Slovenija

Različni odzivi na vložitev predloga ustavne obtožbe: 'Višek pritlehnosti'

Ljubljana, 02. 04. 2021 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun
Komentarji
163

V poslanskih skupinah, ki se niso priključile predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, so odzivi različni. NSi opozarja na namero destabilizacije političnega prostora, po mnenju SNS leva opozicija nima čuta državnosti. Nepovezani pa navajajo, da so zaradi očitkov v predlogu zapustili koalicijo. SDS, SMC in DeSUS predloga še ne komentirajo.

Predlog obtožbe predsednika vlade pred ustavnim sodiščem so v DZ vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Očitajo mu kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Predsedniku vlade očitajo tudi pritiske na medije in tožilstvo.

Ob vložitvi predloga so se odzvali v poslanski skupini (PS) stranke SDS, ki ji Janša predseduje. Odzval se je vodja PS SDS Danijel Krivec, ki je dejal, da obžaluje, da so se omenjene stranke odločile "za še eno v vrsti nekonstruktivnih dejanj". Obrazložil je, da ustavna obtožba mora biti utemeljena z očitkom o kršitvi Ustave ali zakonov, ki jih obtožena oseba stori pri opravljanju svoje funkcije, očitano protipravno dejanje pa mora imeti velik pomen in težo. "Ni pa ustavna obtožba orodje za destabilizacijo vlade, boj za oblasti in ustvarjanje politične krize, kar je v konkretnem primeru edini namen strank leve opozicije." Dodal je, da obtožbe, ki so jih v izjavah za medije predstavile opozicijske stranke, ki so predlog vložile, "nimajo dejanske teže in niso podprte za argumenti".

Na njihove očitke, da Janša ni zagotovil zadostnega števila cepiv je odgovoril, da podatki o precepljenosti kažejo, da je Slovenija nad povprečjem Evropske unije in med najuspešnejšimi državami na svetu po odstotku precepljenega prebivalstva. "Po odstopu ministra (Tomaža) Gantarja in Janševem začasnemu prevzemu Ministrstva za zdravje smo si dodatno izborili še skoraj 1.5 mio doz cepiv Biontech/Pfizer, kar nam omogoča sedanji nadpovprečni tempo cepljenja. In, kar je najpomembnejše: dodatna cepiva, ki jih je v prvi vrsti zagotavljal prav predsednik vlade Janez Janša, bodo omogočila zadostno precepljenost odraslega prebivalstva za učinkovito zaustavitev večine epidemičnega vala do začetka poletja."

Odzval se je vodja PS SDS Danijel Krivec, ki je dejal, da obžaluje, da so se omenjene stranke odločile "za še eno v vrsti nekonstruktivnih dejanj".
Odzval se je vodja PS SDS Danijel Krivec, ki je dejal, da obžaluje, da so se omenjene stranke odločile "za še eno v vrsti nekonstruktivnih dejanj". FOTO: Bobo

Na del predloga ustavne obtožbe, da Janša uničuje STA z zaustavitvijo njenega financiranja je Krivec dejal, da kot so na vladi in Uradu Vlade RS za komuniciranje (Ukom) že večkrat poudarili, spoštujejo dogovor, ki je bil sklenjen med UKOM in STA. "V poslanski skupini SDS podpiramo zahtevo Ukoma po transparentnem delovanju STA. Predsednik vlade Janez Janša ravna v skladu z vsemi zakoni in drugimi pravnimi akti, kar velja tudi za direktorja Ukoma mag. Uroš Urbanijo."

