Slovenija

PZS: Turo te težavnosti lahko vodijo samo gorski vodniki

Ljubljana, 12. 04. 2023 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Planinski zvezi Slovenije ob nesreči na Mali Mojstrovki, kjer je plaz odnesel pet planincev, dva pa sta se mu uspela izogniti, opozarjajo, da bi smeli takšne ture voditi le gorski vodniki, česar pa v tem primeru niso upoštevali. Nespametno ravnanje bi se lahko končalo tudi s smrtnimi žrtvami.

Zadnja nesreča na Mali Mojstrovki je izpostavila ravno to, da je treba v gore hoditi z veliko mero odgovornosti, znanjem uporabe zimske opreme ter pod vodstvom usposobljenih vodnikov z ustreznimi kompetencami.  Planinska zveza Slovenije (PZS)

Nedeljska nesreča na Mali Mojstrovki je še enkrat pokazala, da so gore nepredvidljive, obiske pa je zato treba načrtovati z veliko mero odgovornosti. "Zimske razmere zahtevajo usposobljene in izkušene posameznike, in če se v gore podajajo manj izkušeni planinci, nujno potrebujejo vodstvo usposobljenih in licenciranih vodnikov," ob tem opozarjajo na opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS). 

Tudi usposobljeni vodniki sicer ne morejo povsem izključiti nevarnosti, jo pa lahko omejijo, dodajajo. Usposabljanje je sicer razdeljeno na različne stopnje, turo, po kakršni se je na veliko noč odpravila sedmerica planincev, pa bi smeli voditi le gorski vodniki. 

"Župančičeva smer na Malo Mojstrovko je plezalni vzpon in vodniki PZS nimajo usposobljenosti za vodenja plezalnih smeri. Zanje so usposobljeni alpinistični inštruktorji, ki nekomercialno delujejo pod okriljem alpinističnih odsekov in klubov. Plezajo lahko z največ dvema tečajnikoma ali pripravnikoma, ki sta navezana na vrv. Komercialno lahko turo te težavnosti vodijo samo gorski vodniki," so pojasnili na PZS. 

Kot dodajajo, je vodenje v gorah brez ustreznega znanja in usposobljenosti ter neustrezno razmerje med številom vodenih in številom vodnikov nesprejemljivo in nevarno početje, ki ga ostro obsojajo. "Nimamo pa pristojnosti, da bi lahko karkoli pri tem posredovali, to nalogo morajo opraviti pristojne inšpekcijske službe v državi," so še zapisali. 

Dodali so pojasnilo, da glede na podatke, ki jih imajo, organizator ture ni član PZS, oseba, ki jo je vodila, pa ni strokovni delavec v športu v okviru PZS. 

Na Tržnem inšpektoratu RS pa so za STA pojasnili, da so pristojni za nadzor nad spoštovanjem določb zakona o gorskih vodnikih, in sicer glede izvajanja pridobitne dejavnosti gorskega vodništva in poklica gorskega vodnika. Z nedeljskim dogodkom so seznanjeni, več informacij pa trenutno ne morejo podati, saj še ugotavljajo vsa dejstva in okoliščine, so dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.