Slovenija

Razmah Airbnbja: predlog zakona tudi o oddajanju sob

Ljubljana, 08. 03. 2021 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarsko ministrstvo je v javno razpravo podalo osnutek predloga novega zakona o gostinstvu. Spremembe so potrebne zlasti zaradi trendov razvoja na področju nastanitvenih obratov – v zadnjih letih je denimo razmah doživelo oddajanje hiš in stanovanj na platformah, kot je Airbnb, pa tudi glamping in druge oblike bivanja v naravi.

Kot pomanjkljivost dosedanjega zakona so se izkazale preostro definirane vrste gostinskih obratov na zakonski ravni, med drugim v obrazložitvi osnutka, ki je bil na portalu eUprava objavljen konec prejšnjega tedna, navaja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Težava je tako nastala s pojavom novih vrst gostinskih, predvsem nastanitvenih obratov, kot so denimo glampingi in druge vrste inovativnih in butičnih vrst bivanja v naravi. Pomanjkljivost starega zakona je tudi močno regulirano področje kategorizacije številnih vrst nastanitvenih obratov.

Vse bolj nejasne postajajo tudi ločnice med vrstami obratov za strežbo jedi in pijač. "Razlike med npr. kavarno, slaščičarno in okrepčevalnico so v praksi pogosto nevidne," navajajo na ministrstvu. Vseeno so bile te vrste v podzakonskih aktih zakona še vedno zelo jasno definirane in so imele ponekod tudi negativen vpliv na razvoj inovativne ponudbe.

Zakon tudi ni sledil trendu rasti sobodajalstva oz. kratkoročnega oddajanja zasebnih nepremičnih v najem turistom, ki je doživelo razmah v zadnjih letih. Leta 2019 je bilo v Sloveniji na platformi Airbnb oglaševanih 9728 nepremičnin, ki so skupaj ustvarile 66,5 milijona evrov prihodkov, kaže analiza. "To je na primer toliko, kot sta to leto skupaj ustvarili podjetji Istrabenz Hoteli in Terme Krka s svojimi skupno 17 hoteli visoke kategorije," so poudarili na ministrstvu.

Airbnb
Airbnb FOTO: Dreamstime

Ker so pogoji za delovanje teh kapacitet pomanjkljivo določeni, se velika večina dejavnosti opravlja na črno in brez ustreznih soglasij ter tako negativno vpliva na konkurenčnost hotelov in drugih oblik nastanitvenih kapacitet. Prav tako se pojavlja vpliv na stanovanjsko politiko večjih, turistično zanimivih slovenskih mest.

V starem zakonu je bilo problematično tudi določanje obratovalnega časa gostinskih obratov. "Določbe zakona, da mora vsak gostinski obrat prijavljati obratovalni čas in njegove spremembe na občino, ni sodobna in ne služi svojemu osnovnemu namenu transparentni objavi delovnega časa zaradi ažurnega seznanjanja javnosti o obratovalnem času," ugotavljajo na ministrstvu.

Osnutek predloga novega zakona tako določa vrste gostinskih obratov le kot nastanitvene obrate, obrate za strežbo jedi in pijač ter obrate za priložnostno pripravo in dostavo jedi. Podrobneje bodo vrste obratov po novem določene v podzakonskem aktu.

Določa tudi, da obratovalni čas gostinskih obratov ne bi bil več opredeljen v podzakonskem aktu, temveč bi ga gostinski obrati določali samostojno. Občine bi lahko obratovalni čas omejile, a ne na manj kot od 6. do 22. ure. Gostinski obrati, ki so priklopljeni na javno vodovodno omrežje, bi morali v skladu s predlogom tudi obvezno nuditi gostom pitno vodo iz vodovodnega omrežja.

V zvezi s kratkoročnim oddajanjem nastanitev turistom v lastnih ali najetih stanovanjih ali počitniških hišah osnutek predloga določa, da lahko to dejavnost izvaja fizična oseba sobodajalec, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, in sicer do 30 dni naenkrat v nastanitvenih enotah z do 15 ležišči.

