Slovenija

Da bi se osamosvojili, so mladi pripravljeni sprejeti tudi slabe bivanjske razmere

Ljubljana, 24. 05. 2021 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Raziskava mladina 2020 je razbila nekaj stereotipov o mladih, hkrati pa tudi opozorila na nekatere še kako pomembne problematike in stiske, s katerimi se mladi soočajo. Mladi so v primerjavi s podatki izpred desetletja občutno bolj dejavni, odgovorni in samostojni. A po drugi strani je njihova stanovanjska problematika večja, na trgu dela se soočajo z več prekarnosti, njihovo duševno zdravje pa se je poslabšalo.

Raziskava, ki so jo izvedli na univerzah v Ljubljani in v Mariboru, daje ministrstvu za šolstvo vpogled v položaj mladih na različnih ravneh in je temeljno izhodišče za prihodnji nacionalni program za mladino, je povedala ministrica Simona Kustec. Resorna ministrstva bodo po njenih besedah s pomočjo raziskave v prihajajočem obdobju lažje oblikovala ustrezne ukrepe in z njimi pomagala mladim.

Raziskava, v kateri je sodelovalo 1200 mladih, predstavlja nadaljevanje raziskav iz let 2010 in 2000. Vključila pa je tudi nekatera nova področja, denimo odnos do migracij in potrošništva, je pojasnil Andraž Zgonc z Urada RS za mladino. Po njegovih besedah razbija številne mite o mladih, ki so zakoreninjeni v družbi. Tako glede na njene izsledke denimo ni res, da mladi veliko pijejo in kadijo. Nekadilcev je tokrat 70 odstotkov, kar je 15 odstotnih točk več kot leta 2010. Alkoholnih pijač pa ne pije 20 odstotkov vprašanih, kar je devet odstotnih točk. S športom se vsak teden ukvarja dve tretjini vprašanih, kar je malenkost več kot pred desetimi leti, je povedal Miran Lavrič z Univerze v Mariboru.

Hitrejše osamosvajanje ne pomeni, da se stanje na trgu nepremičnin izboljšuje.
Hitrejše osamosvajanje ne pomeni, da se stanje na trgu nepremičnin izboljšuje. FOTO: Shutterstock

"Raziskava je pokazala, da so problematike, na katere smo opozarjali mladi v zadnjem desetletju, resnične in realne," poudarja predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Miha Zupančič. Med te je naštel stanovanjsko problematiko, prekarnost, ekonomsko stisko in povečanje duševnih težav. "Vse skupaj pa je povezano še z današnjim družbenih sistemom, ki stalno spodbuja storilnosti in kjer imajo mladi vedno strah pred neuspehom in za vsak neuspeh dobijo občutek, da so krivi sami. Današnji nosilci družbene moči ne samo, da imajo odgovornost mladim pomagati pri soočanju z izzivi prihodnosti, ampak je to tudi njihova dolžnost," dodaja.

Od staršev se mladi odseljujejo v povprečju dve leti mlajši

"Kot zelo pozitivno lahko ocenjujemo podatek, da se mladi v Sloveniji od staršev odseljujemo hitreje kot pred desetimi leti," ugotavljajo v raziskavi. Ocenjena povprečna starost pri odselitvi je bila leta 2019 27,7 leta oz. dve leti manj kot leta 2010. "Pri tej točki pa vseeno poudarjamo, da hitrejše osamosvajanje ne pomeni, da se stanje na trgu nepremičnin izboljšuje, pač pa, da smo mladi pripravljeni za osamosvojitev od staršev sprejeti tudi slabe bivanjske razmere ali pa smo bolj prilagodljivi na trgu dela, da si hitreje uredimo svoje bivanje." 

Medtem ko je pred desetimi leti tako skrb glede stanovanjskega vprašanja imela tretjina vprašanih, se je zdaj delež povečal na 45 odstotkov. Cene nepremičnin in najemnin tako v mestnih središčih kot izven njih še naprej rastejo v nebo, celostne stanovanjske politike pa v Sloveniji nimamo, čeprav je ta nujna, dodajajo pri MSS.

Mladi so pripravljeni na marsikaj, če bi to pomenilo boljše življenjske možnosti. Tako je več pripravljenosti na trajno preselitev v drugo evropsko državo. Delež pripravljenih na takšno preselitev znaša kar tri četrtine.

