Slovenija

Kresalova brez podpore Desusa

Ljubljana, 20. 04. 2010 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci DeSUS ministrice za notranje zadeve Kresalove ob interpelaciji ne nameravajo podpreti, ministrica pa pravi, da gre na interpelacijo povsem dobre volje.

Po današnjem sestanku med Kresalovo in koalicijskimi poslanci ministrica pričakuje podporo koalicijskih partnerjev. Kot je dejala, na današnjem sestanku ni ostalo nobenih odprtih vprašanj, saj so bila pojasnjena z dokumenti o višini mesečnega obroka lizinga Ram Investa, zato gre na interpelacijo povsem dobre volje.

Poslanci DeSUS bodo ob interpelaciji notranje ministrice Katarine Kresal glasovali po svoji vesti, a ministrice ne nameravajo podpreti, predvideva prvak DeSUS Karl Erjavec. Kresalova namreč tudi danes ni pojasnila sporne najemnine za Nacionalni preiskovalni urad, ki je višja od lizing obroka. To je absurdno in negospodarno, je dejal Erjavec.

Današnji odgovor ministrice, ki se je pred interpelacijo še enkrat sestala z vodji poslanskih skupin, po besedah predsednika DeSUS ne spremeni ničesar. Najemnina za stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi ulici je še vedno bistveno višja od lizing obroka.

Neracionalno in negospodarno je, da država ne kupi takšnega objekta na lizing in čez 20 let postane lastnik tega objekta, namesto da plačujemo preko najemnine lizing obroke podjetju, ki je v zasebni lasti Ram Investa, pravi Erjavec. To podjetje bo namreč "preko najemnine postalo lastnik tega objekta, država pa bo čez 20 let podjetju še vedno plačevala najemnino".

Tudi dokumenti, ki jih je danes pokazal lastnik podjetja Ram Invest Igor Pogačar, po Erjavčevih besedah samo dokazujejo, "da je to precej nenormalno". Morebitno nezakonitost pri takem najemu v konkretnem primeru pa naj, pravi Erjavec, ugotovijo preiskovalni organi.

Prvak DeSUS sicer ne pričakuje, da bi nepodpora Kresalovi s strani poslancev DeSUS utegnila povzročiti koalicijsko krizo. Po njegovih besedah namreč nikjer v koalicijskem sporazumu ne piše, da morajo podpreti ministra, "ki v konkretni zadevi ravna dvomljivo". Ne gre namreč za politično temo ali programsko zadevo, ampak gre za konkreten očitek, da je Katarina Kresal najemno pogodbo omogočila svojemu prijatelju Pogačarju, da lahko plačuje lizing obroke za stavbo, je poudaril prvak DeSUS. Da Kresalove ne nameravajo podpreti, je večkrat povedal tudi premierju Borutu Pahorju.

Poslanci DeSUS bodo tako glasovali po svoji vesti, pričakovati pa je, ocenjuje Erjavec, da se bodo vzdržali.

Ram Invest razkril pogodbo za stavbo NPU

Pogodba med ministrstvom za notranje zadeve in podjetja Ram Invest, ki prostore s finančnim lizingom odplačuje Hypo Leasingu, je eden izmed vzrokov za interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal.

Podjetje Ram Invest, ki oddaja prostore ministrstvu za notranje zadeve na Dimičevi, je danes razkrilo, da Hypo Leasingu plačujejo mesečni obrok v višini 125.000 evrov, kar je letno 1,5 milijona evrov. Ministrstvo za notranje zadeve za najemnino prostorov plačuje 1,6 milijona evrov na leto.

Pogodbo za nakup in izgradnjo objekta na Dimičevi je podjetje Ram Invest s podjetjem Konstruktor Invest sklenilo novembra 2007. Februarja 2008 je podjetje Ram Invest s Hypo Leasingom sočasno sklenilo pogodbo o finančnem lizingu ter prodajno pogodbo, v kateri je zapisano, da Hypo Leasing kupuje predmet pogodbe izključno zaradi oddaje le-tega v finančni lizing nazaj prodajalcu. S tem so v Ram Investu, kot pišejo v sporočilu za javnost, pridobili dodatna sredstva za gradnjo poslovnega objekta. Kot so še zapisali, so med gradnjo s podjetjem Hypo Leasing sklenili dodatke k obstoječi pogodbi o finančnem lizingu, s katerimi so pridobili dodatna sredstva za dokončanje zgradbe.

Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-17
Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-17 FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem poudarjajo, da so v objekt vložili tudi lastna sredstva v deležu okoli 20 do 30 odstotkov vrednosti investicije. Dodatni stroški, poleg pologa za lizing, so vključevali obresti in druge stroške financiranja, stroške strokovnega nadzora, stroške inženiringa ter stroške projektiranja in nakupa notranje opreme. Podjetje Ram Invest kot ekonomski lastnik objekta mora pokrivati tudi vse stroške investicijskega vzdrževanja in zavarovanja objekta in opreme, navajajo v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali, je vsebina pogodb med Ram Invest in Hypo Leasingom sicer poslovna skrivnost, vendar so zaradi dvomov v javnosti, ali je postopek oddaje prostorov ministrstvu za notranje zadeve potekal pregledno in zakonito, podatke o višini lizinga razkrili.

Sicer pa je poslanska skupina SNS danes prav zaradi najema omenjenih prostorov vložila kazensko ovadbo zoper Katarino Kresal. Očitajo ji storitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oz. uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi pri sklepanju pogodbe za najem prostorov za ministrstvo za notranje zadeve v Poslovnem centru Dimičeva. Razprava o interpelaciji zoper ministrico bo v DZ potekala v sredo.

SDS: Pri najemu prostorov na Dimičevi sum kaznivega dejanja

Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-16
Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-16 FOTO: Aljoša Kravanja

V poslanski skupini SDS menijo, da gre pri najemu prostorov na Dimičevi ulici za utemeljen sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, je dejal poslanec SDS Vinko Gorenak. "Morda bo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ostala ministrica, a prihaja nov čas, ko ne bo več ministrica in ko bo potreben njen kazenski pregon," je dejal opozicijski poslanec.

Znesek investicije za Dimičevo znaša 12,7 milijona evrov, skupaj z DDV pa 15,24 milijona evrov, po Gorenakovih besedah izhaja iz letnega poročila Ram Investa za leto 2008. Lastnik stavbe je zdaj še Hypo Leasing, ki je investitor, ne pa Ram Invest, je poudaril. Omenjeni znesek bo plačan v 240 obrokih oz. v 20 letih, mesečna anuiteta je 83.201 evrov, v 20 letih pa to znese nekaj manj kot 20 milijonov evrov, je dejal.

