Slovenija

Razglasili najboljše na Infosu

Ljubljana, 26. 10. 1999 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sejmu <A HREF=http://www.infos.si/ target=_blank>Infos 99</A>, ki ta teden poteka v Cankarjevem domu, so danes v sodelovanju računalniške revije <A HREF=http://www.infomediji.si/monitor2.nsf target=_blank> Monitor</A> in Infosa podelili nagrade Najboljši na Infosu ´99. Šestčlanska komisija je med 152 izdelki, ki jih je prijavilo 42 podjetij, izbrala izdelke, ki največ pripomorejo k izboljšavam tako v programski kot strojni opremi.

Namen izbora je po besedah odgovornega urednika revije Monitor Sama Kuščerja ugotoviti in izpostaviti najpomembnejše izdelke, ki so prvič predstavljeni na letošnjem Infosu, sodelujejo pa lahko le izdelki, narejeni v Sloveniji. Merilo je posebnost in pomembnost izdelka, pri tem pa ni pomembna množična uporabnost, temveč, ali določen izdelek zadovolji pričakovanja in potrebe uporabnika.

Komisija je izbirala izdelke v štirih kategorijah: domači izdelki, računalniki, zunanja in dodatna oprema ter uporabniška programska in poslovna oprema. V kategoriji domačih izdelkov je zmagal programski paket Aviator 2000, ki ga je predstavilo podjetje Academa. Gre za geografski informacijski sistem, ki ga odlikuje predvsem dobra grafika, tridimenzionalna topografija terena, simulacija gibanja po terenu, predstavlja pa tudi osnovo za tridimenzionalni atlas Slovenije. Med finaliste sta se uvrstila še program za tiskanje nalepk NICE Label 2.5 podjetja Euro Plus ter povezana skupina poslovnih modulov Data Lab Pantheon.

V kategoriji računalnikov, kamor spadajo tudi strežniki, domači, poslovni in drugi računalniki, je zmagal strežnik Cobalt Qube 2, ki ga je predstavilo podjetje TrendNET. Prednosti novega strežnika so njegova majhnost, ugodna cena ter velika zmogljivost. V finale sta se uvrstila še žepni računalnik 3Com Palm V, ki ga je predstavilo podjetje Unistar ter računalnik Appler PowerMac G4 podjetij Jabolko in Jae.

Zmaga v kategoriji zunanje in dodatne opreme je pripadla podjetju Oria Computer za kombinacijo grafičnega tablice in LCD zaslona Wacom D-Board in Nemetschek PlanQuatro, ki ga odlikujeta predvsem velika zmogljivost in majhna teža. Finalista sta bila še digitalni fotoaparat Olympus Camedia C-2500L podjetja Petra Marketing ter tiskalnik in optični čitalec Epson Stylus Scan 2500 podjetja Repro.

V kategoriji uporabniške programske in poslovne opreme je zmaga pripadla podjetju Microsoft za strežnik Microsoft SQL Server 7.0, finalista pa sta bila še Autodesk AutoCAD 2000 podjetja CGS ter Novell Small Business Suite 5.0 podjetja SRC.SI.

Nagrado Najboljši na sejmu je dobil strežnik Cobalt Qube 2, ki ga je predstavilo podjetje TrendNET, ocenjevali pa so tudi najslabšega - to neslavno ''nagrado'' si je prislužila ministrica za gospodarske dejavnosti Tea Petrin zaradi nepoznavanja problematike razvoja informacijske in komunikacijske tehnologije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni