Slovenija

Računsko sodišče: Vlada, ministrstva in zavod za blagovne rezerve niso bili učinkoviti

Ljubljana, 18. 03. 2021 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Zupan, Daniel Fazlić
Komentarji
921

Računsko sodišče je objavilo revizijsko poročilo o nakupu zaščitne in medicinske opreme v času epidemije covida-19. Ocenilo je, da ravnanja vlade, ministrstva za zdravje, ministrstva za gospodarstvo, ministrstva za obrambo in zavoda za blagovne rezerve pri izvajanju nabav zaščitne in medicinske opreme niso bila učinkovita. Od vlade in zavoda je zahtevalo popravljalne ukrepe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ugotovitve računskega sodišča
    02:41
    Iz 24UR: Ugotovitve računskega sodišča
  • Iz SVETA: Poročilo o nabavi opreme
    04:39
    Iz SVETA: Poročilo o nabavi opreme

 

Računsko sodišče je revizijo izvedlo, da bi preverilo, ali so vlada, Ministrstvo za zdravje (MZ), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Ministrstvo za obrambo (Mors) in Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (Zavod) v obdobju od 1. januarja 2020 do izdaje osnutka revizijskega poročila učinkovito izvedli nabave zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje širjenja virusa SARS-CoV-2.

Pri tem so upoštevali izredne okoliščine, v katerih so delovali revidiranci v času nabav zaščitne in medicinske opreme, ki so se odražale predvsem v nestabilnosti svetovnega trga in pomanjkanju zaščitne in medicinske opreme ter hkrati v pomanjkanju informacij o tem, ali in kako hitro ter v kakšnem obsegu je mogoče pričakovati stopnjo in obseg obolevnosti ter smrtnosti prebivalcev zaradi covida-19 v Sloveniji. Računsko sodišče meni, da omenjeni deležniki (vsak v okviru svojih pristojnosti) pri javnem naročanju in nabavah zaščitne in medicinske opreme niso bili učinkoviti. 

Vloga ministrstva za gospodarstvo ni bila jasna, ugotavljajo revizorji.
Vloga ministrstva za gospodarstvo ni bila jasna, ugotavljajo revizorji. FOTO: Bobo

Postopki, določeni v Zakonu o blagovnih rezervah in drugih dokumentih, niso bili določeni tako, da bi bili uporabljivi za učinkovito ocenjevanje potreb po opremi, ki naj se v izrednih okoliščinah nabavi in nemudoma razdeli relevantnim uporabnikom. Tako ni bilo vnaprej jasno, kdo je pristojen za določitev vrste (tipa) in kakovosti opreme, ki jo je treba dodatno nabaviti, kdo in kako naj zbira podatke o zalogah opreme ter kdo in kako naj ocenjuje količinske potrebe po določenih vrstah opreme. Prav tako ni bilo vnaprej povsem jasno, kdo določi metodologijo za določanje potrebnih količin opreme, ki jih je treba dodatno nabaviti. "Ocenjevanje potreb po opremi je bilo večinoma neorganizirano, nesistematično in neenotno. Poleg tega so pri ocenjevanju potreb sodelovali tudi subjekti, ki za to niso imeli ustreznih podlag," ugotavlja računsko sodišče.

Ocene potreb po ventilatorjih zgolj 'pavšalno določene'

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z NIJZ učinkovito, sproti in celovito spremljalo razvoj širjenja nalezljive bolezni, vendar pa se na pridobljene informacije in opozorila ni dovolj učinkovito odzivalo. "K ugotavljanju zalog zaščitne in medicinske opreme, med drugim tudi k ugotavljanju števila razpoložljivih ventilatorjev, je prvič pristopilo 3. 2. 2020, vendar je prvi celovit seznam z navedbo števila vseh razpoložljivih ventilatorjev, vključno z ventilatorji, primernimi za obravnavo bolnikov s covidom-19, pripravilo šele 31. 3. 2020, torej 18 dni po tem, ko je že nabavilo dva ventilatorja, oziroma 13 dni po tem, ko je Zavod že sklenil prve štiri pogodbe za dobavo 326 ventilatorjev. K ugotavljanju zalog zaščitne opreme v bolnišnicah je MZ sistematično pristopilo 19. 3. 2020, nato pa aprila 2020 še za zdravstvene domove in nekatere socialnovarstvene zavode, vendar so bili zbrani podatki o zalogah pomanjkljivi," so zapisali. Posledično tudi ocenjevanje potreb po zaščitni opremi ni bilo enotno, realno, zanesljivo, niti pravočasno.

