Slovenija

Ravnatelj in nekdanji trener naj bi spolno napadel več deklet

Ljubljana, 17. 08. 2023 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Zaradi spolnega napada na mladoletno deklico naj bi ovadili ravnatelja ene izmed gorenjskih osnovnih šol ter nekdanjega smučarskega tekača in trenerja. Na Policijski upravi Kranj so nam potrdili, da obravnavajo kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, več informacij pa zaradi sekundarne viktimizacije žrtve in tajnosti postopka niso mogli povedati. Smučarska zveza Slovenije pravi, da je bila o primeru obveščena iz medijev. "Gre sicer za osebo, ki od leta 2001 ni v funkciji trenerja katere koli reprezentance pod okriljem SZS," so dodali. A domnevni storilec naj bi svoje predatorsko početje izvajal že vrsto let in nad več dekleti.

Po poročanju Dnevnika naj bi nekdanji vrhunski smučarski tekač in trener ter ravnatelj ene od gorenjskih osnovnih šol v začetku poletja spolno napadel mladoletno hčerko svoje nove partnerice. Deklica naj bi se po incidentu izpovedala mami, skupaj pa naj bi po poročanju medija dogodek prijavili Policiji.

Kranjska policijska uprava nam je potrdila, da obravnavajo kaznivo dejanje "iz poglavja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost", a da zaradi sekundarne viktimizacije žrtve in zaradi tajnosti postopka več informacij ne morejo posredovati.

Učilnica
Učilnica FOTO: Shutterstock

Gorenjska šola je portalu Siol povedala, da je ravnatelj v policijski preiskavi ter da od 1. septembra ne bo več zaposlen pri njih. "Sproženi so bili vsi postopki, ki so potrebni po zakonu," so zagotovili ter dodali, da je ravnatelj po nasvetu ministrstva odločitev o odhodu sprejel tudi sam, svet zavoda pa je to sprejel.

A tovrstnih incidentov naj bi bilo v času njegove trenerske kariere, ki se je sicer po besedah Smučarske zveze Slovenija (SZS) zaključila leta 2001, več. Ena od smučarskih tekačic je za Dnevnik povedala, da dekleta v času aktivne športne poti trenerja niso prijavile pristojnim, ker so dvomile, da bi prijava pomagala. Opozorila je tudi, da se je bilo žrtvam v preteklosti veliko težje izpovedati, kot je to danes. "Grozno je, da on to počne že vse življenje. Žalostno je, da se ga ni prej ustavilo," je dejala.

O njegovem spornem obnašanju naj bi se govorilo le potihem, ena od sogovornic medija, ki prav tako prihaja iz tekaških vrst in je tudi vrstnica domnevnega storilca, pa je povedala, da je v preteklosti ponoči prišel tudi v njeno sobo, jo začel otipavati, do nje pa naj bi bil tudi nasilen.

Trenerja naj bi prijavili SZS, a zgodilo se ni nič

Medtem naj bi mama ene od tekačic trenerja že pred leti prijavila vodstvu SZS. "Hči se nama je možem v solzah zaupala, da se je vse skupaj začelo z opolzkimi besedami, potem je nadaljeval z otipavanjem. Dolgo je bila nemočna, to je bil vendarle njen trener," je povedala mama ene od nekdanjih tekačic. S trenerjem se je takrat tudi soočila, z možem pa sta se zaupala takratnemu tekaškemu vodstvu. Niso jima verjeli, sprožili niso nobenega postopka, je povedala mediju.

Kot so nam povedali na Smučarski zvezi, so bili o konkretnem primeru, ko naj bi prišlo do prijave, prvič obveščeni od novinarke. "S strani državnih organov nismo bili kontaktirani," so nam povedali ter dodali, da oseba že več let ni v funkciji trenerja katere koli reprezentance pod okriljem SZS, še vedno pa sicer opravlja funkcijo predsednika v enem izmed smučarsko tekaških klubov.

"Na SZS imamo ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in posegov v spolno nedotakljivost, obenem pa zagotavljamo, da so na SZS v veljavi vsi protokoli in postopki, ki sledijo pravilom Mednarodne smučarske zveze FIS z namenom varovanja in preprečevanja primerov nasilja," so ob tem poudarili.

Žrtev
Žrtev FOTO: Shutterstock

Objavljen imajo tudi kodeks o varovanju in zaščiti športnikov pred nadlegovanjem in zlorabo, kjer sta objavljena tudi telefonska številka in elektronski naslov zaupnika, ki sprejema morebitne prijave. "Zaupnik je usposobljen za obravnavo prijav in neodvisno vodi vse potrebne korake. Varovanje in zaščito športnikov jemljemo izjemno resno. Prav tako se tudi vsi trenerji v okviru licenčnih seminarjev izobražujejo na to temo," so še poudarili.

Predatorsko vedenje naj bi nadaljeval tudi kot učitelj športne vzgoje

Ravnatelj naj bi z neprimernim ravnanjem do mladoletnih deklet nadaljeval tudi pozneje, ko je bil na eni od osnovnih šol zaposlen kot profesor športne vzgoje. Da se to dogaja, vse odkar domnevni storilec deluje v šoli, je za Dnevnik povedala tudi ena od zaposlenih na šoli.

"Od nekdaj se je rad sprehajal mimo dekliških garderob in učenke opazoval pri preoblačenju, tudi mojo sestro je nadlegoval. Pred leti se je neka učenka sicer že zaupala svoji učiteljici, a je gospod, takrat še učitelj športne vzgoje, od takratne ravnateljice, s katero sta bila v intimnih stikih, dobil le ustno opozorilo, medtem ko so incident pometli pod preprogo," je zaupala časniku.

Na osnovni šoli so sicer za medij pojasnili, da je "ravnatelj po nasvetu osebne zdravnice te dni dela za polovični delovni čas, preostalo je na bolniški odsotnosti".

Dnevnik je ravnatelja za odziv skušal priklicati večkrat, vendar neuspešno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou