Slovenija

Putin slovenski veleposlanici: Rusija je pripravljena obnoviti odnose

Moskva, 05. 12. 2023 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek sprejel več novoimenovanih veleposlanikov v Moskvi, med njimi novo slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret. V pogovoru z njo je ocenil, da je dvostranski dialog med Moskvo in Ljubljano zastal, in zagotovil, da ga je Rusija pripravljena obnoviti, če bo slovenska stran to želela.

"Veleposlanica Slovenije Darja Bavdaž Kuret je v ponedeljek v Kremlju predala akreditivna pisma ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Skupinska ceremonija z nagovorom predsednika Putina za 21 veleposlanikov je potekala v Aleksandrovi dvorani, upoštevajoč pandemična pravila," so ob tem pojasnili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Na ponedeljkovi slovesnosti ob predaji poverilnih pisem novoimenovanih tujih veleposlanikov je ruski predsednik poleg nove slovenske veleposlanice sprejel še diplomatske predstavnike dvajsetih drugih držav, med njimi Nemčije, Švedske, Združenega kraljestva, Grčije, Turčije in Avstralije, pa tudi več srednjeazijskih, vzhodnoazijskih in afriških držav.

Putin sprejema novoimenovane tuje veleposlanike
Putin sprejema novoimenovane tuje veleposlanike FOTO: AP

Tudi v pogovorih z nekaterimi drugimi diplomatskimi predstavniki držav Zahoda, denimo Grčije in Švedske, je Putin izrazil obžalovanje zaradi prekinitev političnih in kulturnih vezi in upanje na ponovno oživitev odnosov, poročata francoska tiskovna agencija AFP in ruska tiskovna agencija Tass.

Darja Bavdaž Kuret
Darja Bavdaž Kuret FOTO: Bobo

Odnosi med Moskvo in zahodnimi državami so se močno poslabšali po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Rusija je julija lani Slovenijo dodala na seznam neprijateljskih držav, na katerem se je znašla večina evropskih držav, pa tudi Evropska unija, ZDA, Združeno kraljestvo in več drugih držav, ki nasprotujejo ruski agresiji v Ukrajini in so zaradi nje uvedle sankcije proti Moskvi.

Slovenija že od začetka vojne v Ukrajini izraža odločno podporo napadeni državi ter ji nudi pomoč. Ukrajino je letos podprla tudi v postopku proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret je bila letos poleti imenovana za novo veleposlanico Slovenije v Rusiji, kjer je nasledila Branka Rakovca. Veleposlaništvo v Moskvi poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Fajon: Sprejem nove slovenske veleposlanice v Moskvi ne spreminja ničesar

Predaja akreditivnega pisma nove slovenske veleposlanice Darje Bavdaž Kuret ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je povsem običajen postopek, ki ne spreminja ničesar, pa je dejala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. "Gre za povsem običajen postopek, ki ne spreminja ničesar," je pojasnila ob robu razprave z mladimi o širitvi in reformah EU v času svetovnih kriz v Centru Rog. Spomnila je, da sta zaradi invazije na Ukrajino tako Slovenija kot Rusija zmanjšali število diplomatskega osebja in omejili stike.

Poudarila pa je, da Slovenija še naprej obsoja rusko agresijo v Ukrajini, Kijevu pa bo stala ob strani, dokler bo to potrebno. "Trudimo se storiti vse, da bi ustavili nasilje in dosegli mir v Ukrajini. Ukrajini pa bomo stali ob strani, dokler bo to potrebno," je dejala.

