Slovenija

'Razlogov, da bi Italija na meji s Slovenijo postavila ograjo, ni'

Ljubljana, 09. 07. 2019 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
232

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ministrski ekipi se je začela zadnja seja državnega zbora pred prihajajočimi parlamentarnimi počitnicami. Med aktualnimi temami pa so bile ponovno nezakonite migracije in socialni transferji.

Razlogov, da bi Italija na meji s Slovenijo postavila ograjo, ni, kar kažejo tudi podatki, je na današnji seji državnega zbora zagotovil premier Marjan Šarec, ko je odgovarjal na vprašanja poslancev. Dodal je, da je italijanske zahteve po ograji treba razumeti tudi v notranjepolitičnem kontekstu Italije.

Ponovil je, da je letos v primerjavi s prvo polovico lanskega leta za 17 odstotkov upadlo število oseb, ki so jih Sloveniji vrnili italijanski organi. Kot je v odgovoru še dejal Šarec, slovenska policija izvaja tudi vse ukrepe za zmanjšanje nedovoljenih migracij na južni meji in dela vse, kar ji nalaga evropsko pravo.

Premier Marjan Šarec na predpočitniški seji državnega zbora odgovarja na vprašanja poslancev.
Premier Marjan Šarec na predpočitniški seji državnega zbora odgovarja na vprašanja poslancev. FOTO: Miro Majcen

Vprašanja v zvezi s postavitvijo mešanih policijskih patrulj na meji z Italijo sta mu zastavila poslanec Branko Grims (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi).

Pri tem je predsednik slovenske vlade zatrdil, da Italija ni ogrožena zaradi neaktivnosti Slovenije. Vsaka država, ki postavlja kontrole na meji znotraj schengenskega območja, krši schengen. Kot je za Evropsko unijo dopustno, da ima arbitražno razsodbo, pa je ni treba uveljaviti, je tudi dopustno, da se podira schengen, je bil kritičen slovenski premier.

"To so resna vprašanja, ki se jih bo morala nova Evropska komisija resno lotiti," je dejal predsednik slovenske vlade. Dodal je, da "nas bodo migracije spremljale leta in leta (...), ker tudi EU ni dovolj aktivna pri reševanju teh vprašanj".

Grims je tudi menil, da mešane policijske patrulje na meji z Italijo izrivajo Slovenijo iz schengenskega območja, kar je predsednik vlade zavrnil z besedami, da gre za normalno sodelovanje, ki ga ima Italija z vsemi sosedami, Slovenija pa tudi s Hrvaško ter da gre za stalno in uveljavljeno obliko dela. Za zajezitev migracij bi bil po besedah Šarca ključen ukrep, da bi pripadnike Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) napotili na zunanjo mejo EU, torej na mejo Hrvaške s Srbijo in BiH.

Vrtovca je tudi zanimalo, zakaj je Slovenija sama predlagala skupne mešane patrulje z Italijo, saj je to po njegovi oceni priznanje, da Slovenija na južni meji s Hrvaško nima stvari pod nadzorom ter hkrati daje italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju povod, da patrulje oktobra oceni kot neučinkovite in na meji s Slovenijo postavi ograjo.

Premier Šarec je v odgovoru dejal, da sodelovanja ni predlagala slovenska politika, pač pa je bil dogovor najprej na ravni obeh policij. Slovenska policija skupaj z vojsko deluje dobro in je tudi uspešna pri vračanju migrantov, je ponovno dejal Šarec. Kontrole na meji imajo npr. tudi Nemčija, Avstrija, Danska in še nekatere evropske države. "De facto schengen danes ne deluje več," je ocenil. Omenil je tudi, da si Hrvaška prizadeva priti v schengensko območje, "a bo morala na svoji meji storiti kaj za to".

Matjaž Nemec (SD) je v izjavi novinarjem sicer danes dejal, da je SD na premierja Šarca že naslovil pobudo, da prevzame pobudo v dialogu s sosednjimi državami na ravni predsednikov vlad. Predlagajo mu, da bi na vse premierje držav na balkanski poti in evropske države, ki se jih dotika migrantsko vprašanje, vključno z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, naslovil pobudo za skupno reševanje problema, saj to ni samo stvar ministrov za notranje zadeve.

