Slovenija

VIDEO in FOTO: Če hočejo preživeti, morajo biti sovražniku nevidni

Ljubljana, 15. 07. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Raičevič in Urša Zupan
Komentarji
294

Ena najtežjih veščin ostrostrelske taktike je zalezovanje oz. prikrit premik na položaj. Ko so morali kandidati za ostrostrelce na strelišču Bač postati nevidni za nasprotnike, ki so jih simulirali njihovi inštruktorji, jim vročina in nizko rastje nista bila v pomoč, temveč v veliko nadlogo. Poglejte, kako so se odrezali!

Potem ko smo si konec maja ogledali strelsko urjenje ostrostrelcev, smo sredi junija prisostvovali še usposabljanju zalezovanja, ki je ena najtežjih veščin ostrostrelske taktike. V sklopu le-te je poleg zalezovanja velik poudarek še na maskiranju, izbiri ognjenega položaja in opazovanju. Zalezovanje (angl. stalking) pomeni prikrit premik ostrostrelca na ognjeni položaj. Za uspešno izvedbo sta pomembna metodičnost in potrpežljivost.

Obraze ostrostrelcev smo tudi tokrat zameglili, da ne bi razkrili njihove identitete.

Vaja je tudi tokrat potekala na strelišču Bač pri Pivki. Kandidati so dobili nalogo, da se neopaženo prebijejo v bližino tarče in ustrelijo. Pri tem morajo biti tako dobri, da jih njihovi inštruktorji, ki so opremljeni z zelo zmogljivimi daljnogledi, ne odkrijejo. Ob našem prihodu so se ostrostrelci že maskirali. Da bi se čim bolj zlili z okolico, so oblekli uniforme za zalezovanje (angl. ghillie suit), ki so jih prešili z nitkami, nanje pa zataknili še naravno rastje iz okolice. Pobarvali so si obraze in maskirali tudi vso opremo – od orožja do torbe za puško, ki jo pri plazenju vlečejo za seboj.

Eden najtežjih preizkusov

Na omenjenem terenu ni veliko naravne vegetacije, ki bi bila dobra zaščita pri skrivanju – le nizko grmičevje in relativno visoka trava, ki je po eni strani prednost, ker jim omogoča premik s plazenjem, po drugi strani pa slabost, ker pušča sled, kjer se premikajo.

Na nalogo, za katero so imeli tri ure časa, so se kandidati podali s tremi litri vode. Eden od inštruktorjev je po dobrih 30 minutah dejal, da so večino vode verjetno že popili.

In če je bilo konec maja na strelišču le borih pet stopinj in je pihala močna burja, kar so zelo težki pogoji za streljanje, so vremenske razmere tudi tokrat poskrbele, da je bila naloga kandidatov precej težja, kot bi lahko bila. Temperatura zraka je bila okoli 12. ure že več kot 30 stopinj Celzija. Če upoštevamo, da so zelo tople tudi posebej prirejene uniforme, ki so na sprednji strani še nekoliko debelejše, da zdržijo vse vremenske vplive in različne površine, po katerih se plazijo, lahko hitro ugotovimo, da vojakov ni zeblo. Prav nasprotno, svoje je naredila še razgreta zemlja in kandidati so se morali kosati s temperaturami precej nad 60 stopinj Celzija.

Naloga: Neopaženo premagati 550 metrov

Inštruktorji so vseh 10 kandidatov odpeljali na mesto, ki je bilo od tarče oddaljeno 800 metrov. Približati so se morali na najmanj 250 metrov, nato pa ustreliti. Tarči sta bila inštruktorja, ki sta z daljnogledom s sedemkratno povečavo neprekinjeno preiskovala teren in iskala ostrostrelce. Če sta menila, da sta katerega od njih opazila, sta nemudoma ukazala ustavitev vseh aktivnosti in v njegovo bližino poslala inštruktorja na terenu, ki nosi belo zastavico. Ti so tam, da izpolnjujejo njune ukaze in spremljajo ostrostrelce, hkrati pa morajo paziti, da ne izdajo njihovih položajev. Inštruktorja na optiki sta imela vsakič, ko sta ustavila proces, tri poizkuse. Če inštruktorja na terenu nista uspela privesti v tako bližino ostrostrelca, da bi ga lahko dosegel z nogo, je ostrostrelec lahko nadaljeval vajo, sicer pa je iz nje izpadel.