Med drugim je na obtožbo, da je premier odgovoren za protiustavno prepoved referenduma o investicijah v Slovensko vojsko (SV) in kršitve sklepa Ustavnega sodišča pojasnil: "V skladu s prvo alinejo 90. člena Ustave Republike Slovenije zakonodajnega referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč." Dodal je, da so investicije v SV investicije v obrambo države in njene varnosti. "Opozorimo naj še, da je stanje v Slovenski vojski v zadnjih 10 letih povsem neprimerno. Naša vojska ni pripravljena na spopad, pa tudi v mirnih časih je le pogojno operativna. V SDS spoštujemo naše vojake in vojakinje, spoštujemo njihovo odločitev za služenje domovini in zagotovili bomo, da bodo ustrezno opremljeni, da se bodo ob opravljanju svoje službe počutili varni in podprti. Ne bomo in ne moremo pristati na dodatne reze v proračun za vojsko, kot jih predlagajo v levi opoziciji."

Da predsednik vlade spodbuja nasilje nad ženskami, nestrpnost in sovražni govor je demantiral s tem, da so ravno v PS SDS, katere član je takrat bil tudi Janša bili tisti, ki "smo zahtevali podpis Istanbulske konvencije za pravice žensk".

"Prav tako nismo nikoli, kot tudi ne naš predsednik, spodbujali k nestrpnosti in sovražnemu govoru. V SDS nismo tisti, ki smo v času epidemije pozivali k nasilnim protestom. Nismo tisti, ki bi kadar koli pozivali k nemirom in nespoštovanju ukrepov. Očitek, da je naš predsednik, gospod Janez Janša, tisti, ki spodbuja k nasilju, nestrpnosti in sovražnemu govoru, je absurden." Svoje sporočilo je zaključil, da so v poslanski skupini SDS mnenja, da "tokrat leva opozicija poskuša v svojem boju za oblast izrabiti institut ustavne obtožbe" in da to dejanje obsojajo.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je sporočila, da je ustavna obtožba "višek pritlehnosti". "Za levičarje je demokracija zagotovljena zgolj in edino takrat, ko so na oblasti oni. Zaradi zavračanja sodelovanja s politiko in stroko v boju s covidom-19 in kovanjem političnega dobička na račun mrtvih je Sloveniji pot v boju z virusom otežena," je navedla.

V koalicijski NSi so navedli, da je ustavna obtožba ena izmed ustavnih pravic opozicije, ki pa mora biti utemeljena z očitkom o kršitvi ustave ali zakonov, po njihovi oceni ga je smiselno uporabiti pri jasno dokazanih kršitvah zakonov. "Bolj kot vložitev ustavne obtožbe pa bode v oči razdiralno in neodgovorno vedenje sedanje opozicije, ki očitno želi z vsemi razpoložljivimi sredstvi in v času zaostrene epidemiološke slike v Slovenijo vnesti še nestabilno politično situacijo," so zapisali v odzivu za medije. Del opozicije po njihovem mnenju, namesto da bi združil moči pri premagovanju koronakrize, svoje aktivnosti posveča predvsem rušenju vlade, interpelacijam, širjenju nezaupanja v politiko in bojkotiranju srečanj, ki so namenjena reševanju krize.

V poslanskih skupinah, ki se niso priključile predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, so odzivi različni.
V poslanskih skupinah, ki se niso priključile predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, so odzivi različni. FOTO: Damjan Žibert

V koalicijski poslanski skupini SMC za zdaj predloga niso komentirali, medtem so v opozicijski poslanski skupini DeSUS napovedali le, da se bodo o predlogu ustavne obtožbe še pogovorili. Odzval pa se je predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek, ki je sporočil, da "škoda, da opozicija ne razume zahtevnosti trenutne situacije in namesto sodelovanja pri zajezitvi epidemije in gospodarskemu okrevanju še vedno stavi na destruktivnost"

"To bo spet nekaj stran vrženih dni, ki vsem kradejo čas in energijo. Verjamem, da ima tudi javnost dovolj tega uničevalnega pristopa," je nadaljeval in dodal, da se naj politika ukvarja raje z vsakodnevnimi izzivi, saj da se bo sam osredotočal na delo za razvoj gospodarstva in ohranjanje delovnih mesth, "prazne razprave pa prepuščam drugim".