Annalena Baerbock in Tanja Fajon
Annalena Baerbock in Tanja Fajon FOTO: Bobo

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki jo je Fajonova gostila v Ljubljani in s katero sta se skupaj udeležili razprave, pa je povedala, da je Putin v Kremlju sprejel tudi nemškega veleposlanika. Povedala je, da je Nemčija sicer v preteklosti zaradi kršitev človekovih pravic že zaprla nekatera svoja veleposlaništva, a takšen pristop je bil po njenem mnenju napačen. Na primeru Irana je ponazorila, da je Nemčija kljub pozivom javnosti k zaprtju veleposlaništva v Teheranu ohranila svojo diplomatsko prisotnost v tam. "Če bi zaprli naše veleposlaništvo v Teheranu, kako bi lahko ženske ali zagovorniki človekovih pravic iz Irana zaprosili za vizum?" je vprašala.

Ocenila je, da bi bilo zapiranje veleposlaništev v Moskvi darilo za Putina. "Zato ne samo Slovenija, ne samo 19 drugih držav, ampak tudi Nemčija pošilja novega veleposlanika v Rusijo z namenom, da bi videli, kaj se tam dogaja, in da bi imeli predstavništvo, kjer bi ljudje lahko zaprosili za vizume," je dodala.

Spomnila je tudi na nedavno udeležbo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na zasedanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Skopju. Poudarila je, da je bila prisotnost evropskih držav nujna, saj bi v nasprotnem primeru Ovse prepustili Rusiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (865)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
04. 04. 2024 20.12
+1
Da so moskoviti pripravljeni na pogovore o umiriti odnosov samo pomeni, da jim počasi že k...a v hrbet skače. Saj so že na samem začetku trdili, da to ni agresija, ampak "posebna operacija".
puspan
04. 04. 2024 20.13
borjac
06. 12. 2023 19.44
+1
Nedvomno dela Putin prave korake v smeri obnovitve diplomatskih in gospodarskih odnosov z Evropo, nedvomno je tudi to, da se končuje samožrtvovanje Ukrajinskih mladeničev pod vodstvom Zelenskega, proti ofenziva ni uspela, kot je napisal Ameriški general v pokoju "cvet Ukrajinske mladine je umrl v samomorilskih napadih na neprebojne Ruske obrambne linije" , KRIVEC JE ZELENSKI , po rodu Žid, vse sedanje Ukrajinsko vodstvo je Židovskega rodu, (izjavil prof. Brščič), slogan "Ukrajina bo zmagala", že gre v pozabo, tile iz Nata sicer nekaj pumpajo da bodo sprejeli Ukrajino v Nato , ampak to pomeni, da se bo Nato neposredno vklopil v vojno, mar bodo naši fantje , pa Nemški, pa Italijanski, pa Češki, pa vsi mladi iz Eu umirali zaradi "strateške politike ZDA", saj si menda ne domišljajo strategi Nata da bo bombardiranje , raketiranje Ruske federacije, enako raketiranju Židovskih letal v Gazi, ki je protiletalsko popolnoma brez obrambe, naši Slovenski vojaki so dovolj umirali v teh krajih v 1 SV pod Avstro Ogrsko, ne vidim vzroka zakaj naj bi umirali sedaj, groteskno pa je prisilno vključevanje Ukrajine v Eu, po besedah Uršule je Ukrajina v 3 mesecih izpolnila vse pogoje za vstop, Ukrajina je najbolj skorumpirana , nedemokratična (Zelenski je ukinil 11 strank, in prevzel vse medije, volitve pa preložil za 2 leti), skratka nekakšna kvazi država, pa je po besedah svete Uršule izpolnila pogoje, Makedonija čaka že 20 let, spremenili so ime v Severno Makedonijo, Albance