Vojak je tako dobro zamaskiran, da se skoraj popolnoma zlije z okoljem.
Vojak je tako dobro zamaskiran, da se skoraj popolnoma zlije z okoljem. FOTO: Miro Majcen

Že kmalu po začetku je inštruktor na optiki ustavil akcijo. Opazil je kandidata, ki se je prehitro premikal, in ga tudi uspešno identificiral, zaradi česar je izpadel iz igre. Ostrostrelca poleg hitrosti lahko izdajo tudi t. i. demaskirni znaki. To so na primer podplati, ki imajo ostre oblike in so zato hitro vidni, ali obraz, s katerega znoj spere barvo. Izda jih lahko tudi orožje, na katerem morajo z maskiranjem razbiti ostre oblike. V enem primeru je opazovalec lociral ostrostrelca, ker se njegova senca ni premikala tako, kot se je premikala senca rastja. Tudi zanj ni bilo nobenih olajševalnih okoliščin in je moral vajo zapustiti. V nadaljevanju je bilo ustavitev še nekaj, a so bile večinoma neuspešne za opazovalca na optiki.

Tokrat so kandidati uporabljali le manevrske naboje, saj so prave veščine streljanja že osvojili.

Če je kandidatu uspelo sprožiti prvi strel in ga opazovalec, na katerega je streljal, ni našel, mu je pokazal majhno tablico s črko. Če jo je ostrostrelec lahko prebral, je dobil možnost drugega strela. Če je tudi po drugem strelu ostal neodkrit, je nalogo opravil 100-odstotno. Za 90-odstotno opravljeno nalogo se je štel prvi neodkrit strel s potrjeno prebrano črko.

Zgodilo se je tudi, da se je kandidat uspešno približal tarči, ustrelil, vendar ni mogel razbrati črke, ki mu jo je pokazal opazovalec, kar je pomenilo, da ne vidi jasno svojega cilja. Nalogo je opravil, a priložnosti za drugi strel ni dobil.

Kandidati so imeli tudi priložnost prečkati makadamsko cesto – na drugi strani so bili namreč pogoji za skrivanje boljši. To je zelo zahteven manever, inštruktorji pa so jim ga še dodatno otežili, saj so jim to dovolili šele na točki, ki je bila od tarče oddaljena največ 500 metrov. Le en kandidat se je odločil za prečkanje ceste, pa še on je izkoristil našo ekipo, ki je bila že precej pred njim na cesti. Podvig mu je uspel, saj ga opazovalec pri tem ni odkril, čeprav je njegovo gibanje prek ceste opazil. Pozneje je bil tudi ta kandidat odkrit.

Nalogo jim je oteževalo močno sonce.
Nalogo jim je oteževalo močno sonce. FOTO: Miro Majcen

Ostrostrelci morajo takšne veščine poznati, ker jih poveljniki enot pogosto uporabijo zgolj za opazovalce, ne za neposredno zaščito svojih enot oz. za napad na sovražnikove cilje. Ko pridejo na položaj, morajo tako le opazovati nasprotnika in svojemu poveljstvu poročati o vseh dejavnostih in premikih nasprotnika.

Ko se nasprotnikov poveljnik zave, da je v njegovi bližini takšen vojak, bo nanj poslal vse razpoložljive sile. Začelo se bo obstreljevanje z minometi, poslali bodo vojake in služben pse, tudi iz zraka ga bodo skušali odkriti, pojasnjuje stotnik Aleš Kesič. Zato je zelo pomembno, da kandidati obvladajo premike, ki so za nasprotnika nevidni.

