Slovenija

Ranjenim pred prenosom zavezali oči, da ne bi mogli izdati, kje so se zdravili

Idrija, 23. 12. 2018 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
273

Lesena baraka, iz katere je kasneje zrasel obsežen kompleks zdravstvenih enot, imenovan Bolnica Franja, je 23. decembra pred 75 leti sprejela prve ranjence. V centralnem oddelku Franje se je zdravilo 578 težjih ranjencev. Tem so pred prenosom, ki je potekal ponoči, zavezovali oči, da ne bi mogli izdati, kje so se zdravili.

Lesena baraka v soteski Pasice nad Novaki je na današnji dan pred 75 leti sprejela v oskrbo prve ranjence 2. svetovne vojne. Kasneje je na tem mestu zrasel obsežen kompleks zdravstvenih enot, imenovan Bolnica Franja. Ta pred dobrimi tremi leti s strani Evropske Komisije prejela Znak evropske dediščine, vpisana pa je tudi na Unescov poskusni seznam.

Pred 75 leti je Bolnica Franja sprejela prve ranjence 2. svetovne vojne.
Pred 75 leti je Bolnica Franja sprejela prve ranjence 2. svetovne vojne. FOTO: POP TV

Z izgradnjo bolnišnice je jeseni 1943 začel zdravnik Viktor Volčjak po nasvetu domačina Janeza Peternelja, je navedeno na spletnih straneh zavoda Mestni muzej Idrija, ki upravlja s kompleksom Franje. S predano pomočjo domačinov je gradnja potekala postopoma vse do konca vojne, ko se je na dnu globeli ob potoku Čerinščica stiskalo 14 lesenih barak in več pomožnih objektov.

Že v času vojne so jo poimenovali po partizanski zdravnici Franji Bojc Bidovec, ki jo je tudi največ časa vodila. V centralnem oddelku Franje, ki ga danes poznamo kot Partizansko bolnico Franja, se je zdravilo 578 težjih ranjencev, v 10 zunanjih oddelkih pa še okoli 300 lažjih. Med ranjenci so bili poleg Slovencev tudi pripadniki narodov iz nekdanjih Jugoslavije in Sovjetske zveze, Italijani, Poljaki, Francozi, dva Avstrijca ter dva Američana.

Ranjencem so pred prenosom, ki je potekal ponoči, zavezovali oči, da ne bi mogli izdati, kje so se zdravili. Franja je bila po navedbah muzeja edina med skritimi partizanskimi bolnišnicami, ki je poskrbela tudi za premišljeno izdelan obrambni sistem. Sovražnik se je dvakrat znašel v njeni neposredni bližini, vendar je ni odkril.

Bolnišnica v soteski je bila namenjena predvsem težjim ranjencem, medtem ko so se ostali zdravili na zunanjih oddelkih, ki se po vojni niso ohranili. Pred vhodom v sotesko je bilo pokopališče, vendar grobov zaradi varnosti niso smeli vidno označiti. Vanje so položili zapečatene stekleničke, v katerih so bili shranjeni listki z osebnimi podatki. Posmrtni ostanki umrlih, ki jih niso odpeljali svojci, so bili junija leta 1946 prekopani v skupni grob na pokopališču v Cerknem. V njihov spomin so pred vhodom v sotesko postavili ploščo z imeni umrlih.

Spomenik leta 2007 uničila povodenj, a so ga obnovili

Partizanska bolnica Franja je po vojni postala simbol partizanskega gibanja in njegove razvejane ter izjemno dobro organizirane zdravstvene dejavnosti.

Spomenik je bil po povodnji, ki ga je uničila septembra 2007, v celoti obnovljen. Na osnovi dokumentacije in po natančnih načrtih so bile obnovljene barake in pomožni objekti, izdelane kopije predmetov in pridobljeni nadomestni predmeti, pišejo v Mestnem muzeju Idrija.

Partizanska bolnica Franja
Partizanska bolnica Franja FOTO: Občina Cerkno

Partizanska bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, vpisana je na poskusni seznam svetovne dediščine pri Unescu. Zaradi svoje simbolne vrednosti in vloge v evropski zgodovini in kulturi je leta 2015 prejela Znak evropske dediščine. Kot je zapisano v utemeljitvi, je Partizanska bolnica Franja enkraten primer zdravstvene oskrbe ljudi v izrednih razmerah in izjemen simbol človečnosti, solidarnosti in tovarištva med domačini, osebjem bolnišnice in ranjenimi vojaki, ki so se borili proti fašizmu in nacizmu med drugo svetovno vojno.

