Gospodarstvo

30 milijonov evrov v Adrii Airways izginilo neznano kam

Ljubljana, 24. 09. 2019 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
514

Adria Airways se je znašla v nezavidljivem položaju, v katerega jo je postavil lastnik 4K Invest. Prodaja je bila takrat predstavljena kot prihodnost za Adrio, kaže pa, da lastnik dolgoročnih načrtov ni imel, vsaj kar se kaže poslovanja družbe. Pojavljajo se tudi primeri, ki jasno kažejo na izčrpavanje družbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Adria po 58 letih na tleh
    02:42
    Iz 24UR ZVEČER: Adria po 58 letih na tleh
  • Iz 24UR ZVEČER: Primož Jovanovič o usodi Adrie
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Primož Jovanovič o usodi Adrie

Nekaj časa smo sledili in raziskovali finančne poti, ki so se dogajale v Adrii Airways. 4K Invest je namreč imel, vsaj za medije, velike načrte za Adrio, a so se ti sproti rušili, oziroma niso bili logični. Zato smo tudi sledili poslovanju in opazili številne nejasne odločitve o prenosu denarja in plačilu računov. Nemški 4K Invest je bil tako ali drugače povezan s številnimi podjetji, ki najemajo letala po Evropi, zato je država v njem videla strateškega partnerja.

Neuradno smo izvedeli, da v finančnem poročilu o poslovanju Adrie Airways za leto 2018 piše, da ima ta okrog 35 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti in 14 milijonov evrov negativnega kapitala.

Adria je namreč pod taktirko 4K Invest blestela v posojanju posadk tujim družbam, sami pa so nato najemali letala s posadko vred v Romuniji in drugih evropskih državah. Cena teh najemov ni jasna, je pa bilo jasno sporočilo lastnikov, da njih domače linije in povezave ne zanimajo toliko kot najem dobro izurjene posadke v tujino. Nekajkrat smo si ogledali poti letal in opazili, da so bila Adrijina letala vedno pripravljena za lete po Evropi, medtem ko so lastne lete po Balkanu združevali ali pa jih v zadnjem trenutku odpovedali. Po naših neuradnih informacijah je Adria s strani družb v Star Alliance dobila nekaj milijonov na mesec. Dovolj jasen je podatek, da je polovica flote letela za tuje družbe.

Prav tako se je po naših informacijah denar, ki so ga za najem plačevali Lufthansa, Swiss Airlines in drugi, nakazoval tudi na račune, ki niso bili neposredno povezani z Adrio, zato je Adria postopoma izgubljala denar, čeprav je delala dobro (o računih v nadaljevanju). Kratkoročne težave letalske družbe, ki teh težav v preteklosti ni imela toliko časa, so postale stalnica in so leta 2018 izbruhnile v ogromno finančno luknjo. A ta se ne bi smela zgoditi.

Nekaj časa smo sledili in raziskovali finančne poti, ki so se dogajale v Adrii Airways. 
Nekaj časa smo sledili in raziskovali finančne poti, ki so se dogajale v Adrii Airways.  FOTO: Miro Majcen

Viri v tujini, ki so povezani z določenimi letalskimi družbami, so nas bili pripravljeni usmeriti na nenavadno poslovanje, saj nikomur ni bilo jasno, zakaj je Adria poslovala s takšno izgubo, če pa so njihova letala, ki letijo za Lufthanso, Swiss in druge, zelo zasedena (zasedenost več kot 85-odstotna) in vedno v pogonu. V zgodbo je vpletenih več podjetij, ki se vrtijo okrog 4K Investa in nekdanjih poslovnih partnerjev.

4K Invest prek Adrie izčrpa podjetje v Švici

Del razloga oziroma pojasnitev prakse lastnikov Adrie se pravzaprav skriva v prevzemu Darwin Airlinesa, zaradi katerega Švicarji iščejo 10 milijonov evrov, ki so izginili neznano kam, tudi prek Slovenije. 4K Invest je Darwin Airlines kupil z Adrijinim denarjem in predstavil velikopotezne načrte; podjetje so preimenovali v Adria Airways Switzerland, načrti pa so se razblinili v samo nekaj mesecih. Adria je bila obsojena na plačevanje visokih najemnih pogodb za saabe 2000, ki so dolge mesece samevali, v Švici nato pa še v Sloveniji. Letalo, ki ne leti, je ogromen strošek za majhno letalsko družbo. Denar pa je prek Slovenije in zapletenega sistema lastnikov in deležnikov izginil tudi na Malto, kar smo mediji takrat že poročali.

