Slovenija

Ravnatelji in sindikalisti, ki zastopajo učitelje, na bojni nogi

Ljubljana, 22. 02. 2019 20.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
133

Po novem morajo učitelji oddelati 40 ur tedensko, toda sistem hkrati postavlja tudi stroge omejitve dodatnega dela učiteljev. Ravnatelji imajo tako skorajda zvezane roke, ko morajo ob bolniški odsotnosti učitelja poiskati nadomestnega. Učiteljem pa se lahko zgodi, da med šolskim letom zberejo premalo delovnih ur, ki jih morajo oddelati poleti, ko v šoli ni nikogar. 

Ravnatelji pravijo, da so navodila glede štetja delovnih ur učiteljev, ki jih predvideva nova kolektivna pogodba, nejasna.
Ravnatelji pravijo, da so navodila glede štetja delovnih ur učiteljev, ki jih predvideva nova kolektivna pogodba, nejasna. FOTO: iStock

Delovni čas učiteljev zdaj namesto ravnateljev odreja kolektivna pogodba. Ta prinaša tudi druge spremembe. Učitelji v razredu ne smejo biti več kot sedem ur na dan. V ta obseg je vključeno tudi nadomeščanje, za katero so po novem dodatno plačani. Vse te novosti šolam povzročajo številne preglavice.

"Ker so nejasnosti o tem, kaj pomeni nadomeščanje, kdo naj nadomešča, kdo je lahko plačan za nadomeščanja, kako naj te stvari izvajamo," opozarja predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan

Na račun novega vrednotenja se lahko zgodi, da učiteljem med letom ne bo uspelo nabrati dovolj ur in bodo zato morali del poletja preživeti v sicer praznih šolah. Da je tak sistem pomanjkljiv, so ravnatelji zapisali v pismu šolskemu ministru Jerneju Pikalu in predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

"In tukaj je točno naš tisti glavni očitek, ko obstaja možnost, da bi nekdo ob neizpolnjeni letni polni delovni obvezi, vendarle med letom že dobil plačane ure. In to je seveda po našem mnenju precejšen sum na nerazumno trošenje proračunskega denarja," je še dodal Pečan.

Prvi obraz šolskega sindikata njihovo početje ocenjuje za nedopustno. "Mi bomo seveda proti tistim, ki bodo kršili kolektivno pogodbo, sprožili postopke. Gre za kazniva dejanja, kršitve kolektivne pogodbe," je kritičen Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. 

