Slovenija

Za starše, ki pripeljejo otroka v vrtec ali razrede prve triade, pogoj PCT ne velja

Brdo pri Kranju / Ljubljana, 23. 08. 2021 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA, Ti.Š.
Komentarji
1147

Vlada RS je na dopisni seji odločila, da za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v prve tri razrede osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, izjemoma ne velja pogoj PCT. Obvezno pa je nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov. Za vse druge prihode staršev v vrtec ali šolo (na primer ob uvajanju otroka - novinca v vrtec, na pogovorne urice in roditeljske sestanke) pa vselej velja tudi pogoj PCT.

Za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec  izjemoma ne velja pogoj PCT.
Za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec izjemoma ne velja pogoj PCT. FOTO: Shutterstock

Vlada RS je danes na dopisni seji znova spremenila predpise glede pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu in način preverjanja njihovega izpolnjevanja.

Prvotni odlok je odločal, da morajo pogoj PCT poleg vseh oseb, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let.

Dopolnitev odloka je posledica posebne situacije v vrtcih in šolah, ki predstavlja vsakodnevni prihod in odhod staršev in drugih oseb in traja le kratek čas, so po seji v sporočilu za javnost zapisali na Uradu Vlade RS ta komuniciranje (Ukom). Za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, tako izjemoma ne velja pogoj PCT. Še vedno pa je obvezno nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov: razkuževanje rok, ohranjanje varnostne razdalje, zračenje prostorov. Za vse druge prihode staršev v vrtec ali šolo (na primer ob uvajanju otroka - novinca v vrtec, na pogovorne urice in roditeljske sestanke) pa velja vselej tudi pogoj PCT.

Dopolnitev odloka začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS. Dopolnitev odloka je že objavljena v uradnem listu in začenja veljati v torek.

Orehovec sprva: Starši brez PCT naj ne vstopajo v vrtce in šole

Ravnatelji vzgojno-izobraževalnih zavodov se sicer srečujejo na 7. konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji, na kateri predstavljajo priporočila za organizacijo in izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Na njej sodelujeta tudi Damir Orehovec, državni sekretar na Ministrstvu RS za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), in direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj.

Začetek šolskega leta se bliža. Kot je že znano, se bo letošnje začelo po modelu B, ki je zastavljen tako, da se bo izobraževanje izvajalo v izobraževalnih ustanovah.
Začetek šolskega leta se bliža. Kot je že znano, se bo letošnje začelo po modelu B, ki je zastavljen tako, da se bo izobraževanje izvajalo v izobraževalnih ustanovah. FOTO: Shutterstock

Državni sekretar na šolskem ministrstvu Orehovec je na dopoldanski novinarski konferenci še enkrat poudaril, da si bo ministrstvo prizadevalo, da šolski prostori ostanejo odprti. Prav tako je starše, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, pozval, naj otroke oddajo pred vhodom vzgojno-izobraževalne ustanove.

Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta, ravnatelji in učitelji imajo bogate izkušnje in se bodo lahko soočili tudi s ta hip nepredvidenimi situacijami, je dejal Orehovec. Pri tem je izrazil upanje, da bo šolanje po modelu B možno izvajati čim dlje.

Izpostavil je, da bo poleg higienskih ukrepov, kot je nošenje mask, upoštevanje varnostne razdalje in prezračevanje prostorov, potrebno izvajati tudi pogoj PCT.

Prvotni odlok je govoril o tem, da starejši od 15 let, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, ne morejo vstopati v prostor vrtca ali šole. Zato so – kot je razložil Orehovec – predlagali, da tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, oddajo otroka na vhodu v stavbo, torej da ne vstopajo v prostore vrtca in šole. Še enkrat pa je poudaril, da si bo ministrstvo prizadevalo, da šolski prostori ostanejo odprti. Če bi se razmere močno poslabšale, bodo raje poskušali zaostriti ukrepe v šolah, kot da bi šole zapirali. "Upam, da bo to izvedljivo, in na ta način si bomo prizadevali, da bo šolski prostor odprt," je dejal. Vse dijake in starejše učence je pozval k samotestiranju, prosil pa je tudi starše, naj svoje otroke k temu spodbudijo, saj bo tudi šolanje s tem kakovostnejše.

