužbenca. To pa ne velja v primerih iz 1. in 5. do 8. točke prvega odstavka ter v primerih, ko zakon, ki ureja javne finance ali zakon, ki ureja javna naročila, določata drugače, so pojasnili. 

Javnost plač v javnem sektorju ureja ZSPJS, ki v 1. odstavku 38. člena določa, da so plače v javnem sektorju javne, javnosti pa so dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo. 5. odstavek pa določa, da prej omenjena določba ne velja za podatke o plačah javnih uslužbencev v obveščevalnih in varnostnih službah. Po 6. odstavku pa so ne glede na 1. odstavek javnosti po postopku, ki ga ureja ZDIJZ, dostopni individualni podatki o znesku celotne bruto plače vsakega javnega uslužbenca in vsakega funkcionarja brez zmanjšanja za morebitne odbitke iz naslova izvršbe, kreditov ali drugih osebnih obveznosti. 

IP je kot pritožbeni organ glede dostopa do informacij javnega značaja v dosedanji praksi že večkrat odločal o dostopu do podatkov o plačah javnih uslužbencev, pri čemer je zavzel stališče, da je podatek o imenu in priimku, skupaj s podatkom o bruto plači, prosto dostopna informacija javnega značaja. Večkrat je odločil tudi, da sodijo delavci MNZ in Policije med javne uslužbence (enako tudi delavci Inšpektorata za notranje zadeve), za katere v celoti velja določba 3. odstavek 6. člena ZDIJZ, po kateri se ne glede na morebitne izjeme, vedno dovoli dostop do osebnih podatkov v zvezi z delovnim razmerjem javnega uslužbenca oz. v zvezi s porabo javnih sredstev. 

Hkrati pa v uradu informacijske pooblaščenke opozarjajo, da gre pri podatkih o delu policije lahko za druge zakonske izjeme od prosto dostopnih informacij (npr. za tajne podatke), a je presoja, ali je ta izjema dejansko podana, vedno na strani organa, torej MNZ, in zato izven presoje IP v okviru nadzora nad varstvom osebnih podatkov.

"IP po pregledu objavljenega seznama in ob upoštevanju zgoraj navedenega sklepa, da objava za zdaj ne kaže na kršitev določb GDPR in ZVOP-1," so zapisali.

Iz urada IP so sporočili, da ne bodo uvedli inšpekcijskega postopka, ker ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov.
Iz urada IP so sporočili, da ne bodo uvedli inšpekcijskega postopka, ker ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov. FOTO: Miro Majcen

Odziv Policije: MNZ smo predlagali, da seznamov v tovrstni obliki ne objavlja

"Na spletni strani MNZ je bil 11. januarja 2021 objavljen seznam plač uslužbencev policije. Seznam je organiziran tako, da so razvidni tako osebni podatki uslužbenca policije kot delovno mesto in prva raven policijske enote, v kateri je zaposlen. Menimo, da objava seznama plač ni v nasprotju s predpisi, ki določa varstvo osebnih podatkov.

Vseeno pa ocenjujemo, da takšna objava seznama uslužbencev Policije lahko vpliva na notranjo varnost v Policiji. Zato smo MNZ predlagali, da seznamov v tovrstni obliki ne objavlja in s tem ne povzroča dodatnih okoliščin, ki bi lahko posledično povzročili škodo delovanju policije ter da se pri tem upošteva tudi Pravilnik o zaščiti podatkov policije," so se odzvali na Policiji. 

PSS: Objava plač bi bila lahko podlaga za odškodninske tožbe 

Po javni objavi osebnih podatkov policistov in njihovih plač, za katero stoji notranji minister Aleš Hojs, sta takoj ukrepala oba policijska sindikata. 

Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki danes stavka že drugi dan, je pravno pisarno pooblastil, da preveri vse podlage za sprožitev ustreznih pravnih postopkov v zvezi z objavo osebnih podatkov policistov in njihovih plač. "Pri tem tudi preverjamo, ali je s to objavo prišlo tudi do razkritja osebnih podatkov, ki so bili do te objave obravnavani kot varovani podatki Policije, in ali gre v tem primeru za zlorabo osebnih podatkov," je pojasnil predsednik sindikata Rok Cvetko

Po prvih podatkih kaže, da je minister za notranje zadeve prekoračil pooblastila in je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane, kar bi lahko bilo tudi podlaga za odškodninske tožbe. 