Obletnico začetka delovanja bodo po poročanju Primorskega vala zaznamovali v Cerkljanskem muzeju, in sicer s koncertom 'Kako diši svoboda – kakšne barve je mir'.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (273)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoooom
25. 12. 2018 11.22
Kako si smesen... a mislis, da si neka posebna faca, ker si Jancarjev roman prebral???
zoooom
25. 12. 2018 11.23
Kje si bil pa prej???? Zakaj se zdaj oglasas... strahopetec...
Simoni?
24. 12. 2018 07.55
+0
Če ste ljubitelji skrivačev v grmovju tako navdušeni nad partizansko arhitekturo, še prispevek o vili partizanskih graščakov - gospoda Mačka Matije, njegove sestre Pepine Pepce in njegovega svaka Krištofa Kardelja - gradu Strmol in usode njegovih dejanskih lastnikov zakoncev Hribar. Tako nekako gre: Leta 2015 so v bližini vasi Mače našli posmrtne ostanke zakoncev Rada in Ksenije Hribar - lastnikov gradu Strmol. Šlo je za kar konkretno razkosana trupla le teh. Eksekucijo so izvedli pripadniki Kokrške čete. Pa pojdimo lepo po vrsti. Hribarjevi so poleg gradu Strmolposedovali še tovarne Šumi, Pletenina in majno delavnico za izdelavo letal. Nikoli ni nihče dokazal da bi zakonca Hribar kogarkoli izdala komurkoli. Prav Kokrško četo od koder so pozneje prišli njegovi rablji je tudi rešil pred Nemci, ko je izvedel da je bila njihova lokacija izdana od domačinov in poslal dva svoja lovca da so jih opozorili pred prihodom nemških vojakov. A kaj ko je Mačku zelo zadišala idilična lokacija gradu Strmol in mojster je lepo Hribarjevim prilrpil etiketo izdajalcev, ki jih je treba likvidirati. Partizani so Rada Hribarja v sodbi (ki v pisni obliki sploh ne obstaja) razglasili za vojnega zločinca in narodnega izdajalca, za kar pa ni bilo nobenih dokazov. Rado Hribar je posmrtno opran krivde Čeprav ni sodbe, pa obstajata dva dokumenta krajevne VOS, ki sta nastala nekaj dni po umoru. V teh poročilih vosovci pišejo, da so izvedli likvidacijo, in opisujejo, da je odziv prebivalstva na umor odklonilen. Leta 2000 so na kranjskem sodišču sorodniki dosegli razveljavitev sodbe v celoti. Radu Hribarju in njegovim bratom so premoženje (Strmol, Šumi, Pletenina) po vojni zaplenili, češ da so narodni izdajalci. Premoženje so dobili sorodniki vrnjeno po osamosvojitvi v okviru denacionalizacije. Strmol – od vikenda komunističnih oblastnikov do kulturnega spomenika Grad Strmol je bil po vojni protokolarni objekt oziroma vikend slovenskega partijca Ivana Mačka-Matije, pa tudi prvega med slovenskimi komunisti Edvarda Kardelja. Leta 2004 je bil Strmol z denacionalizacijo vrnjen lastnikom in razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Država se je s sorodniki pogodila, da bo za odškodnino pet milijonov evrov grad ostal v državni lasti. Vrnjene so bile nekatere premičnine (slike), vendar ostajajo v posesti Narodne galerije, s katero je Peter Hribar sklenil pogodbo o dolgoročnem najemu. Kot pravi Peter Hribar, si je sam zelo prizadeval, da je grad v državni lasti, saj je poleg Brda edini slovenski grad, ki je ostal nedotaknjen. Komunistični oblastniki in partizanske vrhovne tožilke so lepo počakali 70 let, kar je bilo dovolj da so pomrli še zadnji junaški pripadniki Kokrške čete, ki so zverinsko mučili in posiljevali Ksenjo Hribar, nato pa oba razkosali in pokopali na skriti lokaciji. Trupla so "odkrili po naključju" šele leta 2015.
