Slovenija

Državni prevzem letališča v Mariboru: Računsko sodišče zahteva pojasnila

Ljubljana, 03. 07. 2019 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
17

Računsko sodišče zaradi medijskih objav o prevzemu letališča Edvarda Rusjana v Mariboru od ministrstva za infrastrukturo zahteva pojasnila. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi zahtevali pojasnila o prenosu pogodbe, strokovnjaki pa prav tako pravijo, da je prevzem s strani družbe za razvoj infrastrukture časovno zelo optimističen.

Podjetje Aerodrom Maribor je že na začetku leta odpovedalo najemno pogodbo z lastnico piste in terminala, državo, tej pa zdaj grozi vračanje evropskih milijonov, če bo letališče po 15. juliju ostalo brez upravljavca. Kot smo že poročali, je velik del obstoječe letališke infrastrukture država financirala z evropskim denarjem leta 2012. Da bi se država izognila plačevanju evropskih milijonov, so se odločili za hitro delovanje v zadnjih trenutkih in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je v začetku junija predstavila stanje glede letališča Maribor in odločitve vlade, da država prevzame nadzor nad letališčem.

Kot je rekla, je šlo v tem primeru za edino možno rešitev, da bi letališče lahko obratovalo po 15. juliju, a v istem trenutku poudarila, da država ne more zagotoviti, da bo lahko dobila uporabno dovoljenje, ki bi omogočalo, da letališče ostane odprto po 15. juliju. Šlo bi za skoraj rekordno hitro pridobitev takšnega dovoljenja, zato je prihodnost letališča negotova, saj je Bratuškova poudarila, da bodo spoštovali zakonitost in zakonske roke. Druga težava pa je, da tudi sama ni bila prepričana, da jim bo uspelo ujeti 15. julij in prenesti vsa pooblastila, saj se je zapletalo na več nivojih, zdaj pa očitno tudi znotraj države, saj je Računsko sodišče uvedlo predrevizijski postopek.

Alenka Bratušek: Država ne more zagotoviti, da bo lahko dobila uporabno dovoljenje, ki bi omogočalo, da letališče ostane odprto po 15. juliju.
Alenka Bratušek: Država ne more zagotoviti, da bo lahko dobila uporabno dovoljenje, ki bi omogočalo, da letališče ostane odprto po 15. juliju. FOTO: Miro Majcen

Od ministrstva zahtevajo pojasnila in dokumentacijo

Ministrstvo je glede prevzema letališča Edvarda Rusjana v Mariboru zelo skrivnostno, kar smo uspeli izvedeti od vpletenih, pa je zadeva kompleksna, nazadnje ravno zaradi sumov, ki jih je sprožil nenavaden prenos pooblastil in pogodbe na družbo za razvoj infrastrukture (DRI). Z Računskega sodišča so nam sporočili, da so "na podlagi medijskih objav o stanju obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor uvedli predrevizijsko poizvedbo ... Z zahtevo za predložitev podatkov je Računsko sodišče od ministrstva za infrastrukturo zahtevalo določene podatke oziroma pojasnila in dokumentacijo." Kot smo neuradno izvedeli, je ravno prevzem s strani DRI najbolj "sumljiv", saj je potekal brez javnega razpisa in ga je zgolj prevzela država. Toda ministrica Alenka Bratušek je v začetku junija rekla, da "za odločitev po njihovo niso potrebovali razpisa, saj naj bi šlo za prenos pooblastil in delovanja med državnimi organi." Po prejemu dokumentacije in pooblastil bo tako sodišče moralo odločiti, ali je bil ta manever zakonsko upravičen, če pa ne bi bil, bi to skoraj zagotovo pomenilo vsaj začasno zaprtje letališča v Mariboru.

Na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da so dobili zahtevo od Računskega sodišča, torej glede prenosa obratovanja na DRI in dodali, da so "predstavniki MzI včeraj, 2. 7. 2019, opravili razgovor na Računskem sodišču in pripravljajo zahtevane informacije."  Poudarili so, da so podobno zahtevo dobili že leta 2017 v zvezi s postopkom javnega zbiranja ponudb za oddajo nepremičnin in opreme na Letališču Edvarda Rusjana Maribor.

Reševanje v zadnjih trenutkih se vse bolj zapleta.
Reševanje v zadnjih trenutkih se vse bolj zapleta. FOTO: POP TV

Je pa zanimivo, da je DRI šele 2. julija zaprosil za obratovalno dovoljenje, na svoji spletni strani imajo namreč objavljeno, da "potem ko je DRI upravljanje investicij, d.o.o. z ministrstvom za infrastrukturo sklenil pogodbo za izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor ..." so v DRI "danes oddali vlogo za pridobitev obratovalnega dovoljenja Javni agenciji za civilno letalstvo Republike Slovenije." Zdaj je torej vse odvisno od agencije za letalstvo, saj prenos ni tako enostaven in rok 15. julij je zelo optimističen. Kot je zapisano v zakonu o letalstvu, natančneje glede pridobitve obratovalnega dovoljenja, "v vlogi za izdajo obratovalnega dovoljenja in vpis v vpisnik letališč navede in z dokumenti dokaže usposobljenost za opravljanje nameravane dejavnosti in predlaga čas pregleda pred izdajo obratovalnega dovoljenja."