Koliko so se kandidati na trimesečnem urjenju dejansko naučili, so imeli priložnost pokazati na zaključni vaji v Gotenici, kjer jih je še zadnjič spremljala naša ekipa. Prispevek vam bomo predstavili v prihodnjih dneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DomoljubinPatriot
19. 07. 2013 01.50
+3
Nekaj komentarjev ki so meni najbolj všeč: -FANTJE KAPO DOL! ZA VSE OSTALE KI PA PLUVAJO PO SV:STE IMELI MOŽNOST SE ZAPOSLITI V NJEJ PA STE RAJE MAMICE ZA KIKLE DRŽALI! -MI KOT NAROD SMO ZELO SPOSOBNI LJUDJE. ČE GOVORIMO O VOJSKI, SO JO NAM ZAFURALI RAZNI KVAZI LEVIČARJI, DA JO KAO NE RABIMO IN Z NEKIMI GLUPIMI AFERAMI, SAMO DA SE NE OBOROŽIMO KOT JE TREBA. SMO V SAMEM VRHU PO SPOSOBNOSTI VOJSKE IN POLICIJE, NAŠI SPECIJALCI SO 2. NA SVETU!!! KAJ PA IMAMO, VOJAKI DELAJO SAMOMORE, TA NAJSPOSOBNEJŠE SE NE PODPIRA IN DODATNO MOTIVIRA AMPAK SE KAR POZABI NA NJIH. NPR. HRVATI IN SRBI SO BILI 4 LETA V VOJNI PA NIMAJO TAKO SPOSOBNIH SPECIALCEV. ČISTO REALNO BI LAHKO BILI 2. ŠVICA PO BANČNIŠTVU, 2. MALA NEMČIJA PO GOSPODARSTVU IN 2. IZRAEL PO SPOSOBNOSTI VOJSKE! TO GOVORIM, KER VEM, POZNAM LJUDI, KI SO V TEJ BRANŽI IN VEM TUDI KAJ SE DOGAJA NA TEM PODROČJU!! ENOSTAVNO NAŠI POLITIKI NIMAJO JAJC IN TO SO KVAZI LEVIČARJI!!! LP
eggnog
16. 07. 2013 17.01
+4
2 Izjave sta mi posebej všeč. (1. Naša "vojska" je samemu sebi namen) in pa druga, ki se je nanašala na vstop v naše vrhunsko usposobljene oborožene sile (kvazi) - "imeli smo tudi možnost z glavo butat v granit. ampak nekateri imamo glavo za razmišljat. ;)"
JanezNovakJohn
16. 07. 2013 15.14
+4
Vojska je samemu sebi namen. Oficirji ne vejo kaj bi s to vojsko počeli. Tudi Nato ne ve, čemu sploh po padcu Berlinskega zidu obstajajo. Potrebna bo temeljita prenova obramnega in ministerstva za okolje in prostor. Ogromen štab obrambnega ministerstva je potrebno raspustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek.Le to civilno zaščito, lahko imenujemo SLOVENSKA VOJSKA. Natu predlagajmo da bi imeli le inžineriske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. Obenem mora Slovenija odprodati RADARJE, Rolande, Falkon, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Prekiniti je potrebno pogodbo z Patrijo. Pilatuse je potrebno predelati v avione za obrambo pred točo. IN SVET BO MNOGO LEPŠI IN MI BUTALCI BOGATEJŠI.!
DomoljubinPatriot
17. 07. 2013 21.59
+3
Podoben predlog so podobni ljudje že podali leta 91 "Deklaracijo za mir" ki bi nas razorožila tik pred vojo zato vas je lahko samo sram kajti to je bilo in je izdajstvo.
žuga
16. 07. 2013 14.48
-2
Poslat jih v Sirijo,da se preizkusijo v nevidnosti............
Frane Šajn
16. 07. 2013 12.06
+0
Dandanašnje ostrostrelske puške omogočajo zadeteke tudi do tri tisoč metrov tako, da je takle način kot so ga trenirali bolj za gverilo ali obrambno delovanje. Tudi če se uspešno približa in opravi nalogo ga s toplotnimi kamerami takoj odkrijejeo med umikom neglede na kamuflažo. No ja konec koncev enkrat enmu drugič drugmu zvonček zazvoni! Tega svet ne potrebuje to bi bile lahko le zabavne tekme na papirnate tarče ne pa priprave na ubijanje . Nažalost pa svet očitno to potrebuje. Sram nas bodi!