Glede na število prehodov italijansko-slovenske meje je mogoče razumeti, da ukrepi, ki jih predlaga Salvini, niso sorazmerni z dogajanjem na meji, je dejal. Tudi Nemec zagovarja predlog, da bi zunanje meje EU zavarovali s pomočjo Frontexa.

Robert Polnar (DeSuS) je v zvezi z morebitno ograjo na meji novinarjem dejal, da bo Italija ukrepala tako, kot bo ocenila, da bo njej po volji, in neodvisno od tega, kar bo mislila Slovenija. Glede na politično usmeritev italijanskega notranjega ministra Salvnija je pričakovati, da bodo ti ukrepi ostrejši, kot so trenutno v Sloveniji, je še menil Polnar.

Luka Mesec (Levica) pa je ocenil, da Salvini igra svojo igro in poskuša najti pot do volitev v Italiji, na katerih si obeta zmago. To, kar "počne slovenska desnica, pa deloma tudi slovenska vlada, s tem ko je začela napovedovati drone in panelne ograje in tako naprej", pa je po mnenju Mesca samo pristajanje na igro, "najverjetnejšega bodočega premierja sosednje Italije". "Naša politika pleše tako, kot Salvini žvižga," je še dejal.

Šarec zavrnil očitke o protisocialnih ukrepih zavrnil

Premier je odgovarjal tudi na vprašanja glede ukrepov ministrstva za delo na področju sistema socialnih transferjev, tudi glede aktualne ukinitve dodatka za delovno aktivnost, gredo v pravo smer, je prepričan premier. Na seji DZ je tako zavrnil očitke Levice, da vlada sprejema protisocialne ukrepe, ter opozoril na problematiko zlorab socialnih transferjev.

Premier Šarec je danes v državnem zboru odgovarjal tudi na poslanska vprašanja glede novele zakona o financiranju osnovnih šol, o kateri bo DZ odločal v sredo. Istočasno je pred poslopjem parlamenta potekal shod civilne iniciative Združeni starši. Ti so s transparenti znova izrazili nestrinjanje z omenjeno novelo zakona.

Vlada je namreč sprejela predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katerim predlaga ukinitev dodatka za delovno aktivnost. S tem želijo razmejiti denarno socialno pomoč in minimalno plačo ter doseči hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela.

Tak predlog je razburil poslance Levice. Kot je v današnjem poslanskem vprašanju predsedniku vlade opozoril Matej T. Vatovec, gre za ukrep, ki je v nasprotju s koalicijskim sporazumom in nikakor ne gre v smer krepitve socialne države in zniževanja stopnje tveganja revščine. Vladi je očital, da gre pri tem ukrepu zgolj za varčevanje, ne pa za dvigovanje delovne aktivnosti. Z njim bo vlada po besedah poslanca 23.000 ljudi potisnila v še večjo revščino.

Predsednik vlade je očitke o protisocialnih ukrepih zavrnil. Kot je dejal, so bili dodatki za delovno aktivnost uvedeni v času krize, danes pa je konjuktura, v kateri s kriznimi ukrepi ne morejo delovati.

Ob tem je spomnil, da so decembra lani sprostili indeksacijo socialnih transferjev, ki so bili dolga leta zamrznjeni, ponovno so do dodatka upravičene velike družine, dvignili pa so tudi minimalno plačo in ohranili višji znesek denarne socialne pomoči. "Naš končni cilj je pravičen in enakopraven sistem, ki mora veljati na vseh področjih," je poudaril.

Socialni transferji morajo biti po njegovih besedah dovolj visoki, da ljudem omogočijo dostojno življenje, ne smejo pa slabiti motivacije za delo, je dodal Šarec. Zato je treba spremeniti tudi ostale pasti neaktivnosti, pri čemer je izpostavil razmerje med višino minimalne plače in socialne pomoči, ki ni pravično do zaposlenih z minimalnimi dohodki. Tako po njegovih besedah prevladuje občutek, "da se bolj splača sedeti doma in živeti od sociale".

