Slovenija

Zalar: Razmere ne bodo nikoli idealne

Ljubljana, 22. 08. 2009 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister Zalar se ne strinja, da so razmere v slovenskih zaporih nevzdržne. Število zaprtih je še vedno pod evropskim povprečjem, je povedal za Večer.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Ne vlada ne minister tožilstvu ne moreta dajati niti splošnih usmeritev ali priporočil za prioritetno preganjanje določenih kaznivih dejanj, je za Večer dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Kot je pojasnil, "lahko samo prosimo, da tožilci to počnejo, dolžni pa niso. Čeprav tožilstvo ni nič drugega kot odvetnik države v kazenskem postopku".

Zalar je v pogovoru za Večer dejal, da ni pristojen za ocenjevanje dela generalne državne tožilke Barbare Brezigar, v tem pogledu pa imamo po njegovem mnenju slab zakon. Minister za pravosodje namreč, tako Zalar, v obravnavo letnega poročila tožilstva sploh ni vključen.

"Če bo to možnost zdaj imel pri sodiščih, ne vidim razlogov, da je nima pri tožilstvu, ki je del izvršne, ne sodne oblasti. Pravosodni minister je pri nas zelo odmaknjen od tožilstva. Tudi od nadzora tožilcev," je povedal.

Na vprašanje, koliko se sploh lahko razširi vpliv vlade na tožilce, da se ne spremeni v čisto navaden politični pritisk, je odgovoril, da "ne bi bilo pametno posnemati avstrijskega modela, ko lahko vlada daje neposredna navodila tožilcu, kako naj ali kako naj ne odloči". Po njegovem pa mora vlada ali vsaj minister za pravosodje imeti možnost za splošne usmeritve tožilstvu.

Prav tako mu "ni znano", da bi imela vladajoča koalicija težave s tem, da je od prejšnjih vladajočih podedovala prvo tožilko v državi. "Če ima težave kak koalicijski partner, morate vprašati njega," pravi.

Razmere ne bodo nikoli idealne, je Zalar komentiral dogajanje v slovenskih zaporih.
Razmere ne bodo nikoli idealne, je Zalar komentiral dogajanje v slovenskih zaporih. FOTO: POP TV

Razmere niso nevzdržne

Minister je v zvezi z aktualnim dogajanjem o prepolnih zaporih dejal, da je število zaprtih v Sloveniji še vedno precej pod evropskim povprečjem, vendar potrebujemo dodatne prostore. Ne strinja pa se, da so razmere zdaj nevzdržne. Kot je povedal, si je razmere ogledal, bil je tudi v sobi, kjer je nameščenih osemnajst obsojencev, pa je bila takrat prazna. To ne pomeni, je nadaljeval, da so razmere idealne, saj po njegovem najbrž nikoli ne bodo.

Niso vedeli, kakšne vsote se odobravajo stečajnikom

Glede znižanja nagrad stečajnim upraviteljem je povedal, da je pravilnik, ki ga je izdal prejšnji minister, odpravil zgornjo mejo pri nagrajevanju stečajnih upraviteljev. Znak za alarm je bil, kot je nadaljeval, "ko so prva sodišča začela priznavati nadomestila stečajnim upraviteljem po starem pravilniku brez omejitev, čeprav sem že izdal novi pravilnik z omejitvami".

Na vprašanje, zakaj niso že decembra, ko so prvič popravljali pravilnik, zarezali globlje, je minister odgovoril, da niso vedeli, kakšne vsote se odobravajo stečajnikom.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
24. 08. 2009 12.23
zakaj so kriminalni sodniki-ce v RS še vedno na prostosti ??_ _ _ _ _ _
goko
23. 08. 2009 19.35
Aham pa kaj še ne bi, za moje pojme so lahko srečni kar imajo. Naj si pogledajo ruske zapore 2x2 in 6-8 zapornikov v celici ter vedra za urin in blato. Zato naj raje utihnejo, kaj mislijo da naj bi bil zapor luksuz ali kaj. Kaj najraje da dobi vsak lepo enosobno stanovanje ali kaj!
Leandra
23. 08. 2009 10.00
Tak je kot Hugo Chavez... napol ostrižen mafijski stric v stečaju luzer...ali propadla vaška čveka..in človek ki je že drugič podkupil LDS ovski pravosodni sistem... To je sistem poln starcev družbenih pravobranilvev ter tožilcev samoupravljanja z napol načeti možgani ki so globoko prepričani da je pravica, demokracija in pravna država odvisna od njihovih plač. To so grobarji prava, etike, morale....zajedavci in asistenti največje povojne kraje na Slovenskih tleh.. Celoten sistem v stečaj pol na zavod in pokoj pol na prekvalifikacijo ter gradnja sistema na mladih brez te zakoreninjene..kriminalne družbe..
aloalo
22. 08. 2009 23.12
G. minister vsa naloga je da naredite razmere taksne da bodo idealne. Maste strokovnjake na tem področju pa jih upostevajte..ce tega niste sposobni pa dajte odpoved, je V Sloveniji dost sposobnga kadra.
franz1988
22. 08. 2009 20.59
Nič ne pripravljajo teren za bodoče-tiste, ki bi moral za zapahe, ker uni nikol ne bodo sedel...!
radirkar
22. 08. 2009 20.56
Meni se pa zdi, da z vsem skupaj pripravljajo teren za nekatere bodoče zapornike, da se bodo v kehi čim prijetneje počutili. Vsaj tako kot sedaj na prostosti.Ne bi našteval imena,ampak Slovencem so dobro znani ti strici. Po drugi strani pa skoraj ne morem verjeti, da bi se ti lahko znašli za zapahi.
-gorenjka-
22. 08. 2009 18.15
SherlockH 22.08.2009, 17:20 2 Smo pred tem, da sodišča, tožilstva in policijo zapustijo še tisti, ki se jim lahko samo zahvalimo, da v tem stanju duha v pravosodju sploh še vztrajajo in zagotavljajo, da deluje tisto, kar sploh še deluje! oprosti prosim,ali mi lahko našteješ vsaj enega takega,kajti sama se res ne spomnim nobenega. hvala za trud :)) sicer pa ,če bodo tile,ki jim seveda nisi dal imen zapustili imenovane institucije,jih bodo po vsej verjetnosti zaradi boljših pogojev in višje plače.po navadi je že tako. v nobenem primeru naše politike in pravosodja in ne vem česa še ......kjer so luknje v moralnih vrednotah ljudi take,da si to sploh težko predstavljam.....,se je sklicevati na prisotnost leteh pri določenih, popoln nesmisel,podprt s pripadnostjo določeni stranki.
SherlockH
22. 08. 2009 17.20
Smo pred tem, da sodišča, tožilstva in policijo zapustijo še tisti, ki se jim lahko samo zahvalimo, da v tem stanju duha v pravosodju sploh še vztrajajo in zagotavljajo, da deluje tisto, kar sploh še deluje!
SherlockH
22. 08. 2009 17.11
Ni kaj. Sramota. Da malo utemeljim! Obtoženci skupaj z njihovimi zagovorniki postajajo medijske zvezde. Žrtve in oškodovanci so zanemarljivi in nepomembni! Bolj ali manj so prepuščeni sami sebi, svojim travmam. Na sploh je pri nas tako, da tisti, ki podkupujejo, so vse bolj močni, ne čutijo se ogrožene, ampak zaščitene! V takšnem okolju največ pridobijo brezobzirni koristolovci, arogantneži, napihnjenci in bleferji vseh vrst, največ pa izgubijo tisti, ki ohranijo čut dolžnosti in poštenja, v življenju jim rečemo “urejeni ljudje”. Namesto da bi osamosvojitev izkoristili kot priložnost za gradnjo in utrjevanje pravne države, se je ta ves čas zanemarjala, kar je številnim zelo ustrezalo, saj so samo v takšnih razmerah čez noč pridobili velikansko bogastvo, brez dela. To nas je pripeljalo v stanje, v katerem so bolj ali manj vsi nedolžni, ni nikjer nobenih krivcev, nihče za nič ne odgovarja. Besedi “odgovornost” in “dolžnost” sta skoraj izginili iz našega besednjaka, obstaja le beseda “pravica”. Sory, ni več pomoči, no, vsaj ne z besedami, morda fizična pojasnila odgovornim!?
