Slovenija

Računsko sodišče Banki Slovenije izreklo negativno mnenje, Vasle odredil izredni pregled

Ljubljana, 14. 05. 2020 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
105

Zaradi številnih primerov poslovanja v neskladju s predpisi, notranjimi akti in pogodbenimi določili je Banka Slovenije od računskega sodišča dobila negativno mnenje glede poslovanja v letih 2017 in 2018. Med drugim so ugotovili nepravilnosti pri javnih naročilih, zaposlovanju, izplačevanju odpravnin in za več kot 1,5 milijona nepravilnosti pri dodatnih izplačilih zaposlenim. Banka Slovenije je zapisala, da so polovico identificiranih nepravilnosti v preteklosti že odpravili.

Računsko sodišče je objavilo revizijsko poročilo o pravilnosti poslovanja Banke Slovenije v letih 2017 in 2018. V njem je Banki Slovenije izreklo negativno mnenje, ker je poslovala v neskladju s predpisi, notranjimi akti in pogodbenimi določili. Med drugim so ugotovili številne nepravilnosti glede postopkov zaposlovanja, odpravnin, napredovanj, javnih naročilih in drugih stroških poslovanja. 

Banka Slovenije je po objavi revizijskega poročila računskega sodišča zapisala, da so polovico identificiranih nepravilnosti v preteklosti že odpravili. Guverner Boštjan Vasle pa je danes začel s postopki izrednega pregleda za razjasnitev okoliščin.

Kot je zapisal Vasle, so del očitkov v letu in pol njegovega mandata v Banki Slovenije že sami identificirali in večinoma tudi odpravili nepravilnosti na področjih kadrovske in plačne politike, in sicer glede izvedbe postopkov kadrovskih razpisov, izvedbe zaposlitvenih postopkov, polletnih in letnih ocenjevanj ter javnih naročil. "S tem smo tako že naslovili približno polovico ugotovitev iz poročila," je ocenil guverner.

V drugi sklop pa sodijo ugotovitve, kjer je Banka Slovenije, kot je navedel, ravnala skladno tudi z nekaterimi mnenji stroke in jih bo treba prilagoditi še pričakovanjem računskega sodišča. "Sem sodijo predvsem nekatere specifične tematike s kadrovskega področja in področja združevanja javnih naročil" je dodal.

Ob tem je napovedal izredni pregled za razjasnitev okoliščin, kako je prišlo do nekaterih nepravilnosti v letih 2017 in 2018. V skladu z ugotovitvami pa bo, kot je dodal, ustrezno ukrepal.

O treh napredovanjih ni odločal guverner

In kaj vse je ugotovilo računsko sodišče? 

Pri novih zaposlitvah Banka Slovenije ni izkazala, da so pripravljali analize vlog in pregled ožjega izbora kandidatov. "V enem postopku nove zaposlitve je bil v drugi krog ocenjevanja po merilih uvrščen tudi kandidat, ki ni izpolnjeval vseh razpisnih pogojev," piše v revizijskem poročilu. Prav tako niso določili seznama delovnih mest oziroma kadrovskih profilov, za katere je pri objavi novih zaposlitev zahtevano potrdilo o nekaznovanosti in potrdilo, da zoper kandidata ni vložena pravnomočna obtožnica, kar ni v skladu s pravilnikom. 

Ugotovili so tudi, da v devetih primerih v objavah delovnih mest niso bili predvideni preizkusi znanj oziroma sposobnosti, a so biti ti izvedeni, kar je v nasprotju s kolektivno pogodbo.  V enem primeru so osebo zaposlili na zahtevnejšem delovnem mestu, kot je bilo navedeno v objavi prostega delovnega mesta, kar je v neskladju z zakonom o delovnih razmerjih in kolektivno pogodbo. 

Pri izbiri kandidata za eno od razpisanih delovnih mest očitno niso preverili izpolnjevanje pogoja glede zahtevanih vodstvenih izkušenj. Nepravilnosti so ugotovili tudi pri napredovanjih, saj kar o treh ni odločal guverner oziroma od njega pooblaščena oseba s sklepom o napredovanju. 

Banka Slovenije je zaradi številnih nepravilnosti od Računskega sodišča dobila negativno mnenje
Banka Slovenije je zaradi številnih nepravilnosti od Računskega sodišča dobila negativno mnenje FOTO: POP TV

Nepravilnosti pri izplačevanju odpravnin

Računsko poročilo navaja, da so stroški Banke Slovenije za izplačane odpravnine v letih 2017 in 2018 znašali 888.439 evrov. Revizorji pa so ugotovili nepravilnosti pri odpravninah, ki so skupno znašale 536.512 evrov. 

