Slovenija

Razkuževanje stavb: nekateri bodo plačali le nekaj evrov, drugi kar 50 evrov na mesec

Ljubljana, 31. 03. 2020 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb je povzročilo nekaj negodovanja in odprlo več vprašanj. Kdo naj ga izvaja, kdo naj za to plača, je to strošek etažnih lastnikov ali bi ga morala pokriti država? Kje sploh nabaviti razkužilo in zaščitno opremo, ki je, kot vemo, močno primanjkuje. Pri upravnikih smo preverili, kako bodo poskrbeli za razkuževanje in koliko bo to stalo. Razlike med cenami so velike.

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb je ujel nepripravljene tako upravnike kot etažne lastnike. Povsem jasno namreč ni niti, kdo naj to izvaja, niti, komu naj se to zaračuna.

Zakaj bi plačali lastniki, če razkuževanje zahteva država?

"Ni pošteno etažnim lastnikom obešati stroškov za storitve, ki jih niso naročili," je bil kratek in jedrnat direktor Rudarja Senovo Goran Udovč. Podjetje upravlja 160 stavb v Krškem, Senovem, Brestanici, Novem mestu, Brežicah, Kostanjevici na Krki. Za razkuževanje so poklicali tri svoje in najeli še osem zunanjih delavcev, etažnim lastnikom, ki bodo za razkuževanje skrbeli sami, pa bodo dostavili razpršilnik in razkužilo. Pa vendar, je prepričan Udovč, to ne more biti dolgoročna rešitev: "Ukrep je bil sprejet s strani države, zato naj država s svojimi službami poskrbi za izvajanje. Etažnim lastnikom tega ne moremo obesiti." Morda bi lahko vključili civilno zaščito, gasilce, je razmišljal. 

In cena? Na podjetju so odprli stroškovni konto, nato bodo razdelili, tako da bo cena za vse enaka. Ta ne bi smela presegati 20 evrov na stanovanje na mesec, računa Udovč, ki dodaja, da nikakor ne mislijo služiti. "Država je roke dvignila, lastniki tega niso naročili - kdo bo to plačal?" se je vprašal. 

"Predlagam, da se vsi ti stroški vključijo v "mega paket", saj etažni lastniki niso nič krivi za takšno stanje, zaradi česar imajo dodatne stroške, marsikdo bo še povrh ostal brez zaposlitve oz. prejemkov," pa pravi Sretko Pejić, direktor SZ Ruski car. Pohvalil je hišnike in čistilke, ki so "pripravljeni delati vse dni v tednu in svoje delo organizirati oz. prilagoditi trenutnim razmeram in sebe ter svoje zaposlene dodatno izpostavljati morebitnim okužbam, glede na to, da zaščitne opreme močno primanjkuje". Uspelo jim je nabaviti dovolj razkužil, razpršilk in rokavic, žal pa ne tudi mask. 

Podjetje upravlja s 73 stavbami, večinoma na območju Ljubljane. V polovici stavb bodo etažni lastniki razkuževanje opravljali sami, upravnik jim bo zagotovil, kar potrebujejo, v drugih bodo delo, kot že omenjeno, prevzeli hišniški in čistilni servisi. In cena? "Cena razkuževanja v lastni režiji po moji oceni ne bo presegala 200 evrov na mesec, seveda pa osebe, ki razkuževanje izvajajo, tudi pričakujejo neko nadomestilo (nagrado za opravljeno delo), o čem se bodo kasneje izrekli sami etažni lastniki po posameznih stavbah," ugiba Pejić. "Cena razkuževanja, kjer to izvajajo pogodbeni izvajalci, pa se giblje okrog enega evra z ddv na stanovanjsko enoto na dan." Lastniki torej lahko na položnicah pričakujejo približno 30 evrov višji znesek. V ceno je vključeno vse: dvakrat dnevno razkuževanje, materialni stroški in prevoz.  

Razkuževanje dvigala
Razkuževanje dvigala FOTO: Dreamstime
Dvoma ni: plačati morajo etažni lastniki

"Naj uvodoma poudarim, da so skupni prostori in naprave (še vedno) v lasti etažnih lastnikov posamezne stavbe. Razkuževanje se torej izvaja za etažne lastnike. To pomeni, da sam strošek razkuževanja bremeni etažne lastnike oziroma uporabnike stavbe," je povsem nasprotnega mnenja kot prvi sogovornik direktor SPO Škofja Loka Robert Novljan. Ker sami nimajo kadra, so etažnim lastnikom predlagali, naj razkuževanje izvajajo sami, kar bi bilo zanje tudi najceneje. "Upravniki bomo poskrbeli za nabavo razkužil in zaščitne opreme, kolikor bo možno glede na ponudbo trga," je dodal Novljan. Druga možnost je, da razkuževanje prevzame izvajalec rednega čiščenja, kar bo stroške povečalo glede na večji obseg dela. "V primeru, da bo izvajalec rednega čiščenja to dodatno storitev zavrnil, bomo poiskali zunanjega izvajalca, vendar pa je treba opozoriti, da to (glede na priporočila pristojnih) predstavlja nadstandard - cene ponudnikov se gibljejo okrog enega evra na stanovanje dnevno. Če bodo etažni lastniki izrecno želeli takšno storitev, jim jo bomo zagotovili po najugodnejših cenah."

Podjetje upravlja 175 stavb na območju Škofje Loke, Žirov, Gorenje vasi, Železnikov in v Medvodah.

20 evrov je zgornja meja, če razkužuješ sam, ne plačaš nič

Da cena ne bi smela presegati 20 evrov na stanovanje na mesec, so prepričani v podjetju Naše okolje, ki upravlja s 73 stavbami na območju Trbovelj, Sevnice in Krškega. Pravzaprav so trenutno še precej cenejši. "Cena razkuževanja na mesec za stanovanje znaša 10 evrov + DDV in zajema celotno razkuževanje, vključno z razkužilom in zaščitno opremo, ne glede na velikost večstanovanjske stavbe. Zaščitno opremo imajo čistilni servisi svojo in je ne zaračunavajo dodatno. V primeru, da bi razkužil zmanjkalo in bi bila težava z dobavo zaščitne opreme, bi se posledično tudi cena lahko povečala - ampak predvidevamo, da maksimalno na 20 evrov," je povedala direktorica Alma Urbanija.

Tistim, ki za razkuževanje skrbijo sami, teh je približno petina, ne bodo zaračunali nič. V preostalih stavbah so angažirali čistilne servise, ki opravljajo tudi redno razkuževanje stavb. Razkužila tako enim kot drugim priskrbi upravnik, zagotovita mu jih občina Trbovlje in civilna zaščita. 

"Razkuževanje smo organizirali preko čistilnih servisov, ki opravljajo čiščenje skupnih prostorov. Pozvali pa smo tudi stanovalce (lastnike in najemnike), da se lahko samoorganizirajo in sami izvajajo razkuževanje," je o organizaciji dela povedal direktor Spektra Stane Sotlar. Gre za enega večjih upravnikov v občinah Trbovlje in Hrastnik, saj skrbi za 342 stavb. In cena? Če razkuževanje opravljajo čistilni servisi, je ta 10 evrov na stanovanje na mesec, enotna za vse. "V ceni je vključena storitev razkuževanja. Razkužilna sredstva nam v občini Trbovlje trenutno zagotavlja civilna zaščita, v občini Hrastnik pa občina sama. V obeh primerih so sredstva za razkuževanje brezplačna."

Visoki dodatni stroški ne bodo presenetili niti strank podjetja Reyan s sedežem v Ljubljani. Direktorica Darja Verbič je pojasnila, da bodo razkuževanje opravljali sami s svojo službo vzdrževanja in znotraj njihovega običajnega dela. "Stanovalci bodo poravnali stroške razkužil in zaščitne opreme in dela ob vikendih; z našimi dobavitelji smo v dogovoru za nabavo zadostnih količin razkužil," je dodala. Tudi oni so se v nekaterih stavbah z etažnimi lastniki dogovorili, da razkuževanje prevzamejo sami, upravnik pa jim bo priskrbel razkužila.

Razkuževali že doslej

Z manj težavami kot drugi so se ob sprejetju odloka soočali v Metalki, ki v Ljubljani, Domžalah in Kamniku upravlja z nekaj manj kot 300 objektov. Čeprav manj pogosto, so razkuževali že doslej. Lastnikom so ponudili dve možnosti: da za razkuževanje poskrbijo sami ali pa da upravnik izbere izvajalca. "Za objekte, kjer so se odločili za lastno razkuževanje, smo pripravili paket, ki vsebuje razkužilo in zaščitna sredstva (masko, rokavice, razpršilko in krpo). Takšen paket stane za manjše stavbe okoli 50 € na mesec, za večje stavbe pa okoli 100 € na mesec. To je tudi edini strošek, ki ga imajo objekti – stroške dostave in logistike bomo pokrili mi. Objekti, kjer imajo zunanjega izvajalca, bodo plačevali predvidoma med 15 € in 50 € na dan – odvisno od velikosti objekta. Manjše stavbe so do 20 enot, velike imajo tudi do 140 enot," je pojasnil direktor Gregor Podgoršek. 

"Treba pa je dodati, da so nekateri objekti v našem upravljanju tudi večje stolpnice z več kot 140 stanovanji - to je lahko skupaj tudi 400 stanovalcev. V takšnem objektu lahko razkuževanje traja neprekinjeno cel dan - torej ko izvajalec zaključi razkuževanje vseh ograj, dvigal, stikal in kljuk, lahko v takem primeru ponovno začne od začetka," je opozoril. 

Razkuževanje v blokih
Razkuževanje v blokih FOTO: POP TV

Težave s kadri, navite cene in pomanjkanje opreme

Iz podjetja MIS, ki upravlja približno 50 stavb v Ljubljani, so sporočili, da se odločitve od stavbe do stavbe razlikujejo. Večinoma  so etažni lastniki razkuževanje prevzeli nase, ponekod ga bo izvajal obstoječi čistilni servis, spet drugje pa so se odločili za zunanje čistilne servise. V tem primeru je cena 0,80 evra na stanovanje na dan, je pojasnila Tajka Žagar. Dodala je, da zaščitne opreme za stavbe, kjer bodo stanovalci razkuževali sami, ne morejo dobaviti, medtem ko imajo zunanji izvajalci vse to že vključeno v ceno. "Se pa naročila teh storitev spreminjajo iz dneva v dan, kot se tudi informacije, ki jih prejemamo s strani ustreznih ministrstev. Včeraj je bilo namreč na tiskovni konferenci rečeno, da so to le priporočila in ne obveza, tako da danes razni objekti odpovedujejo razkuževanje, ker ni obvezno," je opozorila na še eno nerešeno dilemo. 

"Odlok vlade je začel veljati takoj in upravniki smo v težkem položaju, saj imajo čistilni servisi velike težave s kadri, na trgu se ne da dobiti zaščitnih sredstev, rokavic, mask, etažni lastniki so nezadovoljni s cenami," je težave, ki so se zgrnile nanje, naštela Asta Čater, direktorica Upradoma, ki v Ljubljani upravlja z okoli 40 nepremičninami. Opozorila je, da so bili upravniki postavljeni pred dejstvo. Razkuževanje so morali začeti izvajati takoj, zato so morali iskati hitre rešitve. Obrnili so se na izvajalce, ki v objektih že izvajajo čiščenje, a tudi tu ni šlo gladko. "Delo zelo otežuje tudi dejstvo, da so mnogi čistilni servisi zaradi izrednih razmer v večjih težavah kako zagotoviti potreben kader in preprosto ne zmorejo zagotoviti storitve," je dodala Čaterjeva. Ceno postavlja izvajalec, vključeno je delo, razkužila in zaščitna oprema pa ne.  

"Upravniki smo preko GZS-ja in stanovske organizacije vladi že izrazili pričakovanje, da bodo v prihodnjih dneh v realizaciji odloka sodelovali tudi lokalni štabi civilne zaščite oz. morebitni drugi deležniki. Napovedi vlade so zaenkrat pozitivne."

Številni bodo delo opravljali sami

"Cene za zunanje izvajalce so različne od 30 do 80 centov/dan po stanovanju za normalno dvakrat dnevno čiščenje dvigal, kljuk, ograj na skupnih delih. Zunanji izvajalci imajo v svoje cene vključeno čistila, razkužila in zaščitno opremo," je pojasnila Mateja Vukovič Terškan, vodja upravljanja v Tabor upravljanje in vzdrževanje. Tudi številne njihove stranke so se odločile razkuževanje opravljati same. 

Če so rokavice še na voljo, pa so problemi z maskami, ali jih ni ali pa so po nerazumno visokih cenah, ki jih mnogokrat postavljajo tisti, ki maske še imajo. Tomaž Rihtaršič

Tudi v večini stavb pod upravljanjem SPKonjice (upravljajo z okoli 2700 stanovanji v krajih Slov. Konjice, Zreče, Celje, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaška slatina, Rogatec, Poljčane, Oplotnica in Vitanje) bodo razkuževanje opravljali stanovalci sami, je povedal direktor Tomaž Rihtaršič. "Zaenkrat ni nikakršnega zagotovila, da bo stroške krila država, sicer pa ob razumevanju stanovalcev, da je najbolj smotrno, da razkuževanje izvedejo sami, pričakujemo, da bodo stroški cca 1 do 3 eur / stanovanje na mesec. Verjetno bodo kriti iz rezervnih skladov objektov, v skladu z navodili ministrstva, sicer pa zaračunani po enotah na rednih položnicah," je pojasnil. "V nekaj stavbah pa bodo plačevali zunanjega izvajalca, večinoma čistilni servis, ki sicer opravlja čiščenje objekta, cena bo okoli 1 evro po enoti na dan," je dodal. Razkužilo je nabavil upravnik.

Zarja Novo mesto, ki upravlja 170 stanovanjskih stavb na območju Dolenjske in Bele krajine, je uporabnikom predstavila naslednjo ponudbo: od 15 evrov brez DDV na dan za stavbe z manj kot 15 stanovanji do 25 evrov brez DDV za stavbe, v katerih je več kot 15 stanovanj. "Cena vključuje razkuževanje skupnih prostorov in opreme večstanovanjske stavbe dvakrat dnevno, stroške razkužil, dela in zaščitne opreme izvajalcev razkuževanja," je povedala direktorica Janja Horvat Jaklič.

V Pun nepremičnine, ki upravlja 50 objektov na območju Ljubljane, Kamnika, Postojne in Celja, bodo razkuževanje večinoma opravljali s svojimi zaposlenimi, deloma pa tudi s podizvajalci, ki tudi drugače za njih opravljajo vzdrževanja posameznih objektov. "V večini primerov smo se v smislu dobrih poslovnih odnosov, ki jih imamo z našimi strankami in v okviru trenutne krizne situacije ter s skrbjo za zdravje naših stanovalcev odločili, da dezinfekcijo izvajamo v okviru rednega vzdrževalnega stroška. Ob tem bomo etažne lastnike oz. uporabnike dodatno bremenili zgolj za stroške materiala," je povedal direktor Grega Hribar. Se pravi za razkužila, rokavice in maske, pri čemer tudi Hribar poudarja, da je težava z nabavo mask. 

"V večstanovanjskih objektih bodo izvedbo del razkuževanja ob naši pomoči prevzeli stanovalci sami oziroma preko svojih dosedanjih pogodbenih izvajalcev del," je povedal Jure Franulič iz štorskega Storkoma. "Ugotavljamo še, da je trg preplavljen z nekorektnimi, oderuškimi ponudbami (tako za izvedbo del kot za zaščitna sredstva). Npr. za razkuževanje objekta postavljajo izvajalci cene za svoje storitve, ki so za lastnike popolnoma nesprejemljive in veliko previsoke, a nihče na to ne odreagira - tu bi morala država postaviti meje," je dodal. Opozoril je tudi, da je minister za notranje zadeve zagotovil, da lahko vsa potrebna sredstva upravniki dobijo od civilne zaščite, tam pa so jim povedali, da jih nimajo. 

Je razkuževanje kontraproduktivno?

Storkom je med manjšimi izvajalci, za razliko od ljubljanskega SPL, ki v Ljubljani in osrednji Sloveniji upravlja s kar 1700 objekti. Že včeraj so sporočili, da bo razkuževanje stalo med 30 in 50 evri na stanovanje na mesec, tudi oni pa bodo v izogib visokim stroškom etažnim lastnikom predlagali, naj se dela lotijo sami. 

"Žal s strani pripravljavcev odloka nismo prejeli nikakršnih vprašanj oz. zaznali njihovega poizvedovanja ali je odlok glede na kapacitete in dosedanje izvajanje čiščenja objektov sploh mogoče uveljavljati," so opozorili na kadrovsko stisko, ki pa ni edina. "Ustrezna zaščitna oprema (zaščitne maske, rokavice in ostala oprema) kot tudi samo razkužilo ni na voljo v zadostnih količinah niti v zdravstvu, ki slednje potrebuje prednostno, medtem ko je potreba po slednjih v primeru razkuževanja vseh večstanovanjskih stavb dvakrat na dan enormno povečana." V stiku so s Civilno zaščito, ki pa potrebnih zaščitnih sredstev ne more zagotoviti. 

"Tudi iz vsebinskega vidika je sprejeti odlok sicer vprašljiv, saj tudi v primeru predvidenega razkuževanja dvakrat na dan ne storimo dovolj, kadar se okužene osebe gibljejo po objektu. Po drugi strani izvajalci že sami z vsakodnevnim množičnim obiskovanjem vseh objektov lahko predstavljajo bistveno in nepotrebno povečanje nevarnosti za prenos okužbe," so še opozorili v SPL. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sebastijan Kor?e
01. 04. 2020 12.11
+4
Če mi bo kdo izstavil račun za to, ga ne bom plačal in ga bom x tožbo izpodbijal na sodišču z tem, da bom zoper tistega, ki je ta zakon podprl, začel kazenski pregon..brez debate..da vas vidim državne mrhovinarje...
Sebastijan Kor?e
01. 04. 2020 12.09
Neža001
31. 03. 2020 21.59
+5
Država je predpisala, da je treba razkuževati bloke dvakrat na dan. Stanovalci tega niso naročili. Bodo breme nosili upravniki? Večina jih diha na škrge...
afna
31. 03. 2020 21.55
+6
Naš objekt upravlja en zgornjih upravnikov. Vhod ima 6 stanovanj in trditev v članku, da bo cena storitve 30-50€ na stanovanje, je privlečena za lase. Upravnik je navedel ceno cca 250€/teden, kar znese skoraj 200€/mesec na stanovanje. Je pa vprašanje smiselnosti razkuževanja, saj menim, da je ob pazljivosti uporabe skupnih prostorov manjša možnost okužbe, kot pri razkuževanju, če le to opravimo stanovalci sami.
BeGood
31. 03. 2020 21.54
+13
Pri nas je že navsezgodaj visela ponudba upravnika glede razkuževanja in sicer 20€/dan brez DDV, torej 600€ brez DDV mesečno za skupaj 13 stanovanj. Precenjen in kar je najpomembneje povsem nepotreben strošek. Dvigala nimamo,, razsvetljavo samo senzorsko, spornih je le 5 vrat skupnih prostorov vključno z vhodnimi vrati. Složno smo se dogovorili, da nam upravnik priskrbi razkužila in bomo sami razkuževali teh nekaj kljuk. Sicer pa že zdaj ravnamo samozaščitno in se ničesar ne dotikamo z golimi rokami. Zato ljudje, pamet v roke in ne nasedajte vojnemu dobičkarstvu.
king11c
31. 03. 2020 21.50
+9
ne plačam nobenmu niti centa,tisto kljuko si sam razkuzim,ne rabim nobene težke kvazi firme za to
zafršolal
31. 03. 2020 21.44
+3
mislim, da je za lenuhe in tiste z dvema levima rokama prenizka cena... če pa tistih štekarjev, ograj, nabiralnikov pa dvigal niso sposobni opršit z doma narejenim dezinf. čistilom, potem pa ...
Radoveden
31. 03. 2020 21.34
+1
Kdo krši predpise za zajetitev epidemije? Volilci levice, ker morajo biti tudi sedaj proti Janši. Zvestoba partiji do groba. RIP tovariši
FIGEC
31. 03. 2020 21.33
+9
Pomembna sestavina razkužil (cca. 60%), recimo za roke, je alkohol. Sam sem ga pred leti kupoval in ga uporabljal za čiščenje raznih elektronskih vezij. Iz meni neznanega razloga se je cena alkohola popetnajsterila. V enem šusu. No.., potem pa si lahko nekaj mislimo v zvezi s ceno razkužil...
Radoveden
31. 03. 2020 21.32
+2
Slišal sem redovnico, ki je razlagala mladini sveto pismo,pa ji je nekaj ušlo nehote. Citirala je znani citat o psihičnih bolnikih: blagor bolnim na duhi, zakaj njih je božje kraljestvo in dodala O Bog, vzemi jih čimprej pod svojo streho. Jaz se z nuno strinjam.
Radoveden
31. 03. 2020 21.29
-4
Ma sej niste resni, zdej je problem, kdo bo zaslužil? ne za golnik, za psihatrijo vsi po vrsti
?ebula
31. 03. 2020 21.17
+18
Menda trenutno ni nikogar, ki bi se lahko spomnil še kaj bolj norega.
Radoveden
31. 03. 2020 21.29
+4
Je, Mesec hoče referendum, ali se bomo borili proti virusu ali ne, ker stranka Levica je proti zajezitvi epidemije
FIGEC
31. 03. 2020 21.15
+5
Ja zanimivo, no. "Cena razkuževanja, kjer to izvajajo pogodbeni izvajalci, pa se giblje okrog enega evra z ddv na stanovanjsko enoto na dan." Ne me basat! Ali država mora prav vsepovsod, v prav vsaki nesreči služiti? Se ne spomnim, da bi karkoli kadarkoli darovala za male bojevnike, kot je Kris in njemu podobni. Ne! Darovali smo tisti, ki nas ta mačeha že itak ožema na vsakem koraku, dovolj pa itak nima nikoli. Zato pod pretvezo zagotavljanja varnosti vsaki mesec razpisuje neko "posebno pozornost" na posamezne udeležence v prometu in jih striže kak ovce. V našem bloku na Ptuju se je po odredbi vlade o razkuževanju, seveda ne da bi priskrbela potrebna sredstva, hipoma na oglasni deski pojavila ponudba za razkuževanje po ceni 20€/dan. Stanovanjskih enot je 16, torej to pomeni 320€/mesec. Upravnik itak, odkar jaz pomnim, dela stanovalcem v škodo in nekomu drugemu v korist. V stavbi nis(m)o vsi lastniki. Tisti, ki plačujemo stanarine prekleto dobro vemo, da imajo stara stanovanja neko skupno lastnost s starimi prestižnimi avtomobili. So namreč vsako leto dražja(!) Zgleda, da je to eden, meni sicer popolnoma nerazumljivih, slovenskih fenomenov. V istem stanovanju živim že od leta 1963, pa se še nikoli ni zgodilo, da bi zaradi starosti cena stanovanja vsaj simbolično malo padla. NE! Raste vsak mesec, malo po malo. Tudi žabo se kuha malo pomalo, da ne opazi, kdaj je skuhana. Prav tako pa opažam, da nameravajo zaračunavati razkuževanje kar po stanovanju. Niso vsa stanovanja enako velika, niti v njih ne živi enako število potencialnih okuževalcev. Da bi se plačevalo po osebah zgleda ne pade na pamet nobenemu upravniku. Najbrž zato, ker bi to preseglo njihovo matematično sposobnost izračuna deležev, a vlada s Kacinom na mikrofonu, ki tako pokroviteljsko razlaga nove in nove omejitve za ljudi, bi pa lahko predvidela porazdelitev stroškov v duhu osnovnih manir fairplaya. Sedaj že čutim na vodi, kam bodo šli dogodki v bližnji prihodnosti. Ljudje in stanovalci, ki bi hoteli sami razkuževati stavbe in se izogniti "vojnim dobičkarjem", razkužil ne bodo mogli kupiti, ker jih "kao" ne bo