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je ob vložitvi predloga ustavne obtožbe povedala, da so "ravno zaradi teh stvari že potegnili ostre konsekvence, to je izstop iz poslanske skupine SMC in koalicije". V nedavno ustanovljeni poslanski skupini so namreč trije poslanci, ki so izstopili iz poslanske skupine SMC, in eden, ki je zapustil poslansko skupino DeSUS.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je za STA dejal, da vložitev ustavne obtožbe kaže na "grozljivo paniko v levi opoziciji, ki je za pridobitev nekdanjih bonitet in privilegije pripravljena uničiti državo in domovino". "Če mislijo, da je njihova tako imenovana zmaga ob rušenju predsednika DZ Igorja Zorčiča kaj pomembna, se motijo, saj gre samo za trenuten premik v njihovo korist," je dejal. Po njegovem mnenju ustavna obtožba kaže, da leva opozicija "nima čuta državnosti, ne ve, kaj je država in kaj je domovina, in je pripravljena vse to prodati za denar".

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

popovec
17. 05. 2021 20.31
Zmago ima vedo prav. On je vedno na pravi strani.
yanay
17. 05. 2021 18.31
Nobene ustavne tožbe ne bi bilo potrebne, če bi imel naš Janez vsaj toliko etike morale in osebnega poštenja, da bi ob jasnem opozorilu državljanov Slovenije, da mu ne zaupajo več, odstopil. 70% ljudi ne zaupa več vladi in s tem tudi Janezu, ki pa se je z vsemi petimi oklenil premierskega stolčka. Boji se ostati doma, ker tam ni on gospodar!
malaraja
17. 05. 2021 08.59
+2
A ni na sliki tisti Krivec, ki je nosil 30 podpisov in govoril, da jih je 47? On o pritlehnosti!!!
zlati70
04. 04. 2021 21.15
-2
Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec o ustavni obtožbi premierja Janše: “Ob hitrem branju dobiš vtis, da gre za globoko averzijo do obtoženega. Eno globoko nestrinjanje z vsem, kar naredi” Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec ne vidi tehtnih razlogov za vloženo ustavno obtožbo V demokratičnih procesih večina v parlamentu izvoli vlado. Proti njej nastopa več ali manj manjšinska opozicija. Eno od parlamentarnih orodij predstavlja instrument ustavne obtožbe proti najvišjim predstavnikom v državi. Enako kot v preteklosti tudi ustavni sodnik Jan Zobec ne vidi, da bi se sama možnost ustavne obtožbe zlorabila za politične namene. Za zlorabo bi jo lahko tolmačili, če bi dejansko državni zbor izglasoval in “bi ustavno sodišče presodilo, da gre za zlorabo.” Dolgoletni strokovnjak na področju slovenske ustave ne vidi tehtnih razlogov za uspešno izvedbo ustavne obtožbe. “Ob hitrem branju, dobiš vtis, da gre za globoko averzijo do obtoženih. Eno globoko nestrinjanje z vsem, kar naredijo.” To predstavi z zadnjim primerom, ko del parlamentarne opozicije očita predsedniku vlade Janezu Janši, da ni naročil zadosti količine cepiv. Zobec ne pozabi dodati, da so bile v preteklosti vložene zelo resne ustavne obtožbe, kjer vladajoča oblast ni spoštovala odločb Ustavnega sodišča. Ena izmed teh se je zgodila v času prejšnje vlade, ko se je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec moral zagovarjati zaradi neimplementacije odločb US o financiranju zasebnih šolskih zavodov. Prav neizvrševanje odločb Ustavnega sodišča pomeni, da