Tožilci v Švici so namreč odkrili, da je Darwin Airlines kmalu po prevzemu Adrie na račune v tujini nakazal 1,6 milijona evrov. Navedli so, da je bil razlog prenova in preimenovanje v Adria Airways Switzerland, a jim Švicarji ne verjamejo. Denar naj bi bil namenjen pokrivanju izgub v Adrii, a je po pisanju tožilcev govora o znesku več kot 10 milijonov evrov, zato ni jasno, kam je šel ta denar ali pa je bil samo delno nakazan, saj je Adria v tistem letu večino izgub pokrila prav s prodajo letal in povratnim najemom. Švicarji iščejo razloge, zakaj je del denarja končal na računih, ki nimajo neposredne povezave s 4K Invest, in tudi, da so lastniki izvedli sumljive poslovne prakse, ki so pripeljale do bankrota. Poskus prevzema suhojev in želja, da bi sam Suhoj celo dokapitaliziral Adrio, pa je bila nemogoča, najverjetneje zgolj taktika, da bi si kupili nekaj časa pred upniki. 

Denar za Darwin Airlines preko Slovenije in zapletenega sistema lastnikov in deležnikov je izginil tudi na Malto, kar smo mediji takrat že poročali.
Denar za Darwin Airlines preko Slovenije in zapletenega sistema lastnikov in deležnikov je izginil tudi na Malto, kar smo mediji takrat že poročali. FOTO: Miro Majcen

Nordica je vse bolj pomemben "partner"

Zanimivo je, da je 4K Invest s temi saabi naredil podobno, kot se je zgodilo z Adrijinimi letali. Našli so podjetje, ki jih je bilo pripravljeno odkupiti in takoj prodati nazaj. Adria Airways je tako dobila milijone, ki naj bi jih porabili za širjenje operacij tako doma kot na Balkanu, nekaj mescev kasneje pa so v tišini razglasili insolventnost, denar pa je, domnevajo v Švici, končal na različnih računih, ne zgolj na Adrijinih. Adria oziroma sklad 4K Invest je, če rahlo posplošujemo, izčrpal podjetje Darwin Airlines, Adrii pa so ostali dolg in letala, ki niso bila primerna za številne operacije v Adrii. Ne smemo pa pozabiti, da so samo podjetja okrog Nordice, nekdanjega partnerja Adrie, ki je zelo povezan s skladom 4K Invest, in skandinavskih družb tista, ki lahko ta letala vzdržujejo.

Prvi znak, da tudi v Sloveniji nekaj ne poteka, kot bi moralo, je bila prodaja letal, ki so bila v lasti Adrie Airways – in najem teh letal nazaj, kar se je dogajalo tudi pred prevzemom novih lastnikov. S tem si je podjetje kupovalo kratkoročni kapital, saj so za prodajo Bombardierja lahko dobili 20–30 milijonov evrov, isto letalo pa nato najeli nazaj. Že samo s prodajo letal bi Adria dobila več kot dovolj denarnega kapitala, da bi ji zagotavljal poslovanje, na kratki rok je kazalo tudi, da Adria ustvarja dobiček, a denarja je bilo vse manj. Najemne pogodbe pa zdaj Adrio porivajo vse bolj v rdeče številke, lastnikom pa ni preveč mar. Če samo pogledamo primer tretjega letala, ki so ga zasegli Adrii pred dnevi, je jasno, da dolgoročni načrt ni bil v igri. Bombardier CRJ-900 z oznako S5- AAL je mesece sameval brez motorjev na Brniku, nemški lastnik Adrie je trdil, da je pokvarjen, a so ga, po naših informacijah, uporabljali tudi za rezervne dele. Lastnik letala je letalo popravil v nekaj dneh in ga odpeljal, Adria pa je vseskozi plačevala najemno pogodbo za letalo, ki je bilo nevozno.

