Slovenija

Rak želodca: če boste dobili vabilo na testiranje, se odzovite

Ljubljana, 20. 01. 2024 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek, A.K.
Komentarji
30

6.000 pacientov ZD Ljubljana v starosti od 30–34 let bo dobilo vabilo za testiranje na bakterijo Heliobacter pylori. Gre za pilotno raziskavo, ki bo izvedena v šestih državah članicah EU. Skupaj z Mednarodno agencijo za raziskovanje raka (IARC) in drugimi strokovnjaki bodo na podlagi zaključkov pripravili priporočila za program primarne preventive raka želodca. Ker je bakterija H. pylori eden izmed nedvomnih povzročiteljev raka, sta testiranje in zdravljenje okužbe najboljši možni način, da preprečimo rakavo obolenje.

Rak želodca povzroča več kot en milijon novih primerov in skoraj 800.000 smrti na leto po vsem svetu. V Evropi je bilo leta 2020 diagnosticiranih 136.000 novih primerov, kar predstavlja 12,8 odstotka vseh primerov na svetu. Glede na to, da se prebivalstvo tako v svetu kot v Evropi stara, je pričakovati, da bo absolutno število novih primerov še naraščalo.

Strokovnjaki opozarjajo, da je ključna težava v pomanjkanju vzpostavljenih programov za zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni v zahodnih državah. Raka želodca običajno odkrijejo šele v napredovali fazi, ko bolniki opravijo preiskave, da bi raziskali s tem povezane simptome. Posledica tega je slaba prognoza in nizka stopnja preživetja.

Pravočasno odkritje okužbe z bakterijo H. pylori in njeno zdravljenje bi po ocenah zmanjšala pojavnost raka želodca do 63 odstotkov. Žal v Evropi še ne poteka iskanje predstopenj raka in zgodnjega raka z gastroskopskimi kontrolami po starosti 40 let, je pa lansko leto zaživel projekt TOGAS, katerega cilj je prispevati k izboljšanju in krepitvi zdravja v Evropski uniji z zmanjšanjem bremena, ki ga povzroča rak želodca s predlogom Presejalnega programa EU za odkrivanje in zdravljenje okužbe z omenjeno karcenogeno bakterijo kot glavnega povzročitelja raka želodca in s predlogom presejanja na predrakave spremembe sluznice želodca in endoskopskega sledenja teh bolnikov.

Rak želodca povzroča skoraj 800.000 smrti na leto po vsem svetu.
Rak želodca povzroča skoraj 800.000 smrti na leto po vsem svetu. FOTO: Adobe Stock

V Sloveniji okužena četrtina prebivalcev

Okužba z bakterijo Helicobacter pylori (H. pylori) je najpogostejša okužba pri ljudeh. Po ocenah NIJZ je v Sloveniji okužena četrtina prebivalcev. V starosti do 30 let je okuženih približno 20 odstotkov prebivalcev, v starosti 50–74 let pa 68 odstotkov prebivalcev. Posameznik se običajno okuži do 10. leta starosti in potem okužbo nosi s seboj vse življenje. Možnost nastanka okužbe je odvisna od higienskih razmer (oskrba s pitno vodo, urejena kanalizacija, število otrok v sobi, osebna higiena ...). Način prenosa je fekalno-oralen ali od staršev predvsem mame na otroke. 

Če okužbo odkrijemo in ozdravimo v odrasli dobi, se ta pozneje ne ponovi (oziroma je verjetnost ponovitve nižja od odstotka). Približno 80 odstotkov vseh okuženih je brez simptomov. Pri preostalih so klinični znaki lahko razjede želodca ali dvanajstnika, bolečina v zgornjem delu trebuha po jedi (bolečina v žlički), tiščanje v zgornjem delu trebuha (tiščanje v žlički) ali zgodnja sitost. Zdravljenje občutno zmanjša tveganje za razvoj raka želodca, saj v skoraj 90 odstotkih prepreči njegov nastanek. 

Z zdravljenjem okužbe zmanjšamo tudi možnost za nastanek ulkusa (razjede) na želodcu in dvanajstniku, gastritisa (vnetje želodčne sluznice), dispepsije (občutek polnosti, napihnjenost, pekoča bolečina, spahovanje, slabost), anemije zaradi pomanjkanja železa, limfoma MALT, pomanjkanja vitamina B12, avtoimunske bolezni 2 idiopatska trombocitopenična purpura.