Zato so danes v Svizu pisno pozvali ministra Pikala, naj ukrepa in tako zagotovi dosledno izvajanje kolektivne pogodbe. "Eden od izvornih grehov tega sistema je v tem, da je takrat, ko je bil izvajan pilot, torej še pred letošnjim letom, ta ni bil dovolj globoko evalviran," odgovarja Pikalo in dodaja, da pa to ni opravičilo za kršitve. Napovedal je, da bodo v naslednjih dneh sklicali sestanek, na katerem bodo vse tri strani. Torej, poleg predstavnikov ministrstva še predstavnike Sviza in ravnatelje, ki si predvsem želijo bolj jasnih navodil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajnajs
26. 02. 2019 12.51
-1
8 urni delovnik, to pomeni, da si lahko v razredu 8 šolskih ur, vmes imaš pavzo, ki je mi nimamo. Priprave za naslednji dan pa delamo itak čez delovnik, za pol manjšo plačo, da ne govorim o načinu, ki ga imajo učitelji do učencev.
laycan
23. 02. 2019 15.23
+1
40 ur.to ni normalno,to je nehumano,ubogi učitelji,takoj jim dat vsaj 2000 eur neto.
themetun
24. 02. 2019 08.42
+2
Dejmo se norčevat iz učiteljev. Posmeh na dan odžene avtoriteto stran. Samo ne potem jokat, da mulci od šole nimajo nič in da učiteljev sploh ne poslušajo.
acco98
23. 02. 2019 14.13
-8
Ravnatelji se premalo prilagajajo novim pravilom. Raje bi po svoji logiki furali, ampak to je zdaj mimo. // naj jih sviz spametuje s tožbo... (če bo potrebno)
celjankA
23. 02. 2019 14.01
+5
Sem učiteljica. Imam najboljšo službo na svetu.
laycan
23. 02. 2019 15.28
+7
prijavljena pa si na zavodu za zaposlovanje.
TistoPravo
23. 02. 2019 15.38
+4
Pridi na psihološki test...da boš zagotovo tudi najboljša za tisto, kar počneš. Namreč, na dobrem še boljšem se dela..se preverja, in sprejema videnja in ocene v korist tistega kar se počne...in je človek zato plačan. Vsekakor je že stavek, ki si ga napisala...dober povod za oceno, v katero smer gre tvoje razmišljanje. Ali da si ti najboljša, ali si najboljša za svoje učence in njihove starše vključno z ustanovo kjer deluješ....ali imaš zgolj in samo najboljšo službo. Odgovoren učitelj vsekakor občuti pritiske, in vsekakor ne vidi toliko plusov kot spremljajo občutki tebe...verjetno pa dojemaš svoje delo kot krožek, prevečkrat že videno. A vsekakor vedno obravnave
Transformerji
23. 02. 2019 12.42
+7
Čista resnica v osnovni šoli 8. razreda: učitelj za matematiko je zbolel, pa ga je nadomestila učiteljica za slovenščino: pogledala je v delovni zvezek in naročila učencem, naj rešijo naloge od št.... do št.....Samo ne prosite za pomoč, ker nimam pojma...
Transformerji
23. 02. 2019 12.57
-1
Sedaj pa prosim tistega, ki mi je dal minus - učiteljica res nima pojma ali pa ji je odveč, da dela, ko bi lahko bila prosta. Mislim, da je slednje. Kako si lahko dokončal višjo pedagoško šolo ali pa pridobil celo visoko izobrazbo? To je pa drugo vprašanje.
themetun
24. 02. 2019 08.37
+2
Ja in? Temu se reče zaposlitev, ni klasično nadomeščanje in tudi ni dodatno plačano. Seveda bi si vsi želeli, da bi vsakega učitelja matematike vedno nadomestil učitelj matematike, ampak to ni mogoče - ne manjših šolah imajo samo enega, pa tudi če sta učitelja dva ali trije, je zelo verjetno, da nihče od matematikov to uro ni bil prost. Kaj naj bi torej šola naredila?
TistoPravo
23. 02. 2019 11.35
+17
Problem so učitelji in učiteljice z večkrat nezdravljeno depresijo. Učiteljski poklic je naporen poklic ne glede na delavnik, ki ga je v celoti težko urno točno opredelit. Osebno menim, da bi morali imeti vsi učitelji in učiteljice...prav tako vzojitelji in vzgojiteljice redno psihiloško pomoč in hkrati testiranje. Namreč, kot sem že omenil...poklic je naporen, redno usklajevanje zadev z starši...njihovimi otroci in medtem še z šolo kot ustanovo in z zaposlenimi znotraj ni ravno lahko delo. Marsikdo pregori, pa se ga znotrej sistema prej linča zarad določenih napak in odstopanj iz sistema, kot da bi sistem prepoznaval in pomagal. Najlažje je se je na ure obešat, v kakem stanju pa obravnavajo ravno vaše otroke..to vam pa še na misel ne pride. Začnite tukaj
themetun
24. 02. 2019 08.41
+1