Ocene potreb po ventilatorjih so bile "zgolj pavšalno določene", in sicer so se marca 2020 gibale od 100 do 300, aprila 2020 pa za 400 dodatnih ventilatorjev. Poleg tega ocene niso bile pravočasne, niti ustrezno utemeljene, saj MZ ni izkazalo, ali in kako so bile v tem času pri ocenah upoštevane trenutne in pričakovane prostorske in kadrovske zmogljivosti zdravstvenih zavodov v smislu možnosti uporabe dodatno zagotovljenih ventilatorjev.

Ocenjevanje potreb po blagu, ki naj se v izrednih okoliščinah urgentno (nemudoma) nabavi in razdeli uporabnikom, ki ga nujno potrebujejo, je pri nabavah blaga ključni postopek, saj naj bi obseg urgentno nabavljenega blaga izhajal ravno iz ocenjenih potreb. Vendar država ni zagotovila učinkovitega sistema ocenjevanja potreb po nujno potrebni opremi, opozarjajo revizorji. 

Vlada posegla v avtonomnost pri izvedbi postopkov javnega naročanja 

Pristojnosti deležnikov pri izvajanju nabav blaga v izrednih okoliščinah v Zakonu o blagovnih rezervah in veljavnih državnih načrtih za nalezljive bolezni niso bile enoznačno določene. Tako ni bilo nedvoumno jasno, ali je za to pristojen izključno Zavod, ki je sicer zadolžen za izvajanje nabav za potrebe oblikovanja in nadomeščanja zalog blaga v državnih blagovnih rezervah, ali so za nabave blaga v izrednih okoliščinah pristojni tudi drugi deležniki ter kateri. Potek aktivnosti deležnikov pri urgentnih nabavah je bil naknadno določen v Načrtu dejavnosti MGRT, ki je bil sprejet oktobra 2020. Vendar pa tudi iz njega še ni povsem jasno, na katerih podlagah naj MZ oziroma MGRT predlagata dodatne (urgentne) nabave oziroma na katerih podlagah naj vlada določi vrste in količine blaga, ki naj jih Zavod nabavi v okviru urgentnih nabav. 

Kot še piše v poročilu, je vlada organiziranost pri izvajanju nabav zaščitne in medicinske opreme s sklepi določala sproti. "Tako je 11. 3. 2020 za pridobitev nujno potrebne opreme določila MZ, tri dni kasneje pa je za izvedbo (tudi) novih nabav opreme določila Zavod." Kot so na vladi takrat še dodali, se izvajanje teh sklepov izvaja v sodelovanju z MGRT in MZ, a vloge niso bile jasne. Vlada je še določila, da se morajo naročila izvajati po 46. členu Zakona o javnih naročilih iz razlogov skrajne nujnosti, "s čimer je po mnenju računskega sodišča posegla v njuno avtonomnost pri izvedbi postopkov javnega naročanja."

Zavod je bil do 23. marca 2020 pri izvajanju postopkov samostojen, nato pa je na predlog MGRT pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme kot pomoč začela izvajati tudi Medresorska delovna skupina za sprejem (MDS), pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Vlada je nanjo prenesla del postopkov javnega naročanja, in sicer postopke obravnave ponudb za dobavo opreme. S tem je po mnenju sodišča posegla v postopke javnega naročanja, "naloge v zvezi z obravnavo ponudb pa so večinoma izvajali subjekti, ki niso bili člani MDS". 