Med temi je sporno določilo o odpravnini v primeru predčasne razrešitve. "Z vključitvijo določila v pogodbo o zaposlitvi in v sporazum o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi, da guvernerju pripada pravica do odpravnine v primeru, ko mu preneha delovno razmerje z Banko Slovenije zaradi predčasne razrešitve, zaradi česar je Banki Slovenije nastal strošek v skupnem znesku 88.041 evrov, je ravnala v neskladju s Pravilnikom o pravicah, obveznostih in odgovornostih članov Sveta Banke Slovenije in delavcev s posebnimi pooblastili Banke Slovenije," so zapisali v poročilu. 

V enem primeru so zaposlenemu v pogodbi o zaposlitvi (in sporazumu o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi) vključili določilo o izplačilu, dogovorjenem v višini, ki ni v skladu z višino odpravnine, ki po zakonu pripada primerljivim delavcem s posebnimi pooblastili. 

Kar 14 zaposlenim, ki so se upokojili na podlagi programa prostovoljnega upokojevanja, so izplačali višje odpravnine, kot so določene v kolektivni pogodbi, čeprav ta možnost v njej ni opredeljena, prav tako pa ni določena v drugih notranjih aktih. 

Za več kot 1,5 milijona nepravilnosti pri dodatnih izplačilih zaposlenim 

Revizijsko poročilo ugotavlja, da so stroški dodatnih izplačil zaposlenim (v letih 2017 in 2018) – za mesečno delovno uspešnost, polletno delovno uspešnost, 13. plačo, nagrade za izjemne rezultate dela, nadurno delo – znašali 6.284.955 evrov. Pri tem pa so skupne nepravilnosti pri dodatnih izplačilih zaposlenim bile ugotovljene najmanj v znesku 1.539.407 evrov.

"Pri dodeljevanju polletne delovne uspešnosti v skupnem znesku 1.058.990 evrov ni zagotavljala opisnih obrazložitev polletnih ocen, kar je v neskladju s Kadrovskim pravilnikom Banke Slovenije in Kolektivno pogodbo Banke Slovenije," so med drugim zapisali v poročilu. Ugotovili so tudi neustrezno ureditev mesečne in polletne delovne uspešnosti v kolektivni pogodbi. Nagrade za izjemne rezultate dela so izplačevali tudi za vsebine, ki niso bile povezane z rezultati dela, zaradi česar je Banki Slovenije nastal strošek v višini 471.974 evrov, kar je v neskladju s Kolektivno pogodbo Banke Slovenije, Kadrovskim pravilnikom Banke Slovenije in Kriteriji za dodelitev nagrade guvernerja. 

Poleg tega so z odrejanjem večkratnega nadurnega dela za obdobje enega meseca iz naslova povečanega obsega dela, ne da bi bile pri tem navedene konkretne naloge, ravnali v neskladju z zakonodajo in kadrovskim pravilnikom institucije.

Pri javnih naročilih neustrezno ocenjene vrednosti, zato sledili dodatni nakupi

Skupna vrednost nabav, pri katerih je Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti, povezane z oddajo javnih naročil, znaša 2.685.620 evrov. Med drugim so na Banki Slovenije izvedli dodatne nakupe računalniške opreme pri različnih dobaviteljih, ki jih niso vključili v prvotno izvedeni postopek oddaje javnega naročila in jih niso upoštevali pri izračunu ocenjene vrednosti javnega naročila.

V letih 2017 in 2018 je Banka Slovenije za službena potovanja in prevozne storitve porabila 1.561.676 evrov, od tega se je 885.454 evrov nanašalo na nakupe letalskih kart. Računsko sodišče pa je ugotovilo, da so nakupe letalskih kart pri treh dobaviteljih opravljali brez javnih naročil. 

