Slovenija

Ptičja gripa v ZOO Ljubljana: okužbo doslej potrdili le pri eni samici

Ljubljana, 06. 02. 2023 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
8

Za obiskovalce ZOO Ljubljana se po pojavu ptičje gripe pri samici črnega laboda ni spremenilo skoraj nič, razen da si morajo ob vhodu in izhodu razkužiti obutev v razkuževalni barieri in da do ograd, kjer so ptice, nimajo dostopa, so pojasnili v ZOO Ljubljana.

V petek so pri samici črnega laboda v ZOO Ljubljana potrdili sum na visoko patogeno aviarno influenco tipa H5N1. Kot pojasnjujejo v ZOO Ljubljana, so vzorce odvzeli vsem pticam, zaenkrat pa so okužbo odkrili samo pri njej: "Ukrepali smo takoj in ločili ptice po določenih skupinah, odredili testiranje po planu UVHVVR, odredili posebno oskrbo in nego za naše ptice (ukrepi biovarnosti: zaščitna maska, rokavice, razkuževalna bariera) in sprejeli ukrepe za preprečevanje prenosa kontaminacije s prostoživečih ptic. Vse ptice ostanejo v zaprtih prostorih, brez dostopa do vodnih površin." 

Kot opozarjajo, načeloma bolezen ni nevarna za druge vrste in ljudi, vendar velja za oskrbnike kot tudi vse druge obiskovalce in zaposlene v ZOO Ljubljana, da se poginulih ali bolnih ptic ne dotikamo in v primeru poginule ptice na območju ZOO Ljubljana takoj obvestimo veterinarja.

Kako ravnati ob obisku živalskega vrta? 

Kot pojasnjujejo, so za obiskovalce zaradi zagotavljanja varnosti preprečili dostop do ptic z zaščitnimi trakovi in zaprli ogrado Avstralije v delu prehodne ograde.  Ob vhodu v ZOO so postavili razkuževalno bariero, kjer si ob prihodu in odhodu razkužimo svojo obutev.  Vse obiskovalce pa prosijo, da vzdržujejo primerno razdaljo do ptic in da se izogibajo in v nobenem primeru ne dotikajo morebitnih poginulih živali. 

"V ZOO Ljubljana že vseskozi opravljamo redne preglede vseh živali, v tovrstnem primeru pa stanje preverjamo še bolj redno in natančno z vzorčenjem ptic po dogovorjenem programu. Ukrepi bodo v veljavi najmanj 21 dni," zagotavljajo.

Za obiskovalce ZOO Ljubljana se trenutno ni spremenilo skoraj nič, razen da si morajo ob vhodu in izhodu razkužiti obutev v razkuževalni barieri in da do ograd, kjer so ptice, nimajo dostopa. Kot poudarjajo, je treba ohranjati primerno razdaljo tudi pri prostoživečih pticah in skrbeti za osnovno higieno (umivanje in razkuževanje rok). V ZOO Ljubljana prosijo vse obiskovalce, da se napotkov držijo in da skupaj omejimo ta virus na najmanjši možen obseg, še sporočajo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pars
06. 02. 2023 20.20
+3
Upam da ne bodo spet masovno ubijali ptic, bedaki prismuknjeni.
Arhaist
06. 02. 2023 20.18
+7
To je laž! Pticja gripa ne obstaja, to je zastrupitev…
anabanana
06. 02. 2023 19.18
+7
Labodu masko gor, OMG kaka panika, kako je pa bilo do leta 2020❓a nas hočejo naredit mehkužne brez odpornosti😲
devlon
06. 02. 2023 18.33
+6
Jo bodo na zdravljenje dali, v izolacijo? Ali tja, kamor ne smemo napisat, ker admin zbrise. Dajmo si zatiskati oci pred resnico
ZIPPO
06. 02. 2023 18.24
+10
L. 2006 pojav ptičje gripe. WHO naredila paniko po celem svetu za NIČ! Slovenija nabavila nova cepiva, ki so ostala ne porabljena! Svetovni agendi takrat plan ni uspel. Jim je pa plan uspel malo bolje med covidom. Kaj sledi v tretjem planu bomo videli. Smo pripravljeni. Te ptičje in podobne gripe in viruse in cepiva si pa za klobuk zataknite!! 🎩🤯😁
Samo DESNO je pravo
06. 02. 2023 18.03
+6
Golob bejži...
SlepiSlovenc
06. 02. 2023 18.01
+12
Pa smo jo le dočakali. Čakam še prašičjo gripo, nore krave in seveda vsemogični prehlad co.vide. 😙
Iqos
06. 02. 2023 17.26
+11
En se je mal prehladu in novica na veliki zvon. Ma kam smo pršli.
Delavec_Slo
06. 02. 2023 17.25
+6
Ni čudno če ne nosi maske!