Če imate katerega od znakov okužbe, se obrnite na svojega osebnega zdravnika, so poudarili na novinarski konferenci NIJZ.

Heliobacter Pylori
Heliobacter Pylori FOTO: Shutterstock

Preventivni program za preprečevanje raka želodca

V evropskih državah je ključna težava v pomanjkanju vzpostavljenih programov za zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni. Tako raka želodca običajno odkrijejo šele v napredovali fazi, ko bolniki opravijo preiskave, da bi raziskali s tem povezane simptome. Posledica tega je slaba prognoza in nizka stopnja preživetja. 

"Program presejanja na okužbo s Helicobacter pylori in zdravljenja okužbe je znanstveno dokazano učinkovit in cenovno najugodnejši pristop k preprečevanju raka želodca, kar priznavata tudi SAPEA in Evropska komisija," poudarja prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., strokovni vodja projekta v Sloveniji. 

 Najprej bodo preko vzorca krvi ugotovili prisotnost IgG protiteles na H. pylori. 
Najprej bodo preko vzorca krvi ugotovili prisotnost IgG protiteles na H. pylori.  FOTO: Aljoša Kravaja

Projekt TOGAS – Na poti do presejanja raka želodca v Evropski uniji je sofinanciran s sredstvi EU prek programa EU4Health v okviru agencije HaDEA (European Health and Digital Executive Agency). V okviru projekta bo v šestih državah članicah EU izvedena pilotna raziskava testiranja in zdravljenja okužbe v populaciji 30–34 let. Skupaj z Mednarodno agencijo za raziskovanje raka (IARC) in drugimi strokovnjaki bodo na podlagi zaključkov pripravili priporočila za program primarne preventive raka želodca. Splošni cilj evropskega projekta TOGAS je torej zagotoviti manjkajoče znanje, z izvedbo treh pilotnih študij, od katerih je vsaka namenjena obravnavanju posebnih vidikov presejanja na raka želodca in njegovega zgodnjega odkrivanja. Rezultati tega projekta bodo pomagali oblikovalcem politik pri vključevanju presejanja na raka želodca v njihove prednostne naloge na področju zdravstvenega varstva. 

V pilotni raziskavi bo povabljenih 6000 zavarovancev ZD Ljubljana

Doktor Tepeš je na novinarski konferenci poudaril, da je največji problem, da 80 odtotkov okuženih z bakterijo H. pylori nima nobenega simptoma ali znaka bolezni, zato je zgodnje odkrivanje te bakterije ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za nastanek raka želodca in drugih s tem povezanih zdravstvenih težav.

S to raziskavo bodo prvič v EU preizkusili program presejanja raka želodca s presejalnim testiranjem na bakterijo Helicobacter pylori. Pomembno je, da se vsi mladi, ki bodo prejeli vabilo za sodelovanje, odzovejo in sodelujejo, poudarjajo. Le tako bomo prišli do podatkov in zagotovili manjkajoče znanje, ki temelji na dokazih ter bo nadalje uporabljeno za oblikovanje načrta in izvajanje ustreznega preprečevanja raka želodca po vsej EU. 

V pilotni raziskavi 1, ki jo bo vodil NIJZ, bo za odkrivanje in zdravljenje okužbe s H. pylori povabljenih 6.000 zavarovancev ZD Ljubljana. Pomembno je, da se vsi mladi, ki prejmejo vabilo, nanj tudi odzovejo. Pilotno presejalno testiranje na okužbo s H. pylori bodo v okviru projekta TOGAS izvedli v Zdravstvenem domu Ljubljana (ZD Ljubljana).

V raziskavo bo vabljena skupina mladih odraslih (6.000 pacientov ZD Ljubljana v starosti od 30–34 let), ki jih bodo testirali na H. pylori in zdravili ob morebitnem pozitivnem rezultatu na okužbo. Potrjena in zdravljena okužba s H. pylori lahko pomembno izboljša zdravje in počutje posameznika, ki mu okužba povzroča različne želodčne težave. 