gre za hudo kršitev Ustave RS. Gre za še en obupni legitimni poizkus leve opozicije V primeru ustavne obtožbe bi moralo iz njene vsebine izhajati, da je aktualna vlada naredila grobo, naklepno kršitev Ustave, “a jaz tega v teh primerih ne vidim. Gre za zasledovanje političnih ciljev, agend.” Voditelj Luka Svetina je sicer opozoril, da so sedaj sile v državnem zboru veliko bolj izenačene. V primeru, da bi dejansko državni zbor izglasoval ustavno obtožbo proti predsedniku vlade Janezu Janši, bi sledil javni proces pred Ustavnim sodiščem. Razprava poteka po pravilih kazenskega postopka. “Obtoženi bi imel status obdolženca,” pove Zobec. Le-ta bi imel pravico do zagovora. Ustavna odločba bi bila uspešno izglasovana, če bi se z njo strinjalo šest od devetih ustavnih sodnikov. Vendar je to zelo težko, da bi do tega prišlo. Del slovenske opozicije bo uporabil le še eno legitimno možnost, da zamenjajo sedanjo vlado. Zadnja glasovanja ob treh vloženih interpelacijah in konstruktivni nezaupnici so lep pokazatelj, da se bo tudi zadnjih poskus z instrumentom ustavne obtožbe klavrno končal za del leve opozicije.
frenky1969
04. 04. 2021 16.26
-2
Po 30 letih se bodo pufi hitro vračali, da davkoplačevalci ne bodo čutili, kar so 30 let plačevali davkoplačevalci je bilo dno pokradenega denarja levice, vračilo pufov bodo čutili lenuhi in razni prisesani koritniki, ki jim je odklenkalo, davkoplačevalec nebo nič čutil, to nabijajo levičarji, kako bomo vračali, kako smo zapufani. Plačevali bomo naprej pa poplačali dolgove levih vlad kar je ogromno nekje 28milijard so ustvarile pufe leve vlade.
oježeš
03. 04. 2021 20.46
+3
Ha ha, najbolj me je nasmejal: 'po mnenju SNS leva opozicija nima čuta državnosti.' SNS lahko rečem le to, da noben politik nima tega, kar navajate. Vsak se samo grebe za položaj in denar in se vdinja tistemu od katerega ga največ pričakuje. Na državnost in državljane pa ste pozabili enako, kot na moralo in poštenje!
stokviz
03. 04. 2021 20.03
-5
Kaj vse se še imajo ti levičarji na programu ???
stokviz
03. 04. 2021 20.06
-5
Kaj pametnega pa jim ne pride na pamet!!! Oni so ustvarjeni za revolucijo! A to časi izpred 70 let, vsaj v Evropi !!!
oježeš
03. 04. 2021 20.48
+2
S svojo zgodovino jim ga je pisal twitko. Žal ga posnemajo, nihče pa ne dela na tem, da bi se stanje v politiki v Sloveniji izboljšalo, ker potem bi se tudi državljani obnašali bolj prijazno drug do drugega.
stokviz
03. 04. 2021 20.02
-4
Kaj vse se še bodo izmislili ti smotani levičarji ???
lakala28
03. 04. 2021 19.41
+3
S čim zaboga se rega krivic cepili, d atake klati? Med najboljšimi na svetu? Ja, po smrtnosti pa razmetavanju denarja mogoče. Pa lakomnosti in pokradenem javnem denarju. In s tem se še hvalijo? Ja, SDS pač. Ker jim očitno nič ni sveto.
Maki3322
03. 04. 2021 18.48
+5
Pokvarjeni DeSUS poslanci naj se zamislijo kaj bodo vam rekli vnuki ki podpirate Janeza Janšo????? Dolgove bodo plačevali vaši vnuki.
zlati70
03. 04. 2021 18.29
-7