Cvetko je za STA posvaril, da bi bila lahko z objavo plač ogrožena osebna varnost določenih policistov in kriminalistov, pa tudi varnostni sistem. Ocenil je, da preiskovalci zaradi objave imen ne bodo imeli več takega dostopa do informacij kot do zdaj.

"V danem primeru gre sicer za slab poskus preusmerjanja pozornosti s strani ministra od lastne odgovornosti za neposredno oškodovanje policistov po Stavkovnem sporazumu, saj izplačane plače s stavkovnimi zahtevami nimajo nič skupnega," je še pojasnil.

"Gre za slab poskus preusmerjanja pozornosti s strani ministra, pravi predsednik PSS Rok Cvetko.
"Gre za slab poskus preusmerjanja pozornosti s strani ministra, pravi predsednik PSS Rok Cvetko. FOTO: Miro Majcen

SPS: Utemeljeno pričakujemo, da se na enak način razkrijejo plače v celotnem javnem sektorju 

Iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) pa so sporočili, da obžalujejo, da posledice nezmožnosti pogovorov in dogovorov nosijo zgolj in samo zaposleni. 

"Sindikat policistov Slovenije je nemudoma po objavi podatkov, ki vsebujejo tudi imena in priimke zaposlenih, v večernih urah 11.1.2021 zadevo odstopil Informacijski pooblaščenki kot pristojnemu organu. Prav tako pa zadevo proučujejo naši odvetniki. O nadaljnjih korakih se bomo odločili po prejemu ustreznih odgovorov," so zapisali. 

