Gospodarstvo

'Računsko sodišče napačno enači dve različni obdobji'

Ljubljana, 11. 08. 2010 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Računsko sodišče ne razlikuje med proizvedeno električno energijo, ki je posledica zagonskih preizkusov, in planirano proizvedeno električno energijo, so v odzivu na revizijsko poročilo sporočili iz HSE.

HSE vodnega povračila za rabo vode na spodnji Savi v letu 2006 v skladu z določbami zakona o vodah (ZV-1) ni bilo treba plačevati, saj zakon v tretjem odstavku 124. člena določa, da obveznosti plačila vodnega povračila v primerih, kadar je za izvajanje vodne pravice potreben poseg v prostor, nastopi šele z dnem izdaje uporabnega dovoljenja. HSE

Potem ko je računsko sodišče objavilo revizijsko poročilo, ki se nanaša na plačevanje koncesijskih dajatev in vodnega povračila v zvezi s hidroelektrarnami na spodnji Savi, so se danes odzvali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

''Računsko sodišče v svojem poročilu ugotavlja, da HSE v času funkcionalnih in zagonskih preizkusov HE Boštanj (od 1. januarja 2006 do 5. junija 2006) ni plačeval koncesnine za proizvedeno električno energijo. Omenjeno obdobje se po zakonu o graditvi objektov (ZGO) ne šteje za obdobje poskusnega obratovanja. Računsko sodišče namreč ne razlikuje med proizvedeno električno energijo, ki je posledica funkcionalnih in zagonskih preizkusov, in planirano (po voznih redih) proizvedeno električno energijo,'' so sporočili iz HSE.

Hidroelektrarna Boštanj
Hidroelektrarna Boštanj FOTO: POP TV

Kot še pravijo, zahteva vsaka tehnična oprema, ki pride na trg, množico testiranj. Med tako opremo sodijo tudi turbine, generatorji, strojna in elektro oprema, ki pa se lahko testira le tako, da se jih začasno priključi na omrežje, po vnaprej določenem tehničnem protokolu, kjer se pri različnih pretokih in padcih vode preizkušajo najrazličnejši parametri. ''Z ozirom na to, da morajo biti agregati priključeni na omrežje in ker mora biti proizvodnja električne energije vsak trenutek uravnotežena s porabo, je moral HSE z drugimi proizvodnimi enotami ves čas slediti nepredvidljivim dogajanjem agregatov v času funkcionalnih testiranj ter izvajati korekcije in izravnavo načrtovanega voznega reda,'' poudarjajo na HSE, kjer še pravijo, da se takšne nepredvidljive energije ne more plasirati na trg, niti ni načrtovana v voznih redih.

V HSE poudarjajo, da se omenjene ugotovitve računskega sodišča nanašajo na leto 2006, ko se je projekt izvajal v okviru Skupnega podviga Dravskih elektrarn Maribor (DEM), Soških elektrarn Nova Gorica (SENG), Savskih elektrarn Ljubljana (SEL), Termoelektrarne Brestanica (TEB) in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

''HSE, ki je bil v času funkcionalnih in zagonskih preizkusov HE Boštanj nosilec koncesije in hkrati lastnik HE, izravnave proizvodnje električne energije v času funkcionalnih preizkusov HE Boštanja tako ni mogel zaračunati nikomur, saj jo je kompenziral kar sam. Vrednost take električne energije, ki je nenačrtovana in nezanesljiva, je zanemarljiva,'' pravijo v HSE, kjer menijo, da je računsko sodišče napačno enačilo obdobje obratovanja elektrarne s funkcionalnimi in zagonskimi preizkusi od poskusnega obratovanja elektrarne.

''Vsaka elektrarna ima namreč pred rednim obratovanjem obdobje poskusnega obratovanja, katerega predpogoj so izvedeni funkcionalni in zagonski preizkusi. V HSE smo za celotno obdobje poskusnega obratovanja plačevali vse predpisane dajatve (HE Boštanj je v poskusnem obratovanju od 5. junija 2006, HE Blanca pa od 3. decembra 2009), revizijsko poročilo pa se nanaša le na obdobje funkcionalnih in zagonskih preizkusov (1. januar 2006 do 5. junij 2006),'' še pravijo v HSE, kjer bodo skladno z zahtevami računskega sodišča pripravili ustrezno odzivno poročilo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
11. 08. 2010 17.48
he,he, kmalu bodo iznašli še tretjo energijo za svoj ugovor, tako kot so povišali nezakonito in z dogovorm elektriko!
damirg@email.si
11. 08. 2010 16.18
če kasirajo denar za proizvedeno elektriko v preizkusnem obdobju, je to eno in isto.
intel1
11. 08. 2010 12.35
ka bodo birkorati kej rzumel saj oni nimajo kej testirat če se zmotjo zmečkajo in vržejo v koš al pa davkolpačevalca nategnejo isto kot DURS