Slovenija

Računsko sodišče ministrstvu podalo priporočila na področju nevarnih odpadkov

Ljubljana , 11. 08. 2022 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na področju ravnanja z nevarnimi odpadki bi si moralo okoljsko ministrstvo po oceni računskega sodišča prizadevati za povečanje obsega rednega nadzora ter pričeti s sistematičnim iskanjem zavezancev, ki nezakonito ravnajo z nevarnimi odpadki. V preteklih letih je bilo ministrstvo na tem področju delno učinkovito, zato so mu podali več poročil.

Revizija računskega sodišča se nanaša na obdobje od začetka leta 2016 do konca lanskega junija. V tem obdobju se je skupna količina nevarnih odpadkov povečala za 15,3 odstotka.

Predlani je po podatkih statističnega urada skupaj nastalo 138.296 ton nevarnih odpadkov, kar je predstavljalo 1,8 odstotka vseh odpadkov skupaj. Nekaj manj kot 95 odstotkov nevarnih odpadkov je nastalo v okviru proizvodnih in storitvenih dejavnosti, preostalo so predstavljali nevarni komunalni odpadki.

Okoljsko ministrstvo je po navedbah revizorjev posvečalo določeno pozornost preprečevanju nastajanja odpadkov, manj pa je bilo aktivnosti za preprečevanje nevarnih odpadkov. Cilji in ukrepi na področju preprečevanja nastajanja odpadkov so se namreč na preprečevanje nastajanja nevarnih odpadkov nanašali le delno, izvajanja veljavnih ukrepov pa ministrstvo ni spremljalo, so ugotovili.

Izpostavljajo predvsem pomen povečanega obsega rednega nadzora.
Izpostavljajo predvsem pomen povečanega obsega rednega nadzora. FOTO: Miro Majcen

Na področju ravnanja z nevarnimi odpadki niso bili določeni konkretni cilji in ukrepi, ki bi veljali za vse nevarne odpadke skupaj. Bili pa so določeni cilji za posamezne tokove odpadkov, ki se posredno nanašajo na nevarne odpadke.

Računsko sodišče meni, da bi si moral Inšpektorat RS za okolje in prostor, ki opravlja nadzor nad ravnanjem z nevarnimi odpadki in ocenjuje, da je pogostost odkritih kršitev na področju ravnanja z odpadki še prevelika, prizadevati predvsem za povečanje obsega rednega nadzora ter pričeti s sistematičnim iskanjem zavezancev, ki nezakonito ravnajo z nevarnimi odpadki.

Računsko sodišče je še ocenilo, da ministrstvo še ni zagotovilo sistemskega pristopa k sanaciji preteklih bremen, kljub temu da je bilo to predvideno s strateškimi akti, ter da bi moralo intenzivirati aktivnosti na navedenem področju.

Računsko sodišče je ministrstvu podalo več priporočil, ni pa zahtevalo predložitve odzivnega poročila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.