Slovenija

Razkrivamo, kako bi vlada zmanjšala čakalne dobe in naredila red v zdravstvu

Ljubljana, 07. 07. 2022 23.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več inšpektorjev za nadzor nad čakalnimi vrstami, nov urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, sprememba plačevanja obsega storitev izvajalcem v javnem sistemu. To in še več si je zadalo zdravstveno ministrstvo v ambicioznem interventnem zakonu, ki smo ga neuradno dobili pred sejo vlade. Strm padec neposrednih obravnav pacientov na primarni ravni v zadnjih treh letih pomeni, da se že tako preobremenjenemu zdravstvu nalaga dodatna bremena, in prav urejanje kaosa na primarni ravni je prva vojna napoved iz Štefanove ulice 5. Kaj to pomeni za čakalne vrste, kakšne spremembe bodo jeseni občutili pacienti, se v ozadju že zbirajo lobiji in stegujejo dobaviteljske lovke?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom
    09:09
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom
  • Iz 24UR ZVEČER: Načrt za slovensko zdravstvo
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Načrt za slovensko zdravstvo

Čakalne vrste, težko dostopni osebni zdravniki, dobaviteljske lovke – vse to je utapljalo zdravstvo že pred epidemijo. In kje smo zdaj, po največji preizkušnji javnega zdravstvenega sistema?

Da se letno v zdravstvu izgubi 500 milijonov evrov, od tega kar sto za korupcijo, je opozarjal ortoped Danijel Bešič Loredan, zdaj na čelu ministrstva, ki na vlado pošilja ambiciozen načrt. 

Kakšne spremembe bodo jeseni občutili pacienti?
Kakšne spremembe bodo jeseni občutili pacienti? FOTO: Dreamstime

Spreminja se imenovanje svetov zavodov, ustanavlja se tudi urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. Ta naj bi prevzel inšpektorje zdravstvenega inšpektorata, ki bdijo nad čakalnimi vrstami. In prav slednje bodo skrajševali tudi tako, da bodo bolnicam, zavodom in koncesionarjem s septembrom plačali vse opravljene storitve. V trenutnem stanju izvajalec dobi plačano le dogovorjeno število, npr. operacij kolena. Zgornje meje torej ne bo več vsaj do konca naslednjega leta – tako predvideva predlog interventnega zakona, ki smo ga pridobili neuradno. Če se vrste ne bodo efektivno krajšale, se bodo dogovori sklepali tudi z zasebniki izven javne mreže. To bi novela razbremenjevala tudi s temeljito prevetritvijo primarne ravni, to so družinski zdravniki, otroško-šolski dispanzerji in zdravstveno varstvo žensk. 

Da do pregleda pri teh bolniki praktično ne pridejo več, kažejo podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Odstotek hitrih obiskov, kjer se napiše le napotnica ali recept, oziroma posvetov na daljavo se je od leta 2019 povečal s 47 na 70 odstotkov. Povedano drugače: če je pred tremi leti več kot polovica pacientov še prišla do neposrednega kontakta z zdravnikom in pregleda, je lani to uspelo le 30 odstotkom. 

Novela predvideva tudi prenos dela administrativnega dela z zdravnika na diplomirano medicinsko sestro oziroma na zdravstvenega administrativnega sodelavca. Ob tem pa določa dve finančni spodbudi – dodatek za povečan obsega dela za posebne obremenitve in dodatek za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo, s čimer naj bi primarno raven stabilizirali in naredili bolj dostopno. 

Danijel Bešič Loredan je v oddaji 24UR ZVEČER razkril, da že čuti pritiske "z leve in desne".
Danijel Bešič Loredan je v oddaji 24UR ZVEČER razkril, da že čuti pritiske "z leve in desne". FOTO: POP TV

'Upamo, da končno prekinemo slovenski urok čakalnih vrst'

Da se bodo na ta način lotili kaosa v zdravstvu, je v oddaji 24UR ZVEČER potrdil tudi zdravstveni minister. Kot je pojasnil, želijo neposredno poseči v to, da ljudje pridejo do zdravnika – najprej na primarni ravni. "Vsi ukrepi, ki so veljali do sedaj, posebni vladni programi, neki dodatni programi niso prinesli učinka. Mi smo se odločili, da gremo en korak naprej – vse storitve, ki bodo v zdravstvenem sistemu opravljene, bodo tudi plačane, in sicer od 1. septembra letos do konca leta 2023. Tako bomo videli, kje je zgornja meja, in bomo dali možnost vsem, da delajo, da so za to plačani, predvsem pa bomo dali možnost pacientom, da pridejo do storitve, s tem skrajšamo čakalne obe in izboljšamo dostopnost."

