Slovenija

Rasističen zapis v Demokraciji: 'Gre za zlorabo Boga'

Ljubljana, 08. 12. 2020 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Anže Božič
Komentarji
506

Za zapise v slogu, da se lahko Bog spravi na določeno vrsto škodljivih ljudi, je kazensko odgovoren ne le pisec, ampak tudi urednik, ki je to spravil v javni prostor, pojasnjuje poznavalec kazenskega prava Blaž Kovačič Mlinar. Duhovnik in urednik revije Ognjišče Božo Rustja pa opozarja, da gre v tem primeru za zlorabo Boga.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Urednik revije Ognjišče o zapisu v Demokraciji
    06:23
    Iz 24UR ZVEČER: Urednik revije Ognjišče o zapisu v Demokraciji
  • Iz 24UR ZVEČER: Sporni zapis v reviji Demokracija
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Sporni zapis v reviji Demokracija

"To pomeni ne samo rušenje demokratičnih standardov in brutalen verbalni napad, gre za šolski primer kaznivega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, zato bi morali reagirati organi pregona," je glede rasističnega zapisa v tedniku Demokracija, o katerem smo poročali včeraj, jasen odvetnik in dober poznavalec kazenskega prava Blaž Kovačič Mlinar.  

 Kot je povedal za oddajo 24UR ZVEČER:  "Tukaj gre za zelo jasno kršitev 297. člena kazenskega zakonika, ki inkriminira tako imenovani sovražni govor. Oziroma javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Dejansko menim, da je to eden izmed bolj brutalnih napadov na zavarovano dobrino neke demokratične družbe, strpnega sožitja. In tukaj mislim, da bi morali organi pregona reagirati."

Revija Demokracija
Revija Demokracija FOTO: Bobo

 Za zapise v slogu, da se lahko Bog spravi na določeno vrsto škodljivih ljudi, je kazensko odgovoren ne le pisec, ampak tudi urednik, ki je to spravil v javni prostor, pravi naš sogovornik.

"Gre za tako imenovani slipery slope – za spolzek hrib. Malo po malo bomo prišli do situacije, ko bodo takšne izjave postale nekaj normalnega. In tega ne smemo dopustiti."

Revija, ki ji tudi rasistične naslovnice niso tabu, tokratno objavo opravičuje kot – pozor – gloso. A niti to odgovornih v ničemer ne odvezuje kazenske odgovornosti, je jasen.

'Gre za zlorabo Boga'

Duhovnik in urednik revije Ognjišče Božo Rustja je v oddaji 24UR ZVEČER poudaril, da "Bog ni Bog, ki bi ustvarjal viruse, s katerimi bi uničeval katerokoli skupino ljudi".  

V tem primeru gre gotovo za zlorabo Boga, in to je stalna skušnja, ki v zgodovini ni nova. Človek je skozi zgodovino Boga večkrat uporabil zato, da je upravičeval svoje nazore in dejanja, pripoveduje. Kar pa je nedopustno, saj so bili, ko je človek z Bogom upravičeval svoja dejanja, naj bodo to umori ali pobijanje skupin ljudi, za človeštvo to hudi časi, svari Rustja. 

Pri tem je opozoril še, da smo ga na našem območju začeli upodabljati kot belega, v Afriki pa ga upodabljajo drugače, kot temnopoltega: "Prepričan sem, da v vsakem primeru usliši molitve svojih ljudi." 

"Nobenega zapisa, s katerim bi nekdo pozival k uničenju skupine ljudi, pobojem ali kaj podobnega, ne bi objavil," je jasen. 

Kako pa vidi stopnjevanje žaljivk, raznoraznih žaljivih zapisov, tudi med politiki? "Vse to je zaskrbljujoče, saj večji vpliv kot ima oseba, bolj mora biti pri svojih izjavah previdna. Saj njegove besede odmevajo v širšem okolju in potem daje vtis, da so taki pozivi k sovražnosti dovoljeni," opozarja. 

"Ljudje so zaradi epidemije negotovi, mnogi so v stiskah, najmanj, kar nam zdaj koristi, so sovražni pozivi. Potrebovali bi besede upanja, ki bi dajale ljudem novo moč," sklene Rustja.

