Slovenija

Razkrivamo, katere kriminalistične preiskave so tarča notranjega ministra Hojsa

Ljubljana, 08. 08. 2020 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
921

Ogromno prahu in odzivov je povzročilo naše včerajšnje razkritje, da je notranji minister Aleš Hojs prvemu možu slovenske policije Andreju Juriču odredil, da opravi revizijo določenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Stroka je enotna – ministru zakonodaja ne omogoča poseganja v kriminalistične preiskave, ki jih usmerjajo in vodijo tožilci. Takšne so prav vse preiskave, ki si jih je za tarčo izbral notranji minister, ki bi se z revizijo preiskav rad dokopal do pomembnih informacij v policijskih spisih.

Da se ministra za notranje zadeve postavi nad zakon, nad preiskovalce in nad tožilce, ki so prišli do takšnih ugotovitev, se očitno strinjajo tudi vse stranke koalicije.
Da se ministra za notranje zadeve postavi nad zakon, nad preiskovalce in nad tožilce, ki so prišli do takšnih ugotovitev, se očitno strinjajo tudi vse stranke koalicije. FOTO:

Po naših neuradnih informacijah je Hojs Juriču odredil, da mora čim prej poskrbeti za revizijo preiskav, ki se nanašajo na Banko Slovenije, konkretno na zadevo glede stanja v slovenskem bančnem sistemu iz leta 2012. Takoj za tem ga najbolj zanima kazenska ovadba Javne agencije RS za varstvo konkurence zoper našo medijsko hišo Pro Plus zaradi suma protipravnega omejevanja konkurence iz marca 2017. Prav tako zahteva pregled končnega poročila preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za sanacijo bančnega sistema iz leta 2018. 

Zahteva tudi pregled spisa oziroma zaključno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic iz leta 2018. Zanima ga še vmesno poročilo o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije, ki nosi datum marec 2020. Skratka, gre za preiskave, na katere se je pretežno osredotočala prav njegova stranka SDS. Zdaj se želijo dokopati še do vseh podatkov, ki bi jim lahko služili za nadaljnje politične obračune. Več kot očitno je, da gre za preiskave, ki se niso končale po volji vladajoče politike oziroma Hojsove stranke. Zato je na nogah tudi celotna policija, ne samo Nacionalni preiskovalni urad, saj imajo, kot pravijo, dovolj nezakonitega početja vladajoče koalicije in zlorabe policije v politične namene.

Zakaj ministra zanima kazenska ovadba zoper našo medijsko hišo?

Minister Hojs je včeraj sam razkril, da je tarča njegove revizije tudi preiskava zoper našo medijsko hišo. Njegovo sporočilo pa bi lahko razumeli tudi kot grožnjo za obračun z nami, saj je med drugim zapisal, da če je bilo do sedaj vse v redu, se bo to potrdilo, če ni, je pa prav, da se razišče. "Vključno z izkoriščanjem monopola vaše televizije." Minister nas je torej kar obtožil izkoriščanja monopola, čeprav je tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo Agencije za varstvo konkurence, ker preiskava ni potrdila nobenih kaznivih dejanj. Minister nam s takšno izjavo odkrito sporoča, da ni zadovoljen z izidom tega predkazenskega postopka, verjetno tudi njegova stranka ne, zato bodo skušali storiti vse, da bi bil razplet drugačen.

Da se ministra za notranje zadeve postavi nad zakon, nad preiskovalce in nad tožilce, ki so prišli do takšnih ugotovitev, se očitno strinjajo tudi vse stranke koalicije. Minister je tako zahteval revizijo in nam zažugal s prstom, češ, boste že videli vi na POP TV, saj je v naslednjem sporočilu naši novinarki Niki Kunaver še napisal, da smo neprekosljivi pri rušenju koalicije. "Če ne gre s Počivalškom, se lotite Pivčeve, če ne gre z njo, pa novi medijski umori ..." Vse te poteze ministra Hojsa, ki je nepreklicno že odstopil, pa še vedno ministruje, jasno kažejo na to, da si je za popravni izpit za revizijo izbral tiste kriminalistične preiskave, ki so v interesu njegove stranke in vlade. Za takšne ali drugačne obračune. 