Sklepanje pogodb 'po lastni presoji' 

Razpršenost nalog in nedorečenost pristojnosti za izvedbo posameznih faz postopkov javnega naročanja sta prispevali k netransparentni obravnavi ponudb, še pravijo revizorji. "Posledično Zavod ni vedno prejel popolnih in ustreznih ponudb, ne glede na to pa je s ponudniki sklenil pogodbe za dobavo opreme". Mnenje računskega sodišča je, da je vlada preveč razpršila aktivnosti pri naročanju in povzročila, da je Zavod sklepal pogodbe, ne da bi imel vpogled in vpliv na obravnavo ponudb, "torej na izvedbo enega od bistvenih delov postopka javnega naročanja".

V poročilu še piše, da Zavod 24. marca 2020 ni sklepal pogodb izključno na podlagi ponudb, ki bi jih kot popolne in ustrezne ocenila MDS, temveč tudi na podlagi aktivnosti subjektov, ki niso delovali v okviru MDS, in sicer predvsem na podlagi aktivnosti MGRT, URSZR, pa tudi "po lastni presoji".

 25. marca je ministrstvo za gospodarstvo ustanovilo še eno projektno skupino, ki naj bi pomagala Zavodu."Naloge projektne skupine, ki naj bi bila zadolžena za koordinacijo in izvedbo nabav opreme, niso bile natančno določene."

Tako Zavod kot Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) po mnenju revizorjev nista poskrbela za popolne informacije o ponudbah in sta s tem prispevala k prejemu pomanjkljivih ponudb. URSZR je ponudbe, ki jih je prejel od uslužbencev ministrstva za gospodarstvo, zunanjega sodelavca Zavoda oziroma članov projektne skupine, obravnaval prioritetno, vendar prednostne obravnave ni z ničimer utemeljil. Računsko sodišče je še zapisalo, da je bilo veliko medsebojnega pošiljanja ponudb, a ne vseh, pa tudi obravnava ponudb ni bila enaka, nekatere ponudbe pa sploh niso bile obravnavane.

74,3 % ventilatorjev, ki so bili dobavljeni spomladi 2020, je bilo neprimernih za zdravljenje bolnikov s covidom-19, za kar so bili kupljeni.
74,3 % ventilatorjev, ki so bili dobavljeni spomladi 2020, je bilo neprimernih za zdravljenje bolnikov s covidom-19, za kar so bili kupljeni. FOTO: 24ur.com

74,3 % ventilatorjev neprimernih

Vloga ministrstva za gospodarstvo ni bila jasna, nudilo je pomoč pri sprejemu ponudb, in sicer na način, da je nekatere ponudbe (ne pa vseh), ki jih je prejelo, posredovalo Zavodu v sklenitev pogodb. Tako je MGRT 18. marca 2020 posredovalo Zavodu v sklenitev pogodb seznam petih ponudnikov za dobavo 326 ventilatorjev, pri tem pa ni bilo vnaprej določeno in zato jasno, kateri deležnik naj preveri in potrdi tehnično ustreznost ponujenih ventilatorjev. Ministrstvo je imelo tudi pozitivno mnenje glede ventilatorjev, a ti ob prihodu niso bili primerni za uporabo. "Noben od vpletenih več mesecev od dobave ventilatorjev ni poskrbel za dodatno opremo, potrebno za nadgradnjo ventilatorjev, da bi bili ti primerni za zdravljenje bolnikov s covidom-19," pišejo revizorji.

"Tako je bilo na dan ponovne razglasitve epidemije covida-19 (19. 10. 2020) od 148 dobavljenih ventilatorjev najmanj 110 ventilatorjev ali 74,3 % ventilatorjev, ki so bili sicer dobavljeni Zavodu spomladi 2020, neprimernih za zdravljenje bolnikov s covidom-19, za kar so bili kupljeni," piše v poročilu. Do 30. decembra 2020 pa še ni bila dobavljena potrebna dodatna oprema za 35 ventilatorjev.

Ker vlada ni poskrbela za natančno določene vloge sodelujočih v nabavi, "so Zavod, URSZR, MZ, MGRT in MDS aktivnosti večinoma izvajali nesistematično in neenotno, kar je prispevalo k neučinkovitemu izvajanju postopkov pri nabavah opreme". V začetku marca je ministrstvo za zdravje imelo več zmede pri naročanju zaščitne opreme. "MZ postopkov javnega naročanja ni izvajalo povsem učinkovito, saj z dobavitelji ni v vseh primerih sklenilo pogodb in ni uporabilo postopkov v skladu s predpisi s področja javnega naročanja, poleg tega pa je plačalo avans brez zavarovanja, pri nekaterih naročilih pa je tvegalo, da bo nabavljena oprema tehnično neustrezna." 

Zavod je v obdobju od 14. marca 2020 do 1. junija 2020 sklenil 64 pogodb za dobavo zaščitne in medicinske opreme (od tega šest pogodb za dobavo 533 ventilatorjev), pri čemer več pogodb ni bilo realiziranih oz. so bile realizirane le delno. Naročanje in podajanje informacij po mnenju revizorjev ni bilo učinkovito. Tako so se ponudniki soočali s številnimi dopolnitvami, kar je podaljševalo dobavo in povečevale možnost nepreglednih ponudb. Celovitejše informacije o opremi so se podale šele 16 dni po tem, ko je vlada določila Zavod za naročnika opreme, medresorska skupina pa je bila tista, ki jih je pripravila, čeprav je bil Zavod odgovoren.

O popolnosti in ustreznosti ponudb so po sprejemu sklepa vlade z dne 24. marca 2020 o ustanovitvi MDS odločali uslužbenci URSZR, pri tem pa Zavod kot gospodar postopka javnega naročanja ni imel neposrednega vpliva na ta del postopkov, pravijo revizorji. Tako je bilo preveč deležnikov, premalo jasnih načinov pridobivanja ponudb in vlada je izbrala način naročanja, ki je najmanj transparenten postopek po Zakonu o javnem naročanju.

Sklepanje pogodb za dobavo opreme ni bilo učinkovito

Po mnenju sodišča sklepanje pogodb med 13. marcem in 1. junijem ni bilo učinkovito. Tako je bilo možno, da so sklenili tri pogodbe, ne da bi pridobili ustrezne certifikate, v treh primerih pa je sklenil pogodbe, čeprav za naročeno opremo sploh ni pridobil ponudb. Pri sklepanju pogodb so se tako poleg medresorske skupine vključevali še ministrstvo za gospodarstvo in zdravje in URSZR. "V nekaterih primerih je odločitve o oddaji javnega naročila sprejel uslužbenec Zavoda, ki za to ni imel veljavnega pooblastila direktorja Zavoda," pišejo revizorji. 

Različne projekte in svetovalne skupine so Zavodu, ki je podpisoval pogodbe, podajale konkretna navodila o tem, s katerim ponudnikom in pod kakšnimi pogoji naj Zavod sklene pogodbo, oziroma so pomembno vplivale na nabavne postopke. Ta navodila so prihajala k direktorju Zavoda in drugim uslužbencem. Zavod je prav tako v več primerih sklenil pogodbe pod manj ugodnimi pogoji, kot pa so izhajali iz ponudb, ki so bile podlaga za njihovo sklenitev. 

Zavod ni izkazoval prizadevanja, da bi bile v pogodbe vključene nekatere bistvene vsebine, ni utemeljeval podpisovanje aneksov po sklenitvi pogodb. To je počel tudi po preklicu epidemije, ko so bile naročene že zadostne količine opreme in so bile razmere na trgu stabilne. Tako Zavod kot ministrstvo za gospodarstvo in medresorska skupina niso poskrbeli za sledljivost pogodb in ponudb. 