Gregor Trebušak
Gregor Trebušak FOTO: osebni arhiv

Komentar Gregorja Trebušaka iz oddaje Svet 7.12.2020 
"Ob tem političnem dogajanju pa žal ne moremo mimo zapisa v tedniku, ki ga izdaja založba v lasti SDS, poslanca SDS Dejana Kaloha in madžarskega poslovneža Petra Shatza. Aleksander Škorc je v Demokraciji, posrečeno ime, kajne, namreč v svojem besedilu uporabljal besednjak in primerjave, nevredne današnjega časa. Njegov članek govori o načrtnem iztrebljanju priseljencev in drugih ras. Tako je zapisal: "Zgodilo se bo torej, da bodo migranti nepojasnjeno zbolevali in umirali, saj bo Bog ustvaril tak mikroorganizem, ki ne bo prenašal njihove DNK."  To je zapis v glasilu stranke, ki vodi našo državo. V 21. stoletju, ko se ukvarjamo s pandemijo, ko je v Sloveniji za covidom-19 umrlo skoraj 1800 ljudi, ko otroci ne hodijo v šole, starši ne v službe. Kaj reči ob tem zapisu: identičen je zapisom, ki so vodili v največjo morijo v zgodovini. In ni ga opravičila, ki bi pojasnil tak zapis. Sploh, ker je to stališče SDS. Demokracija je stališče SDS. In vprašajmo se, je to stališče Slovenk in Slovencev? Je to nekaj, kar bi vi učili svoje otroke? In sam kot kristjan dodajam še: Ta zapis nima nobene povezave niti z vero. Gre enostavno za zlobo in pritlehen rasizem. In to moramo kot družba jasno zavreči."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (506)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brandy Amerigo
08. 12. 2020 20.56
+0
Za Kovačič Mlinarja nikoli slišal. Gre sicer za zlorabo Boga in izjemno neprimerno izjavo, sodišče pa ne bo nikogar kazensko preganjalo, ker so standardi za pregon visoki.
Komplikator
08. 12. 2020 17.57
+6
vsak vernik ve kaj je bog, ne glede katere izpovedi je... ta butel, ki je napisal kar je pač napisal ni nikoli bil vernik, ampak je fanatik, ki jemlje religijo za svoje frustracije in ne ve niti tega, kje je Betlehem.... Betlehem je iz okolice od koder prihaja največ migrantov, pa niso preveč beli.... bog je prispodoba in je vse, kar je dobrega in definitivno ga ni na teh straneh, ker samo kritizirate in pljuvate, ne glede ali ste kristjani, pravoslavni ali kake druge izpovedi....
Brandy Amerigo
08. 12. 2020 20.57
-1
piron
22. 01. 2021 18.06
+1
Ni nujno. Enako kot pisanje Božič in božič.
Apostol1
08. 12. 2020 17.30
+2
Vera je popolnoma enaka znanosti in vera se začne tam kjer znanost odpove , Drugače povedano znanost je iskanje resnice in vera enako le da od tistega trenutka , ko znanost ne more več dati razumske razlage . Sicer pa imamo kar nekaj čudežov , ki potrjujejo obstoj boga in eden je recimo Sončni čudež iz Fatime ki je potekal takole..........V globeli se je zbralo okoli 70.000 ljudi: vernih, radovednih, dvomljivcev, brezvercev in časnikarjev, ki so bili poslani, da razkrijejo sleparijo. Lilo je kot iz škafa. Okoli poldneva se je prikazala Marija in Lucija jo je vprašala: »Kdo ste, Gospa, in kaj želite od mene?« Marije je odgovorila: »Gospa svetega rožnega venca sem. Želim, da mi na tem mestu postavijo kapelo v čast in naj molijo vsak dan rožni venec ter delajo pokoro za svoje grehe.« Ob koncu pogovora z Marijo je Lucija zaklicala: »Glejte sonce!« Oblačno nebo se je odprlo in prikazalo se je sonce v obliki srebrnega krožnika. Sijalo je z nikoli videno močjo, a ni slepilo. Nato se je začelo naglo vrteti okoli svoje osi in je sipalo okoli sebe snope mavričnih barv, zatem pa je padalo in kakšnih deset minut poplesavalo ter se v cikcaku vrnilo na svoje mesto ter sijalo z običajno močjo. Ta sončni čudež je pomenil potrditev, da prikazen res prihaja iz nebes............... Dejstvo je , da tega pojava znastveniki nikoli niso znali ustrezno pojasniti , drugo dejstvo pa je , da so otroci to napovedali. Ravno tako pa je osupljivo