Slovenija

Radiologom plačilo za dodatne ure, ki so jih opravljali kar med rednim delom

Celje, 11. 04. 2023 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poročilo celjske bolnišnice kaže, da so zdravniki na tamkajšnjem radiološkem oddelku polovico dela, za katerega so prek podjemnih pogodb dobili dodatno plačilo, opravili kar v času rednega dela. Direktor bolnišnice je kršiteljem izdal opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja in od njih zahteval vračilo denarja.

Portal Necenzurirano je pridobil interno poročilo Splošne bolnišnice Celje, ki razkriva nove nepravilnosti v slovenskem zdravstvu. Tamkajšnji radiologi so namreč skoraj vsako drugo odčitavanje magnetne resonance, računalniške tomografije in ultrazvoka opravili med rednim delovnim časom, a zanj dobili dodatno plačilo prek podjemne pogodbe.

Na 11 straneh dolgi ugotovitvi analize, ki so jo zaradi sumov nepravilnosti opravili na zahtevo vodstva bolnišnice, so naštete opravljene storitve po podjemnih pogodbah zdravnikov radiologov med januarjem in avgustom 2022. Direktor bolnišnice Dragan Kovačić je kršiteljem na podlagi ugotovitev poročila izdal opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja in od njih zahteval vračilo denarja, skupno več kot 30.000 evrov bruto.

Radiolog
Radiolog FOTO: Shutterstock

Že lani jeseni so sicer odkrili, da so si celjski radiologi izplačevali previsoke honorarje. Del dodatnega dela, ki ga uradno opravljajo popoldan in prek podjemnih pogodb, so namreč opravili kar v rednem delovnem času, zaradi česar so bili za isto delo plačani dvakrat. Zato se je celjska bolnišnica odločila pregledati še plačila prek podjemnih pogodb za delo izven rednega delovnega časa.

V osmih mesecih (do avgusta 2022) je 14 radiologov prek podjemne pogodbe izvedlo 5626 dodatnih preiskav, večinoma magnetnih resonanc, ki so sicer bolj zahtevne, a zato tudi bolje plačane.

Kot poroča portal, je strošek dodatnih storitev v celjski bolnišnici stal 215.000 evrov, od tega so radiologi prejeli okoli 118.300 evrov. Posamezni radiolog je torej v povprečju prejel nekaj več kot tisoč evrov neto na mesec. Ker je posamezna preiskava v povprečju stala 38 evrov bruto, je radiolog zanjo prejel 21 evrov neto.

Na ta način služil tudi predstojnik oddelka

Že v začetku je analiza pokazala nenavadne podatke. Radiologi bi morali namreč po standardu, ki velja v tamkajšnji bolnišnici, dodatne storitve opraviti v 2618 urah, vsak od radiologov pa bi tako moral v povprečju narediti 187 dodatnih ur oz. vsak dan delati nekoliko več kot eno uro.

Evidence delovnega časa so sicer pokazale precej drugačno sliko. Ta je namreč pokazal, da so radiologi storitve opravili v le 507 urah. Le 52 odstotkov odčitavanj izvidov je bilo nedvomno izvedenih izven rednega delovnega časa, v rednem delovnem času pa jih je bilo izvedenih 41 odstotkov. Za okoli sedem odstotkov odčitavanj niso imeli informacij. Kljub temu pa so rezultati analize pokazali, da radiologi za slabo polovico odčitavanj ne bi smeli prejeti dodatnega plačila.

Izpostavili so tudi enega od zaposlenih, ki je v enem dnevu opravil sedem magnetnih resonanc trebušnih organov, za vsako bi moral porabiti okoli 40 minut, a je imel evidentiranih le devet minut. Prav tako pa so odkrili tudi 570 odčitavanj na daljavo, ki jih je v veliki večini izvedla ena oseba. Vendar pa podjemna pogodba dela na daljavo ne dovoljuje.

Radiološka slika
Radiološka slika FOTO: Shutterstock

Za nepravilnosti je med drugim kriv tudi slab nadzor, saj je bil med kršitelji tudi predstojnik oddelka. Eden od razlogov je tudi pomanjkanje radiologov in vse večje povpraševanje po njihovih storitvah. Prav tako pa tudi neustrezni standardi in normativi, saj imajo zdravniki po opravljenem rednem delu očitno dovolj časa tudi za dodatno delo z dodatnim plačilom.

Še večji pa so zneski, ki jih bolnišnice prek podjemnih pogodb na oddelkih radiologije izplačujejo zunanjim sodelavcem. Med 75 pogodbeniki, ki so od javnih bolnišnic lani prejeli najmanj 30.000 evrov neto, je bilo kar 61 zdravnikov specialistov radiologije in radioloških inženirjev. Ti so si za delo izven rednega delovnega časa razdelili 2,7 milijona evrov.