Za neučinkovitost poleg Zavoda krivi vlada, URSZR, MGRT, MDS in zunanji sodelavci 

Računsko sodišče je ocenilo, da so za neučinkovitost pri izvajanju postopkov javnega naročanja in pri sklepanju pogodb za dobavo zaščitne in medicinske opreme poleg Zavoda, ki je bil formalno določen za naročnika opreme, soodgovorni tudi vlada, URSZR, MGRT, MDS, projektna skupina in zunanji deležniki, ki so delovali v okviru MDS in zunaj nje. 

Vsem vpletenim je poslalo vrsto priporočil, da se to ne bi dogajalo v prihodnje, od vlade in Zavoda pa je zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov.

Koronavirus pasica nova
Revizijsko poročilo o nabavi zaščitne opreme

KOMENTARJI (921)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JANEZ-JAN KOGO
20. 03. 2021 21.45
-1
Toliko so tvitorji in priveski pokradli,da se nasi vnuki tega ne bodo odplacali....
JANEZ-JAN KOGO
20. 03. 2021 21.43
-1
Seveda niso bili ucinkoviti in sposobni,ce so nesposobni in samo gledajo za svoj zep...
Antoniozmaj
19. 03. 2021 14.52
+5
kako niso bili učinkoviti? počivalšek😇 i pacient s svojo sekto sds sta bila za svoj žep zelo učinkovita. Verjetno so na RS hoteli napisati "netransparentni".
sinhron
19. 03. 2021 13.18
+5
Sedaj , ko ni eksplicitno navedenega Počivalškovega imena v poročilu računskega sodišča , se ta petelini in zanika vse obtožbe z že izrabljeno floskulo , da so reševali življenja , z nepopolnimi in neustreznimi raspiratorji ?Da so določenim dajali avanse , da so naročali zaščitna sredstva od neprijavljenih dobaviteljev , ker so bili "naši " . itd. Upam , da od zadaj sledijo ovadbe !
malaraja
19. 03. 2021 14.01
+2
Ovadbe so romale na pravi naslov takoj po podpisu poročila, to je Vesel povedal. Ni čakal Zdravkota, da pojasnjuje in najema odvetnike.
marker1
19. 03. 2021 12.17
-4
Računsko sodišče naj skrajša celo izjavo na: Nismo našli ne korupcije in ne kraje. Pika.
malaraja
19. 03. 2021 12.19
+4
Niso še pod kontrolo SDS, zato zaenkrat še ne lažejo.
malaraja
19. 03. 2021 12.24
+5
Ampak res kopriva, čisto zares ne razumeš poročila ali se samo delaš slaboumno? Ali imaš napačen vtis, da je IQ tule na forumu na nivoju SDS? Bo treba drugačen prostop. Ceneno pokroviteljstvo ala kdo ti laže je za 80% državljanov žaljivo in podcenjujoče.
malaraja
19. 03. 2021 12.04
+6
Koprive iz kleti, ste SDS zvodnika že razglasili za najuspešnejšega SDS vojaka? Pričakujem, da visoko spleza na lestvici, zdaj je več kot kvalificiran za sam vrh stranke. Bravo!!!
srebrnibreg
19. 03. 2021 11.13
+4
Koprive spet na veliko blebetajo o neuspeli interpelaciji katera pa za njih ni tako dobra kot hočejo to predstaviti. Vsi vemo, da trenutno ne bo uspela nobena interpelacija, ker sedanj vladna kriminalna združba im podporo od poslancev treh strank katere v slovenski javnosti in pri državljanih nimajo več vrednosti kot pasji iztrebek.
TooSick
19. 03. 2021 10.59
+5
Halo desna greznica! Pot pod noge pa na prvi vlak za madzarsko! Tle u tej lepi dezeli ne rabmo izdajalcev in privrzncev kriminalcou
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 12.20
-4
