Slovenija

Razkrivamo fotografije: Janša in Marčič se nista srečevala samo naključno

Ljubljana, 13. 09. 2021 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
1251

Razkrivamo fotografije, ki kažejo, da se predsednik vlade Janez Janša in podjetnik Andrej Marčič nista srečevala samo naključno, kot je po razkritju fotografij druženja na golfu na Mavriciju dejal Marčič. Še več, Janez Janša, ki na naša vprašanja ni odgovarjal, je bil, kot kaže, leta 2016 kot takratni opozicijski poslanec v državnem zboru na Marčičevi jahti. Tam pa je bil tudi eden najvplivnejših lobistov Božo Dimnik, čigar hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu. Spomnimo, podjetje, katerega družbenik je Marčič, je v času sedanje Janševe vladne nedavno sklenilo milijonski posel. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, ali ni morda vse skupaj povezano prav z zasebnim druženjem Janše in Marčiča, kot kaže, tudi na njegovi jahti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Druženje premierja in Boža Dimnika
    05:06
    Iz 24UR ZVEČER: Druženje premierja in Boža Dimnika
  • Iz 24UR ZVEČER: Je šlo res le za naključno druženje?
    05:41
    Iz 24UR ZVEČER: Je šlo res le za naključno druženje?

 

Avgust 2016, druženje nekje na Hrvaškem. Malo na soncu, pred katerim se je Janez Janša, takrat opozicijski poslanec, umaknil skupaj z Božem Dimnikom. In nista bila sama. Jahta namreč pripada Andreju Marčiču. Naključje?

Jahto Brioni44, ki je predstavljala še en podjetniški podvig Andreja Marčiča, so leta 2010 splavili v portoroški marini ob spremstvu takratnega premierja Boruta Pahorja. A kot zasebnik je Marčič od leta 2003 zaslužil več kot 100 milijonov evrov javnega denarja. Na račun njegovega Marand inženiringa se je prelilo največ denarja z onkološkega inštituta, več kot 17 milijonov, z ministrstva za zdravje več kot 11, z obrambnega ministrstva več kot sedem. Med letoma 2007 in 2014 je bil v podjetju zaposlen tudi Žan Janša, sin Janeza Janše. Gre torej za obdobje tako prve kot druge Janševe vlade.

Res, da je bil Janša v času teh fotografij v opozicijski poslanski klopi, a z vplivnežema, ki sta zaslužila milijone na račun javnega zdravstva, se ni družil prvič. Da so na eksotičnem Mavriciju v modernem petzvezdičnem letovišču najmanj dvakrat skupaj igrali golf, kot so razkrili na portalu Necenzurirano – vsaj decembra 2015 in sodeč po tej fotografiji že leta 2003 – je menda naključje. Vsaj tako je avgusta letos specifičen primer poslancem komisije za nadzor javnih financ pisno pojasnil Marčič, ki je zapisal, da je Janšo prvič in povsem po naključju srečal leta 2003. Bilo je prav na golf turnirju na Mavriciju, ki ga zaradi ugodne zimske klime relativno pogosto obiskuje. 

Glede na te fotografije smo Marčiča vprašali, ali se je poleg Mavricija še kdaj srečal z Janezom Janšo. Če se je, ali so bila taka srečanja prav tako naključna? Sta kdaj skupaj dopustovala in če da, ali je Janša dopustoval na Marčičeve stroške? Odgovor: "Gospod Andrej Marčič je podjetnik zasebnik in ni ne relativna in ne absolutna javna osebnost. V povezavi z vašimi vprašanji je že podal obširno izjavo v pismu, poslanem komisiji za nadzor javnih financ državnega zbora. V življenju se je srečeval s številnimi politiki. Nikoli v tem času ni nobenemu politiku plačal dopusta ali česar koli drugega." Dobili smo torej odgovor na le eno vprašanje, na tisto, ali se je poleg Mavricija še kdaj zasebno družil z Janšo, pa ne.