Tonček Balonček
22. 08. 2009 16.31
Šturm bi te probleme že zdavnaj rešil, pa akj, če niso dobili še enega mandata. Žal se Maltežan ni upokojil, ampak še vleče po 3000 EUR, kar s emu8 bo štelo v pokojninsko osnovo in seveda delovno dobo, čeprtav že zdavnaj izpolnjuje pogoje za penzijo! Bravo naši!
-gorenjka-
22. 08. 2009 16.12
*bivših poslancev= bivših poslancev-honorarnih županov :))
-gorenjka-
22. 08. 2009 16.09
*da mnogi arestanti= da arestanti :)
-gorenjka-
22. 08. 2009 16.03
meni se res zdi,da za prebivalce slovenije,ki iz dneva v dan ne vedo,kako naprej res ne bo nikoli idealnih razmer.....za razliko recimo od nekaterih bivših poslancev,ki so župansko funkcijo opravljali honorarno za 1.550EUR in bili po prenehanju poslanskih mandatov mastno plačani in so še iz naslova nadomestil bivšim poslancem.jasno so ubogi revčki upravičeni še do ene majcene finančne injekcije v obliki regresa,kar je jasno tudi zelo prav ...kako le bi ubogi revčki preživeli. aja saj res.govorimo o razmerah na dobu?!? jaz še vedno zavzemam stališče,da za zaprte tam doli ni poskrbljeno,kot bi moralo biti,pa naj tale zalar napleta,kar hoče....jasno,da ne bo pljuval v svoj pljuvalnik. seveda se strinjam tudi z mnenji mnogih posameznikov,ki trdijo,da mnogi arestanti živijo v boljših razmerah,kot marsikateri državljan......ja tudi s tem se strinjam,a kaj je temu krivo ????!!!!!!!RES ABSURDNO NEPOJMLJIVO IN SKRAJNO ŽALJIVO TER IGNORANTSKO OBNAŠANJE DRŽAVE DO SVOJIH PODLOŽNIKOV ...UUPPSS DRŽAVLJANOV je temu krivo.
radirkar
22. 08. 2009 14.59
Benjamin- cerce! Pa še na plače poslancev si pozabil! Te so tudi pod evropskim povprečjem je pred dnevi povedal Zmago Jelinčič Plemeniti. Sam pa menim, da je njegova plača čisto spodobna, če upoštevam, da ima le srednješolsko izobrazbo.
radirkar
22. 08. 2009 14.55
To je pa ja pohvalno, da je število zaprtih pri nas pod evropskim povprečjem! Lahko pa bi se temu povprečju kmalu približali, če bi se za zapahi našli prodajalci orožja, tajkuni, nekateri gospodarstveniki, politiki in še vrsta drugih uglednih slovenskih imen. Pa še na kurje tatove sem skoraj pozabil.
igor.zemljic1@telemach.net
22. 08. 2009 14.00
Marsikdo v tej državi ima danes svoj prav in tako tudi kaznjenci,čeprav morda tudi ni čisto tako bodo seveda zgrabili za vsako ponujeno priložnost in dvignili svoj glas proti državi,saj jih je konec koncev tudi ta spravila za zapahe,večino upravičeno in nihče ni šel tja samovoljno, ampak po svoji krivdi in,če nebi storil napake se mu danes nebi bilo treba pritoževati nad prenatrpanimi zapori in nihče od teh pritožnikov se tudi nebi spomnil na to, če nebi bil sam prizadet. Verjetno imajo ti ljudje v določeni meri prav in jim je treba prisluhnit,saj so med njimi tudi bolniki,odvisniki,psihološko nestabilni itd.. in vse to je potrebno upoštevati,čeprav gre za zapornike.
8JASMIN
22. 08. 2009 13.15
BODITE ŽE ENKRAT "PRAVNA-DRŽAVA", NE PA VAŠ KOMUNISTIČNI REŽIM, SAJ SVOJE-RDEČKE ŠČITITE, NEDOLŽNE PA OBTOŽUJETE, SRAM VAS BILO MAFIOSI....
manco-capac
22. 08. 2009 13.03
Za zapornike je vsak zapor nevzdržen.
zack12
22. 08. 2009 12.59
jaz bi spraznu enega od elitnih portoroških hotelov in arestante tam nastanil....bi bil za kakšen mesec mir...pol bodo pa najdli da je konec sezone in ni več tistega pravega sonca, pa bi jih za nekaj mesecov preselil v Avstralijo, tud v dober hotel, pa bi tam čez 6 mesecov hotel nazaj
benjamin.cerce
22. 08. 2009 12.25
ZAPRTIH V SLOVENIJI POD EVROPSKIM POVPREČJEM !!!!! """"ZALAR !!!!!! Saj tudi plače in socialne pomoči so v Sloveniji pod evropskim povprečjem. """""kaj boš pa na to odgovoril """""