Tudi ministrica Bratuškova v začetku junija ni mogla obljubiti, da jim bo uspelo, a da je to najboljša možnost. Ali bo DRI v rekordno hitrem postopku od Agencije za civilno letalstvo (ta spada pod okrilje ministrstva za infrastrukturo) pridobilo ustrezno uporabno dovoljenje, čeprav ti postopki, ko ne gre za reševanje davkoplačevalskih milijonov in posledično politične odgovornosti ponavadi trajajo tudi več kot 12 mesecev, pa bomo videli 16. julija.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
03. 07. 2019 16.22
+3
hudič... državljani rešujemo vse, kar koli se kdo zmeni za super posel.
Akuster
03. 07. 2019 15.57
+0
levičarji lepo perejo denar preko države.... vsaj to jim dobro uspeva, če jim že za državljane ni mar
za bojši jutri
03. 07. 2019 16.21
+4
Desničar, uporabljaj pamet, če jo imaš!
User1538643
03. 07. 2019 15.01
+24
Njih ne briga, kaj bo z letališčem in potecialom, ki ga ima. Glavno da poberejo denar iz Bruslja, pa še to jim ne gre prav dobro od roke.
pa dobr no
03. 07. 2019 14.59
+29
Kupim travnik. Na njem bom registriral vzletno pristajalno stezo. Ker na njem nimam preveč prometa, bom od države zahteval, da to vzletno stezo kupi za 3 miljone in jo reši pred propadom. Privat podjetje, ki ga prej ustanovim se bo kot upravljalec umaknilo iz letališča in meni kot lastniku steze država izplača odškodnino. Je podobnost samo naključna?
Lisec7
03. 07. 2019 15.18
+8
da, da zelo naključna. Če bi imel to možnost, bi se vključil zraven. Če mi dajo nevračljiv kredit, bom jutri odprl letališče in se šel poleg posla še politiko. Bom kandidiral za državnega podsekretarja na sekretariatu za notranje polete, ki ga vodi sekretariat za zunanje polete.
ata_jez
03. 07. 2019 14.55
+21
No tako je to, če ne zaslužiš denarja, s katerim se igraš. Nima vrednosti.
Mladen sir
03. 07. 2019 14.46
+11
Jaz bom župana miklavža tožil ne more lastninit mojega letališča da mi ga vzame država če smo bili večlastniški deležniki mi.Naj gre sedet v državni zapor že enkrat.Ne dam vam ga.pa če bo samevalo.
Voyager3000
03. 07. 2019 14.25
+20
Ne sprenevedajte se o rešitvi za to letališče. Povejte ljudem resnično zgodbo.
Opta Musi
03. 07. 2019 14.22
+16
To je to. Cel kup neke uprave, resorjev in kažejo kdo ima prav oziroma niti to ne. Kdo ima manj prav. Isto je ko se lotiš delat škarpo za bajto. Cel kup dokumentacije, ki se tepe med sabo, z ene enote letaš na drugo... Sistemizavijo naj pogruntajo, pa bo marsikaj lažje, predvsem pa neprimerno hitreje.
brezveze13
03. 07. 2019 14.13
+14
tako je to če kozo vpneš v senen lojtrnik za konje
kaj pa pol
03. 07. 2019 13.57
+28
pokradli kar se je dalo pokrast zdej pa nihče kriv.
Mirjiam90
03. 07. 2019 13.49
+27
Spet bodo deževale tožbe za Komunizem iz Evrope.?? .nič trga, nič znanja, nič napredka sami rdeči SKUPINSKI kotli ?? in nova zadolževanje, bo pa Štrukelj, po propadu Mure, ADRIE, Mariborskega letališča spet kričal javnemu sektorju bo več ostalo, gospodarska rast in mi si ne bomo trgali od ust..Profesor OBRAMBE (( kajuči nihče ne ve ? je že čisto suh na FDV podhranjen ??
Mirjiam90
03. 07. 2019 13.50
+22
In kdo bo vrnil denar, ko so naplahtali Evropo ??
bikoborec69
03. 07. 2019 14.00
+19
ta odgovor bo dala ona jankovičeva lopovska ministrica
pravakritika
03. 07. 2019 15.08
+0
Spet bolana s sto nicki... Kaj rešuje življenske frustracije, če se virtualno pojavljaš s sto imeni?