TooSisk boli, boli, pa ne morem ti pomagat....Levi fiaski se vrstijo in še so na vidiku, pa tudi če mi daš 1000 minusov. Ni pomemben minus, veš kaj je pomembno, no ne vem če veš, važno da vem jaz....
TooSick
19. 03. 2021 14.43
+0
Vrjamm, da te boli to k ves kok s g...k tocak pa si ne mors pomagat, to zna bit kr hudo. Vrjetn samo se en zagrenjen upokojenec z eno nogo u grobu k je brez otrok, vnukov...k ce bi meu bi vedu, da jih caka peku pa odplacevanje pufou zarad tvojga firerja
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.48
-3
Kje pa je Šarko, se že pripravlja na ustavno obtožbo PV. A mu jo bo Jerca spisala....Ali nimate še dovolj strelov v koleno...To meji na mazohizem.
TooSick
19. 03. 2021 10.59
+4
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.45
-2
V ponedeljek zagotovljena nova luknja v koleno. KU Lovska sekta bo imela kmalu rešetasta vsa kolena.
TooSick
19. 03. 2021 11.01
+6
Waaaa kok si smesn oz ste smesni sektasi. Pozabu si se oment puska u koruzo. Kok ste bogi k vasi mozgani ne zmorejo vec k treh besed sestavt. Ajde gremo pot pod noge
malaraja
19. 03. 2021 12.05
+5
Gremo delat kopriva, naš denar ne raste na drevesu. ALO!
malaraja
19. 03. 2021 10.42
+4
Kopriva, spet ste tukaj vsi naenkrat. Fino. Si že nnehala plačevati RTV in prilepila potrdilo svojemu gospodarju? Daj, da bo ponosen nate. Naredi enkrat nekaj iz svojega življenja no!
Fržoww
19. 03. 2021 10.34
-5
Kako boš ucinkovit če te drug nategne ? .. moj prjatu je nategnu nazaj ...hočete da valda nateguje nazaj ?.. levaki , le kaki bodo potem vasi naslovi ! No ja pa sej tud ribce z ribjim IQ zastopjo že vaše fore.
lakala28
19. 03. 2021 10.21
+2
Jaz se pa s tem poročilom ne strinjam sploh. Pa še kako zelo so bili učinkoviti. Maznili so na suho najmanj 150 milijonov in si jih zbasali v svoje lakomne žepe, medtem ko so reševali življenja (izključno svoja). Toliko o neučinkovitosti.
pešec
19. 03. 2021 10.20
+5
Banana Republicans poroca da sta Marsal in pocivavsek resila 100 svercarjev, res pa je bilo pri tem sprejetih pri svetem Petru cca 4000 izbrancev. Resnicno povem vam - kdor zna ta zna, pa ceprav krade.
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.11
-3
Kako pa, da danes, dan po še eni neuspeli interpelaciji 24 ur molči kot zlata ribica. Če bi bilo obratno, uspeh burek opozicije, bi bile naslovnice polne hvale in komentarjev v presežkih. Ob poldne bi zavijale sirene sreče na gasilskih domovih....Objektivno in uravnoteženo obveščanje javnosti a ne tovariši pop-ovci. Dobro da obstaja nova 24 tv, dobimo točne in resnične novice.
yanay
19. 03. 2021 10.09
+4
74,3 % ventilatorjev je neprimernih, je ugotovilo računsko sodišče. Janša je med vrsticami opravičeval napake pri nabavi, ker se je menda mudilo (ni se pa npr. mudilo ukrepati, da bi pravočasno zajezili drugi val). Toda tak delež neprimernih ventilatorjev, je pa zrel za resno kriminalistično preiskavo. Po Janši, je Vesel kriv, da so se odkrile nepravilnosti, kriv je za nepridobitno zaslužen milijon (kako smo zavistni, kajne Janez), gladko pa zamolči pridobitno nagrabljene milijone, ki so se stekali na neznane skrite račune, ki jih nadzira SDS, ko so nabavljala zaščitno opremo samo SDS privržena podjetja in 'one man' firme, brez kakršnihkoli resnih referenc za take posle.