Rekorderja med njimi sta prejela več kot 100.000 evrov neto. Eden od njiju je delal prav za celjsko bolnišnico, kjer so za Necenzurirano povedali, da je v letu dni opravil 1846 magnetnih resonanc in 32 nukleoliz. Za to je po normativih porabil 1262 ur. Če bi torej delal vse dni v letu, bi moral poleg rednega dela v matični ustanovi vsak dan še dodatnih pet ur preživeti v drugi bolnišnici. Ne morejo sicer ugotoviti, ali so bile te storitve opravljene med rednim delovnikom, saj, kot pravijo v bolnišnici, nimajo možnosti za preverjanje zunanjih sodelavcev, zanje pa je pomembno le, da so storitve opravljene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mekenzi
11. 04. 2023 18.44
+6
Bo kdo odgovatjal, direktorji vodstvo bolnice Celje nobeden, samo narod jezite. 😪😪😪
biggie33
11. 04. 2023 18.38
+5
Zdravniki so sramota Slovenije!!
Kazimir Plemeniti
11. 04. 2023 18.12
+4
A pa dajte no, saj to je pa ja nekaj čisto normalnega.
smajser1
11. 04. 2023 17.56
+11
Zdravstvena mafija bo pozrla to drzavo
minkica91
11. 04. 2023 17.52
+14
taki radiologi, itak ne vidijo nič, moj sosed je več kot 1 leto hodil na preglede ko je težko dihal pa niso ugotovili da ima pljučnega raka, šele ko ni bilo pomoči, so ugotovili več rakavih tvorb. ti ljudje bi morali biti kazensko odgovorni za nestrokovno delo, potem pa še za goljufijo.
minkica91
11. 04. 2023 17.49
+9
kaj delajo neki direktorji bolnic in zdravstvenih domov, a ne oni odgovarjajo, kak lahko eni non stop kradejo. v teh institucijah dobijo vse dvakrat plačano, delo pa ponavadi slabo opravljeno. sram jih je lahko, dajte a ni pravna država, to ni samo kršitev ampak je goljufija, kaj delajo ti policaji pa tožilci in sodniki itd., zakaj ne ukrepajo in ne kaznujejo za te kraje našega denarja.
Slavko BabIč
11. 04. 2023 17.34
+10
PA TO RES NI NORMALNO! KAJ mi plačujemo!
gongash
11. 04. 2023 17.32
+8
V našem zdravstvu sami poštenjaki.
CyniC666
11. 04. 2023 17.25
+10
"Ne morejo sicer ugotoviti, ali so bile te storitve opravljene med rednim delovnikom, saj, kot pravijo v bolnišnici, nimajo možnosti za preverjanje zunanjih sodelavcev, zanje pa je pomembno le, da so storitve opravljene..." - Heh... to me spominja na stanje v naši firmi. "Ne morejo sicer ugotoviti, ali sta je moj šef in direktor, na dopust, na Portugalsko in v južno Dalmacijo, odpeljala privat, ali s službenim nalogom (yeah, kako da ne... ;) ), ampak dokler jima ne dokažeš nasprotno, je vse "košer". In, seveda, je vsako leto vse košer. ;D E moj golube... ;D
Abrams
11. 04. 2023 17.17
+10
Logično, če je država postavila tako nizke norme dela. Zavarovalnice pa nočejo plačevat več kot je norma. Država si je sama naredila čakalne vrste. In najbolj bedno je, da jih sedaj hoče sama rešit, ampak brez popravkov norm.
Viejo cabron
11. 04. 2023 17.20
+12
Zadel si v polno. Moja hčera je pustila medicino zaradi takih lopovščin. Pacienti so bili samo točke pri zavarovalnicah.
krmeki
11. 04. 2023 17.10
+16
To bi morali kazensko odgovarjati. pa ne samo zdravniki pač pa tudi vodstvo bolnišnice
Slavko BabIč
11. 04. 2023 17.35
+9
Bivši Prlek
11. 04. 2023 16.59
+10
plešimo sedaj,… namesto, da bi kdo zavihal rokave in posodobil normative na raven evropskih…potem pa tudi evropske plače,… ne pa balkanske delovne navade in evropske plače🤮
Hujošgrimošjanoš
11. 04. 2023 16.54
+11
Denarja v zdravstvu je prevec, treba jim je vzet! Pa 10eur vec za dopolnilno zravstveno zavarovanje. Ljudje bozji a bomo ze enkrat dvignili riti? Golob, jansa, cel parlament mora na goli otok!
