Slovenija

Pustni torek čas za veselje, rajanje in krofe

Ljubljana, 25. 02. 2020 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
3

Pustne maske bodo po pustni soboti in nedelji na pustni torek spet preplavile državo. Ponekod se bodo podale na karneval ali pustno povorko, nekatere večdnevne pustne prireditve pa se bodo sklenile s tradicionalnim pokopom pusta. Na tak način se bosta končala denimo jubilejno 60. Kurentovanje na Ptuju in tradicionalna laufarija v Cerknem.

Na Ptuju, kjer je mednarodna povorka v okviru 60. Kurentovanja v nedeljo privabila več deset tisoč obiskovalcev, danes vabijo na edinstveno urbano pustovanje s celodnevno zabavo, sklenili pa jo bodo s pokopom pusta. V Cerknem pa bodo laufarji obsodili Pusta na smrt in ga usmrtili.

Pustna rajanja, ki bodo ponekod vključevala pustni sprevod, bodo danes denimo tudi v Celju, Velenju, Mariboru, Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem, Postojni, Novi Gorici in Kamniku.

Ljubitelji krofov in drugih značilnih pustnih dobrot imajo po izročilu le še danes čas, da se jih najejo. V Katoliški cerkvi se namreč v sredo začenja 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Ljubitelji krofov in drugih značilnih pustnih dobrot imajo po izročilu le še danes čas, da se jih najejo.
Ljubitelji krofov in drugih značilnih pustnih dobrot imajo po izročilu le še danes čas, da se jih najejo. FOTO: Shutterstock

V Žitu, kjer letno naredijo približno štiri milijone krofov, jih bodo v pustnem času letos tako kot lani spekli približno dva milijona. Medtem ko nekatere pekarne opažajo vse večje povpraševanje po veganskih in drugih alternativnih krofih, gredo pri Žitu najbolj v promet klasični, torej takšni, kot smo jih navajeni od doma – lepo zapečeni, s penasto sredico rumenkaste barve in čim večjim venčkom, "kranclom", hkrati pa niso preveč sladki. Gre za krof iz bele pšenične moke s klasičnim polnilom iz marelične marmelade in s posipom iz belega mletega sladkorja, so navedli za STA.

Krofe so lani pekli tudi iz pirine moke, ki imajo bolj naraven in manj sladek okus, vendar se niso dobro prodajali. Tako ga letos ni več v njihovi ponudbi. Prav tako nimajo krofov za ljudi z alergijami.

Pustne maske bodo po pustni soboti in nedelji na pustni torek spet preplavile državo.
Pustne maske bodo po pustni soboti in nedelji na pustni torek spet preplavile državo. FOTO: Bobo

Žito, ki je s svojo ponudbo navzoče na več kot 1000 mestih po Sloveniji, bo na nekaj lokacijah kupcem omogočilo, da si sami izberejo polnilo. "Vendar pa večina potrošnikov za pustni čas želi čisto klasiko," ugotavljajo.

S svojimi krofi vsako leto posladkajo pustna rajanja otrok po Sloveniji, namenijo pa jih tudi v dobrodelne namene. Letos jih bodo denimo podarili Študentski organizaciji Slovenije in projektu Botrstvo Zveze prijateljev mladine Moste-Polje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
25. 02. 2020 12.40
-1
Pravi krof je krof , standarden z marmelado , vse ostalo so neke butaste FUJ izpeljanke ničemur podobne , sploh pa kva veganski . . . za kozlat . . .
Malo_sutra
25. 02. 2020 08.39
+1
Mater so dobri haha
Malo_sutra
25. 02. 2020 08.39
+0
Navalite slovenci na gratis krofe haha