Pozitiven podatek je, da so mladi znatno bolj dejavni v umetnosti, bolj kreativni, se izobražujejo tako formalno kot neformalno. Mladi tudi vedno bolj skrbijo za svoje telesno zdravje, ne čutijo medgeneracijskega konflikta in imajo veliko potenciala za medgeneracijsko sodelovanje - če bo tega spodbujala tudi država.

Raziskava je nadalje pokazala visoko stopnjo okoljsko ozaveščenega potrošništva. Več kot polovica jih namreč kupuje le tisto, kar zares potrebujejo, je povedal Tomaž Deželan z Univerze v Ljubljani. "Posebej nas veseli, da smo mladi danes nekoliko bolj politično aktivni kot pred leti, saj le zanimanje in aktivnost mladih lahko vodita do sprememb. Upamo, da se bo trend aktivnosti tudi nadaljeval," so zapisali pri MSS. Kljub temu pa je zanimanje za politiko še vedno na nizki ravni. S tem je povezano tudi nizko zaupanje v nosilce politične oblasti, kar je tudi razlog za nizko udeležbo na volitvah.

Kazalnik, da vedno več mladih meni, da je uporaba nasilja legitimna za dosego višjih ciljev, pa še bolj kaže na nezadovoljstvo mladih s politiko ter da nenaslavljanje problematik proizvaja jezo in hude stiske mladih, ki so jih pripravljeni izraziti tudi skozi nasilje.

Raziskava pokazala tudi nekaj negativnih sprememb

"Raziskava je potrdila naše zaznavanje, da je brezposelnost padla zgolj po uradnih podatkih. Kljub temu, da je stanje gospodarstva znatno boljše kot leta 2010, se to očitno ne kaže pri zaposlovanju mladih," opažajo. Predvsem je zaskrbljujoče, da je Slovenija še vedno močno nad evropskim povprečjem deleža mladih v prekarnih oblikah zaposlovanja.  "Nesprejemljivo je, da se je v  zadnjem desetletju občutno povečal delež mladih, ki ocenjujemo, da smo za svoje delo plačani prenizko, da je delo, ki ga opravljamo dolgočasno, da je delovno okolje slabo ter da so nam na delovnem mestu kršene delavske pravice," poudarjajo.

Mladi so nekoliko bolj politično aktivni.
Mladi so nekoliko bolj politično aktivni. FOTO: Aljoša Kravanja

Negativno so ocenili tudi trditev, da so mladi vedno bolj fleksibilizirana delovna sila, ki je pripravljena delati pod slabimi delovnimi pogoji, opravljati slabše plačano delo, ki ni primerno naši izobrazbi in so se pripravljeni hitreje tudi prekvalificirati. "Menimo, da prekarni trg dela ter prepreke v vsakdanjem življenju, ki se jih ne naslavlja, mlade v večji meri sili v fleksibilizacijo. Ta za nas ni pozitivna sprememba, saj si mladi želimo varnih zaposlitev," so zapisali.

Negativne posledice, ki jih prinaša fleksibilizacija in prekarizacija trga, bodo v prihodnje čutili tako mladi kot celotna družba, zato je nujno, da problematiko začnemo reševati takoj, še dodajajo.

Slabše tudi duševno zdravje mladih

Tudi ta raziskava je pokazala na občutno poslabšanje duševnega zdravja pri mladih. "Posebno zastrašujoča je ugotovitev, da beležimo znaten upad zadovoljstva mladih z življenjem na sploh. V zadnjih 10 letih se je ta problematika tako zelo povečala, da bi se odločevalcem morali prižigati alarmi na vseh nivojih," so opozorili. Zato menijo, da nujno potrebujemo tako aktivno politiko blaženja duševnih težav kot tudi spremembo politik, ki nam povzročajo duševne stiske.

"V veliki meri smo mladi tudi pesimistični glede prihodnosti naše družbe in degradacije naravnega okolja. Trikrat več se nas počuti osamljene kot v letih 2000 in 2010, veliko več nas tudi večkrat tedensko občuti stres," razlagajo. Večino podatkov so zbrali pred začetkom epidemije, zato ta na podatke nima večjega vpliva kot bi marsikdo preprosto tolmačil, ob tem poudarjajo. Tako drastično povečanje duševnih stisk namreč ni le posledica epidemije in te težave po njej tudi ne bodo izginile.