Ta sicer, kot je priznal Orehovec, ni bil povsem dorečen. Še dopoldne je namreč veljalo, da se tisti, ki ga ne izpolnjuje in vstopa v šolski prostor, enkrat tedensko testira. Državni sekretar je ocenil, da bi tako verjetno veljalo še naslednji teden, za naprej pa da bodo še dodatno obvestili, kako in kaj. Velika verjetnost je, da se bo prešlo na samotestiranje, je dejal.

Vstop na zunanje šolske prostore da, v notranje ne

Spomnimo, v skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela minuli teden, bi morali tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Orehovec je pri tem sprva pojasnjeval, da bi starši, ki ne bi izpolnjevali pogoja PCT, vseeno lahko vstopili na zunanje šolske prostore. Odlok je namreč prepovedoval vstop v notranje prostore. Večina vrtcev to že upošteva, je dodal.

V primeru, da učenec ali dijak noče nositi maske, pa imajo po besedah državnega sekretarja že imajo pripravljen postopek za takšne situacije; vsekakor naj se začne s pogovorom, vabilom na razgovor, otroku v osnovni šoli pa ne bo treba zapustiti šole. Je pa pri tem pozval vse, da se skušajo čim bolj držati predpisov, ki si jih niso izmislili na ministrstvu, in zaupajo zdravstveni stroki.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec: Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta
Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec: Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta FOTO: Kanal A
Publikacijo so po besedah Logaja zasnovali tako, da so segmente predšolskega, osnovnošolskega in srednješolskega obdobja opremili s priporočili, kako naj poteka vzgojno-izobraževalni proces. V publikaciji je natančneje razdelana javnozdravstvena situacija v Sloveniji in pa primerjava z nekaterimi drugimi državami. Poudarjena je razlika med poukom na daljavo in poukom v šoli, posebna skrb pa je namenjena tudi duševnemu zdravju. Usmeritve so plod različnih ugotovitev, tako učiteljev v šoli kot nevladnih organizacij, ter opozoril staršev in ravnateljev, je še pojasnil Logaj.

Orehovec je še pojasnil, da je pedagoška stroka na šolsko leto pripravljena, saj bodo izkušnje, ki so jih ravnatelji in učitelji pridobili minulo leto, s pridom uporabili tudi v letošnjem. Pripomogle so tudi k nastanku nove publikacije s podrobnejšimi navodili in priporočili, ki jih bodo šole upoštevale pri organizaciji in izvedbi vzgojno-izobraževalnega procesa. Prenovljeno publikacijo je MIZŠ ravnateljem predstavilo na današnji konferenci na Brdu pri Kranju, kjer je tudi potekala novinarska konferenca.

Modeli, ki niso več neznanka za šolski prostor, so okvir, ki ga ravnatelji s kolektivom prenesejo v šolski prostor, je pojasnil državni sekretar. Šolsko leto se bo tako začelo z modelom B, je še enkrat poudaril in izrazil upanje, da bo ta model možno čim dalj časa uporabljati. Cilj namreč je, da se izobraževanje vrši v šolah, kamor tudi sodi. "Prizadevali si bomo, da se prva triada, vse do petega razreda, na daljavo ne bi več izobraževala," je dejal. "Spremljali bomo, kaj se dogaja na posameznih šolah, in potem ukrepali z napotitvijo posameznikov v karanteno," je še povedal Orehovec.

Poleg izkušenj bodo po prepričanju Logaja k temu, da bi šolsko leto ob upoštevanju vseh priporočil in ukrepov lahko začeli in končali v šolskem prostoru, pripomogle tudi različne oblike testiranja, cepljenje in določeno število prebolevnikov v šolskem prostoru. "Na ta način bomo lahko s protokoli, ki so jih nekatere šole že izdelale, nekatere pa jih še dopolnjujejo, omogočili, da bomo prihajajoče šolsko leto uspešno izpeljali," je povedal.

Logaj pričakuje, da bi ob upoštevanju vseh priporočil in ukrepov šolsko leto lahko začeli in končali v šolskem prostoru

Direktor Zavoda RS za šolstvo Logaj je ob začetku konference povedal, da so ključna izhodišča v naslednjem šolskem letu, za katerega si želijo, da bi se začelo in končalo v šolah, a vendar z določenimi omejitvami, opremili z modeli in priporočili, kako naj poteka vzgojno-izobraževalni proces. B-model omogoča izvajanje obveznega in izbirnega dela, v OŠ bodo začeli tudi z izvajanjem izbirnih in neobveznih predmetov in dejavnosti, ki so jih šole izvajale pred korona krizo. Posebno skrb bodo namenili tudi duševnemu zdravju otrok in socialnemu delu, tako na preventivnem kot kurativnem delu.