Če konec leta, ko bodo prišli do jasnih seznamov, ne bo trenda skrajševanja čakalnih vrst (tako časovno kot po številu), bodo vsi zasebniki, ki so danes izven mreže javnega zdravstva, imeli možnost, da – pod enakimi pogoji – s svojimi kadri opravljajo to delo. "S tem upamo, da pridemo do tega, da pacienti pridejo do zdravnika in po 15 ali 20 letih končno prekinemo slovenski urok čakalnih vrst."

Posebna dodatka zdravnikom, sestram in zdravstvenim delavcem po njegovih besedah obljubljajo predvsem zato, da jim na primarni ravni ponudijo vse, kar lahko. "Da pacienti pridejo do oskrbe, kar je navsezadnje tudi ustavna pravica posameznika."

'Pritiske že čutimo'

Uvajajo tudi nov urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, kjer odteka največ denarja. Na vprašanje, ali se ne bojijo pritiska dobaviteljev, lobijev, je Bešič Loredan odvrnil, da jih počasi že čutijo, zato je treba poseči v to. "Jeseni bo ustanovljena skupina, ki jo bo vodilo Ministrstvo za zdravje, šli bomo na KPK, na Računsko sodišče, NPU in v to, da končno obelodanimo korupcijo in naredimo konec odtekanju denarja skozi investicije in nabavo materiala."

Pritiski so z leve in desne, po vseh poteh! To je jasno – ko pridete na ministrstvo, kjer se 30 let ni nič spremenilo, kjer so bili zadnjih 15 let pritiski, se to dogaja na dnevni ravni. Mi se ne bojimo, sam se tega ne bojim, ekipa je fantastična, delamo od jutra do večera in tako bo tudi v nadaljevanju.

Kaj pa ustanovitev urada za nadzor kakovosti in investicije v zdravstvu pomeni za nabavo opreme? "Nadzor bo preko svetov zavodov v bolnišnicah. Vsa zadeva bo centralno vodena, vsi bodo morali nabavljati po enakih načinih, vse investicije bodo šle preko urada in bodo kontrolirane, revidirane, nobena ustanova ne bo mogla tega početi sama in brez nadzora. To bi moralo zmanjšati odtekanje denarja in znižati ceno, da bi denar, ki gre v investicije, res šel tja."

'Čakamo na nova cepiva'

Ali se ministrstvo glede na porast števila okuženih pri nas, v Evropi in svetu že dogovarja za dobavo cepiv, ki bodo ščitila tudi za bolj kužne podrazličice omikrona? Bešič Loredan odgovarja: "Ta stvar gre preko Evropske unije, čakamo nova cepiva, kajti vemo, da zdajšnja žal nimajo učinka. Ve se, koga bomo cepili – predvsem so tukaj najbolj ranljive skupine, ki so problematične."