Piše: Frančiška Buttolo Moje zadnje pismo Tanji Fajon in zahvala Tinu Mamiću. Spoštovani gospod Tino Mamić, najlepša hvala za vašo obrazložitev obrambe proti stalinistični revoluciji sredi okupacije med drugo svetovno vojno. Bistvo slovenske revolucije, bistvo njene zmage, bistvo njene skoraj polstoletne vladavine, bistvo nesporazumov med sedanjo slovensko vlado in delom birokracije v EU, to bi morali v Sloveniji vedeti vsi, je v tem, da so – podobno kot v romanu Dostojevskega BRATJE KARAMAZOVI diabolični brat Ivan – komunisti potisnili svoje brate v naročje okupatorju, v zločinsko dejanje. Zakaj? Zato, ker ni mogoče, da bi očetje, ko so gledali, kako jim komunisti pobijajo otroke, priskočili morilcem na pomoč in tudi sami – skupaj s komunistično soldateski – začeli pobijati svoje lastne otroke. Gospa fajonova, pokopati moramo vse svoje žrtve, vse. Vaše in naše. Spomenikov pa ne bi smeli postavljati nikomur. Nositi rože pred kidričev spomenik, tako menim, pa bi morali prepovedati, če že nočete umakniti spomenika, ki sodi kvečjemu v komunistično republiko kakega balkanskega samodržca, nikakor pa v – menda – najlepše mesto na svetu. Ne hvalite se v vaši stranki, Gospa fajonova, ne hvalite se, navsezadnje ste odlična dama, da ste ponosni nasledniki komunistične partije – in njenih zločinov, o katerih je gospe mladi novinark manci – rekel znani matija, da se ne kesa ničesar in da se nima za kaj opravičevati. Očitno je bila njegova, matijeva, bratomorna vojna bistvo revolucionarne zmage njegovih tovarišev, bistveni vzvod oziroma zanesljivo načelo, celo načrt. Da komunisti niso vedeli, o čem je pisal Dostojevski? Vedeli so, še kako so vedeli, draga gospa Fajonova in spoštovani slovenski akademiki, ki ste komaj spravili na papir nekakšno majavo spravo. Da, Lenin in Stalin nista poznala Dostojevskega? Pa njegovih romanov z natančnimi analizami nihilističnih osnov marksizma in leninizma? O, poznali so vse te stvari, vsaj gospa Vodetova mi je tako povedala, pa tudi nekateri drugi. Pa še kako dobro so vodilni komunisti vedeli, da brez bratomornega kriminala, strahotnih zločinov, popolna uspešnost pri ustvarjanju in ustoličevanju komunistične revolucije, ni mogoča. Zato pa so podpirali pakt med Stalinom in Hitlerjem. Zato pa so zaprli gospo Vodetovo, ki ji takšne poteze partije niso ugajale. Pa še kako so vse to vedeli; vedeli, da je treba pobiti kristjane in kmete. Saj delavstva, proletariata, v Sloveniji skoraj ni bilo, vsaj ne dovolj za izvedbo revolucije. Amen. Da, spominjam se, kako mi je general Novljan v Muzeju revolucije, kjer sem bila knjižničarka, on pa je zbiral gradivo za pisanje partizanskih spominov, povedal, da so v njegovi vojski z veseljem sprejeli vsak odhod k domobrancem. to je bil zanje tako rekoč mali državni praznik. zagotovilo, da jim pohoda na oblast po končani vojni ne bo mogel nihče preprečiti. Ker bo vsemu svetu znano, da so bili nasprotniki revolucije na napačni strani zgodovine. Sama pa mislim, draga gospa fajon, da tisti, po katerih se zdaj s ponosom zgledujete, v resnici uničili slovenski narod. Nimamo več prav dolge in velike prihodnosti. Krvavimo. Zdaj še iz ran, ki ste jih temu narodu, draga gospa, tudi vi osebno, povzročili v bruslju.
Maki3322
03. 04. 2021 18.51
+4
Kakšna revolucija med drugo svetovno vojno- opor proti okupatorju in njihovih pomagačev.
Stanislav Marn
03. 04. 2021 19.19
+1
lakala28
03. 04. 2021 19.34
+5
Še en poskus ponarejanja zgodovine. V okolici Velikih Lašč še živijo ljudje, ki so jim domobrasnski "antirevolucionarji" pobili svojce, čeprav le-ti za komunizem še niti slišali niso. Dovolj je bilo, da se so komu napačnemu zamerili ali je kateremu od domobranskih izmečkov dišala njihova zemlja. Podobno kot delujeta SDS in NSI, ki sta prepoznavno ideološki naslednici teh hord zla: kdor ni z nami, je proti nam. Še najbolj me skrbi, da je še predsednik borči naklonjen temu gibanju pod krinko sprave.
Po kme?ki pameti
03. 04. 2021 18.25
+0
Mislim, da je za ustavno obtožbo dovolj samo ena točka pa naj bo za nekoga iz leve ali desne opcije. Naročanje cepiva. Ob prvi informaciji o tej škandalozni nepravilnosti je bila stvar jasna tudi našemu predsedniku vlade. Grmel je iz TV zaslona, da je treba krivce takoj poiskati. Pa je minil samo kakšen dan in je že zamenjal ploščo, ko je uvidel, da je glavni krivec on. Sedaj pa joka po Evropi in se bori za cepivo, ki ga je prej odklanjal in naročal tistega, ki bi ga bi lahko odobrili šele čez leto dni ali pa nikoli . To jokanje pa nam sedaj prodaja kot meglo, da prikrije prejšnjo neumnost.
zlati70
03. 04. 2021 18.23
+0
Proti Jankoviću ustavna obtožba, ker je preprečeval pomoč vojske pri cepljenju čakajočih starejših?
Stanislav Marn
03. 04. 2021 19.34
+2
lakala28
03. 04. 2021 19.36
+1
Ne, pač pa kacinu zaradi preusmerjanja pozornosti, ker je zaradi nesposobnosti in lakomnosti jajotove kradovlade premalo cepiva. Kaj nam bodo hale za cepiti, če nimamo niti v najmanjši ambulanti s čimerkoli cepiti. Halo, a branje šepa ali razumevanje prebranega?
marker1
03. 04. 2021 17.32
+3
"Pri tem "ne gre za to, kdo je pokazal kakšno pogodbo in kdo je ni, ampak za načrtno uničevanje STA", je na novinarski konferenci dejal Šarec." Šarec je rekel da ne gre za pogodbo. Šarec namerno zavaja. Ni res. Ta pogodba je ključna za bodoče financiranje STA. To agencijo je treba privatizirati. Zdaj požre preveč denarja, ki ponikne neznano kam, ker direktor STA noče pokazati poslovnih dokumentov.
marker1
03. 04. 2021 16.53
+1
Če je vam levičarjem crknila krava, naj potem crkne še Janši, kajne? Če boste še lagali in zavajali po Bruslju se res zna zgoditi kaj slabega okoli predsedovanja evropski uniji. Vse to orkestrirajo naši levi evropski poslanci, največ pa Fajonova, ki je sama napovedala, kaj se tam lahko zgodi. Gre za grozljivo paniko v levi opoziciji, ki je za pridobitev nekdanjih bonitet in privilegijev pripravljena uničiti državo in zdravje državljanov.
Mladi? Plasto
03. 04. 2021 17.21
+0
zdravje uničuje janša ,ker ni naročil vseh cepiv ..... kar se pa tiče predsedovanja , je pa to itak srčika ,ki jojanez čaka :D ...... samo za to se gre ..... ampak v bruslju ga zdej tudi ne marajo :) ..... in zdej oni postajajo sovražniki ..... kot beograd včasih ...... kere bučke za opranoglavčke :D
diMarzio
03. 04. 2021 18.07
-2
Tvoje zdravje ni ogroženo, saj si baje prveč brihten, da bi se pustil cepiti :)
marker1
03. 04. 2021 18.42
-1
Ne zavajaj. Cepiva je toliko, da ga ne morejo sproti porabiti. Kaj pomaga naročilo, če ga boš dobil šele čez pol leta ali še dalj. Ampak levi se obesijo samo na prvi del, to je naročilo. Kdaj pa bomo cepivo dobili, pa zanje ni važno. Važno je le da lahko udrihajo po vladi.