korintos23
24. 12. 2018 09.45
-2
Ne moreš pozabiti, deda ti je bil domobranc?
Simoni?
24. 12. 2018 10.59
+6
Kaj naj bi pa moral pozabiti? Oba moja moška prednika iz časov druge vojne sta bila partizana. Eden še večji junak od drugega! Nista pa imela mirnega spanca, kljub temu da nikoli nista bila člana KPS, kakšnih eksekucijskih enot, ali kaj podobnega. Čisto preprosta borca, ki sta imela to srečo da so partizani prišli v vas prej kot so prišle domobranske, ali kakšne druge enote, ki so bile po koncu vojne preprosto zradirane. Nista se vtikala v politiko in dočakala sta kar se da globoko starost. Ko sem bil star enih osem let sta mi svetovala da naj ne verjamem vsemu, kar vidim v partizanskih epopejah. Ko sem bil malce starejši pa sta mi razložila tudi zakaj je temu tako in sem tudi dojel zakaj je temu tako. Lahko me pa etiketirate za belčka, domobrančka, svečkarja... To je popolnoma legitimna pravica, ki vam jo daje slovenska Ustava.
zoooom
25. 12. 2018 11.21
Ja seveda Preiskovalec. Tvoj familija je popolna
leond1
23. 12. 2018 22.34
+6
za obnovo je marc doo dobro pokasiral
prašek
24. 12. 2018 07.06
-5
Dobro opravljeno delo mora bit tudi dobro plačano !!!!!!!!!
BUONcaffee
23. 12. 2018 21.22
-3
Cerkev osvobodila svet in zavladal je mir v polni ljubezni.
BUONcaffee
23. 12. 2018 20.53
-4
Le bog je premagal zlo.
Apostol1
23. 12. 2018 20.08
+19
Najprej naj ponovim z velikimi črkami . V VOJNI SE DOGAJAJO GROZODEJSTVA NA OBEH STRANEH. In prav gotovo nihče ne pri zdravi pameti ne zagovarja zločinov nad nedolžnim prebivalstvom. Zgodovinske knjige pa govorijo resnico o tem ,kdo je bi okupator in kdo je bil na okupatorjevi strani in ravno tako nas zgodovina uči da so bili partizani na pravi strani zgodovine . Tudi njihov boj je pripomogel ,da se je krvava 2 svetovna vojna končala . Po vojni pa je bila bivša Jugoslavija razrušena in pod vodstvom Tita je vzniknila napredna država , ki je bila veliko bolj humana , kot pa je današnja demokracija in strankarski sistem ,pri katerem se samo v bistvu bori za oblast. Povojna oblast s Titom na čelu pa je gradila in ne znam si zamisliti , da bi bilo vse to lahko uresničeno v sistemu kateremu smo priča danes. Nismo več toliko samozadostni kot smo bili v Jugoslaviji , prodali smo ali pa uničili mnoge dobre firme ,ki so imeli sloves v svetu in bile še kako konkurenčne . Danes se ne znamo dogovoriti ,kako bomo gradili nujno potreben drugi tir ali drugo cev Karavanškega predora , to sta samo dva primera jih je pa še veliko in nima smisla vse skupaj naštevati. Če bi imeli v Jugoslaviji tak pristop kot je danes ne bi bilo ne Jugoslavije in tudi ne današnje Slovenije . Zato je prispevek NOB in s tem tudi bolnišnice Franje neovrgljiv. Toliko o ideologiji in njenih posledicah ,ki se jih nisem izmislil pač pa je dovolj da se o tem prepričamo v ZGODOVINI.
žlikrofi
23. 12. 2018 18.38
+14
ne blatite ne zaničujte dejstev zgodovine izdajalci z križem v roki slava jim ki so trpeli dali življenja za svobodo ostanki domobrancev pa pojdite na sv urh in samo molite kakšna zverinska dejanja so počeli vaši somišljeniki z kuratom na čelu preberi knjigo sv urh
Simoni?
23. 12. 2018 19.13
-6
mackintosh
23. 12. 2018 19.22
+9
nobena interpunkcija ne spremeni grozodejstev ki ste jih beli na urhu naredili.
vicente
23. 12. 2018 19.54
+14