Kljub temu pa predvidevajo, da so epidemija in ukrepi nekatere težave vendarle še poglobili: "Verjetno bi  danes beležili slabše podatke pri osamosvajanju mladih, saj predvidevamo, da se je veliko mladih med epidemijo preselilo nazaj k staršem. Prav tako pa so gotovo duševne stiske mladih še poudarjene." Predvidevamo lahko tudi dodatno občutenje negativnih učinkov prekarizacije na  trgu delovne sile, še dodajajo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
25. 05. 2021 10.04
+1
Včasih so govorili politiki , da na mladih svet stoji , sedanji politiki temu očitno oporekajo , saj mladini ne nudijo ničesar ! Med izobraževalnim procesom si morajo sami zagotoviti prebivališča , ker ni zadosti študentskih in dijaških domov in so izpostavljeni izkoriščanju pri nastanitvah ! Ko končajo študij ne dobijo zaposlitve , zato gredo v tujino , kjer jih rade volje sprejmejo , saj so dobili že izobraženega človeka , za katerega jim ni bilo treba dati za šolanje niti centa ali pa se zaposlijo , kot prekarni delavci ali začasno kjer koli . To je realna slika sedanje družbe in njen pogled na mlajše generacije , pa vesel " dan mladosti 25 maj "!
sinhron
25. 05. 2021 10.04
+1
Včasih so govorili politiki , da na mladih svet stoji , sedanji politiki temu očitno oporekajo , saj mladini ne nudijo ničesar ! Med izobraževalnim procesom si morajo sami zagotoviti prebivališča , ker ni zadosti študentskih in dijaških domov in so izpostavljeni izkoriščanju pri nastanitvah ! Ko končajo študij ne dobijo zaposlitve , zato gredo v tujino , kjer jih rade volje sprejmejo , saj so dobili že izobraženega človeka , za katerega jim ni bilo treba dati za šolanje niti centa ali pa se zaposlijo , kot prekarni delavci ali začasno kjer koli . To je realna slika sedanje družbe in njen pogled na mlajše generacije , pa vesel " dan mladosti 25 maj "!
MMery
25. 05. 2021 10.01
JA, ker v tej državi (pod vsemi politikami) se ni naredilo NIČ..stanovanja se gradi le za bogatune, življenjski stroški so preveliki, najemnine pa so kot, da živimo v centru Pariza. V Ljubljani oddajajo drek za zlato. In take so tudi cene nepremičnin. Drek za zlato!
zurc
25. 05. 2021 10.46
če ne bi bilo povpraševanja ne bilo takih cen pač jih jih najamejo bolj sposobni ki so sposobni toliko zaslužit da to plačujejo
Hriboborec
25. 05. 2021 12.28
Zurc, vse si pomešal, sistem mora biti tako natejen, da tudi povprečni živijo normalno, ket takih je večina.
zurc
25. 05. 2021 16.39
kdo pa določa cene? sistem? politika? nobeden od teh ampak povpraševanje in vsak ki prodaja bi rad iztržil čim več in tisti ki največ da postane lastnik
kiropraktik
25. 05. 2021 08.53
+0
Mladi bi se morali z 18. leti osamosvojiti! Tudi , če še živijo pri starših, bi morali prispevati del stroškov! Za študij pa vzeti kredit in ga pozneje vračati! Tako bi sprejeli odgovornost!
Hriboborec
25. 05. 2021 09.13
A res? Se pravi, naj vračajo kredite starcev, s polno tazadnjo, ki jim v zahvalo potiskajo prst v tazadnjo, pa niso nori, glasovali bodo z nogami....
zurc
25. 05. 2021 10.47
-1
se lahko odpoveš deiščini in začneš od začetka pa ti ni treba vračat pufov svojih staršev
Hriboborec
24. 05. 2021 21.59
+4
Śe to, tema o prihodnosti države sedem komentarjev, janševo leto 1945 pa 2000 butale.👎👎🙁🙁
Hriboborec
24. 05. 2021 21.49
+3
