Slovenija

Razbili mednarodno kriminalno združbo

Ljubljana/Zagreb, 29. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.Ž./T.B.B.
Komentarji
0

Slovenski policisti so v sodelovanju s hrvaškimi in italijanskimi kolegi razbili eno izmed največjih kriminalnih združb v zadnjih letih. Več kot sto osumljenih tihotapcev ilegalnih prebežnikov ter preprodajalcev drog in orožja je svojo mrežo razpredlo kar v treh državah.

Čez slovensko - hrvaško mejo so tihotapili predvsem državljane Albanije, Srbije in Črne Gore
Čez slovensko - hrvaško mejo so tihotapili predvsem državljane Albanije, Srbije in Črne Gore FOTO: POP TV

Samo v Sloveniji je sodelovanja v dobro organizirani kriminalni združbi osumljenih kar 33 oseb. "Od tega sta bila dva v času, ko smo zaključili predkazenski postopek, na begu, pravkar pa je naša tožilka sporočila, da se je eden od ubežnikov javil na policiji," je povedala generalna državna tožilka Zdenka Cerar.

Združba naj bi se ukvarjala s tihotapljenjem ljudi, preprodajo drog in orožja, sumijo jih tudi izsiljevanja. Večina se je že znašla pred koprskim preiskovalnim sodnikom, četverica pa bo nadaljevanje postopka počakala v priporu. Ilegalci, ki so jih tihotapili, so bili večinoma albanske narodnosti.

Generalna državna tožilka Zdenka Cerar
Generalna državna tožilka Zdenka Cerar FOTO: POP TV

Kriminalisti so za preiskavo potrebovali kar pol leta. Domnevnim kriminalcem so v tem času tajno sledili in jim prisluškovali, policija je opravila več deset hišnih preiskav. Sicer je celotno operacijo koordinirala skupina tožilcev za posebne zadeve, ki je vseskozi sodelovala s pristojnim hrvaškim in italijanskim tožilcem.

Na Hrvaškem v priporu 17 osumljenih

Hrvaška policija je k preiskovalnemu sodniku v Reko že v soboto privedla 17 oseb, osumljenih nezakonitega tihotapljenja ljudi in mamil. Po informacijah hrvaškega notranjega ministrstva je skupina kriminalcev v letu in pol čez mejo pretihotapila najmanj 75 ljudi, v glavnem državljanov Albanije, Srbije in Črne Gore. Urad Hrvaške vlade za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala ocenjuje, da so tihotapci tako zaslužili najmanj 113.000 evrov. Ilegalci naj bi na Hrvaško vstopali na območju Like, potem pa so jim priskrbeli začasno prebivališče.

Kriminalna skupina je osumljena tudi trgovanja z mamili
Kriminalna skupina je osumljena tudi trgovanja z mamili FOTO: POP TV

Pri tem sta sodelovali tudi dve 67-letni ženski, ki jih je policija prav tako prijela. Skupina naj bi kasneje organizirala prevoz ilegalcev do istrskega dela slovensko-hrvaške državne meje, kjer so jih prevzeli slovenski tihotapci, veriga organiziranega kriminala pa naj bi segala vse do Italije.

Štirje prijeti so osumljeni tudi trgovine z drogo, in sicer prodaje heroina na območju Pule. Medtem ko hrvaška policija nadaljuje preiskavo, 17 osumljenih molči, preiskovalni sodnik pa jim je odredil mesec dni pripora.