DomoljubinPatriot
17. 07. 2013 22.00
+4
Toplotne kamere niso dovolj razširjene obstajajo pa tudi obleke ki tel hko pred njimi skrijejo.
hotchilipoper
16. 07. 2013 11.17
+0
Če hočemo preživeti,moramo jesti samo še travo
ki?ibleko
16. 07. 2013 13.57
+1
gobo
16. 07. 2013 09.07
+1
juba bi jih se poamanu
Frane Šajn
16. 07. 2013 12.08
+1
Mr.Starkiller17
16. 07. 2013 02.09
-2
Lepo je biti ostrostrelec v natu. Ostali ki niso, so že pokojni...
aghr
16. 07. 2013 01.38
+11
Ni tako preprosto kot pri Call of duty.
Matjaž Vovko
16. 07. 2013 01.18
+5
matr ste eni pametni..pejte v vojsko pa probjte kk je to..do takrat pa bodte raj tih..nimate pojma kk je to mamini sinčki...tle se mente o nečem kar sploh ne veste za kaj se gre...
kavsas.hrcke
16. 07. 2013 01.23
-1
Frane Šajn
16. 07. 2013 12.09
+0
Pusti ga nima pojma o pojmu ta ni uniforme še od blizu videl!
Matjaž Vovko
16. 07. 2013 14.54
-3
še danes sem v vojski..pridte probat pa da vidmo kk boste pol pametni
eggnog
16. 07. 2013 17.13
+6
Še pred cca tremi leti sem bil, nakar sem zaključu univerzitetni študij in začel početi pametnejše stvari v življenju. Taborniškega življenja na počku in nadvse zabavnega streljanja z maneverskim strelivom se človek naveliča, predvsem pa se naveličaš "nadvse sposobnih" ljudi, katerih v SV kar mrgoli :)))
F-Minus
15. 07. 2013 22.10
+3
zakaj ma šnitlauh na čeladi, to je za v juho, ne na čelado!!!
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 22.34
+2
Z.....SFRJ
15. 07. 2013 22.02
-5
Za koga Slovenija vadi ostrostrelce kje jih bomo potrebovali !
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 22.06
+10
poglej egipt, grćijo, turčijo. in ti še sprašuješ? za nas jih bodo rabili. proti nam, mislim.
DomoljubinPatriot
17. 07. 2013 22.02
+2
Nikoli ne veš kaj prinaša prihodnost oz. kaj bo čez 10-20 let lahko se samo pripraviš.
chemtrails
15. 07. 2013 21.55
+14
FANTJE KAPO DOL! ZA VSE OSTALE KI PA PLUVAJO PO SV:STE IMELI MOŽNOST SE ZAPOSLITI V NJEJ PA STE RAJE MAMICE ZA KIKLE DRŽALI!
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 21.57
+4
imeli smo tudi možnost z glavo butat v granit. ampak nekateri imamo glavo za razmišljat. ;)
DomoljubinPatriot
17. 07. 2013 22.55
+1
Vse tist ki šinfajo SV bi poslal zakakšno leto vanjo pa bomo vidli kdo bo na koncu še vedno pameten.
HouseBeatz
15. 07. 2013 21.35
+8
Eni res pišete take komantarje, da bi vas res treba strelat dat... brez razloga se vžigate, če ne veste, kako deluje vojska, se ne spuščajte v brezvezno debato...
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 21.39
+7
vemo. sama sebi je namen, boji se je noben, oblast ji daje naš denar, da bi jo uporabila proti nam, ko se odločimo grad zakurit in grofa na vile nataknit. in v slovenski narodni armiji so tisti, ki ne znajo ali nočejo delat in pošteno živet. no, vidiš, da vemo!
HouseBeatz
15. 07. 2013 21.43
+2
Če nisi bil vsaj na 3 mesečnem vojaškem roku, ne govori bedarij. LP
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 21.45
-2