in ni pojasnila , zakaj se telo Brenardke iz Lurda ohranilo popolnoma nestrohnjeno .........Njeno telo so leta 1909 izkopali iz groba po 30 letih, v prisotnosti škofa iz Neversa, dveh zdravnikov in drugih. Ugotovili so, da sta njen križ in rožni venec sicer oksidirala, njeno telo pa je ostalo nestrohnjeno. Tudi ta domnevni čudež je podpiral njeno kanonizacijo. Potem so jo umili in preoblekli in ponovno pokopali v novo dvojno krsto. V letu 1919 so njeno telo izkopali drugič, leta 1925 pa tretjič. Njeno telo je še danes ohranjeno, čeprav je staro že skoraj 130 let. Mnogi romarji si ga lahko ogledujejo v Cerkvi Svete Bernardke v Neversu. ........ Kogar to zanima bo raziskoval in mi pritrdil , sicer za tiste , ki verujejo v boga ne potrebujejo nobene razlage, za tiste , ki pa ne verujejo v boga pa jim ne zadošča prav nobena razlaga.
alex_foley
08. 12. 2020 16.26
+4
kako se lahko zlorabi nekaj za kar noben ne more dokazati da obstaja?
puspan
08. 12. 2020 15.48
+3
Jaz mislim, da je Janša z njegovimi potezami in obnašanjem, najbolj zaslužen za to, da nam bo kmalu spet zavladala ekstremna levica. Nič čudnega, saj je že od vsega začetka komunist po duši.
pomlad14
08. 12. 2020 14.53
-3
Skrivnosti boga ne boste nikoli razkrili, kajti vaš um je brezmejen.
Millady
08. 12. 2020 15.01
+5
yanay
08. 12. 2020 15.03
+1
Špina?ni njoki
08. 12. 2020 15.47
+3
LOL :) Ko bi rad izpadel intelektualec, pa se osmešiš, ker si gumpec
Uporabnik1998942
08. 12. 2020 14.49
+4
Hvala bogu, da so zdaj zaposlili katehistinje, da otroc ne rabijo hodit v strahu k verouku, tak kot smo mi hodili.
levjesr?ni
08. 12. 2020 15.11
-2
Sam mal bi te popravu,sm hodu k verouku pa nikoli v strahu,sam hvalu se nisi s tem v javnosti.
Razumnež
08. 12. 2020 14.26
+1
Mediji in politika non-stop izrabljajo verstva. Ne razumem pa zakaj je zdaj to ratal tak halo !?
Blokiran Drugi Človek
08. 12. 2020 14.15
+2
Po načelih te "mirne religije" se bo bog spravil na take kot je avtor tistega članka v demokraciji....
Sunflower0
08. 12. 2020 13.44
+5
Mož z belo brado in mogoče ima trenutno tudi sivo kučmo,še kar naprej sedi na svojemu stolu v nebesah,nekje nad oblaki in stoično opazuje kaj se gredo ti norci.Tako kot je to počel leta 1500!
Uporabnik1725083
08. 12. 2020 13.41
+7
Ne vem, kaj je pisec (ali tisti, ki mu je dal besedilo) vzel in "na čemu je". Ker to zdrav (s tem mislim mentalno) človek v 2020 ne more in ne sme napisati. Take ideje je Adolf pisal... Težko je razumeti in nemogoče sprejeti! Očitno potomci izbrisanih v kočevskih gozdovih in drugod po Sloveniji iščejo maščevanje. In bi radi obnovili taborišča za iztrebljanje. Krematorije.
VAREN
08. 12. 2020 13.40
+0
Berite sveto pismo stare zaveze pa boste videli nad koga se je vse bog spravljal. Pametujete v prazno.
SDS_je_poden
08. 12. 2020 13.47
+1
Mhm... po stari zavezi se mora ponuditi hčerke gostom, ki ti pridejo v hišo. Namesto, da bereš te tekste starega veka si v roke vzemi kaj iz znanstvenega sveta.
VAREN
08. 12. 2020 13.50
-1
Znanstveni svet je še bolj zabit. Pa ti jim kar verjemi in se sprehajaj po Luni, obišči Antarktiko in potuj okoli sveta. Pa še naprej naj ti perejo možgane.
SDS_je_poden
08. 12. 2020 14.02
+3
VAREN: A imamo ravnozemeljca tu? Hahaha.... ni čudno, da so ti pravljice v bibliji blizu.... so na nivoju tvojega razumevanja :)
SDS_je_poden
08. 12. 2020 14.04
+3
VAREN: Ploščatarji ste mi vedno vir smeha, vse vaše teorije zarote temeljijo na napačnih temeljih :D Ampak če vam ustreza in ne delate škode, lahko zaradi mene tudi verjamete v strička na nebu, hahahaha....
Blokiran Drugi Človek
08. 12. 2020 14.13
+4
Varen pustite da vam božji služabniki zlorabljajo otroke. Veseli bodo ko bodo odrasli, da ste jih prakticno dali da jih zlorabijo
Millady
08. 12. 2020 14.14
+2
Flateartherji so prav simpatični, zabavni so, niso škodljivci🙂
tian28
08. 12. 2020 13.13
+16
Dejansko nam ni potrebno storiti ničesar, razen tega da se zleknemo na kavč in opazujemo avtodestrukcijo velikega JJ. Desnica se je uničila sama, bolje se ne bi moglo izteči.
Špina?ni njoki
08. 12. 2020 13.17
+12
Problem psihopatov z diktatorskimi ambicijami je miselnost "po moje bo, al nas pa ne bo več". Avtodestruktivnost na celi črti. Zato upam, da spoka čim prej, preden potegne za sabo celo državo
Špina?ni njoki
08. 12. 2020 13.11
+19
Človek, ki ima zares rad to državo in ji želi dobro, ne more podpirat SDS.
JohannDoe
08. 12. 2020 13.15
-8
Lahko pa laže po internetu in širi laži, ker mu paše in je zabavno.
Kollerik
08. 12. 2020 13.08
+20
Skrajno desnico je potrebno prepovedat z zakonom, to sem napisal že 10000 x!
JohannDoe
08. 12. 2020 13.11
-2
Skrajna levica mora pa postati normala. Edino tako je prav in pravično, pa to.
Rotter
08. 12. 2020 13.29
+10
JohannDoe, treba bo prevzeti odgovornost. Kazanje s prstom na druge ne bo izbrisalo zapisanih besed v Demokraciji. In te besede so v Sloveniji kaznivo dejanje, kar je edino prav.
komarec
08. 12. 2020 13.04
+11
Sedaj se vidi od kje rasizem. Kristjani???????????
JohannDoe
08. 12. 2020 13.14
+0
Demokracija je glasilo SDS že od pamtiveka. Moraš biti pa otro bedak, da v tem najdeš RKC in se pretvarjaš, da je to prišlo od njih. Ampak Slovenki leta 2020 smo radi bedaki, ne? Manj smo pismeni, manj vemo, manj znamo... bolj toplo nam je, ko se pucamo vsevprek po drugih. V resnici ne potrebujemo ničesar drugega, mar ne?
ArkaMast
08. 12. 2020 13.00
+14
Sem ponosen da sem kristjan. Spoštujem tudi druge vere. Me pa nič ne navdihuje, da sem prejel vse zakramente od katoliške cerkve. Ta institucija nima veze z duhovnim svetom. Je le banka in medijsko trobilo populistov ki si želijo oblast in zemeljske užitke.
JohannDoe
08. 12. 2020 13.06
+1
No, ti vsaj veš kako se reče pripadniku krščanske vere. Ne pa vsi drugi bleferji, ki so polpismeni prišli blefirat po internetu, pa že na splošni izobrazbi o verstvih pogrnejo.
Kollerik
08. 12. 2020 13.09
+3
Jp.... gre za nepotrebne posrednike, ki se mastijo na tuj račun
ina5785
08. 12. 2020 13.59
+2
ArkaMast - DA!, s tvojim zapisom se pa lahko POISTOVETIM!!! imam vse zakramente, pa resnično verujem v Jezusa, vendar cerkev kot inštitucija in njen vrh, je pa ZELO SPREVRŽEN!!!
sinhron
08. 12. 2020 12.56
+13
Revija demokracija je v lasti SDS in je njihovo trobilo , zato ni čudno , da se njihovi glasniki ideologije izločanja poslužujejo takih neokusnih člankov , ki pa so povrh tega še kaznivi ! Sicer pa vse kar izreče , napiše ali tvitne njihov lider je vredno kazenskega pregona , pa do sedaj še nisem zasledil , da bi kdo podal kazensko ovadbo zoper Janšo !
JohannDoe
08. 12. 2020 12.55
-1
@paine Pa prnesli ti bodo še marsikaj drugega, česar nimaš. Glasove proti LGBT in splavu na referenduumih, recimo. Razen, če se boš sam šel rasista in jim odrekal minarete in imame za poučevanje. Vidiš, kao liberalci ste najmanj tako hecni kot "desničarji", ki jih ne marajo. Čeprav je jasno, da bodo v nekaterih točkah potegnili skupaj, nekatere dodatne "konzervativne" bodo pa še sami dodali.
JohannDoe
08. 12. 2020 13.09
-2
Bodo, bodo. Vsi bodo glasovali za LGBT, splav in za istambulsko konvencijo. Direkt izpod minareta bodo drveli. Sami liberalci prihajajo v Evropo iz Vzhoda in Afrike, komaj čakajo, da volijo Fajonko in Levico. Sami, pristni, srčni levičarji. Ma kako ste lahko tako neumni in naivni, da se šlepate na te fore... v koleno si streljate, hkrati pa še ostalim.
Uporabnik1718834
08. 12. 2020 12.23
+17
Dobrodošli v Berlinu leta 1937.Sam še žide naredite krive za virus.
detect
08. 12. 2020 12.43
-6