Ob tem je opozoril tudi, da sedanji sistem socialnih transferjev omogoča zlorabe. Zato se z Levico težje pogovarjajo na realni osnovi, "dokler ne boste priznali, da ljudje tudi zlorabljajo sistem".

"Zaradi domnevnih zlorab bodo plačali samohranilci in družine, kjer je samo en član zaposlen," je na Šarčeve navedbe odvrnil Vatovec in predlagal, da DZ o tej tematiki opravi splošno razpravo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
10. 07. 2019 15.07
-4
To pa so res Butale! Človek ki je ogradil svojo hišo, na popolnoma enak način kot je to storil župan Tetova, naj bi pridigal Italijanom o ograjah!? V Šmarci manjka le še mošeja....
srebrnibreg
10. 07. 2019 17.08
+1
Pač več ne boš mogel svoja zijala pasti na njegovem dvorišču. Ubogi.
ValterUdovernik
10. 07. 2019 13.03
-1
Za Italijane so razlogi; Slovenci.
Transformerji
10. 07. 2019 12.28
-3
Imamo pa mi razloge, da bi po mejo s Hrvaško postavili ograje - verjetno bi, če bi imeli denar.
ROMELS
10. 07. 2019 11.42
+2
Hrvatje namerno spuščajo migrante v slovenijo, da bi evropi pokazali, da slovenija ni sposobna braniti šengenske meje.
Transformerji
10. 07. 2019 12.37
-1
To sem napisal že lani - namerno spuščanje migrantov! Zato, da bomo pristali na vse njihove pogoje! Verjetno so o tem prepričali tudi vrh EU!
puspan
10. 07. 2019 08.52
-6
Pazite se Italijanov. S temi skupnimi patrulja mi nas bodo razpo tegnili, kot smo dolgi in široki. Rvrati so v primerjavi z njimi otroški vrtec.
Nimasmisla
10. 07. 2019 07.44
+5
govorite da tudi ni razlogov za kontrole na avstrijski meji pa so raje najprej pred domačim pragom porihtajte
RUGIEVIT
10. 07. 2019 07.30
+2
Največji razlog AZILNA POLITIKA V SLOVENIJI
Klotilda H
09. 07. 2019 20.40
+7
ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ORGAN OZN ŽE DESETLETJA. do sedaj so še vse države spoštovale odločitve sodišča, razen dveh: kitajske in hrvaške.
Uporabnik113189
09. 07. 2019 20.15
-2
Politika, ali psi lajajo karavana gre dalje. Vsem nam je jasno, da ni razlogov za ograjo na meji z Italijo. Salvini ima dovolj propustne svoje meje, ladje mu pristajajo na vse strani, italijanska mafija migrante potrebuje, jih vabi, skratka ima na svojem pragu dovolj za pometat. Salvini si pač želi postaviti ograjo, zakaj natančno ve samo on in prav gotovo ne bo razlagal vsemu svetu. Za svoje početje potrebuje IZGOVOR in našel ga bo, skupne patrulje ne bodo učinkovite ali bodo nekoga ujeli, če iščeš tudi najdeš. Ni težava v migrantih, ampak je bistvo v tem kakšen bo odgovor Slovenije, da Salviniju vzame veter iz jader njegove politike. Da bo obstal nemočen, brez odgovora in izgovora za svoje početje na naši meji.. Kaj pa dela po svoji državi je že druga zgodba..
Netajkun
09. 07. 2019 20.01
+3
A nismo v naših krajih nekje okoli leta 1937 začeli graditi obrambno linijo . . proti fašizmu in nacizmu , vodjo gradnje so okupatorji celo deportirali v Gonars ( kot sovražnika ) . . . bil je pa tudi sovražnik komunizma , torej kolaborant .
marker1
09. 07. 2019 20.12
-5
Časi se spreminjajo. Danes nasledniki komunizma koketirajo z Italijani.
srebrnibreg
09. 07. 2019 20.13
+2
Prej z Madžari, Republiko Srbsko in Kosovim kot Italijani. Razen s Salvinijem seveda.
piu
09. 07. 2019 19.57
-5
Šarac, daj ti rajši povej, če si o temu govoril z italijanskimi politiki in EU komisijo in kaj so ti povedali....... Znotraj domačega parlamenta taka razprava nima pomena...
marker1
09. 07. 2019 20.14
+0
To kar povedo naši politiki, je samo za domačo rabo. Kar pa obljubijo v Bruslju pa ostane tam za zaprtimi vrati.
sky100
09. 07. 2019 19.51
-2
Šarec pravi, da ni razlogov, da bi Italija postavila ograjo na mejo. Ta Šarec je res komedijant. Salvini se požvižga na Šarca in bo naredil vse, da bo zaščitil mejo pred ilegalnimi prehodi. Naš Šarec pa bo z droni nadziral, kako migranti prihajajo v Slovenijo.
RUGIEVIT
10. 07. 2019 07.32
-4
Da nebo kateri policaj prevečneprijazen do nove kulture!
periot22
09. 07. 2019 18.58
+1
Šarec Italija bo mejo zaprla v najkrajšem moznem času ja potem boš pa lahko verjel če se zdaj nisi odprl oči!
marker1
09. 07. 2019 18.46
-9
"Razlogov, da bi Italija na meji s Slovenijo postavila ograjo, ni pa tudi razlogov za poostren nadzor na avstrijski mej ni." Dragi premier Šarec, nas ne bo nihče spraševal, kako varovati lastno državo. Italijani in Avstrijci niso podpisali marakeške deklaracije in ne prejemajo umazanega soroševega denarja. Vi levičarji ste podpisali marakeški sporazum, škodljiv za našo državo.
krtofl
09. 07. 2019 18.59
+1
jajo pa res...samo ti se delaš neumnega....kar vam svečkotom ne paše se pač ni zgodilo..
periot22
09. 07. 2019 18.59
-2
Vprašaj se za koliko denarja so se prodali ko so podpisali!
srebrnibreg
09. 07. 2019 19.02
+3
@marker lahko razložiš zakaj ste janšisti podprli Webera kateri je tudi pristaš Marakeškega sporazuma ne Orbana kateri nasprotuje migrantom? Hvala za morebitni odgovor.
Castrum
09. 07. 2019 18.28
-9
'Razlogov, da bi Italija na meji s Slovenijo postavila ograjo, ni'.......seveda so, poslušajte kaj pravi Salvini:)))))) ....Če se pa ne strinjate, je pa potrebno zakričati in udariti s pestjo po mizi. Jaz komaj čakam!!!
prašek
09. 07. 2019 18.20
+10
Spoštovani tovariši, vidim da zabava še traja ! A se kaj bojimo migrantov ? sam prašam
ecnarf
09. 07. 2019 19.00
-9
kučkin medo< medvedov, migrantov, tovarišev je preveč
krtofl
09. 07. 2019 19.00
+3
eni se zelo bojijo...še posebno šamija....brivca...
srebrnibreg
09. 07. 2019 19.04
+3
Kaj pomeni kučkin medo? Spet neke fraze janšistov, ko jih popade histerija in nimajo kaj pametnega napisati.
vicente
09. 07. 2019 17.51
-8
mislim da bi Slovenija morala postavit ograjo ,saj to kar iz italije prihaja k nam presega vse meje normalnega
zek
09. 07. 2019 17.46
-13
Daj no Šarec stem blebetanjem si izgubil še tisto malo kredibilnost ki si jo imel pri meni Avstrijci nimajo pojma kaj delajo in neupravičeno zapirajo mejo že nekaj časa, Italijani nimajo pojma in neupravičeno napovedujejo zapiranje meje, TI ŠAREC IN TVOJA VLADA JO ŠE POMAGA Z POLICISTI,KI STE JIH POSLALI VAROVATI ITALJANSKO MEJO ZAPIRATI, Madžarska tudi nima pojma kaj dela ko je zaprla meje za migrante le vi g Šarec veste kaj delate ko ne znate narediti red na Šengenski meji in veselo spuščate migrante v EU! Ptički čivkajo da bomo postali migrantski žep ko Italijani zaprejo svojo mejo za migrante in Salvini bo to zagotovo tudi storil v kolikor mi ničesar ne storimo pa Šarcu še kar ne KAPNE!! Je imel morda več popravcev v šoli kot je priznal???