Zaposleni na policiji nam pripovedujejo, da se počutijo, kot da jim je politika ugrabila institucijo.
Zaposleni na policiji nam pripovedujejo, da se počutijo, kot da jim je politika ugrabila institucijo. FOTO: Bobo

Vse kaže na čisto zlorabo njegovega uradnega položaja. Kot je zloraba njegovega položaja ministra tudi to, da poskrbi, da njihova televizija Nova 24, ki jo je do pred kratkim še sam vodil, po naših neuradnih informacijah pošlje na policijo novinarsko vprašanje točno o tem, kako se je končala preiskava zoper našo medijsko hišo. Nato pa se prav ta ista preiskava povsem "naključno" znajde na njegovem seznamu preiskav za revizijo. Zakaj? Zato, ker se očitno ne strinja s tem, da je tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Pro Plus, ker ni bilo znakov kaznivih dejanj. Zdaj bo očitno minister Hojs preko v. d. generalnega direktorja policije poslal svoje "vojake" nad to preiskavo, "nepristranske preiskovalce", kot je naročil Juriču, da bodo prevetrili tudi to preiskavo.

 Vodstvo policije zgolj kima politiki in izpolnjuje vse želje

Andrej Jurič
Andrej Jurič FOTO: Kanal A

Prvi mož policije Andrej Jurič pa, enako kot že pred njim Anton Travner, kot pripovedujejo njegovi sodelavci, brez pomisleka naredi prav vse, kar mu naroči minister. Očitno enako velja za oba pomočnika generalnega direktorja, saj vsi delajo po navodilih politike. Za vse to so lepo nagrajeni z visokimi denarnimi dodatki za posebne obremenitve v času epidemije covida-19. Šefi so prejeli kar 85 odstotkov dodatka k plači, policisti v operativi in na terenu pa samo 35 odstotkov. Nekdanji prvi mož policije Anton Travner je dobil kar 2.263 evrov bruto covid dodatka, njegova namestnika Jože Senica in Tomaž Pečjak pa ne dosti manj, oba 2.092 evrov bruto. Policisti pa v povprečju le 250 evrov bruto. Očitno je vodstvo policije pozabilo, da je njihova glavna naloga skrb za zaposlene, ne skrb za politiko in politike. Kot kaže, pa počno ravno slednje, saj vsa stroka kriči, da zakon ministru ne omogoča revizije kriminalističnih preiskav, ki jih vodijo tožilci.

Andrej Jurič tako ne prebere 4. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji, kjer v 8. točki piše, da minister nima pristojnosti, ko gre za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel pristojni državni tožilec. Na to so včeraj opozorili tudi v Društvu kriminalistov Slovenije, kjer je Slavko Koroš zapisal, da ko gre za usmeritve in obvezna navodila ministra, pristojnost ministra ne velja za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel tožilec. In opozoril, da je NPU specializirana enota za odkrivanje in preiskovanje najhujših oblik kriminalitete, kjer vse preiskave usmerja državni tožilec. "S tega vidika pa je, seveda če gre v konkretnem primeru za tovrstno usmerjanje policije in dajanje navodil, to nesprejemljivo," je še zapisal predsednik društva Koroš.

Glede na to, da so na udaru preiskave, ki so jih usmerjali tožilci in da vedno tako zelo poudarjajo, kako so neodvisni in samostojni pri svojih odločitvah, je res nenavadno, da se vodstvu tožilstva revizija preiskav, torej tudi revizija njihovih usmeritev in odločitev, ne zdi nič dramatičnega. Molk tožilstva je glasen, ko generalni direktor policije izbira, po navodilih ministra, "nepristranske policiste", da bodo preverili, ali so nenazadnje tudi tožilci pravilno usmerjali preiskave.

Stroka je enotna – ministru zakonodaja ne omogoča poseganja v kriminalistične preiskave, ki jih usmerjajo in vodijo tožilci.
Stroka je enotna – ministru zakonodaja ne omogoča poseganja v kriminalistične preiskave, ki jih usmerjajo in vodijo tožilci. FOTO: Bobo