Na področju otrok s posebnimi potrebami je posebej priporočeno, na kakšen način bi v primeru zaostrovanja razmer za njih izvajali določene aktivnosti.

Po oceni Orehoveca je sicer tudi zelo pomembno, da so začeli s procesom posodobitve učnih načrtov, ki naj bi trajal dve ali tri leta. Razmislili bodo tudi, kako s samim ocenjevanjem, izobraževanjem na daljavo ter preverjanjem in ocenjevanjem znanja na daljavo, je povedal. Ob tem je izpostavil, da naj bi bili prihodnji mesecc tudi znani prvi izsledki nacionalne študije, ki bi pokazala posledice šolanja na daljavo.

Šolska ministrica Simona Kustec zaradi bolezni s pisnim nagovorom

Konference se, kot je pojasnila sama, zaradi zahtevnega poteka bolezni covid-19 sicer ni udeležila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. V pisnem nagovoru je udeležencem med drugim zagotovila, da se bo še naprej borila za njih in njihovo delo. Prav tako je zatrdila, da ne bo podlegala grožnjam, žalitvam, neutemeljenim sramotenjem in "poskusom razčlovečenja tistih, ki žal tudi prostor vzgoje in izobraževanja zlorabljajo za svoje ozke, egoistične, pogosto žal tudi strankarske politične interese".

Stalno spreminjanje predpisov

Šolsko ministrstvo je sicer še danes zjutraj na spletni strani pojasnjevalo, da morajo v skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela minuli teden, tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Orehovec in minister za zdravje Janez Poklukar sta na petkovi novinarski konferenci medtem zagotavljala, da za svojce vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, morajo pa nositi maske in upoštevati higienska pravila. Danes pa so torej sprva navedli, da morajo vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod, izpolnjevati pogoj PCT, a so si kasneje očitno spet premislili.

Odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu, ki je bil v uradnem listu objavljen v petek in je začel veljati danes, določa, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, so zapisali.

Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom, so še pojasnili v sporočilu za javnost in dodali, da pa izpolnjevanje pogoja ni potrebno, če se otroka prevzame pred vhodom v stavbo zavoda.

Odlok naj bi veljal do vključno 29. avgusta.

Na odboru DZ različno o pravočasnosti in smiselnosti vladnih ukrepov pred začetkom pouka

Vlada je na področju izobraževanja popolnoma pogorela, še teden dni pred začetkom pouka šolniki nimajo relevantnih informacij o začetku pouka, je medtem na seji odbora za izobraževanje ocenil poslanec SD Marko Koprivc. Predstavnika ministrstev za izobraževanje in za zdravje pa sta poudarila, da je prvi oziroma prvotni cilj ukrepov, da šole ostanejo odprte čim dlje.

Današnjo sejo odbora so zahtevali v opozicijskih poslanskih skupinah SD, LMŠ, Levica in SAB. Koprivc je v imenu predlagateljev ocenil, da Slovenija že vse od začetka epidemije pravzaprav nima ministrice za izobraževanje. Opozoril je, da še 14 dni pred začetkom pouka starši, šolniki in sindikati niso imeli še nikakršnih informacij. Podobno je tudi danes, teden dni pred pričetkom šole, ko še vedno ni dorečen protokol PCT, obenem pa se informacije stalno spreminjajo.

Danes odsotno šolsko ministrico Kustečevo je pozval k odstopu, saj da je "nesposobna opravljati to funkcijo", da ne daje relevantnih informacij s področja izobraževanja in da "na plečih otrok" zlorablja epidemijo za krepitev oblasti. Vlado pa je Koprivc pozval, naj vendarle naredi nekaj v dobro otrok in poskrbi, da se bo pedagoški proces s septembrom dokaj normalno začel.

Na Brdu pri Kranju so danes pripravili novinarsko konferenco ob odprtju konference ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v organizaciji Zavoda RS za šolstvo, na kateri sta sodelovala državni sekretar na MIZŠ Damir Orehovec ter direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj. Tradicionalna konferenca ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol bo na Brdu pri Kranju potekala še do srede.