lakala28
03. 04. 2021 19.38
+2
No, marker, vsem pismenim je jasno, da če bi bilo pravočasno naročeno, bi bilo cepivo že tukaj. Zdaj je pa res tako, da sedanja naročila ne bodo jutri. Preprosto za razumeti, a ne? Bi mogoče preveril pri 10 letnih otrocih, če to razumejo?
INAZ
03. 04. 2021 16.01
+5
Teh kulovcev de ne da več gledati niti poslušati. Kar počnejo je pravzaprav samouničevalno, nimajo pa toliko pameti, da bi to opazili.
Mladi? Plasto
03. 04. 2021 17.23
+0
zanimivo , da te kraje ,ki se dogajajo , zmanjševanje ugleda v tujini ne motijo .... zanimivo , da te ne moti , da bi si rad podpredil vse medije in zmanšal okolijske standarde ..... vse za cekin , tud , čpe gre vse v maloro :D .... oprančica :D
puspan
03. 04. 2021 17.31
+0
Bolj ga krona jo, manj je šans, da premagajo Janšo.
oježeš
03. 04. 2021 20.57
-2
Saj ima toliko grehov, da ne da bi se samo opravičil, ampak bi lahko sam odstopil in stopil iz politike. S seboj pa vzel nekaj skrajnežev in SDS bi lahko postala normalna stranka, mogoče še vredna zaupanja.
polarni123
03. 04. 2021 15.10
+9
Mimogrede v Italiji so politiki bili sposobni to narditi. Imajo levo-desno-populistično vlado pod vodstvom Draghija. Znali so iz slepe ulice v težkih časih, po stabilizaciji razmer zardi COVIDa pa bodo verjetno šli na volitve. Pika.
polarni123
03. 04. 2021 15.08
+1
Dejstvo: ne desni ne levi nimajo večine v DZ Dejstvo 2: rešitvi sta v situaciji v kateri smo le dve: 1. Tehnična vlada pod vodstvom nepolitika 2. Predčasne volitve Dejstvo 3: naši politiki tega niso sposobni narediti, ker jim gre le za lastne koristi Dejstvo 4: ljudstvo v r_iti smo
Mladi? Plasto
03. 04. 2021 17.24
+1
dejstvo je , da potrebujemo nove volitve , da se stvari razčistijo !!!!
Mpavlov
03. 04. 2021 17.25
+5
Dobro napisano. Najboljše bi bilo, da bi imeli vsi poslanci (z razliko, da jim bonitete ostanejo) plače enkrat letno in to šest njihovih povprečnih plač, ki bi bile izplačane v primeru, da je stanje proračuna pozitvno - fiskalno pravilo. Siguren sem, da bi se hitro dogovorili med seboj ne glede na svoje ideološke razlike. Prav tako bi morala obstajati možnost v stranki, da svet stranke svojega poslanca odpokliče v kolikor izda vrednote stranke v kateri je bil izvoljen. Poslanska plača ni odvisna od njihove učinkovitosti , temveč od ideološke pripadnosti. Pravzaprav so tako vsi predobro plačani za vse moralne in etične nečednosti. Pa še to : po vsej verjetnosti 90% sedanjih poslancev ne bi imelo volje za kanditaturo na volitvah, ker v kolikor bi želeli opravljati funkcijo politika bi morali krepko spremeniti način razmišljanja kaj je dobro za našo državo, oziroma za ljudi (ideologija sigurno ne).
RUDOLF HABSBURG
03. 04. 2021 14.27
+1
Levaki so si zabili še en avtogol.
Mladi? Plasto
03. 04. 2021 17.25
+2
a zato ,ker obtožujejo kriminalca ..... ki je že z depalo vasjo pokazal ,koliko mu pomeni ustava republike slovenije ...... opranko :D
M.G.R.
03. 04. 2021 14.06
+2
Ćas je za pa, pa, ekstremistom. janez se matra na vse pretege, ker se zaveda, da je zadnjič v koaliciji.
rumbijas
03. 04. 2021 14.42
-2
Mladi? Plasto
03. 04. 2021 17.25
+2
janez gre na smetišče zgodovine , kamor spada :D