Ozdravitev okužbe s H. pylori pa dolgoročno v do 89 % zmanjša možnost nastanka raka želodca. Strokovna direktorica ZD Ljubljana, Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec., je na novinarski konferenci predstavila pomen sodelovanja ZD Ljubljana pri projektu TOGAS in dodala: "V ZD Ljubljana verjamemo, da projekti in raziskave v osnovnem zdravstvu ter uvajanje novosti pomembno povečajo kakovost in strokovnost zdravstvene oskrbe naših pacientov. Tako smo v dosedanjih projektih med drugim uspešno preizkusili izvajanje telemedicinskih storitev, uvedli smo laičnega svetovalca. V februarju 2024 bomo v sodelovanju z NIJZ pristopili k izvedbi prve mednarodne klinične raziskave v ZD Ljubljana pod imenom Testiraj in zdravi Helicobacter pylori za preprečevanje raka želodca". 

Strategija presejanja in zdravljenja je najučinkovitejši in najcenejši pristop za zmanjšanje umrljivosti zaradi raka želodca. V Sloveniji in še v petih EU državah bodo v ta projekt vključene mlade osebe v starosti 30 do 34 let. Najprej bodo preko vzorca krvi ugotovili prisotnost IgG protiteles na H. pylori. V primeru pozitivne serologije sledi potrditveni urea dihalni test (UDT). V primeru pozitivnega UDT bo udeležencem ponujena eradikacija terapija H. pylori.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povanpireni
05. 02. 2024 08.41
+2
Boli me to da ko si že enkrat pregledan ti Zdravnik nič ne razloži več sestra prinese van v čakalnico in potem lahko greste. Vsi nismo ZDRavniki da bi vse razumeli napisano pol v latiščini pol pa v SLOVENŠČINI POTEM BODI SAM ZDRAVNIK IN RAZUMI PISAVO...
jutri_pa_res
20. 01. 2024 19.37
Moj oče je umrl zaradi raka na želodcu, pa sta se z mamo vedno relativno zdravo hranila, tudi medu je bilo vedno (za moj okus) še preveč. Če bi bilo možno, bi se jaz sam javil na ta test, pa je izgleda to zaenkrat na fazi eksperimenta...
jutri_pa_res
20. 01. 2024 19.42
Od raka sta umrla še dva moja prva soseda, pa nimamo v Mb nobene termoelektrarne, sežigalnice odpadkov ali kake druge umazane industrije, tako da dobim mazolje, ko berem, kako je v okolici kake cementarne za rakom umrl ta in oni sosed in da je treba to vse zapreti...
DR. RNR
20. 01. 2024 17.52
-3
A o turbo raku pa nic? Poznam ene tri osebe,ki jih je pobralo v treh mesecih po otkritju raka. Vsi so bili spiknjeni.
dannyer
21. 01. 2024 13.38
+1
to je ona zgodba onega novianrja ki je imel rak na možganih. pa so pisali o trubu raka. ki to ni. za enkrat ni neke povezave da bi povzročalo raka so pa spik proteini toksični i ndelajo štalo v telesu zato prepovedujejo v veliko državah ceplenej mlajših. večinoma nad 60 let. florida poziva prekinitev mrna zaradi možnosti spreminjanja dnk uporabili so pravilnik FDA iz 2008. ironijal
sinaya
20. 01. 2024 17.09
+3
Bo držal pregovor zdrav duh v zdravem telesu ,to je zame edini recept za zdravje.Manj gledat tv,hrano pripravljat doma ,jest zmerno,in večkrat poskrbet za sprostitev.
Ravenstein
20. 01. 2024 16.05
+1
Težave z želodcem ima vedno več ljudi. Predelana prehrana, stres, uživanje alkohola, kave in kajenje pa samo še poslabšujejo stanje. V naslednjih nekaj letih bo vse več smrti zaradi raka želodca.
PomisliNaSonce
20. 01. 2024 16.17
-6
Žal ljudje ne umirajo od bolezni, pač pa od umetnega sonca od rojstva naprej. Sistem kvari in sistem zdravi...koga ali kaj...vseen mu je