Nepravilnosti so odkrili tudi pri naročilih nakupa živil, slikopleskarskih in kadrovskih storitev, pa pri vzdrževanju in nadgradnji omrežij, vzpostavitvi sistema za upravljanje z dokumenti ter pri nakupu licenc. Pri teh postopkih namreč niso ustrezno ocenili vrednosti javnih naročil, naročila pa so razdelili v več javnih naročil ter izvajali dodatne nakupe, ki niso bili vključeni v prvotnem javnem razpisu. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mojcaa_12
21. 05. 2020 11.53
Žalostno, inštitucija, ki kontrolira vse banke, sama pa dobesedno krade.
puntova
18. 05. 2020 08.57
-1
No Levičarji se Nič Ne oglašajo in poziva Kolesarjem. Zaključek je lahko samo en; Levičarji kradejo kot srake in Nikom Ništa. Kradi naprej.
falcon11
15. 05. 2020 10.03
+1
Mislim da bodo šli kar v stečaj. Logično bi bilo, da se vse preveč in nezakonito izplačano vrne v proračun. Če bi se to zgodilo kje drugje bi že letele glave. Nedotakljivi so pač nedotakljivi, če se jih pa začne loviti pa zbežijo pod okrilje mednarodnih institucij EU. Jazbec bi moral sedeti dlje kot akterji čiste lopate.
riss
15. 05. 2020 08.09
+4
A bodo danes zaščitne ograje pred Banko Slovenije. Kolesarji, saj vam je za poštenje na vseh področjih? Ali ste samo zmanipulirani.
scipio
14. 05. 2020 19.03
-8
Ah, Vasle, spet si našel enega grešnega kozla za milijon ali dva raznih skoraj neškodljivih nerodnosti, medtem pa tebi in tudi zaradi tebe vsem nam korona-baroni kradejo desetkrat in dvajsetkrat večje vsote in to pred tvojim nosom!
Castrum
14. 05. 2020 19.23
+13
"za milijon ali dva raznih skoraj neškodljivih nerodnosti,"....ta izjava definitivno zmaga .
unclub
14. 05. 2020 18.09
+21
Oškoduješ ustanovo, dobiš računsko sodišče in te okregajo! Obljubiš, da se boš popravil in to je to!
ne rabimo predsednika
17. 05. 2020 14.01
FAUSTOS1
14. 05. 2020 16.53
+19
banka jevedno napol na meji med resnico in lažjo ko gre za delitev denarja same sebi oz svojim vodilnim njihova požresnost nima morale in meja.
Janez Vidic 1
14. 05. 2020 15.51
+12
Za večino teh zadev je odgovoren generalni sekretar in oseba, ki skrbi za skladnost z delovno pravno zakonodajo. Se pravi sekretarka za l. 2017 in sekretar za 2018.!!!
anakondabox
14. 05. 2020 15.31
+19
Razna plačila in preplačila se da lepo zagovarjati s fiskalnim pravilom, za katerega vladna večina ne ve kaj pomeni. Jazbec pa tako ali tako vse zanika. Se mi dozdeva, da do gospoda Jazbeca vlada posebno strahospoštovanje in se ga v celico niti ne upajo vtakniti. #kapital je ključ, ki odpira vsa vrata
xxl.2005@gmail.com
14. 05. 2020 14.13
-8
Sarec je poslal Racunsko sodisce, da bi zamenjali guvernerja. Sarec se poslovil ze skoraj pred pol leta, ko je uspelo RS koncati postopek.
ŠKIS
14. 05. 2020 14.07
+5
pa kaj nič novega ista banda
brabusednet
14. 05. 2020 14.02
+12
Vemo,da to levičarji imajo v svojih rokah že 30 let.Če je,kdo pričakoval drugačen rezultat je blesav.
brabusednet
14. 05. 2020 14.00
+14
Bodo jutri na to poročilo tudi Kavijar biciklisti protestirali ali so pa to njihovi lopovi in so nedolžni.
simonaas
14. 05. 2020 13.46
+21
BS leglo kriminalcev in nesposobnežev. Še dobr da jih ščiti Politika, ker drugače bi jih bilo polovica na Dobu
Zsolt1
14. 05. 2020 13.39
-3
jakec1575
14. 05. 2020 13.32
+27
Racunsko sodisce mora dobiti moznost sankcij. Da zadrzi finacne vire, dokler se nepravilnosti ne odpravijo. Po domace. naslednje pace in investicij ni, dokler za nazaj ne spucajo. Sramota. Banka Slovenije bi morala biti čisti vzor transparentnosti pa je leglo kriminala.
number46
14. 05. 2020 13.16
-4
Ubistvu, če prav razumem desnicarje oziroma sdsovce, bi zdaj morali protestirat pred računsko sodišče in prižigat sveče, da razveljavijo poročilo.
Equalizer
14. 05. 2020 14.15
+4
Kot ponavadi rdeckarji nic ne razumete, razen kar vam pase
zajebant2
14. 05. 2020 13.13
+11
mater je leva vlada delala pošteno, sami poštenjaki zvončkarji na kolesa hitro, da vas deš in policija ne dobi
Equalizer
14. 05. 2020 12.55
+14
Hmmm....pricakujem oster odziv levih biciklistilov. Predlagam, da v 10000ih krozite okoli BS. Kar ta petek, najbolje.
Transformerji
14. 05. 2020 12.42
+20
Včeraj je bilo rečeno: če bi zakoni delovali, bi iz davčnih oaz dobili najmanj 1 milijardo evrov.