 Na policiji se počutijo, kot da jim je politika ugrabila institucijo

Zaposleni na policiji nam pripovedujejo, da se počutijo, kot da jim je politika ugrabila institucijo. Pri tem opozarjajo, da se prejšnje vodstvo NPU in policije ni upalo upreti niti temu, da ne bi vladajoči koaliciji in osumljencem za sporno nabavo zaščitne opreme razkrilo vsebine odredb za hišne preiskave, še preden so se te sploh zgodile. To se je zgodilo prvič v zgodovini policije, da so izdali zaupne podatke sodnih odredb politikom in da so bili osumljenci, tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, vnaprej obveščeni o hišnih preiskavah. Zgodilo pa se je tudi prvič, da so vsebino sodnih odredb, še pred hišnimi preiskavami, objavljali kar v strankarskih propagandnih medijih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (921)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris Leljak
09. 08. 2020 16.27
+7
Če se nimajo bati ničesar, revizija je brezpredmetna, če pa........
JohannDoe
09. 08. 2020 13.30
+4
@heello: "Patrijo ste tako dolgo valjali po sodiščih... dajte jo še enkrat na program junaki desničarski" ---- Krivic je rekel, da je proces Patrija farsa in, da bi padel in bo padel v vsaki demokratični pravni državi. Če Krivic, ki zagovarja izbrisane, to reče za proces proti Janši, potem je verjetno nekaj na tem. Verjetno se je proces zapeljal in končal tako kot je bilo mišljeno. Tako kot pištole od varde, ki so jih glasno zasegli in vzeli na analizo, potem pa je vse potihnilo. Če bi že na kraju povedali, da so plastične igračke in otroke poslali domov, se pač ne bi govorilo o tem in iz tega delalo iztočnice še mesece in leta.
Antoniozmaj
09. 08. 2020 13.00
+3
čim je vodja države kosovar ivani jansxa, takoj se žačnejo ukvarjat s preteklostjo. Zanima me, če bodo ponovno odprli tudi zadevo "patrija".
JohannDoe
09. 08. 2020 13.11
-7
Kaj je potem s tem kosovarjem Janšo? Kdo kaj ve? Kje ste to izvedeli? Janša je, mimogrede, Slovenski priimek, znan davno pred Janezom, če se kdo vpraša. Priimek ni. O Janezu pa me prosim informirajte. Tudi jaz bi rad vedel to kar vi.
JohannDoe
09. 08. 2020 12.55
+8
@KrEn: "sam sem za revizije ampak začnimo pri..." ---- Začnimo, ja. Ko bodo levi na oblasti, ponavljajmo, da naj začnejo pri levih. Ko bodo desni, pa ponavljajmo, da naj začnejo pri desnih. Tako bomo lahko še naprej veseljačili, efektivno pa ne bo nihče začel ničesar, ker sam sebe pač nihče ne bo namočil.
MladInPerspektiven
09. 08. 2020 13.04
+9
Točno tako preveč so povezani med seboj ampak večini "SLOVENCEV" to ne kapne.
JohannDoe
09. 08. 2020 13.17
+3
So povezani. Ampak nič jim ne bi uspelo brez široke podpore Slovencev pri tem. Ta pa se začne tako, da ko levi probajo raziskat desne afere, se jim nasprotuje, češ, raziskujte raje svoje. Ko pa desni probajo raziskat leve afere, se tem nasprotuje, češ, raziskujte vi raje svoje. Evidentno nihče noče, da se raziskuje. Vsi bi samo govorili o aferah. Vrana sama sebi pa zagotovo ne bo izkljuvala oči in tudi svoji svojih afer ne preganjali.
MladInPerspektiven
09. 08. 2020 13.26
+8
To je vse v dogovoru " DELI IN VLADAJ" in seveda poznanstvih ... upss pozabil sem še na večino OPRANOGLAVCEV ki ne znajo razmišljati z svojo glavo.
JohannDoe
09. 08. 2020 13.34
+12
Razumljivo, da vpleteni nočejo, da se stvari razkrivajo. Precej manj razumljivo je, ko tega nočejo državljani.
MladInPerspektiven
09. 08. 2020 13.44
+9
No to je tisto najbolj čudno... rajše se med sabo kregajo kot, da bi prišli zadevi do dna.. to pa politika pridno izkorišča povsod po svetu. Kot, da se bojijo nečesa. Osebno mislim, da nismo dorasli kot ljudje za pošteno življenje.
Z0r98xyw
09. 08. 2020 12.48
+8
Hojs nepreklicno odstopil,nepreklicno pristopil to se dogaja lahko samo v tako smrdlji,kradljivi,lažnivi vladi,svečke pa še naprej častijo boga tovariša ivanośa
JohannDoe
09. 08. 2020 12.59
+9
Mene bolj skrbi to, da bi kdo odgovarjal za krajo pri saniranju bančne luknje ali pa da bi lahko plačal nižjo naročnino pri operaterju in dobil shemo brez pro plusa. To so prave skrbi in strahovi.