bolnica Franja ja na primorskem kjer je bilo malo izdajalcev,ker nas je dolga leta prej tlačil fašizem in so ljudje zavedni,ne bi pa govorili o drugih krajih te naše dežele kjer so se med vojno kar naenkrat pojavili črnolasi in bolj majni prvorojenci,mi primorci smo vedeli kaj je fašizem še prej kot so brhke ljubljančanke osvajale italijansko soldatesko po tromostovju
wolfterier
24. 12. 2018 15.57
+1
Thinc25
23. 12. 2018 18.26
-8
Ne vem, kdo se je spomnil v tem času objaviti tak zapis. Sedaj ni pravi čas za pisanje takih vsebin, to pozna vsak osnovnošolec, pišite o drugih temah.
srebrnibreg
23. 12. 2018 18.28
+10
Kdo te sili, da bereš ta članek in ga komentiraš enkrat pod enim nickom pa spet drugim? Pojdi tja na svojo noratv in tam komentiraj njhove praljice in laži.
Thinc25
23. 12. 2018 18.34
-24
srebrnibreg
23. 12. 2018 18.40
+8
sid33
23. 12. 2018 18.25
-17
Zakaj so pa imeli ti hostarji toliko sovražnikov, da so jih cele pokrajine od žabarske, gorenjske, dolenske in koroške izdajale fašistom?
korintos23
23. 12. 2018 18.27
+5
sid33
23. 12. 2018 18.33
-5
Lahko jih tudi tako imenuješ, če ti bo lažje, ampak vprašanje je bilo drugo?
sid33
23. 12. 2018 18.37
+2
Vprašam zato, ker v naši pokrajini ni noben nobenega izdajal in je narod enoten preživel grozote ww2, noben se ni skrival po hostah, nihče pobijal sovaščane, niti jim kradel premoženje, le kaj je bilo folku v ostalih pokrajinah?
sid33
23. 12. 2018 18.57
-2
Korintos, ti bi mogoče vedel, si se večkrat hvalil s stricem, kako je moril soljudi, kaj mu je bilo, kdo ga je opral, da je šel delat take grozote?
krtofl
23. 12. 2018 19.03
+13
hja sid...pzabljaš ali se delaš neumnega...fašizem je prišel deset let pred nacizmom kateremu ste prisegli nasilno raznarodovat slovence...bo šlo...
sid33
23. 12. 2018 19.11
-5
A imaš že dolgo probleme z razumevanjem teksta, ki ga prebereš, če ni prehudo, še enkrat preberi 3 poste višje...
sid33
23. 12. 2018 19.19
-6
Drugače vem, da je fašizem nastal prej in edini sistem, ki je bil soroden fašizmu je bil komunizem, oboji so se borili proti kapitalizmu, judom, ciganom in zato so šli tudi skupno v ww2 z napadom na polksko, tak, da razlog ne leži tukaj...
HauSSer
23. 12. 2018 19.21
+3
@33; ti imaš probleme z razumevanjem zgodovine in DEJSTEV. Očitno tudi takile nevedneži želijo biti "face", ne vejo pa, da se blamirajo s svojimi floskulami; ...kot tudi @Thinc in "veleum" @Preiskovalec; res ste pacienti;)
sid33
23. 12. 2018 19.25
+6
Na koncu so zmagali kapitalisti in v naslednjih 20 letih zasužnjili in pokradli polovico afrike in pobili miljone nedolžnih življenj...
sid33
23. 12. 2018 19.39
+5
Ti poznaš dobro zgodovino hauSSer? A imata ta dva velika SS v tvojem imenu kak pomen?
Skunk Works
23. 12. 2018 18.20
+0
Karmični in duhovni zakoni še sedaj tepejo slovenski narod, ki vseh teh zadnjih desetletjih ni znal pravilno ovrednotiti svojo zgodovino, ter pomiriti duhove in karmične energije....Zaradi tega je slovenski narod še vedno, tudi danes, tako strahotno razklan, da pravzaprav ne more delovati v prihodnost v svoje dobro, in glede na svoje siceršnje potenciale....Dejstvo, tudi uradno, da so nas po BDP prehiteli Čehi, ki so bili leta 1991 pol stoletja za nami, potrjuje zgoraj napisano,...tranzicija, sicer po lepem uspehu končno ustanovitve svoje države, je totalno neuspela,...in dokler se ne bodo izravnale in poravnale duhovne in karmične energije, ki so se vzburkale in pomešale med in po WW2, slovenski narod prave prihodnosti nima in ne bo imel.....Še več, vsako leto se izseli 17.000 in več slovencev, nadomeščajo jih drugi, in v nekaj desetletjih bodo slovenci samo še manšina v Sloveniji, ki počasi izginja...seveda, če ne bodo znali nekega dne urediti in preseči vzroke svoje delitve in blokade..... To so dejstva,..pa če se razpočite....
