Slovenija

Raka trebušne slinavke vsako leto odkrijejo približno 400 bolnikom

Ljubljana, 27. 11. 2020 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
1

V času, ko govorimo predvsem o novem koronavirusu, ne smemo pozabiti, da so med nami mnogi, ki tudi zdaj zbolevajo za rakom, hodijo na obsevanja in kemoterapije ali zaradi te težke diagnoze umirajo. Po treh letih boja z enim najbolj smrtonosnih rakov, rakom trebušne slinavke, se je letos poleti poslovil poslovnež Bojan Brank. Njegova soproga Aleksandra se je v želji, da bi morda komu podaljšala ali pa celo rešila življenje, odločila spregovoriti in ozaveščati o tej bolezni.

Dve leti pred smrtjo je o bolezni spregovoril tudi Bojan Brank, ker pa se je kot uspešen poslovnež in karateist zelo junaško spopadal z njo in ni želel pomilovanja ljudi, je takrat ostal anonimen. "Nisem vedel, da je z mano kaj narobe, ker sem se počutil super, nobenih težav," je takrat povedal.

Da ima raka trebušne slinavke, je izvedel povsem po naključju, ko je na enem od preventivnih pregledov opravil še jetrne teste. Ti so bili zelo povišani, čeprav je kasneje ultrazvok pokazal, da so jetra v odličnem stanju. Ko pa so nato premišljevali, so ugotovili, da je imel dva simptoma že pol leta pred diagnozo. "Najprej se je pojavila bolečina v zgornjem delu hrbta, kjer si ženske zapiramo modrček, šel je na masažo in h kiropraktikom, zadeva je zvodenela. Maja, torej tri mesece kasneje, pa se spomnim, da se je pritožil, da ima zelo temno obarvan urin," opisuje soproga Aleksandra.

Prvi simptomi raka trebušne slinavke so lahko tudi bolečine v trebuhu, nenamerno hujšanje, tiho nastala zlatenica, prebavne motnje in sivo blato. "Namen našega združenja je resnično o teh simptomih govoriti in opozoriti čim več prebivalcev, če čutijo pri sebi tovrstne spremembe, naj se takoj odpravijo k zdravniku," opozarja Ivka Glas, predsednica Europacolon Slovenija.

Raka trebušne slinavke vsako leto odkrijejo pri približno 400 Slovencih, žal je ta že prvo leto usoden za 380 bolnikov. "Preživetje pri teh pacientih je zelo slabo. Štiri do šest mesecev po odkritju, medtem ko je celokupno petletno preživetje okoli štiri odstotke," pojasnjuje Ivka Glas. "Mož je mnogokrat rekel, da če bi prišel mesec dni kasneje, bi imel verjetno tri mesece življenja, če bi pa prišel tri mesece kasneje, pa samo en mesec. In ko je takšna diagnoza, vsak dan šteje in je neprecenljiv," še pove Aleksandra. 

Kot družina smo imeli tri dragocena leta, ki so nas na poseben način povezala, da smo si postavili drugačne prioritete, pravi Aleksandra, ki si želi s svojo zgodbo ljudi opozoriti, naj bodo pozorni na morebitne simptome in tudi v tem času ne pozabijo na obisk zdravnika.

Koronavirus pasica november


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geres
28. 11. 2020 14.36
Rak trebušne slinavke mi je mnogo prezgodaj vzel mami. Borili smo se 8 mesecev. Škoda, da je bil ta prispevek objavljen v takem času, da ni dosegel veliko ljudi. Ozaveščanje o zgodnjih simptomih raka trebušne slinavke je izjemno pomembno, saj bolezen izjemno hitro napreduje. Navajam nekatere simptome, ki so lahko povezani z rakom trebušne slinavke in zahtevajo obravnavo pri zdravniku. Bolečina v področju želodca / zgornjega trebuha po obroku, ponavljajoča se močna bolečina v zgornjem delu trebuha ponoči, ta bolečina lahko seveda v hrbet (v višini modrčka), temna barva urina, nehotena izguba telesne teže. Pri moji mami je bil eden od prvih znakov precej močen zadah iz ust ter bolečine po jedi in ponoči. Odvisno od lokacije tumorja se lahko pojavi tudi zlatenica - rumeno obarvana koža, beločnice. Razlogi za razvoj bolezni niso popolnoma jasni, je pa potrebna previdnost pri osebah, kjer je rak trebušne slinavke prisoten v družini ter pri osebah, ki so imele v preteklosti vnetje trebušne slinavke.