Slovenija

'Ne predstavljam si, kako bi bile videti naše zaloge cepiv, če bi bili prepuščeni sami sebi'

Bruselj / Ljubljana, 02. 04. 2021 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
328

Slovenija, Avstrija in Češka so se pri vprašanju solidarne porazdelitve 10 milijonov odmerkov cepiva znašle na nasprotnem bregu kot večina EU. Ves spor pa je osvetlil več težav, denimo slabo dorečena pravila evropskega javnega naročila ter razlike med velikimi in majhnimi državami. Evropski politični parket postaja prizorišče nacionalnih bojev, pravi analitik Marko Balažic. Dodaja, da smo lahko hvaležni, da smo del EU: "Ne predstavljam si, kako bi bile videti naše zaloge cepiv, če bi bili prepuščeni sami sebi."

Sebastian Kurz in Janez Janša.
Sebastian Kurz in Janez Janša. FOTO: Aljoša Kravanja

Nestrinjanje glede porazdelitve cepiv je pokazalo več problemov. Na eni strani se je pokazal problem javnega naročanja na evropski ravni oziroma dejstvo, da so bila ta pravila javnega naročanja cepiv dokaj slabo dorečena, pravi politični analitik Marko Balažic. "Posledično praktično ne vemo, kje smo v odnosu do velikih farmacevtskih podjetij. Logično je, da potem določene države solirajo, da bi si zagotovile cepiva, ki jih sicer niso prejele." Balažic vse včerajšnje dogajanje tako razume v tem duhu. 

"Na drugi strani pa gre za slabo potezo, saj je Evropska unija osnovana na konceptu solidarnosti. Uporabljati ta koncept zgolj takrat, ko to ustreza nacionalnim državam, vodi v dezintegracijo EU," še opozarja. 

Ob tem spomni na velike zamude, ki so nastajale pri dobavi dogovorjenih odmerkov cepiva, še posebej cepiva AstraZenece, na kar je Evropska unija odgovorila celo z omejitvijo izvoza cepiva iz EU. "Osnovni pogoji velikega javnega evropskega naročila niso bili izpolnjeni."

Pokazale pa so se tudi razlike med majhnimi in velikimi državami, še izpostavlja. "Velike države so veliko uspešnejše pri zagotavljanju cepiva, majhne pa potem na nek način iščejo svoj prostor pod soncem in kažejo svojo nemoč pri tem, da bi si zagotovile večje število odmerkov." 

"Kljub slabši izvedbi evropskega javnega naročila pa smo lahko hvaležni, da smo del EU. Ne predstavljam si, kako bi bile videti naše zaloge cepiv, če bi bili prepuščeni sami sebi," še dodaja. 

Politični analitik Marko Balažic.
Politični analitik Marko Balažic. FOTO: Damjan Žibert

Opozorila so bila že prej 

Poudarja tudi, da so majhne države opozarjale že pred včerajšnjim sporom. Med drugim je šest voditeljev članic EU, med njimi tudi slovenski premier, v pismu  predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pozvalo k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim. "Nekatere vzporednice lahko potegnemo z migrantsko krizo in solidarnostno razdelitvijo kvot, na kar prav tako niso pristale vse države članice." 

Balažic večjo težavo sicer vidi v tem, da se v zadnjem času evropski politični parket uporablja za nacionalne boje in nacionalne politike. "Gre za mobilizacijo nacionalnih volivcev." 

Bistveno pa ves včerajšnji spor po njegovih besedah ne bo vplival na razmerja moči v Evropski uniji. "Mislim, da je pritisk majhnih držav prinesel tudi to, da so do določene mere omejili izvoz cepiva."

Kako bo nestrinjanje s solidarnostnim mehanizmom odmevalo doma, v Sloveniji? 

Sloveniji bi po solidarnostnem načrtu portugalskega predsedstva pripadlo skoraj 33.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva,  po sistemu pro rata pa bo prejela okoli 47.000 odmerkov. "Tisti, ki bo zagotovil več cepiva, bo vedno izšel kot nacionalni zmagovalec, pa naj bo to avstrijski kancler Kurz ali Janez Janša," pravi Balažic, a dodaja, da je situacija v Sloveniji vseeno malo bolj specifična zaradi velike polarizacije. "S tem bo utrdil prepričanje tistih, ki ga podpirajo, pri nasprotnikih pa bo okrepil prepričanje, da izsiljuje Evropo in da ni solidaren. Gre za dvorezen meč." 