Gnila družba, politika, ki ne vidi dlje od naslednjih volitev, servisira svojo sebično upokojensko volilno bazo.Pa to so tisti, ki so bajte gradili z delavsko plačo, potem jim je Jazbinßek skoraj zastonj razdelil družbena stanovanja, upokojevali so se nekateri stari 50 let, to kar sem naštel, je šlo vse na račun generacij, ki so prihajale za njimi....kaj se zdaj čudite, račun je prišel, popito je treba plačati, ironija je, da naj bi to mladina plačevala, me čudi, da vas starce odkrito vsak mulec posebej, ko koga na cesti sreča, nekam ne pošlje...in nekateri imate še ja..jca, da bi nekaj mladim pametovali o delovnih navadah. Nikoli še nisem slišal, da bi bilo komu od teh penzionerjev zares mar, kaj bo jutri, ko njih ne bo več, vsa čast izjemam, ki vem da so.....Slovenija bo čez deset let tam, kjer je danes Bosna, mlad človek, ki ve kaj hoče, se izseli iz te kloake. Tako je vse zavoženo, da ni upanja, zato se niti truditi ne splača za kaj več, razen za golo preživetje, to je pa tisto, čemur vi pravite, da so leni, pametni so, pa ne bodo oni za vami ves vaß dr..ek požirali, adijo.👎👎👎👎👎🙁🙁🙁
zurc
25. 05. 2021 09.05
-3
froc razvajeni,lepo od začetka se začne,ne pa takoj ,hočem imet stanovanje!zasluži si ga!hočem imet visoko plačo!zasluži si jo!!!
Hriboborec
25. 05. 2021 09.16
+1
Kaj se začne? A ti ni nič čudno, da ste včasih vsi ki ste imeli voljo zgradili hišo do cca 35 leta, danes pa brez pomoči staršev praktično nobeden, če pa že s krediti za naslednjih 20let. Resnica vas boli...😞😞😞
Robertinhox
25. 05. 2021 10.13
+0
kaj te pametujes te pa idi v evropo vrjami mi da nebos tam mel niti za najemnino garsonjere kaj sele da bi svojo mel, neke tu pametujes a kaj delas za to? sam se dokaj mlad, pa delam že od samega začetka pa se danes nimam nič, ne bluzi nekaj pa se spravi delat, igrce igras cele dneve pa zaj tu pametujes
Hriboborec
25. 05. 2021 10.33
+1
Roberthinox, niso to moji problemi o čemer pišem, niti mojih otrok.. Imam 56 let....
zurc
25. 05. 2021 10.59
+0
sem star 45 in sem si sam brez pomoči staršev sam kupil parcelo in zgradil dom in to brez enega kredita,res da sem do 30 tega leta živel pri starših ,pomagal na kmetiji in prispeval za stroške vmes pa trdo šparal ,po službi tudi kaj preprodal in pofušal (sem se znajdu ker sem imel cilj),smo ga pa tudi lumpal ko se je pojavil čas a luksuza nismo špilali nikol pa je bilo vseeno lušno,še zdaj je!Nokoli se nisem smililsam sebi in sistema obtoževal kako mi krati pravice ,enostavno sem delal in šparal ,malo po malo pa se je nabralo ,ne pa zdaj ko hočete mladi imet vse naenkrat .Ajl je tudi veselje ko vidiš kako ti kupček raste in tvoji uspehi,tega z lahkim načinom pridobitve denarja ni!
inet
24. 05. 2021 21.32
+3
Samostojnost sloboda ljubezen a stene in paziti, da ne posegaš po drugih.jeba. A je vredno
Betuul
24. 05. 2021 21.24
+2
🧗🏽‍♂️🤸🏽🪂V vse mlade ima vpogled janez janša ! In jim mora biti bolje
Uporabnik1921539
24. 05. 2021 21.09
+9
Nas je doma in nic ne kaze,da bo kdajkoli kam odsel.Tako smo ga vzgojili in ni mu pomoci.Poloznice se v zivljenju od blizu videl ni.Misli,da ga elektro pozdravlja vsak mesec.Starsi smo sami krivi,da imamo doma voluharje
VAREN
24. 05. 2021 20.50
-7
Ja mamini fantki in punčke zelo trpijo, ko kiklce za skrivat ni več. Toliko so bogi, da se sami sebi smilijo.
Lojze512
24. 05. 2021 20.46
+2
Veliko bi se dalo popraviti, spremeniti, samo kaj ko ni interesa politike
lnterReflections
24. 05. 2021 20.42
+5
Stanovanjska politika je bila v bivši Jugi nedvomno boljša kot sedaj. Če je kaj bilo boljše v prejšnjem sistemu, je nedvomno to, pa seveda zdravstvo.
Geres
25. 05. 2021 08.52
+2
In to so osnove. Kaj ti pomaga, da imaš za zbrat med 50imi jogurti, in modeli telefonov, če rabiš skot celo aktivno dobo, da prideš do stanovanja. Če se ne moreš osamosvojit do 35ega, adijo otroci.
Hriboborec
25. 05. 2021 10.01
+1