Masovnega testiranja ne bo več, širjenje virusa bodo odslej spremljali z vzorčenjem. "Iz teh vzorcev imamo neko jasno sliko, zavedamo se, da je v populaciji številka višja, ampak dokler je omikron tak, kot je, gremo lahko skozi. Tako so šli v Južni Afriki, na Portugalskem je val v upadanju, enako tudi mi pričakujemo, da bomo covid zdravljenje umestili v naš zdravstveni sistem in ne bomo razglaševali izrednih razmer. Stanje spremljamo, če se karkoli spremeni, bomo ustrezno in takoj odreagirali. Ni strahu, ni bojazni, vse je pod nadzorom," je še zagotovil minister.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnmmoo
17. 09. 2022 16.11
ZZZS bi morali ukinit takoj, saj gre precej denarja zanje. Prav tako bi bilo potrebno ukinit način naročanja z temi napotnicami: nujno, hitro in redno. Če rabiš zdravnika nujno, so na voljo urgence.
Čriček mali
12. 07. 2022 08.09
+5
Tako desnica kot levica je pokvarjena banda! Čemu plačevati zd. Zavarovanje ko pa tak moraš čakat in čakat dokler nas smet ne uzame brez veze LOPOVI!!
Golob je car
08. 07. 2022 17.05
+0
muci007
08. 07. 2022 16.47
+1
Več bo denarja za zdravstvo, višje bodo cene dobaviteljev.
pravičnež
08. 07. 2022 16.29
+3
Levaki plešejo.Edino kar so dosegli,je da ima sosedov Franček dva očeta,Verica pa dve mami.To pa je uspeh.
grozjak
08. 07. 2022 15.16
-1
ne morem verjeti, kako naporno je prekiniti dodatno zdravstveno zavarovanje, to je tisto, ki za slabih 40 eur na mesec ne krije čisto nič...... v pogovoru z agentom sem dobil občutek, da mi bo še zelo žal in bom zaradi svoje nepremišljenosti umrl v jarku...
grozjak
08. 07. 2022 15.08
+2
torej, več inšpektorjev pomeni več denarja za stroške, najverjetneje nič napredka, če pa bodo že slučajno koga zadeli v živec, bo pa oblast fasala tak štrajk, da ga bo še naslednja pomnila.....
najboljsa24
08. 07. 2022 13.58
+0
Jaz se samo boljim, da nas bodo še bolj obdavčili in bo šel denar za "zdravstvo", kar v resnici pomeni več denarja za zdravstveno mafijo.
Nebodijetreba
08. 07. 2022 14.56
+1
Mene ne moti toliko, če bo šel za zdravstvo kot pa raznim nevladnim organizacijam (plačilo za glasove).
grozjak
08. 07. 2022 15.09
-2
sploh tista nevladna, ki goji rusko slovensko prijateljstvo, v teh okoliščinah zelo bode v oči....
silva-d
08. 07. 2022 13.55
+4
26 let vladajo leve vlade in kdo je kriv za vso to sranje??????????????????
najboljsa24
08. 07. 2022 13.56
-6
zajebant2
08. 07. 2022 13.22
-1
Če pa je puklava sđ jevka rekla, da bo v mesecu dni odpravila čakalne vrste in to so ji levi nasedli
ssbobo
08. 07. 2022 13.06
-3
Maja..... nimaš kaj razmišljati kako bo z zdravstvom pri nas...... lahko samo nabijaš po navodilih al pa po tvojem seveda popolnoma profesionalnem mnenju.. ....
mali.mato
08. 07. 2022 12.55
+2
Kako pa nameravajo preprečit preplačevanje dobaviteljem? Tu odteka denar, ki bi lahko šel za opravljanje posegov.
User1538643
08. 07. 2022 12.51
+5
Ne zanima me, kako bi. Naj se loti in jih zmanjša.
biser2011
08. 07. 2022 12.35
+6
Inšpektorat samo požira davkoplačevalski denar...........delat naj gredo v bolnišnice....
Castrum
08. 07. 2022 12.24
+4
Bešič Loredan je takoj na začetku ministrovanja poudaril, da ne bo prenehal z delom. Po rahlem razburjenju ljudstva je dejal, da bo operiral samo ob sobotah, jaz dodajam - mogoče tudi ob petkih.....skratka, ne bo minister , ampak bo 80 odstoten minister. Ker pa vemo da kot zdravnik, zaradi ohranjanja licence mora poleg operacij, redno obiskovati tudi usposabljanja in izobraževanja, to pa pomeni da kaj hitro pridemo na 60 odstotnega ministra. .......Razumnemu je takoj jasno, da ta mineštra ne bo prinesla zadovoljstva ljudstvu,....
matdej
08. 07. 2022 12.19
+7
Eh to nase zdravstvo je ze cisto zafurano…Nikoli ni bilo boljse in nikoli nebo boljse…
robespierre16
08. 07. 2022 12.12
+5
In to je spisal čudeežni deček slovenskega zdravstva dr.Loredan......😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
mak0521
08. 07. 2022 11.56
+14
Bla, bla, bla. Ravno on ima za govorit, ki je paciente z nujno obravnavo zavrnil, češ, saj še hodi.
Simply
08. 07. 2022 11.50
+2
Zdravniki ne bi smeli delat še privat, pa ne bi bilo vrst. Ločit bi bilo treba privatno in javno zdravstvo.
mali.mato
08. 07. 2022 13.01
+3
Vrste so zato, ker ZZZS plača le določeno število posegov.
junij66
08. 07. 2022 11.39
+7
ŠE NOBENA VLADA V SAMOSTOJNI SLOVENIJI NI USPELA REŠIT PROBLEM ZDRAVSTVA TO JE KORUPCIJO ,ČAKALNE VRSTE TER METANJE DENARJA V VREČO BREZ DNA IN NITI T.I. SVOBODNA VLADA GA NE BO.