Tak izvajalec mora pridobiti dovoljenje občine za opravljanje te dejavnosti. Dodatno lahko občina za dvo- ali večstanovanjske stavbe opredeli časovno in/ali območno dovoljeno izvajanje dejavnosti.

Izvajalec dejavnosti, ki lastno ali najeto nepremičnino oddaja v kratkoročni najem turistom v večstanovanjski hiši letno do 90 dni skupaj in gostom nudi do pet ležišč, bi moral glede na osnutek predloga zakona pridobiti 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov stanovanjske stavbe, vključno s soglasji vseh neposrednih sosedov, katerih stanovanja (zidovi ali stropi) mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Osnutek določa tudi vpis izvajalcev te dejavnosti v poslovni register Slovenije.

V zvezi z registrom nastanitvenih obratov osnutek predloga zakona na novo uvaja identifikacijsko številko nastanitvenega obrata za potrebe oglaševanja nepremičnin, ki se oddajajo v kratkoročni najem turistom. Ta številka ne bo javno objavljena, temveč bo znana zgolj izvajalcu dejavnosti in nadzornim organom. To identifikacijo številko bo nujno treba navesti ob oglaševanju nastanitev, prikazati jo bodo morali tudi spletni rezervacijski sistemi.

Višina zagroženih kazni v osnutku predloga zakonu ostaja nespremenjena, so pa dodane nove kazenske določbe in višje kazni za prekrške, vezane na spoštovanje določb o kratkoročnem oddajanju nepremičnin turistom, saj je v tem delu zaznati največ neizpolnjevanja pogojev s strani izvajalcev dejavnosti, navajajo na ministrstvu. Tako bi denimo posamezniku ali podjetju, ki za izvajanje dejavnosti ne bi pridobilo soglasja občine in solastnikov, grozilo od 4000 do 10.000 evrov globe. Z globo od 40.000 do 100.000 evrov pa bi lahko Slovenija kaznovala pravno osebo oz. podjetnika javno dostopnega spletnega rezervacijskega sistema, ki nastanitvenim obratom ne bi omogočil prikaza identifikacijske številke.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tantadruj1
08. 03. 2021 14.27
+2
je pa tudi res da če imaš v strnjenem naselju pizzerijo ali kitajsko restavracijo, je vse bolj kulturno kot gostilno s pijanci... to je dejstvo... pa urnik do 22h.. v strnjenih naseljih kjer so ulice med objekti in se stene stikajo pa do 20h. drugače ni sožitja... popivanje pa dela samo štalo povsod no... pretepi, poko zlano, po lu lano, smeti.. pa kdo lahko v taki gre znici živi.
Uporabnik369807
08. 03. 2021 13.41
-1
Država in hoteli morajo tudi nekaj zaslužit. Tud če bi hotel na pošten oddajat te država zakolje z neumesnimi, nemogočimi in neučinkovitimi zakoni. Ker sosed ti bo dal danes dovoljenje za obratovanje? Nateg države na suho
tantadruj1
08. 03. 2021 13.23
+4
vedno delajo neki čez palec. nikoli da bi res rešili in naredili red. to s soglasji je čisto mimo. najprej naj naredijo da ne bo mogoče to početi na črno, potem naj naredijo inšpektorje, mediatorje, upravljalce, ki bodo takoj ukrepali ob kršitvah, ki motijo sosede in najemnika in najemodajalca.. in bo vse ok. tako je pa totalen kaos.. neka pogodba, ki te požene v kolesje sodstva za par let in na koncu tudi lahko nič ni, pa cela vrsta neurejenih razmerji in situacij.. zdej se vam pa najbolj pomembno zdi, da ti sosed utemeljeno ali ne mora dati soglasje.. in to kar vsi povprek. pa a ni lažje, da odkrito rečete, ne dovolimo, da več oddajate. ker to je to.