srebrnibreg
23. 12. 2018 18.29
+4
Naj ti že enkrat iz Trstenjakove pošljejo nove pravljice, da ne boš enih in istih malo ne na vse članke lepil.
piljan
23. 12. 2018 18.31
+3
A ne da si lagal in se ne boš poslovil.Si pač svečkar.
žlikrofi
23. 12. 2018 18.16
+8
ja hvala tem herojem ki so tam zdravili in nosači po celi grapi gor nosili tabelim izdajalcem pa pojdite enkrat letno na obisk da boste se zavedali da je tam bil tudi partizan ki ga slovenski je izdajalec izdal
detect
23. 12. 2018 18.13
+11
slava našim partizanom.
Petur
23. 12. 2018 18.06
-1
Kako se svet smeje nekemu ljudstvu ki se ni sposobno resiti toliksne izdajalske zalege
Simoni?
23. 12. 2018 18.05
-6
Zanimiv podatek: "Ranjencem so pred prenosom, ki je potekal ponoči, zavezovali oči, da ne bi mogli izdati, kje so se zdravili." Videti je da so skrivači zelo "zaupali" svojim soborcem.
vicente
23. 12. 2018 18.16
+10
srebrnibreg
23. 12. 2018 18.35
+1
In dol ti visi iz ure v uro, iz dneva v dan, iz leta v leto....
HorstWiesel
23. 12. 2018 18.01
+20
Prav užitek je brati zagrenjenost beloušk in ostalih izdajalskih ušk. Hec je v tem, da se niti ne zavedajo, da če ne bi bilo zmage nad nacifašizmom, tut njih ne bi bilo.
tron3
23. 12. 2018 17.53
+9
Ta poražen, ta bel, ne morte dojet, da zmagovalec vedno popuca poražence, da potem lažje uveljavlja svojo oblast, to je zgodovinsko dejstvo, pa še z napačno stranjo ste odkrito in zavzeto sodeloval, s cerkvijo in okupatorjem, jasnooooo!!!
Simoni?
23. 12. 2018 17.50
-2
Danes bom shujšal od smeha! Solze mi tečejo ob pogledu na komentarje levih "intelektualcev", ki so se spet zbrali pod okriljem akcije "Nič Nas Ne Sme Presenetiti!"
Recenzor
23. 12. 2018 17.55
-4
Kaj češ - jih močno tepejo popravci iz zgodovine! Edino kar so znali na pamet je bila pravljica o zavezanih očeh iz zgodovinskega učbenika tam nekje v 8. r. OŠ.
srebrnibreg
23. 12. 2018 17.45
-1
Stonickni in šentiljka v vsem svojem elemenu na portalu.
HorstWiesel
23. 12. 2018 17.50
+4
Ampak je prav užitek občutit njihovo zagrenjenost.
Simoni?
23. 12. 2018 17.42
-17
Ste morda vedeli da je bila Franja Bojc Bidovec, šefinja bolnišnice Franja, kar specialistka s področja ginekologije in porodništva. Ostali trije "kirurgi" so tudi zdravili pretežno spolne bolezni. Seštejte dva in dva in kapnilo vam bo, kako so se vaši predniki, vse prej kot junaško, borili v grmovju do prihoda Rusov, aprila 1945. Upam da niste tako omejeni in res ne mislite da se je vojna končala 15 maja 1945 po zaslugi pacientov iz Franje, ki je bila razpuščena 5. maja istega leta.
HorstWiesel
23. 12. 2018 17.49
+7
Ja, dr. Franja in ostali kirurgi so pretežno zdravili spolne rane, ki ste jih povzročili picajzli in ostali povzročitelji spolnih bolezni.
Petur
23. 12. 2018 17.38
-4
Tisti ki te je v tem duhu vzgajal je ena velika sramota trubarju in bi lahk8 nesel cvetje na dedinje ,ker ga je dobri tovaris pustil ziveti s svojo bedno pametjo ,gospod preiskovalec. Kdo ve ce bo vedno tako