kokoskakokodaka
11. 04. 2023 16.54
-6
Najlažje je pa vse odpustit, ker radiologov je pa tak dovolj. Pošteno jih plačat pa ne bojo sral s tem. Vse kar je blo narobe je, da so med delovnim časom to počel. Pa še to povsem verjetno na kakem dežurstvu, ko ni blo gužve pa je bil mir... Noro, kaj se jim očita.
metuljka
11. 04. 2023 17.21
+5
marsikdo je imel privid, da je bog, pa je končal na najnižjem klinu družbe. Zdaj se zdravnikom sanja, da imajo samo jokerje v rokah ! Sem že toliko na svetu in vem, da se presneto hitro lahko obrne.. Zakaj mi že sedaj skoraj vsak teden privat zdravniki ponujajo brezplačne preglede po telefonu.. Ko bojo vsi privat bo zgodba tudi za njih daleč od današnjih sanj
metuljka
11. 04. 2023 17.23
+4
arobe je to, da so pozrešni in nimajo oni denar, ampak ima denar njih. Pri takih zdravnikih dvomim da še obstaja iskrena skrb za pacienta. Jo ni. Je samo denar.
Slavko BabIč
11. 04. 2023 17.36
+2
in kdo te bo pregledoval, ta zdravnik iz javnega zdravstva!!!!
Hujošgrimošjanoš
11. 04. 2023 16.50
+16
Prisli smo tako dalec, da bomo morali delavni ljudje in kmetje ustavit drzavo, ustavit elito, kar pomeni politiko, funkcijonarje, zdravstvene delavce,...postaviti na novo sistem, kajti ta vec ne deluje.
metuljka
11. 04. 2023 17.14
+8
Ko so zrušili socializem, je kapitalizem postal plenilski, samo v službi elit , to je mafije. Zato je tudi huda antipropaganda in lazi okoli socializma. Socializma se najbolj boji cerkev, ker ji je ta vzel oblast in precej premoženja. To sedaj je suženjstvo. S tehnologijo se centralizira, vse za ljudi se standardizira, od demokracije ni niti d. Na 4 leta narediš krogec okoli enega imena, ki ga tudi dobro ne poznaš, in to je vse. Da bi imeli kakršnokoli moč odločanja, jo nimamo. Ne moremo niti odpoklicati poslanca, ZA padec vlade pa nimamo nobene možnosti. Mediji so polni brezveznih informacij, ki so jalove. Ustvarjajo vtis, da so bogati tako iznajdljivi , da se jim ne da slediti v davčne oaze, da se jih ne da obdavčit, za zapahi v pravem zaporu nobeden bogat ne pristane. Pa še bi, pa verjetno me bojo zbrisal.
kokoskakokodaka
11. 04. 2023 16.44
-10
Jasno je kaj sledi. Odklonili bodo vsako dodatno delo, posledično se bodo čakalne vrste bistveno podaljšale. Na njihovem mestu bi dal (kolektivno) odpoved, odprl sp in ponudil delo zunanjega sodelavca. Bolnico bo stalo bistveno več kot 15 eur na uro kok so zdaj plačani, pacienti bojo pa našpukali. Tak že zdaj ne razumejo, da so delali več kot bi jim bilo treba in so za to kaznovani.
ceta69
11. 04. 2023 16.41
+11
zakaj nobena vlada noče sprejeti zakona da v javnem sektorju takšni ne smejo več delati..........
zibertmi
11. 04. 2023 16.46
+10
ke se pretaka tu preveč denarja in slabih praks,ki verjetno segajo do vrhov politike
paru
11. 04. 2023 16.40
+8
Sploh ni debate...odstaviti direktorja, ki jim je dal zgolj opomin pred prenehanjem d. razmerja in pa seveda vse radiologe, ki so to počeli...Direktorja naj odstavi svet zavoda! Če nimajo radiologov, naj dajejo odčitavati zunanjim, a ne tistim, kjer bi delali tu odpuščeni...enkrat je treba začeti! Halo, Loredan , zbudi se!!!
zibertmi
11. 04. 2023 16.38
+12
in to so isti radiologi,ki zaradi protesta niso pisali izvidov pregledanih pacientov.taisti pacienti so bili potem nestrokovno ali celo napačno zdravljeni in žal eni naših prijateljic po letu borbe na onkolugiji,ko je do tja sploh prišla,ni bilo pomoči
ZeeZee80
11. 04. 2023 16.34
+4
Al pa če bi rekli,da morata starša priti na govorilne ure. Isti k...