so morali sprejeti kot enakovredne , po jeziku in politično, pa niso še v Eu, BIH menda zopet nekaj manjka, pri Srbiji pa manjka to, da niso uvedli sankcij proti Rusiji, in imajo odlične predvsem gospodarske odnose z Kitajsko, nova železniška infrastruktura, novi super hitri vlaki....Ukrajina pa je vzorna demokratična država, pa vendar vleče Putin prave poteze, že na srečanju G-20, še par let in Srbiji sploh ne bo potrebno uvajati sankcij proti Rusiji, Nemci pa bodo jokali ob uničenem Severnem toku, in to s strani ZDA in Ukrajine, sicer pa sedaj so volitve, in Putin vleče poteze ob pravem času, sicer pa Scholzeja niti ne bo več, tudi na Slovaškem se je že zamenjalo mišljenje v vezi z Ukrajino, pa na Nizozemskem tudi, Lovskih letal ne bodo poslali Ukrajino ......
SREBRNIBREG.
06. 12. 2023 10.10
+1
Pa so tudi kavboju dali brco naci Zelenemu in mu prepovedali fehtanje v ameriškem senatu katero je hotel imeti v torek.
patogen
05. 12. 2023 20.01
-5
Slovenija se brani nafronhjti v Donbasu. Branijo pa jo Ukrajinci. ne tega pozabiti. Boj se Danajcev (bizantincev) z obljubami in darili, je star slovenski rek. Moskva je bila stoletja pod Bizancem. Tako kot mali Batjuška potem še pod Istanbulom...
brezveze13
05. 12. 2023 19.20
-1
ajmo palček akcija
marre
05. 12. 2023 19.15
-9
Navkljub mokrim željam slovenskih rusofilov, z Putlerjevo Rusijo ne bo nobenega sodelovanja, oziroma ga bo še manj kot sedaj.. Evropa se je močno opekla, sploh do nedavno popolno zaslepljena Nemčija in tega pač ne bomo več ponovili. Dokler bo Putlerjeva zločinska soldateska okupira del Ukrajine, so to samo pobožne želje, verjetno namenjene interni propagandi...
lili88
05. 12. 2023 19.51
+1
Marre: naredi sebi in svetu uslugo, pojdi v posteljo.... za nekaj let.
marre
05. 12. 2023 19.59
+0
Še boljše naredi ti vse nam uslugo in migriraj na vzhod.. Pa bova oba srečna..
Špinača
05. 12. 2023 18.37
+1
ja, ko boš v hagu in bomo v Rusijo kavbojke švercali!
Kaveljc
05. 12. 2023 18.11
+11
Dajte no eno je gospodarstvo, drugo politika. Avstrija se požvižga na EU sankcije, 50% zemeljskega plina ji dobavlja Rusija preko Ukrajine in mi ga kupujemo od Avstrijcev bistveno dražje.
Našvasan_zob
05. 12. 2023 16.52
-3
Kot že omenjeno paphki, ki so praktično včeraj ustverili acc bodo v kratkem v vsej svoji veličastni sramoti spremenili vzdevke in se odsmetiščili tja kamor sodijo (v mamino klet)...
PIKO6
05. 12. 2023 16.18
-10
Putler nebo več dovgo tlačilke zemlje!!!
lcePower
05. 12. 2023 16.12
-4
periot22
05. 12. 2023 16.07
+13
Bolfenk2
05. 12. 2023 16.07
+16
Lepa gesta, da nam Putin ne zameri pošiljanja orožja njegovim sovražnikom v Ukraini. Vsak drugi voditelj bi nam zato napovedal vojno. Upam da naša politika izkoristi priložnost, se opraviči Rusom in odpravi sankcije, da reši slovensko gospodarstvo in standard ljudi.
SREBRNIBREG.
05. 12. 2023 16.10
+7
Poštar janez
05. 12. 2023 15.51
+6
Putin pelje bidna scat za ovinek
Kollerik
05. 12. 2023 15.52
+7
Kjer se kregata dva (putka in biden), tretji dobiček ima (kitajec)
puspan
04. 04. 2024 20.17
To se bo pa še videlo, kdo koga pelje. Diktator očitno ne.
Luther
05. 12. 2023 15.40
+11