3 mesečni ni pori nas nikoli obstajal. 3 mesece sem bil na "obuki", 4 pa v prekomandi. ampak ti to ne moreš vedet, cicibanček smrkavi! ;) najboljše je pa to v članku, da jim je sonce močno oteževaloi delo. sonček, 28 stopinj, saj res, to je za snajperista prehudo. LOL
F-Minus
15. 07. 2013 22.09
-2
Edino kaj sem delal kot nabornik, je bilo žretje, spanje in pijanica. Vojska 1A - no morem priznat, jaz sem se imel fajn, razn, ko sem imel nočno na kapiji, sem mislu, da bom crknu od dolgčasa. V bistvu je profesionalna vojska delal še manj od tega, vsaj kaj sem vidu kaj se dogaja okoli mene.
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 22.12
-3
naši vojački so zaposleni, profesionalni pa pač ne.
popay34
15. 07. 2013 22.42
-1
Ko pa pripeljejo poškodovance z hribov so tudi amaterji ? Tako je kot naborniki ste pili in pili, ko so vas pa dobili pa se zjokali, pol so pa mamice klicale na GŠSV in tožle. Bodite raje tiho polizančki in se dalje igrajte rač. igrice. Tam ste nesmrtni v realnosti pa tako ne veste kaj je gozd kaj šele smeri neba.
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 23.53
+2
ha ha, kekec! če bi sredstva, ki jih porabimo, da avanturistre pošiljamo klat in posiljevat arabce, porabili za nakup opreme in usposabljanje reševalcev, bi imel vsak slovenec svojega reševalca! misliš, da je treba imet epoleto, da znaš pilotirat? da moraš imet šapko na bući, da znaš oskrbet ranjenca? lulek narcisoidni leni!
kavsas.hrcke
16. 07. 2013 01.28
+0
mački stopil na rep? mijavkaj, saj te plačamo. dobro plačamo in futramo. in s čim nam vračaš?
kavsas.hrcke
15. 07. 2013 21.21
+2
buahahahaha, kaki luleki! :D en ruski specialc jih vse skupaj popedena, s tem, da ma v desni roki flašo vodke, v levi pa sendvič! in mi to gadjo zalego brezdelno futramo. drago, mastno futramo. za kaj? za koga? koga bodo streljali? kitajce? ruse? američane? hrvate? ne, urijo jih za streljanje na NAS! ker mi smo njihova največja grožnja. mi jih bomo nasadili na vile. koga? ja saj veste! ;) sproti pa še tele lenuhe, ki jih bodo oni naščuvali nad nas...
DomoljubinPatriot
17. 07. 2013 22.06
+2
Ja seveda vojska se bo obrnila proti lastnemu ljudstvu tako kot JLA čeprav je naša vojsak čisto druga ampak vseeno mirovniški stereotipi vedno veljajo.
LordKEK
15. 07. 2013 21.06
+1
Kdo vam naroca te vojaske clanke? kaj ma to. veze s cemerkolj?
Super1337
15. 07. 2013 20.54
+7
jajaja... morajo ciljati ta dva tunteka na avtu z slepimi naboji... lahko bi se usposabljali na ta *pravih* tarčah(je že najmanj 100 kandidatov pripravljenih pa še zaloge so, če bi te prehitro pošle :D)... in s pravimi naboji... dvojna korist: narod bi bil srečen, pa vojaki bi bili 1000% usposobljeni :D .... saj vete kaj mislim... he he he
porka.malorka
15. 07. 2013 20.05
+2
In kdo je sedaj sovraznik slovencev. Mogoce smo mi sami sebi sovrazniki. Ker ocitno jih za to urijo
deus volt
15. 07. 2013 19.28
+8
jaz bi rabu tako maskirno obleko da se v parlament nevidno priplazim !
Super1337
15. 07. 2013 20.49
+2
jaz bi pa rabil ta snajper, da bi ga testiral na parazitih... hehe
Huey
15. 07. 2013 18.42
+6
JU/JS/Politika hoče disciplinirati sužnja naminimalcu....