Adrijini projekti v Paderbornu in drugje so bili, po naših informacijah, tam samo zato, ker je lastnik želel pobrati subvencije, ki so bile ponujene. Paderbornu ni ostal dolgo na seznamu destinacij Adrie (kot tudi ne švicarske destinacije od Darwin Airlines). Adria naj ne bi imela dovolj posadk, zato so leteli samo z delom saabov, najemali so tuje posadke, odprtje baze v Paderbornu pa se je premikalo za mesece. Adria je na koncu najela tuja letala, da bi opravljala lete, spreminjala urnike, odpovedovala lete in na koncu, po zgolj treh mesecih, bazo tudi zaprla. Nekateri naši sogovorniki so podvomili, da so subvencije končale na računih Adrie. Letala je Adria najemala od Nordice. 

Po naših informacijah se je denar, ki so ga za najem plačevali Lufthansa, Swiss Airlines in drugi, nakazoval tudi na račune, ki niso bili neposredno povezani z Adrio.
Po naših informacijah se je denar, ki so ga za najem plačevali Lufthansa, Swiss Airlines in drugi, nakazoval tudi na račune, ki niso bili neposredno povezani z Adrio. FOTO: Miro Majcen

So lastniki Adrio Airways postopoma izčrpavali? 

Adria je v dveh letih po prevzemu 4K Invest povečala negativni kapital in izgubo, zato je finačni sklad izvedel finančno nenavadno potezo s prodajo in nakupom blagovne znamke Adrie Airways. S tem so pridobili, vsaj na papirju, 20 milijonov evrov. Na manevre z blagovno znamko je postala pozorna že nekdanja revizorka PwC Hedvika Hribšek. Ta je leta 2017 opozorila na nenavadno prodajo blagovne znamke in ustvarjene dodatne prihodke, a se ni odločila za oddajo mnenja s pridržkom ali odklonilnega mnenja. Če se bo izkazalo, da je bila to finančna malverzacija, bo Adria dobila še 20 milijonov dodatnega dolga, in to zaradi dejanja lastnikov. Letalski promet je ustvarjal dobičke, Adrijina letala so bila bolj zasedena od primerljivih podatkov za Lufthanso, zato je ključno vprašanje, kako je to mogoče?

Po naših zanesljivih informacijah ima Adria dolgove po celi Evropi. Zaostajajo s plačili na različnih letališčih, kontrolah letenja, šolskih centrih, praktično pri vsakomur, kjer so lahko zamikali plačila. A, zanimivo, Adria je vedno najeme letal, ki so letela zanjo na domačih linijah, na pobudo lastnikov morala plačati vnaprej, kar je vedno tudi storila. Nemško podjetje WDL Aviation, ki je opravljalo določene lete za Adrio, je bilo eno izmed teh podjetij.  

Najmanj osem milijonov evrov denarja zahteva zdaj tudi Nordica, ki je tako ali drugače povezana z lastniki v 4K Invest in tudi poslovanjem Adrie. Nekateri naši sogovorniki dvomijo v obstoj tega dolga, in tudi estonski revizorji so bili presenečenih nad pogoji, pod katerimi je Adria morala podpisati pridobitev tega denarja. Leta 2016 je tako Adria z nenavadnimi poslovnimi procesi dobila 4,5 milijona evrov posojila z zelo visokimi obrestmi. Leta 2019 je šef poslovanja v Adrii postal nekdanji direktor Nordice Sven Kukmelk, Nordica pa je zahtevala 8–9 milijonov evrov nazaj.