Janez Janša in lobist Božo Dimnik.
Janez Janša in lobist Božo Dimnik. FOTO: POP TV

Kdo je torej plačal račun avgusta 2016? In kdo leta 2003 in 2015 na Mavriciju? Podobno je predsednika vlade že spraševala komisija za preprečevanje korupcije. Takratnega šefa Gorana Klemenčiča je zanimalo poročno potovanje na Mavricij novembra 2009 in še eno pred tem, konec leta 2008. Janez Janša je na zagovoru na KPK povedal, da je šlo za lasten aranžma preko agencije, ki je stal okrog 2500 evrov na osebo. Janša je povedal, da je stroške poravnal s svojega računa. Ko mu je Klemenčič dejal, da na Mastercardu niso zaznali računov, je Janša odgovoril, da je šlo za skupen aranžma golf družbe. "Zbirali smo skupaj in ne vem točno, kako je to šlo, ampak sem poravnal."

Nazaj k poslovanju Marčiča ...

Septembra 2019 Marand Inženiring zapre svoja vrata, na isti dan se kot družbenik Marčič pojavi z dvema novima podjetjema: Integralis in Marand. Podjetje Marand plus je bilo v register Ajpes vpisano junija tega leta. Integralis je bil ustanovljen skupaj z Boštjanom Jakličem, od več kot osmih milijonov evrov javnega denarja pa je največ prišlo z ministrstva za javno upravo in generalnega sekretariata Janševe vlade konec leta, takrat še pod vodstvom Boža Predaliča. Predalič jeseni objavi razpisa, ki v proračunu, že potrjenem v parlamentu, nista bila planirana, še več – kdor za razpis ni vedel vnaprej, je imel za pripravo na voljo le 48 ur, so razkrili na portalu Necenzurirano

Za prenovo podatkovnega centra in nadgradnjo varnostnega arhiviranja je Marčič v Integralis – kot edini prijavljen – v času Janševe vlade prejel dobrih milijon tristo tisoč evrov. Na naša vprašanja, ali zasebno pozna Andreja Marčiča, ali se z njim in njegovo družino zasebno druži, ali se je družil v preteklosti, ali je kdaj z Marčičem skupaj dopustoval, nam Janez Janša danes ni odgovoril. 

Druženje z Dimnikom v domačem vzdušju

Očitno pa se predsednik vlade Janez Janša z lobistom Božem Dimnikom ni družil samo na jahti leta 2016, ampak, kot kažejo fotografije, ki smo jih dobili, tudi v prijetnem domačem okolju. Podjetja Dimnikove hčerke Diane pa so med največjimi dobavitelji v zdravstvu. Doslej so s prodajo medicinskega materiala in opreme državi zaslužili več kot 200 milijonov evrov in morda je tudi to druženje razlog, da tudi po tem, ko je vlado prevzel Janez Janša, na ministrstvu za zdravje, ki ga je po odstopu Tomaža Gantarja nekaj časa vodil tudi sam, ni bilo navdušenja, da se sistem nabav v javnem zdravstvu uredi tako, da bi bil, kot so predlagali zdravniki, cenejši za državo in davkoplačevalce.

Januarja 2017 se je Dimnik zabaval v domačem okolju skupaj z Janezom Janšo, takrat opozicijskim poslancem. Zanimivo, saj je na naše vprašanje, ali se je v preteklosti, poleg Mavricija, še kdaj zasebno družil z Janšo, danes odgovoril, da večkrat pri igranju golfa, da se pa nikdar nista pogovarjala o kakršnem koli poslovnem projektu ali poslu. Sledil je telefonski pogovor, v katerem nam je Dimnik zatrdil, da se je z Janšo srečeval na golfu in samo na golfu. Zanimivo pa je, da je 14. 9. 2020 Dimnik izjavil, da se vse stvari rešuje na golfu, visoko v hribih ali pa na tenisu.