Državni sekretar na MIZŠ Mitja Slavinec je odgovoril, da gre pri snovanju ukrepov ves čas za iskanje kompromisa, da bi zagotovili čim bolj varno učno okolje na eni strani in učinkovitost na drugi strani. Obenem pa je treba poskrbeti, da so ukrepi življenjski.

Opomnil je, da se razmere glede epidemije hitro spreminjajo in da so ukrepi nepredvidljivi. Je pa poudaril, da so kljub temu imeli že na začetku počitnic pripravljene modele, po katerih naj bi se pouk odvijal. Na sestanku z ravnatelji sredi julija so vse te modele na osnovi dobrih praks tudi korigirali oziroma posodobili, da bi bili čim bolj življenjski, obenem pa ne bi opuščali varnostnih standardov. Sredi avgusta so nato ravnatelji dobili tudi okrožnico, v kateri je bilo glede na takrat znane okoliščine predstavljeno, kaj lahko pričakujejo 1. septembra, je naštel Slavinec.

Kot je še opomnil, bi bilo enostavno postaviti zelo stroge pogoje, kot so jih denimo v Italiji. Toda prvotni cilj ukrepov je, da šole ostanejo odprte čim dlje in temu so podrejeni tudi vsi ukrepi, je pojasnil.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je prav tako poudaril, da je epidemija dinamičen proces. Spomnil je, da so tudi na ministrstvu za zdravje ravnateljem in sindikatom predstavili epidemiološke razmere in napoved za jesen.

Ob tem je izpostavil, da za razliko od prejšnjih valov epidemije tokrat število okužb najhitreje narašča v starostni skupini med 15 in 24 let. Zdravstvo ima torej trenutno največji izziv ravno v tej starostni skupini, kljub temu pa prioriteta ministrstva ostaja, da šole ohranijo odprte in da v njih zagotovijo kar se da varno okolje.

Kako bo videti pouk v novem šolskem letu?
Kako bo videti pouk v novem šolskem letu? FOTO: Dreamstime

Na seji so sodelovali tudi nekateri predstavniki zainteresirane javnosti. Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je med drugim opomnil, da vodstva šol še vedno nimajo odgovorov na vprašanja glede protokola PCT in glede tistih učiteljev in učencev, ki tega pogoja ne bi izpolnjevali.

Vodja Aktiva ljubljanskih ravnateljev Mateja Urbančič Jelovšek je prav tako vprašala, kako izvajati sistem PCT, če bodo denimo starši zavračali cepljenje ali celo nošenje mask. Da bi moralo ministrstvo tu ponuditi jasne odgovore, se je strinjal predsednik Mladinskega Sveta Slovenije Miha Zupančič, ki se je obenem zavzel za izboljšanje dialoga s predstavniki ministrstva.

Razprava članic in članov odbora je postregla s kritičnimi toni iz vrst opozicije glede pripravljenosti vlade na začetek pouka, a tudi s koalicijskimi pojasnili, da je ob nepredvidljivosti epidemije težko načrtovati prav vsako podrobnost.

Aljaž Kovačič in Lidija Divjak Mirnik, oba iz LMŠ, sta prst usmerila v ministrico Kustečevo, ki da svojega resorja ne obvladuje. Divjak Mirnikova se je obregnila tudi ob stalno spreminjanje predpisov oziroma ob odlok, da starši, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, otroka ne bi mogli pospremiti v prostore vrtca ali šole. Vprašala se je, kako bi starši svojega 12-mesečnega otroka pustili kar pred vhodom v vrtec. Poziv dijakom in starejšim učencem k cepljenju pa je označila za prelaganje bremena na mlade.

Željko Cigler iz Levice in Marko Koprivc iz SD sta bila kritična, da vlada ni poskrbela za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav v šolah. Kot je dejal slednji, zagotovo koristi tudi odpiranje oken, obenem pa je vprašal, kako bi bilo to izvedljivo pri -10 stopinjah Celzija. Andrej Rajh iz SAB se je medtem zavzel za jasna in izvedljiva navodila vodstvom šol.