Kako velik je, je Putin dokazal že s tem, da je pozval Slovenijo naj obnovi prijateljske odnose, kljub temu, da je vlada Janše začela rovariti proti Rusiji in to rovarenje je nadaljevala tudi Golobova vlada. Vlada deluje tako, kot delujejo vse vazalske vlade po EU. Druge vlade sveta pa podpirajo Putina. Eno zelo glasno, druge pa bolj potiho, vendar ga podpirajo, oziroma njegov boj proti ZDA hegemoniji.
Zmaga Ukrajini.
05. 12. 2023 15.43
-8
Kako velik je, je odvisno samo od višine pručke, na kateri mora stati, da ni videti premajhen v primerjavi z ostalimi. 🤣🤣🤣
Luther
05. 12. 2023 15.44
+7
Če meriš po osebni višini, je Zelenski proti njemu pritlikavec ha ha
SREBRNIBREG.
05. 12. 2023 15.45
+6
Le koliko je tvoj naci Zeleni višji od Putina? Edino, če si ženske salonarje obuje bo višji od Vladeka.
Luther
05. 12. 2023 15.47
+5
Če pa meriš veličino človeka kot osebnosti, je Putin velikan za Zelenskega in vse vazalske premiere EU vlad in kolektivnega Zahoda. Intelektualno je na ogromno višji ravni kot zaspani Biden, ki ne zmore imeti govora daljšega od 5 minut in še takrat pove toliko neumnosti, da se mu smejijo.
Zmaga Ukrajini.
05. 12. 2023 16.19
-5
Seveda, v zgodovino se bo zapisal ob boku svojima vzornikoma Hitlerju in Stalinu,... samo do danes zakrivil smrt vsaj pol milijona ljudi, vsaj še toliko je ranjenih, pohabljenih, razseljenih, z razbitimi domovi, na moskovitski strani tudi brez vsakršne perspektive, ... res bo tole velikaaaanski zgodovinski "dosežek". Kam pa vidva po koncu vojne? V Argentino? Jah, to se zgodi kolaborantom z okupatorjem oz. "tabelim",... tudi to poznamo že iz zgodovine.
puspan
04. 04. 2024 20.23
Luther, mogoče bi se raje vprašal zakaj? V Sloveniji je res veliko število ruskih špijonov, med njimi tudi slovenskih, ki so še vedno na visokih političnih položajih in to nas bo še veliko stalo, čeprav malo z zamikom. Žalostno, da so to ljudje z dvemi obrazi, plačujejo pa jih slovenski davkoplačevalci.
SREBRNIBREG.
05. 12. 2023 15.38
+10
Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin se je znašel na ožjem seznamu kandidatov za osebnost leta ameriške revije Time. Poleg ruskega predsednika so na seznamu še njegov kitajski kolega Ši Džinping, britanski kralj Karel III., ameriška pop pevka Taylor Swift, tožilci, ki preganjajo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa...iz drugega vira v tolažbo nacifilom.
puspan
04. 04. 2024 20.27
Kakšen Predsednik neki, samooklicani samodržec, oz. diktator. Bomo videli, kje bo čez dve leti.
OvcjiPastir
05. 12. 2023 15.31
-8
Govori pa tako kot da si kdorkoli želi bilokakšne odnose z njimi.
zof4
05. 12. 2023 14.57
+25
Pravilno,normalizacija odnosov lahko zelo koristi.
Luther
05. 12. 2023 15.34
+9
NATO a ne bo kmalu nikoli več. Hotel ga je ukiniti Trump, ukinil, porazil ga bo Putin.
bu?e24 1
05. 12. 2023 16.17
+2
V tvoji glavi ja ,resnica vedno majbolj boli zato se jo pa izogibajo celo novinarji če jim sploh lahk še to imenujem
puspan
04. 04. 2024 20.28
HeavyDxxx
05. 12. 2023 14.55
+8
Kaj je to zdej za ena sramota?!
mišelin
05. 12. 2023 14.40
+7
upam da sprejmejo ponujeno roko sam se politiki bojijo amerikanca
patogen
05. 12. 2023 14.43
-9
Ne morejo kar tako pustisti ukrajinsko ljudstvo na cedilu.
cirenij
05. 12. 2023 15.08
+7