Vplivni lobist ve, kaj govori. Njegova hči Diana Dimnik je del šestih podjetij, ki se ukvarjajo z medicinsko opremo, njenim razvojem, samo medicino in celo nepremičninami. Kot nadzornica in družbenica stoji za podjetjem Medias International, ki je od leta 2003 do danes s prodajo medicinskega materiala v javnem sektorju zaslužilo več kot 206 milijonov evrov. Največ, dobrih 56 milijonov, se je steklo z računa naše največje bolnišnice, več kot 30 milijonov z onkološkega inštituta, UKC Maribor pa je podjetju odštel več kot 24 milijonov evrov.

Kot rečeno, fotografiji sta nastali januarja 2017. Prav takrat so v Janševi SDS na spletni strani obljubili, da bodo člani in članice odbora za zdravstvo na seji obravnavali dve priporočili, ki so ju v proceduro vložili v poslanski skupini SDS, in sicer glede poslovanja javnih zdravstvenih zavodov in korupcije v zdravstvu. "V poslanski skupini SDS menimo tudi, da je neurejeno financiranje in spremljanje nabave medicinske opreme eden glavnih razlogov za vedno večje širjenje korupcije v zdravstvu," so takrat opozarjali. 

Leta 2016, le nekaj mesecev za tem, ko so Janez Janša, podjetnik Andrej Marčič in lobist Božo Dimnik skupaj igrali golf na Mavriciju decembra 2015 in le nekaj mesecev pred tem, ko so se skupaj družili avgusta 2016 na jahti, je poslanka SDS Jelka Godec predstavila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi razpravljali o priporočilih glede sistemske korupcije v zdravstvu. "Zakaj ta seja? Povedati moram, da je SDS že lani konec leta sklicala sejo odbora za zdravstvo na temo sistemske korupcije  v zdravstvu, kjer se je že takrat ugotavljalo, da obstajajo lobiji, ki siromašijo naše slovensko zdravstvo."

Da bi to preprečili, so se lani, v času Janševe vlade, tudi zdravniki gibanja zdravstvo.si vključili v delovno skupino ministrstva za zdravje. Cilj je bil, da se spremeni postopke javnega naročanja. Interventni kardiolog dr. Blaž Mrevlje opozarja, da "zdravstvo ni levo ni desno, da se tukaj pleni v največjem obsegu, je po 30 letih tranzicije nedopustno". Povedano drugače, predlagali so postavitev referenčne cene za vsak medicinski material. "Bistvo je to, da država s tem aktivno išče tuje dobavitelje, da se konča balkanska monopolistična zgodba," pove Mrevlje. "Ko smo oddali prvi predlog na papirju, drugo in tretjo verzijo, so nas vozili žejne čez vodo z nasprotniki predlogi. Postalo je jasno, da tako ne bi bilo resnih sprememb."

Zato je skupino pet zdravnikov zapustilo. "Ne želimo nositi soodgovornosti za izdelek, ki bo ohranjal sedanje stanje, ki je seveda škodljivo in bolnikom praktično neposredno krade njihov denar. Korupcija da ali ne, dejstvo je, da je Božo Dimnik zasebno druženje z Janezom Janšo zunaj golf igrišča zanikal," je povedal predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč.

Brecelj: V zdravstvu ni levih in desnih, ampak je samo biznis

Gost v oddaji 24UR ZVEČER je bil Erik Brecelj, ki je že pred leti kot eden od prvih zdravnikov opozoril na korupcijo v slovenskem zdravstvu. Spomnil je na poslovanje Onkološkega inštituta s podjetjem Marand. "Onkološki inštitut je plačeval milijone evrov Marandu, ki je za nas zgradil informacijsko bazo. Ko so sledile pritožbe in prošnje, naj Marand zaključi svoje delo, za kar je bil tudi plačan, je sledil molk, popolna ignoranca. Očitno si to lahko privoščijo," je dejal Brecelj.