Uporabnik1812060
08. 03. 2021 12.45
+3
Če komu ne soglasja, ampak nikoli, je to Airbnb. Da bi se mi sosedje ves čas menjavali, na dva, tri dni, nikoli ne veš, koga dobiš v blok, čuda ljudi si izmenjava ključe vhodnih vrat v blok/stolpnico, to pač v blok/stolpnico, kjer ljudje živimo, žal ne gre. Poleg tega so kar precejšnji zaslužkarji na črno in so čista nelojalna konkurenca vsem ostalim. Plus še grožnja vsem, ki želijo najeti stanovanje za redno bivanje, saj so se ravno zaradi Airbnb začele cene najemnin dvigovati v nebo.
DKR
08. 03. 2021 13.05
+5
Poleg tega so ti 1-3 dnevni gostje zelooooo glasni, popolnoma vseeno jim je za hišni red, čistočo,.....Stanovanje v bloku pač ni turistični apartma!
tantadruj1
08. 03. 2021 13.17
+2
verjemi, da so v sloveniji vsi najemniki nezaželjeni.. in vedno je ista fovšija. potem se pa proda, pa dobiš soseda, tako da ne greš daleč... toliko o tem... v stanovanju bo vedno nekdo živel, ker niso več časi, ko bi si z lahkoto lahko privoščili da je prazno.
tantadruj1
08. 03. 2021 13.25
+4
ah, tako je lahko glasen tudi najemnik.. tako študent, kot par... samski ali z otroki, da ne govorimo o družini z več otroki.. to je pač problem ker ni sankcij za nespoštovanje hišnega reda. samo tu je potreben upravnik/hišnik/inšpektor... nekdo ki pač nadzira in KAZNUJE . in to denarno.. in bo hitro mir. tudi pri uničevanju stanovanja ni nobene kontrole itd. itd.
Rožice so zacvetele
08. 03. 2021 12.42
+12
Fovšija je tudi rak rana Slovencev. Če jaz nimam, oz., ne morem, tudi ti ne boš. Kako žalostno.
AlternativeFacts
08. 03. 2021 12.45
-6
Fovšija česa? A to, da morajo ostali lastniki večstanovanjskega objekta plačevati obratovalne stroške tistim, ki služijo preko Airbnb, stanovanjsko enoto pa prijavljeno na 1 osebo? ..Kaj pa če bi temu rekli klasično parazitiranje? Konec koncev, vsak bi bil podjetnik, kateremu bi obratovalne stroške plačevali drugi....
tantadruj1
08. 03. 2021 13.14
+7
ja, to drži. morali bi pač narediti obvezno prijavo da se to oddaja in temu zaračunati primerne stroške. to pa nima nobene veze s tem, ali ti sosed dovoli da oddajaš ali ne. torej niso rešili nič.
joze-j
08. 03. 2021 13.25
-6
Fovšija nima nič z s tem. Dunaj se skupaj z večjimi evropskimi mesti, kot so Amsterdam, Pariz, Barcelona, Berlin, London in Krakov, že več let zavzema za ustrezno ureditev kratkoročnega najema stanovanj na evropski ravni. Nekaj podobnega kot Uber. Smetano pobere posrednik, ostali deležniki pa drobiž. V primeru gostov v blokih dobijo ostali stanovalci nered in veseljačenje, ter stroške.
tantadruj1
08. 03. 2021 14.24
+9
razumem, samo to se rešuje z "nadzornikom", ki to sankcionira. torej najprej prijava dejavnosti, potem davek in potem kazni za nespoštovanje hišnega reda. ne pa s soglasjem soseda.
Nocturne
08. 03. 2021 12.41
+5
Po trenutno veljavnem zakonu nepremičnine za turistične namene sploh ne smeš oglaševat na airbnb ali drugje, če nimaš prijavljene dejavnosti. Če se bo z uporabo te številke omogočilo oddajanje nepremičnine do 90 dni in vpis v ajpes brez dejavnosti potem bi bil nov zakon še smiseln. Ampak malo upanja za to pri nas... Da ne govorimo o tem kako bodo inšpektorji nekomu napisali kazen ker nima načrta požarne varnosti v garsonjeri