Lastniki 4K Invest, če pogledamo njihova poslovanja v drugih državah, z Adrio niso imeli pravih dolgoročnih načrtov, kar naj bi po naših informacijah vedeli števili ljudje na ministrstvih v Sloveniji, a so bili odločeni, da je Adrio treba prodati, čeprav so zvonili vsi alarmi, da ne gre za strateškega partnerja. 4K Invest je v preteklosti že potopil številna podjetja, prek Adrie tudi Darwin Airlines, zdaj pa kaže, da mu bo to uspelo tudi z Adrio. Obstajajo številni računi in povezave oseb z 4K Invest, zaradi katerih je težko slediti premiku denarja iz Adrie in v njo, a nam je nekaj sogovornikov omenilo, da je iz Adrie izginilo okrog 30 milijonov evrov. To je pa znesek, ki ga danes Adria v finančnem poročilu predstavlja kot dolg in ji onemogoča normalno poslovanje. Rešitelji, ki jih je sklad 4K Invest ponujal, so podjetja, ki najemajo letala in jih nato skupaj s posadko posojajo družbam, ki potrebujejo dodatno pomoč. S tem se nakazuje tudi to, da v kolikor bi našli partnerja, takšnega, kot ga je ponujal 4K Invest, bi Adria korenito spremenila poslovanje in obliko, kot jo poznamo danes. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (514)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nono1234
18. 02. 2020 14.32
+0
Še en šolski primer kako ena peščica "strategov" naplahta "resno" družbo kot je Adria. Običajno so najbolj sumljive najbolj mikavne ponudbe in obljube. Tako bi razmišljal vsak razumen kmet, ki ve, da iz nič nikoli nič še ni zraslo. Pri nas pa "pametne" glave pametujejo tako dolgo, da uničijo firmo, seveda med tem poskrbijo za svoje žepe, potem pa vržejo kost novinarjem, ki nam vsak dan z udarnimi naslovi servirajo zgodbe za domače branje.
setisfekšn
07. 10. 2019 20.57
+2
Svabo vas je nategnu vse skup!!!!
setisfekšn
27. 09. 2019 18.48
+1
Zakaj pa noben ne pove konkretne stevilke in kam je sel denar od prodanih letal!!!
vomo
26. 09. 2019 11.52
+8
Na dan s temi nesposobneži, to so paraziti, kateri dobivajo previsoke plače za svoje nedelo. Zaposleni so na sodišču in vseh organih, kateri bi to morali spremljati in posledično sankcionirati, pa ne naredijo nič. DAVKOPLAČEVALCI PA JIH PREDRAGO PLAČUJEMO
vomo
26. 09. 2019 11.48
+10
Iz ZDA nakažeš v davčno oazo 50 000- usd, dobiš takoj finančno. V SLO in iz nje nakažeš na enak naslov milijarde, pa službe katere bi to morale kontrolirati pa še riti ne premaknejo s stola, kaj šele, da bi začeli razmišljati. To je lep pokazatelj, da na teh stolčkih sedijo javna imena nesposobnežev postavljenih po politični liniji. Na dan z njihovimi imeni, saj dobivajo previsoke plače za svoje nedelo. LEGLO NESPOSOBNEŽEV OD POLICIJE, SODIŠČA....
LeviPretepac
25. 09. 2019 15.06
+1
NA LEVO ni OK
25. 09. 2019 16.04
+0
maneno48
25. 09. 2019 13.05
+11
ha 30 miljonov? vse se da preverit, če ste za to da izveste v kateri žep so poniknili!¨ ne smete, ne upate???
Andrej Lenar?i? 1
25. 09. 2019 12.51
+6
Samo trideset?
Mirko Igor
13. 02. 2020 14.06
vomo
25. 09. 2019 12.17
+20
IŠČITE IMENA IN JIH PIŠITE, Z IMENI SE DA VELIKO NAREDITI. NAJ STOJIJO AKTERJI Z IMENI ZA SVOJIMI DEJANJI IN NAJ PONOSNO HODIJO PO LJUBLJANI IN SLOVENIJI IN VEDO DA SPOŠTUJEMO NJIHOVO KRAJO IN NEUMNE POTEZE V DOBRO BIT NARODA SLOVENSKEGA.
fairplayy
25. 09. 2019 12.02
+6
Jurček je porabil za Luksuz de de de
bracobaldo
25. 09. 2019 11.59
+21
Kdo je prodal Adrio tem strokovnjakom? V urejenih državah bi sledila preiskava in aretacije. Pri nas bo verjetno ustanovljena parlamentarna komisija, ki se bo zgubila med interesi levih in desnih.
Andree
25. 09. 2019 13.25
+5
Aja. A veš kaj se je zgodilo v Nemčiji z Afero Deželna Banka v Sloveniji poznani pod Hypo. Vsi oproščeni csu pa je blokirala preiskavo
vomo
25. 09. 2019 11.52
+13