Nato so ustanovili skupino zdravnikov, ki je skušala s podjetjem sodelovati, a ker tega ni bilo, denar pa je še vedno ’kapljal’ v podjetje, so zdravniki iz skupine izstopili. "Nato je v stiski prejšnje vodstvo najelo zunanjega sodelavca, informatika. Onkološki inštitut je pri tem storil napako, saj ni objavil javnega razpisa, je pa zunanji strokovnjak odkril številne nepravilnosti Maranda. Začuda je sledil napad stranke SDS in časopisa Dnevnik. Napadli so onkološki inštitut, zunanjega izvajalca, očitali napako, ker ni bilo razpisa, kar je bilo res. A niti malo jih niso zanimale nepravilnosti, ki jih je odkril zunanji sodelavec," je še pojasnil.

"Ne mislite, da na tej jahti gostujejo samo desni politiki. Tam gostujejo tudi levi politiki. V zdravstvu ni levih in desnih, ampak je samo biznis," je še povedal Brecelj. Dodal je še, da nobena vlada do zdaj ni želela urediti razmer v zdravstvu, saj se jim, kot ocenjuje sam, to ne izplača.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berenika
14. 09. 2021 21.38
+6
Spoštovana avtorica članka, ga. Maja Kos, hvala, odlično napisano. Naj ostane kot dejstvo, kot razgrinjanje kriminala, ki ga od nekdaj počne Janša. Zgodovina bo še dolgo pisala o tem pokvarjencu. Še enkrat, hvala.
Huggo
15. 09. 2021 21.54
+1
Luka64
14. 09. 2021 21.30
-3
maja kos pokvarjenka, za drobiž uničuješ svoje ime, kot par dementnih starčkov, ki se je prodalo stranki AB, ki jo vodi največja kradljivka v zgodovini Slovenije. Hitr kaj napisat, da se skrije vaše leve lumparije in kraje.
semaino
14. 09. 2021 21.28
-3
Kdo je torej plačal račun avgusta 2016? In kdo leta 2003 in 2015 na Mavriciju? Opozicijski poslanec osovrazene desnice vodi zdravstvo? A se vam je na 24ur pripeljalo? :) Bozo Dimnik je tisti s katerim se druzi Jansa. In kaj to pove? Da ne predsednik vlade ne sme na golf ali kaj?
lupito
14. 09. 2021 21.13
+1
Ma ne.... džej džej naključno obira davkoplačevalce...
fred fred
14. 09. 2021 21.36
-4
Zato pa vlagajo v državni zbor zakon za znižanje socialnih prispevkov in zmanjšanje DDV levičarji pa ga nočejo podpret marš nazaj za šank debatirat z 2 nula v krvi
RUDOLF HABSBURG
14. 09. 2021 21.07
+6
Je treba ustvarjati afere, volitve se bližajo.
gostb6fa2
14. 09. 2021 20.50
+5
Teško bo to korupcijo rešit zato ker je prišlo to v navado. Žalostno ubogi navadni smrtniki.
fred fred
14. 09. 2021 21.38
-1
Kaka korupcija je če Janša gre na dopust na mavrici jo in to takrat ko ni bil niti v koaliciji ampak v opoziciji pa vi levičarji ste dokonča oprani in škodoželjni faušni
jodr
14. 09. 2021 20.45
+4
To je še vedno udarna tema na POPtv? Res vam voda že pošteno teče v grlo.
Uporabnik1515261
14. 09. 2021 20.44
-1
Laže, da se kadi...me zanima, če tudi doma...Volk menja dlako, a volčje narave ne.
fred fred
14. 09. 2021 21.41
Se vidi pri KULovci Šarec 1,5m pri šoli ,SD,1.3m pri tes6, ZAB 2,1m pri faktor banki sami poštenjaki marš za šank debatirat
Stane Adami?
14. 09. 2021 20.42
+2