SLO KRITIK
08. 03. 2021 12.39
+0
Sej ni jasno defenirano ali Picerija sam pice prodaja in se svojo ala cart ponudbo teši. Zame Picerija kjer so pice in pika. Vse ostalo so gostilne z svojo ponudbo npr Ala cart. Ne pa hamburger vsepovsod kam gledaš to je spet fast food kateri bi mogel bit ločen od vsega.
User1536496
08. 03. 2021 12.38
+9
Tra, la, la, če ni nadzora je sprejemanje zakonov lajanje v luno. A mogoce imate podatek koliko stanovanj se v LJ oddaja na črno...
Von_Clausewitz
08. 03. 2021 12.35
-8
Kakor je meni znano že od nekdaj, da more bit večinsko soglasje sosedov za oddajo stanovsnja v skupnih prostorih. Halo. Sicer pa pozdravljam to zakonodajo, ker roko na srce ljudje so kupili nova stanovanja v novih blokih in zdaj trpijo turiste, ki se menjavajo vsake par dni s tistimi torbami, ko jih vlečejo brez lifta po stopnicah😂
tantadruj1
08. 03. 2021 12.45
+10
ja in... to tebe moti? kot da ti torbe vlečeš... no, saj o tem govorim. fovšija pa še brez razloga.
Von_Clausewitz
08. 03. 2021 15.34
-3
Ne, problem ke v tem, da do si ljudje kupili stanovanja s figo v roki, če bi vedeli, da bo tam štala....ne bi kupovali tega stanovanja. Eno je, ko ti oddajaš v svojem poslopju...pa da vidimo, če ti bodo taki gostje po godu? Sam osebno oddajam na svoji nepremičnini in nimam tezav z gosti. V kolikor jih imam...jih odslovim. Tebe, ki pa ne živiš tam...pa itak ne motijo😂
tantadruj1
08. 03. 2021 12.18
+16
hahahaha v sloveniji smo maherji v sesuvanju kakršne koli dejavnosti.... slovenci so pregovorno skregani sami s seboj, kaj šele s sosedom... vi bi pa za vsako stvar hoteli soglasje od soseda hahahahahhaha.. lahko kar takoj zaprete vse. in to počnete tudi pri adaptaciji hiš in skratka pri vsem kar obstaja... dajte to stroki v roke, ker drugače ne bo nič.
grumf
08. 03. 2021 12.20
+10
Kritik1900
08. 03. 2021 12.30
+11
Ma kaki minusi, strinjam se s tem kar ne napisal... Prav ima! Sosed soseda ne pozdravi, kaj šele, da bi mu soglasje podpisal. To 75% soglasij je treba UKINIT!
janez653
08. 03. 2021 12.16
+12
Lol. Kaj jih noti kaj jaz pocnem s svojimi stanovanji? Veseli naj bodo da placam davek od vseh nastanitev...
tantadruj1
08. 03. 2021 12.38
+11
veseli naj bodo da sploh oddajaš, ker verjemi, ko je kaj narobe, je še vsak nehal ko je videl kako ostaneš sam s težavo.
GAYPROPAGANDA
08. 03. 2021 11.58
-10
Stanovanja v blokih so za prebivalce Slovenije, ne za turiste! Že tako primanjkuje stanovanj! Svoje hiše pa oddajajte komur hočete! To hotelirstvo po blokih naj se konča! Dovolj je drugih namestitev!
peT99
08. 03. 2021 12.01
+30
Sporno. Lastnik nepremičnine se ima pravico sam odločati kaj bo z njo počel.
GAYPROPAGANDA
08. 03. 2021 12.04
-15
GAYPROPAGANDA
08. 03. 2021 12.05
-13
tantadruj1
08. 03. 2021 12.18
+15
tudi to moti sosede. moti jih pa zaradi fovšije.
Von_Clausewitz
08. 03. 2021 12.28
-13
Rožice so zacvetele
08. 03. 2021 12.40
+13
GAYPROPAGANGA oz. sosedje, seveda imate pravico, kaj boste počeli S SVOJO nepremičnino, naj vas pa, zaradi fovšije, NE BRIGA, KAJ SOSED POČNE z njo...
DKR
08. 03. 2021 13.09
+4