Supervizija bi bila super, ja. Ponekod je na voljo, drugod ne. Je pa vedno problem s financiranjem. Ura supervizije stane ca. 50€ (skupinska pa recimo 100€). Nekateri si plačujejo sami (npr. 1x na mesec ali po potrebi), drugim vsaj občasno iz rezerv plačajo šole, sistemsko pa to ni urejeno in si ne predstavljam, da kdaj bo. Sicer se pa strinjam. V šolstvu je več problemov in to, koliko ur je nekdo na delovnem mestu, sodi med manj pomembne probleme. Ampak slovenski sistem pozna nadzor v obliki Računskega sodišča (ki oceni, da je treba učiteljem določit število ur na šoli, ne zagotovi pa npr. možnosti, da bi učitelji v tem obveznem času lahko delali na računalniku) in inšpekcije (ki preverja, ali je žig morda milimeter premajhen), nihče pa se ne ukvarja z vsebino.
Covid 19
23. 02. 2019 10.37
+12
Gospod Jure,nima smisla prepričevati prepričane,živimo v času kapitalizma,kjer oslom tupijo v glavo,da preživijo le najboljši in največji nedotakljivi prepotentneži,ki vse vejo in znajo,in ovce sledijo temu sistemu kot soli,tekma z vsemi in z vsakim pod polno zavistjo z občutkom,da so oni os sveta.Ma brigajte se vsak zase in pustite ljudi,da furajo svoja področja,pa ušesa imate zato,da tudi komu in kdaj pa kdaj prisluhnete ne, da skoznje kot skozi trobento tulite svoj prav.
veritas5
23. 02. 2019 10.21
+50
Učitelji NIMAJO počitnic temveč samo DOPUST, tako kot ostali zaposleni in imajo najmanj 40 urni delovni teden, po zakonodaji lahko celo 54 urni. Za razliko od "ostalih" zaposlenih se jim v 40 urni delovni teden NE šteje prisotnost in delo na delovnem mestu v času pred začetkom pouka, med odmori, v urah, ko nimajo pouka pa so prisotni v šoli ipd. ali celo, ko "ostali" v svojem delovnem času gredo na kavo, na wc, na telefon, ...Skratka državi poklonijo veliko svojega prostega časa, v zahvalo pa se morjo še brezplačno ukvarjati z zanemarjenimi, nevzgojenimi, agresivnimi otroki, katerih straši raje "visijo" na spletu, mobilnemen telefonu, v lokalu namesto, da bi posvetili svojim otrokom pozornost, vzgojo in ljubezen, da o dobrem zgledu sploh ne sanjamo.
Transformerji
23. 02. 2019 12.59
-8
Koliko plusov - pa ne, da imamo toliko učiteljev?
Jure3,33
23. 02. 2019 09.36
+8
Neverjetno kakšni mojstri smo ljudje za vse možne poklice. Jaz sem hodil v osnovno šolo, srednjo šolo in univerzo. Danes moji otroci že vstopajo v sistem šolstva. Potrebujem šolo, kot takrat ko sem jaz hodil v šolo. Potrebujem jo, da se moji otroci nekaj naučijo. Šoli zaupam. Zaupam ji tudi, ker sem tudi jaz del tega sistema. Sem učitelj in vestno opravljam svoj poklic kadarkoli v dnevu. Pri svojem pouku, pri svojih krožkih, pri raziskovalnem delu,... Je pa to poklic, ki traja cel dan. Jaz ne odložim službenih skrbi kot delavec v kakšni drugi službi. Da pa vas ne bo tako skrbelo za mojo plačo vam sporočam, da me marsikdo v industriji z lahkoto prekosi. 1500€ plača je plača delavca, ki ima cca 15-20 let delovne dobe in se tukaj plača tudi ustavi (razen pri sistemu svetnik, ki je najvišji možni naziv).
RupniK
23. 02. 2019 10.03
-18
A nimate vsi možnost napredovat v svetnika?
RupniK
23. 02. 2019 13.37
-2
Covid 19
23. 02. 2019 09.34
+20
Brigajo me vaši minusi,jaz delam včasih tudi 20 ur na dan,pa nimam popolnoma nič proti tistim,ki zaslužijo veliko več kot jaz,pa z veliko manj urami,če delajo pošteno,lopovov in milijonarjev po davčnih oazah pa nihče ne komentira.Pri teh se vprašajte po urah,pa bruto in neto,pa vam fino vsak dan neopazno praznijo žepe in v zameno se ne j.eb.ejo,z vašimi nevzgojenimi mulci.
bananos
23. 02. 2019 09.28
-4
Eh dajte nehajte o teh "revežih" učiteljih!
Covid 19
23. 02. 2019 08.40
+16
Kolerik,res je,nisem učitelj in nimam veze s tem,vsi pa se že vtikajo in so prepametni za vse.Vem pa,da učitelji presedijo veliko ur doma za priprave,popravljanje testov itd.Pametnjakoviči,kre.te.nski slovenski,a mislite,da gre vse po enem kopitu,s.p.ji in mnogi drugi delajo po 14 ur na dan,nekdo dela 3,nekdo čez leto 16,pozimi nič...razne branže,razni urniki,vi oz.nekateri pa so prepričani v štanca sistem po 8 ur za trakom.Pa bodite še vi učitelji,saj ste imeli vso možnost.
RupniK
23. 02. 2019 09.24
+3
Kollerik
23. 02. 2019 08.23
+30
Nekateri še vedno ne dojamejo, da imajo oni premalo plačo in ne učitelji preveliko. Kaj vse lahko narodu naredijo mediji.
ježevka123
23. 02. 2019 08.11
+18
