Slovenija

Ste pri pouku in učenju doma naleteli na težavo? Razlagamo.si pomaga z video razlagami in individualno pomočjo

Maribor, 12. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
13

Učencem, ki že skorajda mesec dni sedijo za šolskimi knjigami kar doma, saj pouk poteka na daljavo, pomoč pri razlagi učne snovi in učenju ponujajo mariborski študenti. Skupaj z učitelji in tremi fakultetami Univerze v Mariboru so ustvarili spletno platformo Razlagamo.si, kjer učenci osnovnih in srednjih šol najdejo gradiva, naloge in video razlage različnih učnih vsebin. Poleg tega prostovoljno nudijo tudi individualno učno pomoč, če naletite pri učenju na težavo.

Zaradi epidemije koronavirusa so svoja vrata že 16. marca zaprle vse vzgojno-izobraževalne ustanove, pouk pa sedaj poteka na daljavo oziroma na domu – kar pa tako za učitelje kot učence predstavlja velik izziv.  Kako natanko poteka pouk na domu, se razlikuje od šole do šole, v veliki meri pa je odvisno od učitelja – ti so se morali pri poučevanju preko spleta znajti po svojih najboljših močeh. Predvsem pa tovrstni pouk pomeni veliko obremenitev za starše.

A morda najbolj pri učenju na daljavo trpi razlaga učne snovi, ki bi jo učencem običajno posredovali učitelji pri pouku. Številni starši se morda že leta niso srečali z učno snovjo, ki jo sedaj razlagajo svojim otrokom, prav tako niso usposobljeni za pedagoško delo.

In prav zaradi vseh izzivov, ki jih pouk na daljavo predstavlja, je zaživela skupna izobraževalna podporna točko RAZLAGAMO.SI, ki je namenjena medsebojni pomoči pri izobraževanju na daljavo. 

“Ideja je nastala po vzoru študentov medicinske fakultete, ki prostovoljno sodelujejo v klicnih centrih. Študenti izobraževalnih smeri so ponudili pomoč v izobraževalnem procesu, ker smo čutili, da bi lahko s svojim znanjem pomagali družbi,” pove Iza Javornik, učiteljica razrednega pouka in študentka doktorskega programa Edukacijske vede na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Gre za skupni projekt Pedagoške fakultete, Filozofske fakultete in Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Pri tem prostovoljno sodelujejo študenti, ki jih koordinirajo profesorji. 

Primer video razlage za 5. razred OŠ, zgodovinski razvoj: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spletna stran ponuja pomoč tako za učitelje kot učence, na njej najdemo gradiva za učence od 1. do 9. razreda osnovnih šol ter dijake srednjih šol. Temelji predvsem na interaktivnih gradivih in video razlagah – te nastajajo s strani učiteljev, “ki za svoje učence, za svoje razrede posnamejo razlago, ki jo potem z veseljem delijo z nami,” pove Javornikova. 

“V preteklih dneh ste učitelji opravili veliko dela in storili pomemben korak pri poučevanju na daljavo. Prepričani smo, da ste si nekatera gradiva že ustvarili. Predvidevamo, da boste s soustvarjanjem razlag bogatili tudi svojo zbirko, saj vam bodo prosto dostopne vse razlage. Upamo, da nam boste pomagali z deljenjem teh gradiv in ustvarjanjem novih, da bo znanje naših učencev čim boljše,” učitelje pozivajo na svoji spletni strani. “Če bi vsak učitelj pripravil video razlago le za eno učno enoto, bi lahko skupaj pokrili vse vsebine in omogočili vsem dijakom v Sloveniji enake možnosti.”

Če naletite pri učenju na težavo, vam študenti in učitelji prostovoljci nudijo individualno učno pomoč, ki poteka preko Microsoft teamsov. Učenec poišče svoj razred in izbere predmet, pri katerem potrebuje pomoč. Tam pridejo v "podporni pogovor", napišejo vprašanje oziroma snov, pri kateri potrebujejo pomoč. “Če gre za specifično nalogo, študenti učenca poskusimo usmeriti v skupnem pogovoru, poiskati video razlago. Na primer, imeli smo primer učenke, ki je potrebovala pomoč za fiziko, in študentka fizike ji je poslala video razlago ter ji zraven napisala, katera enačba ji pride v poštev, na kakšen način lahko reši nalogo,” pripoveduje Javornikova. Najprej torej poskušajo učenca usmeriti na način, da sam pride do ustreznih rešitev za nalogo, če pa učenec še vedno potrebuje pomoč, mu študenti nudijo popolnoma individualno pomoč, “študent, ki je tisti trenutek prost, dobi dodeljenega učenca, in ga ali pokliče ali zasebno piše, in mu na tak način razloži snov”. 