peT99...niti pod razno ni tako. A če se jaz odločim, da v svojem stanovanju odprem npr. mizarsko delavnico, skladišče plinskih jeklenk ali skladišče za nevarne odpadke, privat vrtec ..itd, boš še vedno trdil, da je to moja stvar in da kot lastnik lahko počnem kar hočem ?
grumf
08. 03. 2021 11.56
+18
Tale soglasja bodo ubila ta biznis, ker smo Slovenci zeloooo zarukani sosedje.
GAYPROPAGANDA
08. 03. 2021 12.06
-13
In zakaj bi bilo to slabo? Saj to je dobro samo za posameznike, ki so pokupili stanovanja kot "naložba" In oddajajo naprej! Ni čudno da zmanjkuje stanovanj za rezidente Slovenije!
janez653
08. 03. 2021 12.17
+14
Raje imam prazna stanovanja kot da oddajam v mesecni najem. Najemnik je pri nas zasciten kot kocevski medved... ti neha placevati ticpa sodisce rece da ga ne smes izselit, ker nima prihodkov... nikoli vec. Raje prazno!
grumf
08. 03. 2021 12.19
+8
Ja, mate tudi prav. Mogoče bo to pomenilo malce več opnudbe/nižje cene, kaj pa vem. Samo.. za posel je pa to pač slabo. Sam to pravim. Slovenska zavist bo naredila svoje. Tako pri soglasjih, kot tudi pri komentarjih ljudi, ki nimajo denarja vloženega v stanovanja.
tantadruj1
08. 03. 2021 12.19
+8
peT99
08. 03. 2021 11.54
+21
Pa še malce diskriminatorno - sosed oddaja preko AirBnb, bo potreboval 3/4 soglasje in obvezno soglesje neposrednih sosedov. Drug sosed oddaja 15 članski družini "problematične" sorte, pa ne potrebuje soglasja ? 🙄
Von_Clausewitz
08. 03. 2021 12.29
-9
Cogo
08. 03. 2021 11.49
+8
Ti in tebi podobni nesposobnjakoviči bodo prišli na svoj foušljiv račun. Pa lahko boste izsiljevali podjetne. Bravo!
User1536496
08. 03. 2021 12.41
-3
Tomazzo: podjetni naj odprejo podjetje in oddajajo ter placujejo davke, ne vem v cem je problem
peT99
08. 03. 2021 11.48
+12
Neumnost ! S takšno zakonodajo in birokracijo bosta booking in airbnb zapustila slo tržišče. Namen teh dveh platform je ravno to, da lahko vsak brez nekakšnih soglasij in dovoljenj oddaja na tržišču. Edino kar bi bilo pravilno je to, da se dejavnost obdavči. To pa je tudi vse... resnična neumnost. To ni bistvo airbnb ali bookinga 🤣 Zaplankana država...
peT99
08. 03. 2021 11.48
+12
Potem se pa sprašujete, kako to da google pay ali android auto še nista prisotna v slo... saj s takšnimi dinozavri na oblasti še lep čas ne bosta 🤣
StarWars
08. 03. 2021 11.48
+8
GAYPROPAGANDA
08. 03. 2021 12.00
-6
Hotelirstvo po blokih naj se konča! Stanovanja naj bodo za rezidente Slovenije! Naj gredo v hotele!
Kritik1900
08. 03. 2021 12.32
+6
Cogo
08. 03. 2021 11.48
+11
Tako je. Država naj določi pogoje (koliko moraš plačati) ne pa da te na milost in nemilost prepusti lastnikom, da te linčajo in izsiljujejo.
Cogo
08. 03. 2021 11.46
+12
Kdo bo dal soglasje sosedu? Nihče. Tudi če si z vsemi prijatelj, ti bo v najboljšem primeru rekel, da ti nagajal ne bo, a soglasja ne bo dal. Zakaj le? Mu boš dal %?
GAYPROPAGANDA
08. 03. 2021 12.01
-6
Kritik1900
08. 03. 2021 12.33
+5
Cogo
08. 03. 2021 11.44
+13
Tisti, ki je ta predlog spisal, je nor, bolan ali pa pokvarjen.
DKR
08. 03. 2021 11.53
-6
tantadruj1
08. 03. 2021 12.21
+7
Greghorian
08. 03. 2021 11.43
+13
Zanimiv mi je del da mora dati soglasje tudi občina. Me zanima koliko ljudi bo dobilo dovoljenje v obcinah tam kjer so pocivalskovi hoteli in podobni lokalni veljaki..