anabanana
20. 01. 2024 15.44
-3
Aha, si bodo hitro izmislili "novo" bolezen
boris c
20. 01. 2024 14.59
+9
Torej smo tisti nad 34 let že pogrešljivi. Pa tisti pod 30 očitno tudi.
mmickica
20. 01. 2024 15.09
+12
Nickname123
20. 01. 2024 15.19
-1
Gre v bistvu samo za raziskavo evalvacije presejalnih programov. Se pravi da morajo izbrati nek vzorec mladih ljudi ki jih potem ob pozitivnemu rezultatu zdravijo in opazujejo tudi lahko več let. Na podlagi tega potem vidimo ali je uvedba presejalnega programa tudi smiselna in kako potem to dejansko preslikamo na splošno populacijo. Seveda se mora vzeti velik vzorec ljudi in neka meja mora bit da so rezultati med seboj primerljivi.
Berth
20. 01. 2024 14.57
+15
Ti projekti so hvalevredni. Enako kot Svit, DORA in ZORA. Preventiva rešuje življenja. Čim več tega, bravo.
Marinček
20. 01. 2024 15.25
+2
Ja ampak ne samo v Ljubljani, a ste vi kaj več kot mi
Ramzess
20. 01. 2024 19.22
Iskanje novih strak. Bogve koliko so testi zanesljivi. Teh programov je kar nekaj.
povanpireni
20. 01. 2024 14.41
-2
V Kranju je bilo od začetka na naročilnico, zdaj po novem pa moraš pol penzije za uspavalo, ker samo z uspavalom delajo. Biznis je biznis
Stauffenberg
20. 01. 2024 15.21
+0
Evo pa so zopet našli tržno nišo. Znano je,da omenjeno maligno bolezen povzročajo tudi druge škodljive snovi, še v večji meri. H-pylori je samo možni sprožilec, ki pa ni edini, drugi je še bolj nevaren- naprimer akrilamid, ki se sprošča s pečenjem. Ko vse te škodljive zadeve sešteješ je res problem.
92ddt 1
20. 01. 2024 14.34
+6
To tako zgleda kot, da jim EU denar bolj diši kot pa naš. Ko oni rabijo porabiti in zaslužiti denar te bodo poklicali. Ko bi mi potrebovali raziskave pa kdaj pridemo na vrsto? Čez 6 mesecev ali pa tudi takrat ne? Poleg tega , da ni zdravsvenega osebja takšnega ali drugačnega bi se oni radi igrali pilote? Res ja......
IvanJaJo
20. 01. 2024 14.19
+7
Pilotni projekt za 5k eur višje plače? 😏💸🤣
Caseino123
20. 01. 2024 14.11
-1
" V starosti do 30 let je okuženih približno 20 odstotkov prebivalcev, v starosti 50–74 let pa 68 odstotkov prebivalcev. Posameznik se običajno okuži do 10. leta starosti in potem okužbo nosi s seboj vse življenje." -> tole bi težko bilo napisano še bolj kontradiktorno... torej običajno se okužimo do 10 leta nekako pa do 30 leta 20% okuženih, 50-74 pa 68% 👏
Marinček
20. 01. 2024 14.10
+2
A ta bakterija je aktivna samo v Ljubljani? Prej smo rintali za Beograd sedaj pa za Ljubljano, zadolženi smo itak že bolj kot smo bili v Jugoslaviji
Slava b
20. 01. 2024 14.10
+8
Veliko bolje preventiva,kot pa kurativa.
User2187838
20. 01. 2024 14.01
+9
Zakaj samo ZD Ljubljana in zakaj ravno ta starostna skupina?
Marinček
20. 01. 2024 14.09
+11
Ja zato ker so očitno Ljubljančani 1.klasa ljudi mi na periferiji pa smo pač 2. ali celi 3.klasa
Nickname123
20. 01. 2024 14.17
+1
Zato ker gre za skupno pilotno raziskavo kjer vzamejo vzorce ljudi iz iste starostne skupine in iz istega okolja, da so rezultati med sabo tudi primerljivi.
devlon
20. 01. 2024 13.54
-3
Hmm..rimming se torej odvsvetuje..
Jožajoža
20. 01. 2024 13.32
-7
Ne nasedajte.spet bo mastno služil kak koncesionar
Nula0
20. 01. 2024 14.08
+3
Berth
20. 01. 2024 15.00
+2
Vidim, da mora tista tvoja še obstoječa možganska celica skozi velike napore.