Če je letna najemnina, ki jo podjetju Ram Invest plačuje ministrstvo za notranje zadeve, nekaj več kot 1,63 milijona evrov, to v 20 letih znese približno 32,7 milijona evrov. Razlika med obema zneskoma je nekaj manj kot 13 milijonov evrov, ki pomeni "čisti zaslužek", ki gre "v žep podjetja Ram Invest", je dejal. Če podjetje plačuje Hypo Leasingu mesečni obrok v višini 125.000 evrov, bo torej znesek plačan v 13 letih in ne v 20, pravi Gorenak.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobi46
22. 04. 2010 06.05
dobro jutro Kolumbija
saintjozef
22. 04. 2010 00.21
trolka TROLKA
trolka
21. 04. 2010 18.36
Kresalka je izgubila bitko že s tem, ker SAMA ne odstopi po vseh svinjarijah, ki jih zliva na naša tla.
Buena Vita
21. 04. 2010 16.08
res je --kresalova kopa grob ,prvemu pahorju in še ostalim
Buena Vita
21. 04. 2010 16.03
janica1
21. 04. 2010 09.45
sami "pametni" tukaj gor....
LaStellaRossa
21. 04. 2010 09.13
Kresalova ...le v kakšni državi so njej podobni ljudje lahko predstavniki oblasti...po mojem sodi na drugo stran zakona...smo res Južnoameriška in ne EVROPSKA država?
nikajana
21. 04. 2010 09.01
bi tudi imela leasinga 20.000, pa da mi vlada plačuje 30.000, potem bi pa še lastnica postala...dober posel:)
MiroF
21. 04. 2010 07.44
Jaz bom pa takole reku, če bi Kresalka resnično bila tisto za kar se predstavlja, kao neka železna leidi bi sama odstopila in bi nebilo treba teh ceramonij in poslanci bi lahko delali kaj koristnega za svoj narod.
rafael.m
21. 04. 2010 07.26
Erjavec vrača udarec. Mogoče ga pa res vsi argumenti niso prepričali? Pri nas je pač tako, da se nikomur ne gre za narod.Z vseh strani samo metanje polen pod noge, lasten prestiž, korist in oblast. Nobene razlike.
Tonček Balonček
21. 04. 2010 06.46
A je Erjavec spet "!pozabil" upoštevati davek, vzdrževanje in obrestii? Kot pri patrijah!
roman.lovsin@gmail.com
21. 04. 2010 06.44
dharma007 21.04.2010, 01:00 0 pajtlerblanka21.04.2010, 00:28-1 ooooooooooooh,dharmi,povej,,po tvoje ni to diktatura,,,vzemoviči uničujejo vse po vrsti,zadolžujejo rodove ki še rojeni niso,,,meee ================= ja, pa mi povej, a ni JJ delal isto? To je boj za oblast, ne za vrednote. Teh več ni. Lažejo vsi. Pet ljudi trdi, da so imeli sestanek z JJ(Mercator) on pa, da ni res. A daj no! Pa orožje, pa Patria, pa Zagožovi posli, pa Lovšinovi posli, pa ropanje luke Koper, ženska tega kolikor hočeš! Pa vsi s storniranimi partijskimi knjižicami! Prjatu, ta vlada je imela dovolj časa da vse to dokaže in jih kaznuje. Ne vem kaj so čakali! Pa namesto da bi jih kaznovali za vse to kar ti naštevaš so jih pa zato, ker se je njih preiskovalo. Drugače imaš pa prav, vsi lažejo.
roman.lovsin@gmail.com
21. 04. 2010 06.36
Samo glede na to, da Erjavec nima hrbtenice.......golobček je kot kalamara...vprašanje kako se bo rešilo!
roman.lovsin@gmail.com
21. 04. 2010 06.34
Solata raste, krompir tudi, pa petršilj je že pribezljal ven, kumare je potrebno posadit pa bučke....Katarinca, sedaj boš našla čas tudi za to, da VSAJ tukaj pobereš ves plevel. V politiki si ga samo posejala. . Če se pa odvije kakšen drug scenarij je potrebno pa celo vlado postavit na cesto!!!
ginem
21. 04. 2010 06.26
Pa naj se kdo rece,da bi biv svet lepsi ce bi ga zenske vodile.
SEBASTI
21. 04. 2010 06.14
Če bo kresnica po tej interpelaciji ostala v vladi potem je to pogreb pravnih, moralnih, etičnih in še kakšnih norm v Sloveniji. Če ženska vsaj malo spremlja javna mnenja (katera bi za politike morala biti merilo uspeha) in če ima še vsaj malo načelnosti bi morala sama odstopiti !
12345s
21. 04. 2010 04.26
Marko Knez, če boš za levosučne, bo pozdravila vse "kralje v dolini", v tvojem imenu.
Marshall
21. 04. 2010 03.22
TOOOOO.... vsaj ena dobra novica danes .... :D:D:D
loden
21. 04. 2010 01.50
Katarinca, pred volitvami si govorila, da želiš DELATI DOBRO ZA SLOVENIJO. Če si bila vsaj takrat iskrena, ODIDI. To bo tvoja IZPOLNJENA OBLJUBA.
RADO62
21. 04. 2010 01.23
Bojim se, da bo Pahor sedaj cincal in zapravil še tisto malo % podpore, ki jo trenutno uživa... Babnco je potrebno zamenjat in pika.... heh