Slovenija

'Razlaga profesorjev na daljavo ne more biti tako kakovostna kot v živo'

Maribor, 20. 03. 2021 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
79

Dijaki so se po skoraj petih mesecih pouka na daljavo vrnili v šole. Večina jih je pogrešala pouk in sošolce, manj pa se veselijo preverjanja znanja. Z dijakinjo Druge gimnazije Maribor smo se pogovarjali o njenih izkušnjah in pogledih na šolanje od doma. 16-letnica je o šolanju na daljavo zastavila vprašanje evropski komisarki za izobraževanje, ki pa se je bolj kot odgovoru na njeno vprašanje posvetila razlagi o izmenjavi študentov – projektu Erasmus+.

Ana Toplak je 16-letna dijakinja Druge gimnazije Maribor. S sošolci so šolske klopi zapustili lansko jesen, 19. oktobra. Od doma so se šolali vse do ponedeljka, 15. marca, kar pomeni, da je njihovo šolanje na daljavo potekalo več kot štiri mesece.

Šolski dnevi doma so se Ani zdeli monotoni. "Dan se je začel tako, da smo namesto v učilnice sedli za pisalne mize in vklopili računalnike. Šolske ure so običajno potekale v živo, prek Zooma, a smo včasih dobili tudi samostojne zaposlitve, v sklopu katerih smo delo opravljali sami," je opisala, kako se je rutina iz razreda premaknila za domačo pisalno mizo. 

Ana Toplak je evropski komisarki za izobraževanje Mariyi Gabriel postavila vprašanje o šolanju na daljavo, o tem, kako gleda na trenutni položaj dijakov.
Ana Toplak je evropski komisarki za izobraževanje Mariyi Gabriel postavila vprašanje o šolanju na daljavo, o tem, kako gleda na trenutni položaj dijakov. FOTO: arhiv Ane Toplak

Po navadi je dan po pouku preživela v naravi in tako opravila še športne aktivnosti, ki so bile predpisane v sklopu šole. "Popoldneve sem običajno izkoristila za razne dodatne šolske obveznosti in dejavnosti, vsekakor pa je bilo ob koncu dneva tudi nekaj prostega časa," je dejala.

Največji težavi: organizacija in pravilna razporeditev časa

Ana priznava, da se je bilo doma težje organizirati in motivirano pripraviti na učenje, saj je bil nadzor profesorjev veliko manjši. "Zame je sprva največjo težavo predstavljala pravilna razporeditev časa, saj smo si samostojno delo pogosto morali porazdeliti sami in si ga pravilno organizirati," je izpostavila.

Kljub temu da so se skoraj vsak dan s sošolci videli prek računalniškega zaslona, je sogovornici v času šolanja na daljavo resnično primanjkovalo pravega, fizičnega stika s sošolci. "Še posebej pa sem pogrešala skupne odmore, skupinsko reševanje domačih nalog in malicanje v šolski kantini. Tega šolanje na daljavo ni moglo nadomestiti," je poudarila Toplakova.

Ko danes razmišlja o šolanju na daljavo, opaža, da ji je bil nov sistem sprva všeč, ker se je njen urnik dela močno spremenil. Zaradi dela od doma je lahko dlje spala, imela več prostega časa ter se posvetila hobijem in dejavnostim, za katere je prej imela občutek, da zanje nima dovolj časa. Poleg tega meni, da je šola na daljavo prinesla tudi koristi. "Močno nam je približala uporabo elektronike. Na dolgi rok je to znanje izjemno uporabno, ne samo za nas učence, ampak tudi za profesorje," je prepričana.

Ana Toplak meni, da dolgoročno šolanje na daljavo ni dovolj učinkovito, saj je osebni stik z učiteljem izjemno pomemben, še posebej pri razumevanju neke snovi, kjer dijaki potrebujejo povratno informacijo in odgovore na vprašanja.
Ana Toplak meni, da dolgoročno šolanje na daljavo ni dovolj učinkovito, saj je osebni stik z učiteljem izjemno pomemben, še posebej pri razumevanju neke snovi, kjer dijaki potrebujejo povratno informacijo in odgovore na vprašanja. FOTO: arhiv Ane Toplak

'Razlaga profesorjev na daljavo ne more biti tako kakovostna kot v živo'

Kljub vsem pozitivnim občutkom je Ana kasneje ugotovila, da dolgoročno šolanje na daljavo ni dovolj učinkovito: "Predvsem zaradi razlage profesorjev, ki prek ekrana ne more biti tako kakovostna kot v živo. Mislim, da je osebni stik z učiteljem izjemno pomemben, še posebej pri razumevanju neke snovi, kjer potrebujemo povratno informacijo in odgovore na vprašanja."