Kako močno boli levičarje ko jih odstavlja od državnih jasli. Začele so se gradit bolnišnice, ceste, proge, šole... do sedaj pa praktično nič, vse so tovariši popapcali. Tulijo pa primite tatu(janšo) sedaj vam komunistom ne verjame nihče več.
spermi?
14. 09. 2021 20.41
+0
sv,sv,sv,sv,sv,sv,sv,sv,sv .
Stane Adami?
14. 09. 2021 20.13
+4
Človek nima miru v gorah, na morje ne sme, pred parlamentom ga čakajo pljuvači in iztirjenci z motorkami...pa kje mi živimo?! In vse to delajo levičarji odtegnjeni od državnih jasli.
NISEM OVCA
14. 09. 2021 19.57
+5
Združite se: cepljeni, testirani, necepljeni, beli, zeleni in rdeči. Kompletno vlado odnesite na politično smetišče. Dvignite ves denar iz bank preden vam politika pot pretvezo korone zapleni premoženje (dela se na tem). Bojkotirajte medije. Ne obiskujte medijskih portalov, odpovejte TV naročnine. Ustvarili boste nove pogoje sobivanja brez ustrahovanja in izrabljanja korone. Korone ne zelijo zaustaviti. Korona prinaša zaslužek, vendar ne za vas ljudje.,
fred fred
14. 09. 2021 21.49
-1
Si ovca ravno danes je dobla Bratuškova iz EU sodišča da je v kradla 120000 Slovencem delnice to bo morala država vrniti toraj kdo ti bo vkrado marš za šank debatirat
ksrecko
14. 09. 2021 19.57
+6
Kučan ima vse rad nazdravljenje hodi v Švico plačamo drugorazredni delavci.
dron
14. 09. 2021 21.42
krepko,vidi se koliko ima svetlečega masla na glavi janša ali Kučan.
M teorija
14. 09. 2021 19.50
+2
Največji Zlovenski prisvojitelji!?
Darko32
14. 09. 2021 19.45
+4
To je samo ena izmed slik delovanje sistemske korupcije in podkupovanja v Slvoeniji. Na oblast pride skupina, katera sprejme zakonodajo v prid barabam. Kosit imata obe skupini. Janša je od leta 2003 do 2008 naredil kriminala toliko, da te glava boli. Pokradli so toliko, da ga 10 generacij nebo povrnilo in obnovilo .
fred fred
14. 09. 2021 21.54
+0
Kakega da cujemo ker je kupo parcelo za mali dnar in jo z dobičkom prodal če je to kriminal pol smo itak vsi kriminalci one levičarske afere ala Depala vas, partija ki so jo kot finsko kot avstrijsko sodišče negiralo ali ono ko je Milana Drnovška Oz komunjare dobo v Mariboru z roko v marmeladi kar je celo tovarišica Spomenka potrdila na proslavi Idi za šank debatirat ker nimaš pojma
bodi
14. 09. 2021 19.44
+5
Saj bodo volitve .
medo357
14. 09. 2021 19.41
+1
na slikah ni videti nobenih nečednosti?, to je treba okrepiti z dokazi in potem lansirati zgodbo, da bo verodostojna
medo357
14. 09. 2021 19.44
+2
slikca nage ritke tovariša je bolj nazorna, saj veste kje jo najdete:)
simeoni
14. 09. 2021 19.50
+0
SlobodaNE
14. 09. 2021 19.39
+3
A to je desnica ?
Nace Štremljasti
14. 09. 2021 19.26
+7
se držita za roke in se bosta začela še objemati, pravi Uršula vse potrpeti samo da smo pri koritu samo enkrat se bo pa nehalo tako je rekel tudi grims,ki ima vlogo informacijskega ministra gebelsa,si lahko samo naš ali pa si proti nevtralnih ni
NISEM OVCA
14. 09. 2021 19.14
+6
Imata se rada. Nehajte težiti. Danes je to normalno.