Slovenija

PSS za čas pogajanj začasno ustavil stavkovne aktivnosti

Ljubljana, 10. 02. 2021 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
9

Z vladno odločitvijo, da bo tudi za prve tri mesece letošnjega leta zagotovila sredstva za izplačila policistom, kot so jim pripadala po projektu varovanja schengenske meje, so po oceni Policijskega sindikata Slovenije vzpostavljeni dobri pogoji za mirna pogajanja. Zato je stavkovni odbor sindikata za čas pogajanj začasno prekinil stavko. Ta bo sicer formalno zaključena takrat, ko bo sklenjen stavkovni sporazum.

Vladna pogajalska skupina, ki jo vodi državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, in stavkovni odbor policijskega sindikata so se prvič sestali 2. februarja. Med drugim so se dogovorili, da bo vladna pogajalska skupina vladi predlagala, da se posebni vladni projekt Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij, ki se je sicer končal s 1. januarjem, izvaja še do konca marca.

K vzpostavitvi omenjenega projekta se je vlada zavezala v sporazumu s policisti o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018. V njegovem okviru pa so se za policiste in zaposlene na notranjem ministrstvu zagotavljala sredstva za plačilo delovne uspešnosti z naslova povečanega obsega dela.

Kot so na svojih spletnih straneh zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije, vlada sicer še naprej ostaja na stališču, da je svoje obveznosti iz omenjenega sporazuma izpolnila. Je pa sprejela nov vladni projekt Izvajanje nalog na področju notranje varnosti v času pogajalskega procesa za obdobje od 1. januarja do 31. marca letos.

V tem času se bodo tako za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela zagotavljala sredstva v enaki višini 1,25 milijona evrov mesečno, kot so se po projektu varovanja schengenske meje. Izplačila se bodo izvajala na podlagi enakih kriterijev kot do sedaj, so navedli v sindikatu.

Ob tem ugotavljajo, da so s tem zagotovili, da bodo policijski uslužbenci in uslužbenci ministrstva za notranje zadeve, ki izvajajo podporne naloge za policijo oz. naloge na področju migracijske politike, v času pogajanj še naprej prejemali omenjeni dodatek k plači in vsaj do meseca maja ne bodo oškodovani pri plačah. Kot je po prvem pogajalskem srečanju pojasnil Kangler, bo namreč policistom zadnji t. i. schengenski dodatek izplačan 5. maja.

Vladna pogajalska skupina pod vodstvom Kanglerja in PSS so s pogajanji začeli v začetku meseca.
Vladna pogajalska skupina pod vodstvom Kanglerja in PSS so s pogajanji začeli v začetku meseca. FOTO: Bobo

S tem so po navedbah sindikata vzpostavljeni dobri pogoji za mirna pogajanja. Opozarjajo pa, da še ni rešena nobena od njihovih stavkovnih zahtev. Na podlagi današnjega sklepa stavkovnega odbora sindikata tako v času pogajanj začasno ne bodo izvajali stavkovnih aktivnosti. Stavko pa bodo formalno lahko končali šele, ko bo sklenjen stavkovni sporazum.

Policijski sindikat je stavko začel 11. januarja. Kangler je prejšnji teden dejal, da so se glede dveh stavkovnih zahtev na vladni strani pripravljeni pogovarjati. Gre za zahtevi, vezani na ureditev napredovanj in spremembo področnega zakona, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence.

Kot izhaja tudi iz odgovora na stavkovne zahteve, ki ga je sprejela vlada, pa ta vztraja pri svojem stališču, ko gre za primerjalno analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice in višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede na njeni podlagi.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elll
10. 02. 2021 17.35
+3
znižajte jim plače
kuncci1
10. 02. 2021 17.11
+3
Kako pa to, da ne delajo potem dosledno??? Hojs in njegova mati, sta zapustila Slovenijo in bila čez mejno črto v R.Hrvaški, kjer sta bila zavrnjena. Pri povratku iz Hrvaške bi po odloku MORALI izdati Hojsu in njegovi mami karantensko odločbo!!! NEVESTNO DELO!
Jaka Jack
10. 02. 2021 17.07
-1
Najprej bo treba dvigniti plačo vsem poslancem, ministrom, pm in predsedniku. To je sramotno glede na kratek mandat in izpostavljenost... manj imajo bolj so koruptivni. Sem pa ob tem za večjo osebno odgovornost. V policiji pa plače izpostavljenemu kadru gor, birokrati imajo pa dovolj glede na ostale v jevnem sektorju.
gz9999
10. 02. 2021 17.00
+2
A Kangler še ni na Dobu? Policijski sindikat naj ga namesto pogajanj strpa v marico.
Sredina1
10. 02. 2021 16.48
-1
Zopet skrili članek, ki ni v prid rušenju vlade. Zelo prozorni ste.
za svobodo
10. 02. 2021 17.23
+1
v prid rušenju vlade so samo in zgolj dejanja vlade
Potouceni kramoh
10. 02. 2021 16.31
+2
Od 8500 objavljenih plačah pristaneš s povprečno slovensko placo v zadnji osmini skupaj z vašimi čistilkami kuharji hišniki in ostalim osnovno šolsko izobraženim kadrom.Znizat vam je potrebno place in to krepkoNekdanji policist na meji in prjatu pa ima penzija 1500 evrov da od benificirani del.dobi sploh ne govorimo.
2fast4
10. 02. 2021 16.05
+6
Hahaha, vi pa ste biseri od sindikata. Vsi v javnem sektorju so dobili dava plačilna razreda samo policaji ne....policaji zamislite se malo nad sindikati...
kuncci1
10. 02. 2021 17.13
+2
Laž!!! Mi komunalci smo JS. in nismo dobili NIČ!