Uporabnik8879
09. 07. 2019 17.49
+3
@zek, a ti tudi ne moreš preboliti, da JJ ni mogel sestaviti vlade ??
komarec
09. 07. 2019 17.59
+9
To šarčevo blebetanje je doktorat za jovana.
srebrnibreg
09. 07. 2019 18.00
+7
HAHAHAHA......................zek pa se res moraš tako brutalno iz sebe norčevati?
Castrum
09. 07. 2019 18.01
-6
Se pravi da se strinjaš da je blebetanje...​
srebrnibreg
09. 07. 2019 18.02
+7
In mimogrede Šarec je kljub popravcem izpite naredil in spričevalo ni dobil v Prištini podarjeno kot tvoj fehtarski idol doktorat.
Castrum
09. 07. 2019 18.26
-9
Zdaj nam bo srebrni vsem razložil razliko med častnim doktoratom in izobrazbenim doktoratom. Samo malo počakajmo :))))))
marker1
09. 07. 2019 18.49
-6
Ko levičarju poveš resnico v obraz ponori. Rezultat so ti minusi na komentar.
komarec
09. 07. 2019 17.43
+10
G. Šarec pa pustite naj Italija postavi ograje.
Uporabnik8879
09. 07. 2019 17.45
+4
Saj po svoje imaš mogoče še prav, največ škode bi prav svojim naredili, bi njihovi tako galamo naredili, da b se moral sosed kaj hitro premisliti.
komarec
09. 07. 2019 17.49
+2
Bomo videli kakšne bodo reakcije. Te ograje, draga gospoda, so milo rečeno strel v prazno, ker to ni taka ovira, da se je ne bi dalo premagat. Naj gospoda iz EU reši ta problem in najde krivca za ta problem. Tu so nekateri pametni kako naj Slovenija varuje svoje meje. Tem pametnim z grimslnm na čelu puške v roko in na mejo, pa, da vidimo kako se to reši.
Uporabnik8879
09. 07. 2019 17.52
+1
ha ha @pipan, me prav zanima, če bi takrat nabirali folk in jih z avtubusom tja vozili, kot jih nabirajo za razne proteste proti vladi. Pa še premalo jih je, majo komaj 15% podporo še, folk jih je že dodobra spregledal.
komarec
09. 07. 2019 18.05
+1
Iz jazbine je lepo pisati, imeli so priložnost sestaviti vlado, pa nič od niča. Ne vem no ali moraš bit prav be..k, da se ne zavedaš , da je nekaj narobe, če noče nihče sodelovati s tabo. Niti poskusili niso pomisliti za kaj tako, ampak trmasto vztrajajo in provocirajo dokler jih ne bojo dobil po p......
Uporabnik8879
09. 07. 2019 17.33
+9
SDS spet v akciji tukaj, po nalogu šefa. Kar se migracij tiče, je to problem EUja in ne samo pri nas. Že sedaj so kontrole na notranjih mejah(tdi med Nemčija in Austrijo) in nič nebi bilo takega, če bi bila ta še z Italijo, čeprav je nepotrebna in je vse lajanje okoli tega le politična igra nabiranja točk najbolj zadolžene sosede, da se ni treba pogovarjati o proračunu in padcu BDPja. Res pa je, da naša policija pač obvladuje zadeve, vedno se bo pa našla kaka luknja ki jo bodo tihhotapci izvrtali. Predlog Šarca, da naj se Fronteks pošlje na Bosansko mejo je na mestu in bi vsaj delno omejil prehode, predvsem pa jasno sporočilo tihotapcem , da ta pot ni več ugodna.
MiroF
09. 07. 2019 17.35
-18