'Pouk nam ni predstavljal prevelike obremenitve, pisni preizkusi znanja pa so bili stresni'

Čeprav šola doma ne mora nadomestiti 'prave' šole, pa sogovornica meni, da so imeli na mariborski Drugi gimnaziji zelo dobro organiziran pouk in so se nanj tudi odlično pripravili. "Profesorji so se trudili pouk na daljavo čim bolj približati pouku v živo in mislim, da nam zato šolanje od doma ni predstavljalo tako velike obremenitve," je pohvalila svoje profesorje.

Zanimalo nas je tudi, kako je bilo videti preverjanje znanja. Ana je razložila, da so pisanje testov snemali s telefoni: "Uporabljali smo spletno stran Exam.net, s katero so profesorji poskušali zagotoviti čim objektivnejše ocenjevanje. Ocenjevanja, še posebej pisni preizkusi, so bila za dijake precej stresna, že zaradi tehnologije, ki je mnogim povzročala težave. Število pisnih preizkusov v tem šolskem letu se je za nas nekoliko zmanjšalo, kar nam je močno olajšalo delo na daljavo in nam tako predstavljalo manjšo obremenitev."

Ana Toplak opominja: "Dijaki želimo odgovorne in odločevalce opomniti na okoliščine, v katerih smo se znašli, in to, s kakšnimi težavami se pri tem soočamo."
Ana Toplak opominja: "Dijaki želimo odgovorne in odločevalce opomniti na okoliščine, v katerih smo se znašli, in to, s kakšnimi težavami se pri tem soočamo." FOTO: arhiv Ane Toplak

'Politike moramo mladi čim večkrat spomniti na zaprte šole. Le tako bodo začeli razmišljati, kako se ob tem počutimo šolarji'

Ana Toplak je pomagala pri pripravah na mednarodni znanstveni konferenci univerze Alma Mater Europea z naslovom Za človeka gre – digitalna transformacija v znanosti, izobraževanju in umetnosti. Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel je nastopila v petek, 12. marca, na prvi dan konference. "Pred njenim nastopom sem dobila priložnost, da ji postavim vprašanje o šolanju na daljavo, saj me je zanimalo, kako ona gleda na trenutni položaj dijakov," je pojasnila, kako ji je uspelo priti v stik z njo.

Vprašanje ji je zastavila tudi zato, ker ima jasno stališče: "Politike, komisarko za šolstvo pa še posebej, moramo mladi čim večkrat spomniti na zaprte šole. Le tako bodo začeli razmišljati, kako se ob tem počutimo šolarji. Vprašala sem jo, kakšno je njeno mnenje o štirimesečnem šolanju na daljavo in kakšen vpliv ima takšno zaprtje šol na dijake."

Kot lahko vidimo v spodnjem video izseku, je komisarka Ani sprva na kratko odgovorila, nato pa kot praktičen primer prizadevanja za mlade predstavila novost – kombinirano mobilnost pri projektu Erasmus+ – ki pa se nanaša na izmenjavo študentov in ne na dijake, ki so doma.

Ani je kljub temu všeč, da se komisarka zaveda, da dolgotrajno šolanje na daljavo vpliva na zdravje in mentalno zdravje mladih, ter je na to tudi opozorila.

Za konec je 16-letnica strnila: "Dijaki želimo odgovorne in odločevalce opomniti na okoliščine, v katerih smo se znašli, in to, s kakšnimi težavami se pri tem soočamo, predvsem pa si želimo, da bi nam odgovorni prisluhnili in prepoznali naše stiske. Še vedno poudarjamo, da šolanje na daljavo ni enako šolanju v živo."

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepikrlinca
21. 03. 2021 17.56
Isto velja za osnovnošolce. Pouk na daljavo ni niti 50% enako uspešen kot v živo.
Cene3903
21. 03. 2021 09.37
+1
Kaj pa si o šolanju na daljavo mislijo dijaki poklicnih srednjih šol? Vedno, ko se govori o šolanju od doma mediji izpostavljajo smo gimnazijce. Meni se zdi da so v veliko slabšem položaju ravno dijaki poklicnih šol, saj ne morejo opravljati prakse, ki je za njih, če ne bodo nadaljevali s študijem, zelo pomembna.
ochi
20. 03. 2021 16.08
+4
poglejte si kakšno predavanje s harvarda ipd. kakovostno tudi, če spremljaš preko video zapisa, ker je zadeva izpeljana KAKOVOSTNO in NAČRTNO. z raznimi powerpointi in pa takimi nebulozami pač ne gre.
ivan res grozni
20. 03. 2021 15.55
+1
Praktičnega dela se ni mogoče naučiti preko spleta. Bodoči serviserji elektro stroke, avtomobilov, .... se biodo preko spleta težko kaj naučili. To je isto kot plavalni tečaj preko spleta.
nikhrast
20. 03. 2021 17.35
+1
To gre za skoraj vse kolidže, hand-on študij, posebno v Severni Ameriki, tam imaš kurz še za igranje bridga.
hondoid
20. 03. 2021 15.52
+1
Pa dobro,kaj je težko prilagajati se?Še stotim stvarem se bo morala uboga srednješolka prilagajati...ji bo vedno težko?
ivan res grozni
20. 03. 2021 15.57
-1
Tudi vi se boste morali prilagoditi serviserju, ki še ni videl v živo notranjost naprave, ki bi jo naj popravil.
andreee
20. 03. 2021 15.23
-3
Prijeten članek.
Lektor Jure T.
20. 03. 2021 15.21
+7
Ljudje bozji...epidemija je..jst ne razumem zakaj je to tako tezko dojet res..pa saj niso otroci bli doma zaradi nekega banalnega razloga, ampak zato ker njihovi dedki in babice umirajo..nekaterim so starsi umrli..a je tezko to razumet? Dejmo vsaj zdej tud malo na druge mislit, pa naj bo PV Janez, Sarec, Fajon..ce sami ne bomo pazili eden na drugega, nam noben PV ne pomaga
gozdar1
20. 03. 2021 15.27
-6
A otroci so zate potrošna roba, prihodnost evrope pa zavisi od dedkov in babic?
Periot222
20. 03. 2021 15.39
-3
demokracija prazno nakladanje 🐑🐑🐑🐑🐑🐑!
ivan res grozni
20. 03. 2021 15.51
-4
Otroci so bili doma zaradi napačnih ukrepov, ne zaradi babic in dedkov. Slednje je Janša tako žrtvoval.
Hitri Jezek
20. 03. 2021 15.15
-3
Ma ne saj ni res😉če rece ministrica da je nako pol bo drzalo🤣🤣🤣
proofreader
20. 03. 2021 15.08
+5
Naj podaljšajo šolsko leto v poletne počitnice, otroci si očitno tega želijo.
ivan res grozni
20. 03. 2021 15.52
-2
Praktičnega dela v proizvodnji ni mogoče nadomestiti.
samuray1
20. 03. 2021 15.06
-6
Čudno kaj ne? Pa povejte jasno in glasno zahodnjakom da že vsi vemo da ravno oni stojijo za projektom COVID 2019-2029
Hitri Jezek
20. 03. 2021 15.16
-3
Bravo...končni en pameten komentar👍👍👍👍👍👍👍👍
JApajaDAja
20. 03. 2021 15.18
+2
ivan res grozni
20. 03. 2021 15.52
-2
V Franciji so odkrili v starih vzorcih krvi virus pred Vuhanom.
nikhrast
20. 03. 2021 15.05
+1
Ne vem če je kaj razlike zdaj. Prej smo že imeli predavanja kjer nas je bilo v dvorani po nekaj sto, včasih še dobro nisi slišal ali razumel. Po nekaj tisoč nas je bilo vpisanih za kurz prvo leto, pa kako smo pisali izpite v veliki dvorani.
samuray1
20. 03. 2021 15.11
-2
Nekoč,nekoč so tvoji idoli imeli sužnje vezane v verige.
JApajaDAja
20. 03. 2021 15.20
-1
"nekoč" so nekateri predavatelji imeli v predavalnici le 3-4 študente!
ivan res grozni
20. 03. 2021 15.59
+0
Pa še kakšna razlika; bodoči serviserji popravljajo naprave in stroje preko spleta in orodij še niso imeli v rokah.
marker1
20. 03. 2021 14.54
+5
Če preko spleta ni bil dober pouk, se pa lahko organizira med poletnimi počitnicami. Dopustov in morja letos mogoče še ne bo.
gozdar1
20. 03. 2021 14.59
-2
Kaj pa če bo tudi prek poletja vse zaprto, enkrat bo pač potrebno prekinit začaran krog.
SmiselZivljenja
20. 03. 2021 14.51
+4
90% znanj v IT industriji se pridobi iz online tečajev, tako da ta dijakinja strelja bučke.