Spori v Bruslju so v Sloveniji dvorezen meč.
Spori v Bruslju so v Sloveniji dvorezen meč. FOTO: Miro Majcen

Iz Bruslja kritike na račun avstrijskega kanclerja 

Da gre za boleč politični poraz za avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, so se medtem danes razpisali tuji mediji. Bruseljski Politiko tako piše, da je bil poražen na več frontah – ni mu uspelo zagotoviti večje količine cepiva za Avstrijo, obrnil je hrbet zaveznikom, obenem pa je spodkopal lastne težnje po tem, da bi postal eden od voditeljev evropske desne sredine. Politico navaja diplomatske vire, ki pravijo, da je Kurzev ugled s tem utrpel velik udarec.

Kurz za pomanjkanje odmerkov cepiva v Avstriji krivi Bruselj, a uradni Dunaj se sam ni odločil naročiti vseh odmerkov, ki bi jih lahko, še piše Politico. "To ni presenečenje za nas, ki smo že dlje časa v opoziciji. Kurz vidi Evropsko unijo kot sredstvo za doseganje lastnih političnih ciljev. To je povezano s tem, da je doma v političnih težavah, sedaj pa uporablja EU kot grešnega kozla," pravi avstrijska evroposlanka Claudia Gamon

Slovenija se je pri vprašanju solidarne porazdelitve 10 milijonov odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha skupaj z Avstrijo in Češko znašla na nasprotnem bregu kot druge države članice EU. Portugalsko predsedstvo je namreč predlagalo, da bi 10 milijonov odmerkov porazdelili po solidarnostnem mehanizmu, pri tem bi tri milijone porazdelili med države članice, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela – gre za Hrvaško, Bolgarijo, Estonijo, Latvijo in Slovaško, nekaj več odmerkov pa bi prejela tudi Češka. Preostalih sedem milijonov odmerkov pa bi se porazdelilo po že obstoječi formuli pro rata. A so premierji Janez Janša, Sebastian Kurz in Andrej Babiš temu nasprotovali, trojica držav pa tako sedaj ni vključena v solidarnostni mehanizem, medtem ko je tega ostalih 19 držav članic sprejelo. Vlada pojasnjuje, da je pri drugačni rešitvi vztrajala zaradi Češke, ter da so si prizadevali za razdelitev vsaj 5 milijonov odmerkov od desetih.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
02. 04. 2021 21.42
+1
Kaj ne razumete da se zatika pri proizvajalcih cepiva ter nesposobne E..U .. ki počasi a vidno razpada.
komarec
02. 04. 2021 21.46
+0
No to da razpada EU me niti ne za, bolj me veseli da razpada vlada JJ
cakra
02. 04. 2021 21.48
-1
Pol pa pridejo takšni ki se bodo požrli med sabo.
Arguss
02. 04. 2021 21.38
Cepite se kokr hočete .Jaz se zagotovo.Ne bom.
Stane Adami?
02. 04. 2021 21.28
A pozna kdo poštenega komunista?
CIGU MIGU
02. 04. 2021 21.18
+0
vljudno prosim,da vsaj jutri ne objavljate tega ,,gospoda,,,ki krasi naše medije vsak dan
tali?ni tom
02. 04. 2021 21.14
+0
je pa v konkurenčnem cajtngu pisalo da je j potegnil Kurtza,vsaj mislim no
Mongolija
02. 04. 2021 21.12
+2
Zakaj bi narocil par miljonov vec cepil ce pricekujes dobavo ki si jo narocil nevem no
Mongolija
02. 04. 2021 21.11
+3
Dej nehite ce bi pa narocil vec cepiv bi se pa spet uglasal
srna11
02. 04. 2021 21.05
+4
Vam povem svetu se ne piše nič dobrega. Tu se bo zakuhalo do vojne kakršnakoli že bo,ves ta nacionalizem in razprtije sploh doma in po svetu.