Vsi mi moramo biti uporni, da se končno pojavijo imena akterjev teh poslovnih uspehov pri prodaji državnega premoženja.Zaslužijo si nagrado in zaposlitev v privatnem podjetju, kjer bodo s takimi potezami dokazali, da so naj slovenskega naroda. Na dan z imeni od leta 1998 naprej. Pišite na forum ta imena,vsak nekaj ve in prav je da vemo kdo so ta imena....
vomo
25. 09. 2019 11.44
+14
Podpisani, kateri se je podpisal pod kupoprodajno pogodbo ima ime, na dan z njim. Temu človeku ostane še poslovanje samo v privatni firmi, katera bo z veseljem nagradila njegovo sposobnost. Taka imena morajo biti javna pri vseh prodajah družbenega premoženja, ne vidim razloga zakaj ne. Ko je ta podpisani z imenom pobasal še svojo provizijo je bil pred tem prekleto za, da se objavi njegovo ime in naj bo tudi takrat za, ko se odkrije da je bedak in nesposoben in da dela v škodo SLO NARODA.
CIGU MIGU
25. 09. 2019 11.43
+15
sdk je potrebno ustanoviti in zaposliti bivše ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,srečno
Zbujen
25. 09. 2019 12.28
-7
Seveda, ker Levica drugega ne pozna in bi rada svoje iz KPJ nazaj....
Andree
25. 09. 2019 13.26
+4
ariazus .
25. 09. 2019 11.21
+12
SEDAJ, KO NAROD ŽE MAL NORI, BO PA POLITKA MOGLA UFURAT, DRUGE "POMEMBNE" NOVICE AL PA PROBLEME! TOLK. DA PREUSMERJO...... GOTOVI STE!
Da se mene pita..
25. 09. 2019 11.05
+18
Še en primer, kako se da uničiti firmo, praktičn čez noč.
ariazus .
25. 09. 2019 10.51
+34
Banda! Kje so miljarde-bančne, Teševe-pa še kakšne?!! Kje so miljoni?! Kje so naši zaslužki, prispevki...?! Kam in zakaj so šli naši davki, pokojninski prispevki?!! Kje so naše evropske plače??! vedno iste laži politikov in vodilnih: Ni denarja...??! Nikol ga ni, samo za slovenske lopove!! Al je nizek BDP al visok, skos nam isto furajo: ni, premal,drugi stroški...... Tolk k so Slovenijo pokradl,ni primera! Kje je NPU??! kJE SO TOŽILCI??! policija?! vSI SKRITI, TIHO, PAJKOVA MREŽA SE JE RAZRASLA PO VSEJ sLOVENIJI, NAROD PA VSE BOLJ SSTRADA,VSE VEČ DELOŽACIJ,KDASJ BODO LOPOVI VRNILI DENAR?? kJE SO SODNIKI,VRNJEN NAŠ DENAR?? sLOVENCI, NE DOVOLIMO ŠE NADALJNEGA IZKORIŠČANJA IN ROPANJA!
poneumljanje
25. 09. 2019 11.41
-15
Novo tipkovnico si kupi, slabo ti dela, če nimaš denarja mi napiši naslov, ti eno brezplačno lahko pošljem !
Zbujen
25. 09. 2019 12.30
+5
10.10. ob 17h je protest pred parlamentom, če vam bodo šla ugotovljena dejstva dovolj na živce.
jakec1575
25. 09. 2019 10.30
+31
Lastnik bi se moral ze bati za svoje zivljenje. Blati tudi državo Slovenijo, ko odpoveduje lete med prvenstvom. To pocne namerno. ker mu država ni dala 20 mio € na lepe oci. Tip bi moral ze plavati v reki.
jakec1575
25. 09. 2019 10.32
+28
Naj se popravim. V Jugi bi ze plaval v reki, zato si pa v jugi tudi ne bi upal kaj takega narediti. Kto si tudi ne v Emiratih ali Turciji. V Franciji bi ga sindikat slekel do gat in spraksla oci.
Absolutist 1
25. 09. 2019 10.30
+17
Res imamo srečo,da imamov naši državi red in disciplino.Naš preiskovalni urad NPU takoj in hitro najde vse povzročitelje kaosa in ukrepa v skladu z našo odlično pravno zakonodajo.Hvala vam.
borec91
25. 09. 2019 10.07
+14
ta novodobni kapitalizem je za vecino svetovnega prebivalstva kot se posebaj za nas nekaj naj slabsega kar je mozno pravi rak vcasih je imel konkurenco v socializmu komunizmu in se je pac moral delat lepega ko je to slo po zaslugi podobnih ritoliznikov in iskoriscevalcev k vragu so odvrlgli vse maske in kradejo kot srake na racun obubozane raje ,ki gara kot suznji po fabrikah no pri nas dobro zivi poleg tek kapitalisticnih lopov se velik del javne uprave in karavana gre dalje
Zbujen
25. 09. 2019 12.32
+5
To ni "novodobni" kapitalizem, ampak "državno-pajdaški" elitizem, kjer ima 100% zasebni sektor zraven le toliko, da ga mora z davki financirati.