Gospa računovodkinja je diplomirana ekonomistka Ekonomske fakultete, torej ste vi ne poznate Sistematizacije delovnih mest in Zakona o šolstvu, kjer so plače nekaterih prevrednotene i nekaterih razvrednotene. Ko ste vi na počitnicah, on pol vaših počitnic dela. Dela pogosto tudi nasure po končanem 8 utemeljena delavniku, da ima vse narejeno, ker se na njenem delavnem mestu zahteva toliko birokracije o kateri se vam niti ne sanja. In ko je bolna...njo nihče nadomešča. Pride bolna v službo. In ko prav ne gre več, ostane doma. Ko se vrne pa mora svoje delo izdelati popoldan, pa ob sobotah, da pride na čisto z zaostanki.
Neja17
23. 02. 2019 08.55
+10
Zelela sem samo povedati, da ni vsak clovek za vsak poklic.
uciteljica
23. 02. 2019 14.01
-3
Spoštovana ga. Ježevka. Zelo ste podkovana v vsem, ni kaj. Očitno živimo v različnih državah. Tudi pri nas imamo računovodkinjo. Njena plača ni enaka učitelju začetniku, ampak precej višja. Zato ne trdite nekaj v tri dni. Res je delo računovodkinje naporno, vendar si gospa lahko vzame dopust takrat, ko si ga učitelji žal ne moremo. Očitno nekaj med vašo računovodkinjo in ravnateljico ne štima.
ježevka123
23. 02. 2019 15.56
+3
Gospa Učiteljica, očitno sploh ne poznate Zakona o šolstvu in Sistematizacije delovnih mest in Kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje. Naj vam vaša računovodkinja pokaže njeno plačilno listo in odločbo o njenem letnem dopustu. Vas bo sram, da ste jokala, kako ste uboga, obremenjena in še premalo plačana.
Neja17
23. 02. 2019 07.54
+40
Ma dobro... Visina plac je razvidna vsem, tako da je to pisarjenje o 1500 EUR neto neko bluzenje v tri krasne... Ucitelj pa ne more bit vsak, tako kot ne zdravnik, racunovodja, informatik,... Je pa dejstvo, da delo ni lahko, saj vecina otrok dan danes ne ve, kaj je prav in kaj ne; tako kot je pisala Vesna Godina, vecina bi si samo zelela, da jim je fajn, kar pa ni poanta ne sole, ne zivljenja,... Tudi zaradi te mentalitete skandinavski modeli pri nas ne morejo uspeti, vsaj po moje mnenju...
Kozorog123
23. 02. 2019 07.38
+4
Spoštujem učitelje... vedno so mi bili avtoriteta... ampak v zadnjih letih tole pritoževanje. Skoraj za vse naj bi veljalo delo 40 ur tedensko in ga ne dela nihče več... mnogi kljub 10 urnim tedenskim presežkom ne dobijo izplačanih nadur, ampak delajo za, kot smo včasih dejali za "črnčke"... več prostih dni na leto od vas ima samo "duhovnik", če odštejemo, da odela vsak dan 30 minuto mašo (če izvzamemo verouke, poroke, pogrebe in nedeljske maše - kar nanese nekje dodatnih 50 ur mesečno)... Tudi za plače ne delate slabe (marsi kdo z višjo izobrazbo, kot je vaša dela za dosti nižjo plače - tako, da vaših šol ne izpostavljajte kaj preveč)... in na koncu... vprašanje... Glede na to kako ste zasedeni in zdelani... kako vas lahko polovica učiteljev ob teh natrpanih urnikih dela še na večernih šolah?
Angelina145
23. 02. 2019 07.36
+4
Ja bodo pa pac delali namesto vseh kuharic in cistil ki skoraj dva meseca drgnejo vsak kot v soli da je cisto. Mogoce tudi namesto tajnice razvrscali posto ali namesto racunovodje opravili kaksno delo, ker si tudi oni zasluzijo dopust pa ga imajo v vecini le 14 dni in ne tako kot ucitelji po 2 meseca. Ce hocejo biti solidarni pa naj bodo.
zagor2
23. 02. 2019 07.16
+25
"Ker so nejasnosti o tem, kaj pomeni nadomeščanje, kdo naj nadomešča, kdo je lahko plačan za nadomeščanja, kako naj te stvari izvajamo," opozarja predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Kaj sereš spet Peča. Ti dobro veš kaj pomeni nadomeščanje, če tega kot dolgoletni ravnatelj kar na enkrat več ne razumeš, umakni svojo ritko s fotelja in daj prostor sposobnejšim, ki ne bodo med delovnim čacom privat kolesarili itd.
veritas5
23. 02. 2019 10.10
+7
Pečan dela škodo učiteljem. Poleg tega je pa še javno priznal, da ravnatelji kršijo zakonodajo. Kje je šolska in delovna inšpekcija? Poleg tega bi rad še bolj obremenil učitelje in to s pomočjo ministra legaliziral, ker sam ni sposoben ali pa se mu ne ljubiorganizirat nadomeščanja za odsotne učitelje. A ima še vedno turistično agencijo?
Hitri78
23. 02. 2019 07.15
+14
Učiteljica delat je treba ne pa jokat z skupaj s tistim Štrukljem
V SHESHELJ
23. 02. 2019 07.15
+3