lnterReflections
02. 04. 2021 21.04
+2
Kumrovčan nima kaj za početi v njegovi družbi, za njega sta samo Orban, tisti Poljak in Vučić, pa predsednik Kosova.
skotska
02. 04. 2021 20.45
+3
Ko umira zver, je obicajno vedno malo drame okoli.
bc123456
02. 04. 2021 20.44
+1
KJER KOLI SE POJAVI BOLNIK JANŠA ZAPLET
CIGU MIGU
02. 04. 2021 20.39
+4
trenutno je v modi marko balažič,vsak teden dobijo novega političnega analitika,zakaj ne vprašanje navadnega državljana primernih let,kako je kaj v deželi,pa brez levakov in desnakov,ampak sploh
vokindos
02. 04. 2021 20.57
+3
bojer
02. 04. 2021 20.24
+2
Protokol rokovanja po Janševo... Sicer pa naj se najprej potrudi za večji delež cepljenih v domačem okolju.
Jožajoža
02. 04. 2021 20.06
+5
Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki javno napada medije, sodstvo in druge javne službe, hkrati pa na odgovorna mesta v državnih službah postavlja ljudi z nalogo, da ne bi razkrivali in preganjali kaznivih dejanj, ki jih je storil sam ali njegovi privrženci? iz malomarnosti je prikrajšal četrtino prebivalstva RS za pravočasno cepljenje proti življenjsko nevarnemu virusu in s tem ogroža na stotine življenj?
Jožajoža
02. 04. 2021 20.09
+6
Verjamemo, da takemu predsedniku moramo nujno NE. Pa vendar takega predsednika Vlade RS imamo. Namesto kritičnega odnosa do njegovih ravnanj ga s pozivi k družbenemu soglasju žal podpira celo Predsednik Republike.
Victorinox
02. 04. 2021 21.23
-1
Kaj pa Šarec v lanskem letu...? Ah, ta je bil pa dober, ker je bil pripadnik prvorazrednih...
sinhron
02. 04. 2021 19.39
+6
"Ne predstavljam si, kako bi bile videti naše zaloge cepiv, če bi bili prepuščeni sami sebi" pravi analitik Balažič . Popolnoma preprosto ,cepiv sploh ne bi imeli , ker jih JANŠA sploh nebi naročil , kot je to storil decembra , ko ni hotel naročiti cepiva Moderne in Pfezer BionTech v skupnem številu milijon odmerkov , kar bi pomenilo pravočasno precepljenost prebivalstva , toliko manj okuženih in mrtvih ! Sedaj pa še podarja Češki cepivo , ki ga doma primanjkuje !?
SlabaGuma
02. 04. 2021 20.02
-3
dajte že nehat z janšo...vsi vaši laleki so prav tako v parlamentu in nič ne delajo...samo jokajo kot vsi. BMK za JJ pa vse druge sam da fak človk čist vsega pa res ni kriv.
kuncci1
02. 04. 2021 19.36
+10
ZRELO ZA KAZENSKI PREGON PUKLASTEGA!!!
FAUSTOS1
02. 04. 2021 19.35
+9
JANŠA -prvo zavrne milijon cepiva nato naroči le 80% od možnih dobav nato podarja cepivo kot ,da je njegovo-bolnik pacient
nnnnnnnnnnn
02. 04. 2021 19.21
+9
Več ko cepijo slabše je, več ko je ukrepov slabše je. Švedska jih nima in je po vseh kategorijah in številkah uradno v boljšem položaju kot mi. Takih držav splošno ki so na boljšem kot mi je cel kup. Smo na 6 mestu od spodaj navvzgor
pa saj bo vredu
02. 04. 2021 19.16
+9
Težava maske podarjene Kitajski, potem ne naročilo možne kvote cepiva, sedaj darilo cepiva. Kdo bi sedaj tu kaj razumel. V velikega Vodjo se ne dvomi.
piu
02. 04. 2021 19.14
-4
Še dobro, da nas lewaci ne vodijo, ker oni se vedno vakomur priklonijo......