SPS se sicer v celoti distancira in ne prevzema odgovornosti, da je do takšnega dejanja prišlo, saj v tem konfliktu ne sodeluje. "Bomo pa v SPS storili vse potrebno za zaščito integritete in pravic zaposlenih. Utemeljeno pričakujemo, da se na enak način razkrijejo plače v celotnem javnem sektorju, vključno s paradržavnimi agencijami," so še dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (445)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez horvat
13. 01. 2021 09.19
-1
Kako pa stavka prispeva k varnosti države?
FailNation
12. 01. 2021 21.36
+2
majo kr dobre plače spodaj slabe od sredine naprej pa zelo lepe, jst delam v avtoindustriji in me faking čistilka 1 in višji hišnik prehiti v bruto plači, nimam proti nč super, da lahko normalno živijo, sam kaj moram vse jst delat pa vedet da dobim isti bruto...
DemokracijaMolka
12. 01. 2021 21.24
-1
;) Plača v MNZ mora biti tako visoka, da se zmanjša možnost podkupovanj in korupcije. Policist se lahko veliko bolj posveti svojemu delu in kot takemu sicer predvsem boju proti korupciji, ne pa da z dneva v dan išče kako nahraniti svojo družino in plačati položnice in trepeta za svojo službo. Seveda, kdaj se zgodi, da kdo prestopi mejo in recimo dovoli vožnjo policijskega vozila mladoletnici pod vplivom alkohola, ali pa kakšnega politika načrtno počakajo nekje ob predvideni poti, ampak tisti ki dela, dela tudi napake in na napakah se učimo. Če nekdo pač zasluži 5 tisoč in več in potem se še odloči za stavko, mu je potrebno prisluhniti in če se le-da brez nekega ugovarjanja doseči dogovor, pa čeprav je bilo to doseženo že 2018. Sedaj, ko je epidemija ni čas za prerekanje, moramo stopiti skupaj, kaj pa bo, če kar naenkrat pride do popolne stavke? Kdo nas bo varoval in nam pisal kazni v primeru kršenja odredb in zakonov? Ker Slovenci nismo ravno znani po nekem spoštovanju represivnih organov, menim da je sedaj pravi čas, da končno ta vlada nadaljuje kvalitetno delo prejšnje vlade in vsem tem policistom, katerih so bili tako transparentno prikazani njihovi mizerni prihodki, da se jim poveča plača za vsaj 30%, saj si vsi ti javni uslužbenci to zaslužijo. Javna uprava je servis privatnemu sektorju, in ravno policisti k redu države prispevajo dosti več, kot ozaveščeni in pridni državljani.
Hej Slovani
12. 01. 2021 21.07
+1
Vi pa še kar pišite kazni za Pojsa, ki vas dobesedno v glavo....
Zanzibar1
12. 01. 2021 20.26
+3
Zdaj vsaj vemo kje smo. Plače policistov so javne in mi jih plačujemo zato je prav, da vemo kakšne so.
realno1
12. 01. 2021 20.25
+1
"Utemeljeno pričakujemo, da se na enak način razkrijejo plače v celotnem javnem sektorju, vključno s paradržavnimi agencijami," so še dodali." Edino pravilno, če je vojska je vojska za vse..
Zanzibar1
12. 01. 2021 20.22
+0
pravilno je, da je Hojs razkril plače. Bravo Hojs
Erin Straus
12. 01. 2021 20.02
+1
TRUMP KRIJE HRBET HOJZU!
puspan
12. 01. 2021 19.15
+1
To pa rad verjamem, zgodi se lahko, da se bodo eden drugemu denar kradli.
riss
12. 01. 2021 18.49
+4
Hojs je strup vsem pijavkam.
MladInPerspektiven
12. 01. 2021 18.32
+4
MA to pa je za lase privlečeno, v našem kraju se ve za vsakega kriminalista, inšpektorja do dreknapalci ...bogi revežei se počutijo ugroženi kot da so AGENTI v IRANU :-)
FailNation
12. 01. 2021 21.37
+1
ska1
12. 01. 2021 18.23
+1
a se bojijo da bi jih kdo pretepel, al kaj?
Iluminatus
12. 01. 2021 18.13
+6
Pred točno letom dni (Januar 2020) je bil obljavljen spisek 100 najbolje plačanih policistov v Sloveniji. Nihče ni nič problematiziral, mediji so se "tepli" kdo ga bo prej objavil. Leto dni kasneje medijski linč, ker MNZ objavi taisti spisek. #butale
Tomy Bananas
12. 01. 2021 18.02
+2
Glede nato da vsak policaj na Fb in tik toku objavlja svoje avanture vemo za vse poimensko in skoraj z naslovom bivališča
IS58
12. 01. 2021 17.59
+1
Oglašajo se strokovnjaki, ki imajo prav tako lepe plače.
Savincan
12. 01. 2021 18.27
+2
plačani so iz drž proračuna valda mamo pravico vedeti kake majo plače vsi ki so plačani iz drža proračuna bi morali objavit svoj osebni dohodek
hoalo
12. 01. 2021 17.58
+1
sindikati policije preveč ameriške filme gledajo, kaj se zdaj branite in problematizirate objavo..... pogovarjamo se o vaših zahtevah ko se vidi da nasproti ostalim državljanom imate dobre plače in še več hočete, pa po drugi strani imajo prav, nori smo ostali da pristajamo na tako malo plačilo, saj se je pokazalo kakšno štipendijo dobimo ostali, razl8ke znotraj JU so prevelike in nepoštene.
Madžaroš
12. 01. 2021 17.55
+2
a ste levicharji že našli slona v kokošjem jajcu
tablejem
12. 01. 2021 17.50
+9
Nimam spoštovanja do policije čisto 0 več! Navadne opice!
IS58
12. 01. 2021 17.54
+2
Ko ti bo pa kazen napisal za prehitro vožnjo v naselju, pa boš moral biti čisto miren. On bo zakon in država obenem.
Uporabnik1578519
12. 01. 2021 17.48
+9
Ogrožena varnost zato, da je objavljeno ime in priimek nekoga iz policije. Vsi vemo kje kdo dela a ne. Majstrov pod krinko pa itak niso razkrili...Vsaj lahko vidimo koga plačujemo z našimi žulji in koliko...
GGMU!
12. 01. 2021 18.20
+0
Daj nehaj s kakimi zulji haha tako ste bogi vsi da je res joj..
IS58
12. 01. 2021 17.42
+6
Pandorina skrinjica se je s to objavo odprla. Zakaj ne bi še druge službe obelodanili. Tako bomo vsaj lahko vedeli pri čem smo. Očitno je ta država polna denarja. To je samo vrh ledene gore. Tudi realni sektor nič ne zaostaja. Polno direktorčkov z polnimi žepi.