Bolfenk2
09. 08. 2020 12.46
-7
Bravo Hojs. To je pravi policijski minister. Migranti so sedaj pod stražo v azilu in jih na veliko vračajo v Bosno, policija na meji spet lovi migrante in ne domoljube kot za časa Pokljukarja. In tajkuni več ne spijo mirno ker bo neodvisna revizija ponovno pregledala njihovo kriminalno početje kar je "spregledal" politični NPU. Policija spet dela to za kar jo državljani plačujemo. Država očitno spet funkcionira.
MladInPerspektiven
09. 08. 2020 12.40
+8
Bravo Hojs, upam, da je v tem spisku tudi orožarska afera in podobno. Ampak ker je slovenska politika tako skorumpirana se mi dozdeva, da je to metanje peska OFCAM v oči in v ozadju se dogajajo nekatere hmmmm spletke ... In ker OFCE slepo sledijo svojemu "ČOBANU - PASTIRJU" se bodo med sabo prepirali ONI pa bodo zadevo speljali do konca.
lustracija
09. 08. 2020 12.17
+1
Mirana Potrča namesto Židana, večkrat da za rundo.
MaMbUnDoNaGuMbE
09. 08. 2020 12.17
+3
Kva ta tip še dela tukej, a ni odstopu al kaj ???
bovin
09. 08. 2020 12.05
+6
POPEKI še kar vas je strah.
hotchilipoper
09. 08. 2020 11.53
+6
NoviceZidarja ne zaprejo, Zidarju ne rušijo
Marko Becan
09. 08. 2020 11.46
+4
Če bi delali revizijo za 30let nazaj ko so bili levičarji na oblasti večino časa , se bi nabralo toliko stvari da bi sodišča, ampak poštena, imela dela vsaj do leta 2050.
Zaphod
09. 08. 2020 11.55
-1
Drnovšek je bil zate levičar? Kdo pa je potem v sredini - poli salama?
JohannDoe
09. 08. 2020 15.09
+2
Pa glej, včeraj so plusovci zapisali, da je Počivalšek desni politik. Imaš pri nas samo dve opciji - naša in njihova. Vsi govorijo o levi desni, pol pa rata pri nas to leva in desna.
saturnsky23 saturnsky23
09. 08. 2020 11.31
+2
Po dolgem času smo dobili vlado, ki ne samo da dela dobro. dela vrhunsko. Je pa moteče za neke organizacije to, da se jim je do sedaj zaobšlo, dopustilo vsemogoče. POPtv si je sam kriv, da je prišlo in bo prišlo do revizije, ki bo zagotovo navrgla nekaj, kar je sicer vesolnemu znano. Preveč je izzival, posebno s podporo mitingašev (večinoma Miloševičevcev) ki ne samo da rušijo vlado, temveč Slovenijo, kakor so navajeni iz dogodkov pred raspadom Jugoslavije.
zurbrigen
09. 08. 2020 11.09
+4
In zakaj Hojsa NE BI smela zanimati OVADBA ki se tiče vaše hiše, kakorkoli je še vedno MINISTER za NOTRANJE ZADEVE, vsm všeč ali ne ampak tako pač je. Najverjetneje pa ga moti enako kot mene, da moram prisilno plačevati nekaj česar nisem naročil, in to že drugič. RTV SLO in Proplus in se ne morem odjavit, ker so dosegli da je proplus v čisto vsaki shemi. Se pravi gre za priviligiran položaj. Mislm da ga zanima okoli tega kako je to možno oz kdo je to odobril. Pač malo bo prelistal po zadevi ki mnogim ni jasna kako sploh lahko pride do nje. Ampak saj je demokracija ane ? Kajneda ?
Pal?ek Smuk
09. 08. 2020 11.05
-1
Lopovi rdeci,strah je pa baje gospod...
Wyatt
09. 08. 2020 10.52
+3
Živela diktatura. Od 2020 bo v Sloveniji možno plačati tudi v forintih.
Pal?ek Smuk
09. 08. 2020 11.00
+4
Thinc25
09. 08. 2020 10.49
+13
Ponovno je treba revidirati vse politične procese, če se iskaže, da je pravosodje delalo napak, je treba krivce kaznovati in takoj odstraniti iz pravosodja, v nasprotnem.....
Marko Becan
09. 08. 2020 10.47
+5
Zakaj pa nebi raziskali stvari ki jih prejšnji niso hoteli ali smel, rabote NLB ,trgovina z žilnimi opornicami itd. NLB je že od nekdaj leva banka, ki jo je UDBA ustanovila za svoje rabote, pranje denarja še za časa največje moči UDBE. To je pred leti SAM povedal od ustanoviteljev banke pokojni Niko Kavčič in to ni nobena skrivnost, je pa žalostno da se POP TV in RTV vedno postavita na stran levih lopovov, medtem ko za desne to ne velja.
bogdajmir
09. 08. 2020 10.40
+8
Udari po lopovu. Samo na tak, trd nacin je mogoca mehka lustracija.
Dark Knight
09. 08. 2020 10.37
+4
Levakom se bodo še lep čas tresle gate :)
Zaphod
09. 08. 2020 10.38
+8