Mojca Škrinjar iz SDS je ocenila, da bi namestitev prezračevalnih naprav pomenila prevelik strošek za premajhen učinek, obenem pa bi omogočila zaslužke izbrancem. Državni sekretar Vindišar je dodal, da bi bila namestitev takšnih naprav časovno in stroškovno zahtevna, sploh pri tolikšnem številu osnovnih in srednjih šol.

Mojca Žnidarič (SMC) je izpostavila, da so predstavniki ministrstva in ravnatelji sredi julija uskladili modele pouka za različne scenarije, a nihče ne more za mesec vnaprej napovedovati razvoja dogodkov. Iva Dimic iz NSi pa je poudarila, da so učinkovitost vladnih ukrepov dokazali tudi rezultati mature, ki so bili najboljši v zadnjih petih letih.

Današnjo sejo odbora so zaznamovali tudi številni pozivi k cepljenju.

Predlagatelji so za današnjo obravnavo in nato glasovanje predložili več sklepov, s katerimi bi odbor med drugim vlado pozval, naj pripravi poročilo o ukrepih za varen začetek pouka, MIZŠ pa, naj predloži konkreten načrt izvedbe šolskega procesa. Prav tako naj bi odbor s sklepom pozval predsednika vlade Janeza Janšo k razrešitvi ministrice za izobraževanje Kustečeve. A je večina v odboru vse zavrnila. Se pa ministrici obeta tudi interpelacija, ki jo je minuli teden napovedala predsednica SD Tanja Fajon.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2120423
24. 08. 2021 12.33
+2
Odlok. 24 h: Popravek odloka. 48 h: Popravek popravka odloka.... Amaterji. Tud ene zadeve ne znajo spackati skupaj.
Kostorog
24. 08. 2021 10.45
+2
Počakajmo da se vrne še najpametnejši vladni govorec,,, pol se bojo šele hecali,,,,pacienti zlobe
VoxP
24. 08. 2021 10.18
+1
5 do 24 sigurno pričakujemo nove spremembe. Ej ta vlada je odlična. Dela 25ur/dan. Koliko bo ta delovna vnema stala to državo. Aaaaja pričakujemo EU money 275 milijonov EUR za ublažitev škodljivih posledic izbruha koronavirusa
Kolani
24. 08. 2021 09.49
+6
predlagam vsem , da si poiščejo dobrega odvetnika s tega področja in vložijo pritožbo na sodišče. Drugače te tiranije ne bo nikoli konec.
InterRefIections
24. 08. 2021 09.41
+3
Jaz vem, da ljudje IJJ ne marajo, ampak tokrat pa je treba priznati, da je deloval modro. Najprej je zagrozil s pogojevanim cepljenjem, potem pa se povlekel nazaj, da bi ljudje rekli: "Evo, vidite, da ni tako strog."
Kolani
24. 08. 2021 09.47
+7
Tako se dresira psa. To ve vsak vaditelj psov.
InterRefIections
24. 08. 2021 09.50
+0
Pa tudi to, ker statistika kaže, da so cepiva samo okoli 50% učinkovita (42,5% za preprečevanje okužb, 60% za preprečevanje težjega poteka bolezni).
zdrava.pamet
25. 08. 2021 10.57
saj drugega si nekateri butalci ne zaslužijo, veliko jih "ve" da ni virusa...
zdrava.pamet
25. 08. 2021 10.58
SlovenŠtima
24. 08. 2021 09.41
+9
Vedno bolj se oddaljujemo od normale. Folk je pripravljen požreti vse. In to od ljudi, katerim sploh ne zaupa. Neverjetno!
bimmbolina
24. 08. 2021 09.40
+4
Kako že pravijo, psi lajajo, karavana gre dalje. Ne vem, samo verjetno se niti ne zavedajo, da ravno zaradi takih in podobnih lapsusov, ljudje čedalje manj upoštevajo priporočila, odloke in podobne zadeve. Dejansko so s tem res čedalje manj kredibilni. Čemu vse govorjenje, promocija za cepljenje, ko potem z enim zamahom vse porušijo, tako da je posledično še več takih, ki se vsega skupaj upiraj z vsemi štirimi. In še čedalje glasnejši so, tako da v necepljenje prepričajo še tiste, ki v bistvu omahujejo.