gozdar1
20. 03. 2021 14.56
-2
Nič ti po naslednjič avtomahanik z online tečajem pošraufal auto. Ali pa te operiral online kirurg.
SmiselZivljenja
20. 03. 2021 15.02
+1
@gozdar seveda se oboji tako izobražujejo. s tem, da primerjat srednjo šolo in kirurga specialista nakazuje na tvoj zelo nizek IQ. Žal mi je zate.
gozdar1
20. 03. 2021 15.04
+2
Brez prakse sta oba kot butalski kovač te se pa prek spleta ne da dobit.
Hitri Jezek
20. 03. 2021 15.17
+0
ivan res grozni
20. 03. 2021 16.04
-1
Gozdar 1 ne primerja šol ampak vam hoče dopovedati, očitno neuspešno, da bo možnost uspeha kirurga, ki se je naučil operiranja preko spleta ali serviserja, ki je popravljal avto preko spleta misija nemogoče.
zani10
20. 03. 2021 14.50
+2
Profesorjem tko sede, ze tko samo lenarijo, zdaj bojo pa se bolj...
ivan res grozni
20. 03. 2021 16.06
-1
Poznam več inženirjev, ki so poučevali stroko v srednji šoli in so raje odšli v gospodarstvo, tako zaradi plač kot manj stresnega dela in osemurnega delovnika.
kick.your-ass
20. 03. 2021 14.42
-1
Torej tistim, ki so pred korono predavali preko vedea zmanjšajte plače...
Felix x
20. 03. 2021 14.40
+2
Naredite anketo med otroki . 95 % otrokom pase ucenje na daljavo . Ce bi nemski general Sarec ki je vrgu pusko v kuruzo predlagal zaprtje sole potem bi bilo sigurno vse ok.
akmt
20. 03. 2021 14.49
-2
sport5
20. 03. 2021 15.15
-5
Felix -verjetno nimaš otrok.Moj 5 letnik je pred zaprtjem vrtcov želel,da se pride po njega takoj pokosilu ( 12h),kar smo včasih tudi uresničili.Sedaj po odprtju,nam dela velike probleme,če pridemo po njega pred 15 uro.Tudi starejši (srednja šola) se je spremenil na mnogo bolje,od kar je spet šola (več pogovora,smeha pa manj prepira)
ivan res grozni
20. 03. 2021 16.10
-1
Felix x: Živite v izmišljenem svetu. Učenci in dijaki bi žrtvovali tudi počitnice za pouk v šoli. Imam vnuke, ki po delu na daljavo, nočejo računalnika niti videti več. In so se veseli pouka v šoli kot prvega dne v šoli. Po več mesecih so zopet srečali s prijatelji in prijateljicami.
ivan res grozni
20. 03. 2021 16.12
-1
sport5: Imate prav; ti z minusi niso nikoli imeli otrok ali se brigali zanje.
Bolfenk2
20. 03. 2021 14.36
+8
Glede na tretji val vsaj srednje šole več ne bodo dolgo odprte.
sport5
20. 03. 2021 15.16
-6
mogoče pa so le spoznali,da se več škode naredi z zaprtjem
Madžaroš
20. 03. 2021 14.34
+1
bolano ni kaj
janez139
20. 03. 2021 14.33
-1
Spet delanje zgage pred začetkom novega vala. Nikomur ni všeč karantena, ampak če s tem rešujemo življenja se bomo vsi skupaj, tudi naši scrkljani dijaki pač potrudili...
akmt
20. 03. 2021 14.51
-1
Scrkljani dijaki?!? Scrkljan oz boljse receno neumen je folk, ki se ne drzi ukrepov, misli pa, da se jih drzi. Ze mask nimajo prav nastimanih na faci
Pa Dober Tek
20. 03. 2021 14.52
-1
Ja najboljs da smo vecno zaprti, nekaterim ocitno pase...
JApajaDAja
20. 03. 2021 15.00
-1
komu paše karkoli zaprtega, omejenega? le še več nezadovoljstva in gneva proti oblasti je! pa kdo si tega želi?
Hitri Jezek
20. 03. 2021 15.19
+0
ivan res grozni
20. 03. 2021 16.14
Življenja bi reševali s pravimi ukrepi in ne s takimi, ki nimajo primere v svetu. Očitno vladajočim ustreza pandemija (preprečevanje demonstracij, kratenje človekovih pravic, policijska država, .....).
ivan res grozni
20. 03. 2021 16.16
Ljudje ne upoštevajo ukrepov zaradi vlade. Vladni so z javnim ignoriranjem lastnik ukrepov ljudem ves čas pošiljali napačen signal, da virus ni nevaren. Znanec, ki sicer voli SDs, ne verjame v virus. Pravi, če bi bil res nevaren, bi vladni hodili okoli v skafandrih.
ivan res grozni
20. 03. 2021 16.17
Janša. Dokler bo razsajal virus je varen, poleg tega pa pleni na račun zaščitne opreme.
Uporabnik1867274
20. 03. 2021 14.25
+0
Pri nam pa 60% 4, 10% 5, 5% 1, ostalo 3 ( in to celoletni test) ce so pa tvoji otroci tako leni da ne morejo zgezka 1x odpreti imas pa veliko drugih stvari za skrbet