na zalogi. Razloga sta dva. Živalski dvig cene razkužilom, čeprav grosist ne bo imel pri tem nobenega dodatnega stroška, in kot drugo to, da bodo dostop do te opreme imeli samo tisti, ki si bodo s tem delom "omastili brk" in bodo ustrezne na ustreznih mestih podmazali. Mi, mali bajdleki, pa bomo kot vedno lahko samo nemo gledali, kako nas lupijo in žejne vodijo čez vodo. Pa še nekaj: napišite za božjo voljo nekaj o tem, kako si Orban tlakuje pot v popolno diktaturo. Ne verjamem, da so madžari taka teleta, da bi mu to dovolili. Lisjak stari je to gotovo spaklal. Ali je morda J.J. klical, da se o tem pisati ne sme...?
Radoveden
31. 03. 2020 21.30
+2
a si ti tud Elvisa videl? Ja sem tud, sam mi noben ne verjame
FIGEC
01. 04. 2020 10.40
+4
Pojdi k zdravniku. Morda ti lahko še pomaga...
Drago Dezman
18. 04. 2020 19.55
Madžari imajo pravico voliti koga želijo. Orban očitno dela za svoj narod, zato ima tako podporo. So za tebe Madžari zato teleta, če sami ocenijo, kdo dela dobro za njih. Bi rad, da volijo tako, kot se tebi zdi prav?
dr21
31. 03. 2020 21.09
+26
Super. Elektrika bo 2 eur cenejša, tole bo pa 20 eur. Hvala vlada
rekapaka
31. 03. 2020 20.50
+10
Zadnji za danes. Janša je rekel, da bodo vsi moški , ki preživljajo z ženo karanteno od države pridobili status vojnega veterana
Truth
31. 03. 2020 20.47
+21
Drzava ti prepove dostop do vecstanovanjskega pocitniskega vikenda, ki je sedaj absolutno prazen, upravnik pa zeli zaracunati 500 Eur na mesec. Mislem to so zmagali ti klovni tokrat.
FIGEC
31. 03. 2020 21.21
+5
kreten1123
31. 03. 2020 20.45
+3
torej ali upravljalec zagotavlja varno okolje v objektu ki ga upravlja v skladu s pogodbo. Nikjer ne piše, da mora za to sredstva zagotavljat država.
hansola
31. 03. 2020 20.40
+10
Folk bi rajš plačal razkuževanje kot si umival roke, vsaka čast.
rekapaka
31. 03. 2020 20.35
+24
Nekoč sem delal kot natakar in se spominjam naslednje prigode. V bife je prišla neka gospa in naročila dvojno žganje in kozarec mineralne. Par sekund kasneje mi je rekla, da naj ji dam navadno vodo, ne sme mineralne, ker jemlje neka zdravila.
FIGEC
31. 03. 2020 21.23
+1
oježeš
31. 03. 2020 20.24
+13
Združenje etažnih lastnikov se zavzema za: "Razkuževanje mora biti strokovno in plačano iz državnih sredstev Vlado med drugim pozivajo, naj za učinkovito in dejansko realizacijo razkuževanja večstanovanjskih stavb zagotovi varno in strokovno izvedbo razkuževanja, časovno usklajeno, strokovno in učinkovito izvedbo po celotni državi. Menijo, da je treba za izvedbo razkuževanja zagotoviti državna sredstva."
FIGEC
31. 03. 2020 21.24
-4
Nisem etažni lastnik, sem najemnik, torej se mene to ne tiče.
rekapaka
31. 03. 2020 21.29
+8
Figec A misliš, da ti lastnik stanovanja tega ne bo dodatno zaračunal. Še več boš plačal
FIGEC
01. 04. 2020 10.45
-3
Mnogo več plačujem že sedaj. Mnooooooogo več od tki. lastnikov. Vektor dogodkov in usmeritev v državi pa itak kaže, da lastniki stanovanj to več dolgo ne bodo. Za državo so stanarine bile prevelik dohodek, da bi se temu trajno odpovedala. Orbanovski učenec že snuje pot do zaplembe stanovanj. Takrat bomo spet vsi enaki. Ofce...
Drago Dezman
18. 04. 2020 19.51
Če bi slučajno kdaj prišla Levica na oblast, bodo naredili vse, da podržavijo naša stanovanja, kupljena po Jazbinškovem zakonu.