Delavec_Slo
24. 08. 2021 09.42
+5
Točno tako, kateremu bi verjel-nobenemu-pa naj se zgodi kar more!
Delavec_Slo
24. 08. 2021 09.35
+12
Vlada, NIJZ in Inštitut JŠ, zdaj je pa že prepozno, ker bi vsi lagali, samo zmenit se ne znate, da bi vsi enako govorili!
Delavec_Slo
24. 08. 2021 09.29
+10
Nas zavajajo z odloki, ki .. brez veze besed zadaj pa kot NIJZ 2,5mio itd...
Uporabnik1947897
24. 08. 2021 09.28
+16
A ne dojamete kako nas provocirajo?Spremenili so odlok kao v pozitivno,a zanetili nove spore in razhajanja...Tako počnejo že leto in pol,mi pa,namesto da bi ignorirali,prostovoljno sodelujemo v plesu s Hudičem,ki se bo ZAGOTOVO končal z NAŠIM porazom....Če niti v takem primeru ne znamo reči NE,si boljšega življenja niti ne zaslužimo...
borisss
24. 08. 2021 09.21
+16
Družba v kateri je potrebno dokazovati, da smo zdravi je hudo bolana
bbb27
24. 08. 2021 09.41
+7
George Bailey
24. 08. 2021 09.21
+11
Nic drugega kot navajanje ljudi na take stvari, počasi…. Da pozabimo kako je bilo.
Delavec_Slo
24. 08. 2021 09.20
+9
Kaj se bodo jutri spomnili Lučke na glave kdo je cepljen, kdo okužen, kdo ni nič....
Delavec_Slo
24. 08. 2021 09.19
+12
Tako to je, ker na veliko lažejo, laž ima kratke noge!
Zasedena
24. 08. 2021 09.07
-4
ok keri stars pa pelje otroka ki je od 4 razreda dalje v solo?? mislim da ga pospremi da se mu bojo ja vsi smejali 😂. moj je hodo v 3 razredu sam v solo pa domov pa nisem ga rabla pospremit do razreda.
pojtrarara
24. 08. 2021 09.12
+6
včeraj si enako pisala za vrtčevske otroke in s tem zagovarjala glupi in tudi protizakonit odlok, ki so si ga včeraj namislili...
Kačon Jelko
24. 08. 2021 09.22
+2
A si že v službi očitno...včeraj si celi dan pisala neumnosti in zagovarjala neustavne in neživljenske ukrepe, danes pa nadaljuješ...a so ti zamenjali listek od včeraj??? Počakaj še kak dan raje, ker boš spet dobila novega, da ne boš brezveze nekaj prepisovala, ker naslednji dan bo že drugače....
Zasedena
24. 08. 2021 09.35
-1
poj nisem ti jaz kriva ce ne razumes napisanega. tak mimogrede nisem za take ukrepe in drugacne na zivce mi grejo. ampak pac ne razumes mogoce bos dojela ce bos se enkrat prebrala cao.
vinterJasmin
24. 08. 2021 09.06
+13
Kaksna sprenevedanja. Se vidi da jim je interesu samo podj.ba.vanje ljudi
pojtrarara
24. 08. 2021 09.13
+12
že dolgo je vse bolj jasno, da je covid birokratska bolezen...
rogla
24. 08. 2021 09.06
+10
V vladi sami nesposobneži! In se čudijo, če narod ni zadovoljen! Komplet na psihiatričen pregled, nujno, sicer bodo še naprej noreli!
natmat
24. 08. 2021 08.53
+18
To je odraz skupka nesposobnežev te vlade!!!Čimprej naj se umaknejo na Dob in Polje!!!!
antilevi?ar
24. 08. 2021 08.53
+10
Potem spet ikrivljamo pravila. Vrtec je javna ustanova. Če to tam ne velja potem NE SME veljati tudi za druge javne ustanove. Narod se mora oborožiti, vidimo, da bo vroča jesen.
Diverzanti
24. 08. 2021 08.50
+11
Ker pa zdaj mi ki gremo v oš nekaj urejati 'za nas pa velja da čakamo in si mečemo papirjs skoz okna 'al kako.Slovenija butalska.
Uporabnik1948590
24. 08. 2021 09.06
+7
No to sm jst pomislu 😂 Se pravi...moram na govorilne ure...nimam pct...hvala bogu...ni mi treba zgublat cajta.
Zasedena
24. 08. 2021 09.08
-5
jaz ne hodim na govorilne.. zguba casa ce je kaj narobe itak javi uciteljica. prej ko slej