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.16
-3
yanay, kot vidim ni prepovedano komentirati bolnikom.
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.04
-4
Neuspehi KU- lovske leve sekte se z vsako interpelacijo in brezupnico samo nalagajo kot muhe na gn-oj. Odlično, levaki kar tako naprej, takih vaših NE-uspehov si želimo, za nas je to fantastično. Komaj pričakujem naslednje vaše poraze, vau, dajte hitro no, ministrov je še kar nekaj, ki bi jim lahko utrdili ministrski stolček, kot ste ga Cigler Kralju, Simoni Kustec, Počivalšku, celotni vladi, itd....Vaše delo cenim, je koristno za narod slovenski, ker bolj nesposobne Burek-opozicije Slovenija še ni mela. Še enkrat čestitke, dokler boste to kar ste, je za Slovenijo najboljše. Gl-up moraš bit, da že v naprej veš za neuspeh a še vedno butaš z glavo v beton a ne Betonelli in druščina.
malaraja
19. 03. 2021 12.06
+6
Hej, zdaj ste slavna stranka zvodnikov. Predlagam SDS člane z uspešnimi bordeli za VIP sektor!
wolfterier
19. 03. 2021 09.54
-2
Bili so neučinkoviti! Nabavili so dovolj materiala v kriznih časih,so pa neučinkoviti.Kdo bi razumel to bluzenje veseljakov !!!
malaraja
19. 03. 2021 09.44
+3
SDS noče razumeti, da nima podpore državljanov, ker so skorumpirani, arogantni, žaljivi in nesposobni. Če bi jim dal RTV v roke, bi ga 80% državljanov nehalo gledat. Niso krivi mediji. Kriva je severnokorejska stranka z večnim predsednikom, ki bi moral sedeti v zaporu in ne v parlamentu.
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.06
-4
Malarija, bolnikom ni prepovedano komentirat, a, razumeš.
malaraja
19. 03. 2021 12.22
+5
mous, ponavljaš neumnosti. Napiši isto še 5krat in nato deli na tviterju s svojim gospodarjem, da te pohvali. Pa nagradite vse z bordeli. Imeti bordel je za SDS prednost, zaslužiti pošteno v mednarodni organizaciji pa je seveda za skorumpirano hunto smrtni greh. Takih ne moreš nadzirati in ustrahovati, a ne kopriva. Samo smešni ste še, to je ostalo od vaše stranke po 30 letni vladavini Ivana avnojskega.
TooSick
19. 03. 2021 16.18
+2
Haha malaraja se strinjam. Te ljudje so tok ze oprani pa omejeni, da ne mors vrjet ceprou ni 2x za rect, za takimi profili stoji prou ivan sam al pa nekdo iz njegovga kabineta. Eno in isto trobjo
malaraja
19. 03. 2021 09.31
+5
Kopriva trenutno z dvema nickoma nabija Galeta in Vesela. Oba sta za tvojega lastnika gospodatja JJ znanstvena fantastika. Smo brali zgodbe, kako je JJ špecal udbi takoj, ko je reševal svojo tazadnjo. Gale in Vesel sta carja in če se jih boste v SDS lotili, poste prestopili Rubikon. Narod je na koncu ketne. Od Janezovih provokacij je odvisno, če bo ketna zdržala do naslednjih volitev.
brillen
19. 03. 2021 09.32
-2
Kocijančičea Marta lepo, da se tudi ti tu oglašaš
malaraja
19. 03. 2021 09.39
+3
Kopriva, si si dala pluse na vse svoje komentarje in napisala vsaj 10x živel tvoj večni gospodar princ Teme? Ne pozabi, tako blefiraš, koliko ljudi vas podpira. V resnici 80% komaj čaka, da se narod odloči in tovarno zlobe strese v temeljih. Ne morete zmagat!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.