Primer video razlage za 9. razred OŠ, enačbe in neenačbe:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za zdaj so na razlagamo.si dostopne učne vsebine za matematiko, fiziko, družbo, okolje, tehniko in naravoslovje – študenti opažajo, da se vprašanja učencev navezujejo predvsem na naravoslovne predmete; matematiko, fiziko in kemijo. “Nekako smo predvideli, da bo na teh področjih največje povpraševanje, predvsem v višjih razredih,” pove Javornikova, Dodaja, da se platforma dnevno dopolnjuje, hitro pa se širi tudi krog študentov, ki sodelujejo pri projektu, predvsem na Filozofski fakulteti, kjer imajo predmete, kot sta slovenski in angleški jezik. 

 Primer video razlage za fiziko v OŠ, električni tok:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kopriva60918022
13. 04. 2020 09.24
-6
ko učitlce niso sposobne spodobno opravljati svoje delo in morajo na pomoč priskočiti študentje..glavno da bodo imele poleg dveh še dodaten mesec dni počitnic/dopusta in "krizni" dodatek
RamzesII
12. 04. 2020 11.31
+5
Socialni inženiring 🧠 Ljudje, se zavedate, da se na vas izvaja socialni eksperiment? Ko posameznik izvaja socialni eksperiment na ljudeh, je to kaznivo dejanje, ko pa vlada stori enako, potem je v redu, ljudje so zaprti v svojih in čakajo na nadaljnja navodila civilne (beri: državne) zaščite!
MojsterSplinter
12. 04. 2020 11.59
+0
Kakor se reči razvijajo, pridejo časi, ko boš za takšno izjavo razglašen za "protizdravstveni element" in odpeljan nekam, da ne "vznemirjaš javnosti".
RamzesII
13. 04. 2020 11.20
+1
Jožajoža
12. 04. 2020 10.16
-5
Na nekaterih šolah pa kljub mnogim poskusom s posameznimi učenci oziroma njihovimi starši že več tednov nimajo nobenega stika.. Ali bo starše zaradi tega doletela globa od 500 do 1000 evrov?ja,kako bi pa vzpostavili stike, ko pa še več tisoč gospodinjstev na dan 12.4.2020 nimajo v tej "razviti"državici ne elektrike in ne tekoče vode.
RamzesII
12. 04. 2020 11.33
+7
Zakaj pa globa in ne mora obisk CSD po obvestilu šole, saj so tako vajene.
TheEarthIsFlat
12. 04. 2020 10.00
+2
To "naše" šolstvo(ki sploh ni naše) je potrebno temeljite prenove, samo poglejte s čim vse otroke zastrupljajo, to so v bistvu debilarne za novi svetovni satanistični red,
ŽigaLausegger
12. 04. 2020 09.51
-3
V angliji se srednješolci učijo fiziko iz knjige: "fundamentals of physics (Halliday Resnick)", kjer so vključeni in uporabljeni bistveni matematični pojmi za razumevanje fizike, t.j. odvodi, integrali... Pri nas tole knjigo uporabljajo na faksu, kjer nato "popravljamo", kar smo "zajeb***" skozi srednjo šolo. Fizika v obliki, ki jo predavamo na naših osnovnih in srednjih srednjih šolah sploh ni fizika ampak obračanje enačb... in to je katastrofa, kako ste na MIZŠ zreducirali znanje iz razumevanja in analiziranja na najnižji nivo, t.j. zgolj reprodukcija oz. dudlarijo. Ravno zato, ker se je naš mladostnik Andrej Škufca učil iz pravih knjig in, ker je to počel med poukom (ki je neuporaben) je postal olimpijec...
RamzesII
12. 04. 2020 11.29
-1
Zato pa se temu reče indokrinacijski sistem. Koliko pa ljudje po končani šoli vedo o dejanskem svetu okoli nas, še nekega elektromagnetnega pojava v zraku si ne znajo razložit, ali kakšnega kvantnega dogodka, ali videnja bitja, ki ni tako kot mi, tuje tehnologije, itd. Posledično zaradi takšnega sistema, večina razmišlja in deluje znotraj treh dimenzij, morda eliti tako ustreza, da njen sistem lahko obstoji. Koliko ljudi danes je zmožno kritičnega in lastnega razmišljanja o dogajanju okoli njih, brez da slepo sledi nečemu ali nekomu. Ti mnogi so prepričani, da je svet v katerem živimo resničen, pa je res, če so ga menda ustvarili prav za nas, omejili naše znanje in zavedanje le nanj, ne pa tudi izven njega. Pa, vendar izhod obstaja, a nam ga s početjem kakršnim smo priča omejujejo. Čigavi ujetniki smo, ne samo na ravni teles, menda celo na ravni duš, ki so tako ujete, bojda, v polje Zemlje. Kako naj vemo kaj je res in kaj ne, če smo iz vseh strani, na mnoge načine, tako manipulirani in prevarani, živimo v svetu slepil in prevar.
upornik30
12. 04. 2020 08.46
-9
zakaj se rabi ulomke v fabriki?
RamzesII
12. 04. 2020 11.17
+9
Uporabnik421550
12. 04. 2020 08.33
-7
A res, tudi danes prvi trije članki o tem?!!!!!!
Angelina145
12. 04. 2020 08.30
+20