Slovenija

Razmere v večini bolnišnic se ne slabšajo, a je stavka velika ovira

Ljubljana, 17. 04. 2024 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavniki ministrstva za zdravje so se v sklopu rednih srečanj znova sestali z direktorji bolnišnic. Razmere v večini bolnišnic se ne slabšajo, a je zdravniška stavka velika ovira pri izvajanju dejavnosti, je po sestanku dejal državni sekretar Marjan Pintar. Sicer pa je največ težav na področju operativnih strok, kirurgije in radiologije.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je še pred koncem sestanka, ki je sicer danes potekal na daljavo, dejala, da so direktorji bolnišnic opisali situacijo v zavodih. "Zaenkrat na nekaterih oddelkih stvari še vedno potekajo tako rekoč v redu za paciente, da zdravstvo je dostopno, se pa pojavljajo vedno večji zaostanki pri elektivnih operacijah, predvsem na kirurgiji," je povedala. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor naj bi tako po njenih besedah realizirali okoli 60 odstotkov kirurškega programa.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Bobo

Vse, kar direktorje bolnišnic po besedah Prevolnik Rupel skrbi, so prihodnji meseci, saj imajo zdravniki še nekaj starega dopusta, ki ga bodo morali izkoristiti do konca junija. "Tako da bo še malo težje organizirati delo, recimo v mesecu juniju, ko se pričakuje koriščenje tega starega dopusta," je dejala.

Generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis pa je po sestanku potrdil besede ministrice in dodal, da imajo težave z anesteziologijo. "Če se držimo urnikov 40 plus osem, potem prihaja, glede na to, kako velika ustanova smo, do znatnega izpada operativnih programov," je povedal. Dodal je, da imajo velike težave pri organiziranju tam, kjer so potrebni kirurški posegi. "To ni samo klasična kirurgija, ampak tudi ginekologija, ORL in tako naprej," je še pojasnil. Delo pri njih sicer poteka na različnih oddelkih različno, urniki so prilagojeni, oddelkov ne zapirajo. Za mesec maj pa Flis pričakuje še večji upad programov, glede na možen razpis urnikov na anesteziologiji.

V. d. generalnega direktorja Splošne bolnišnice Ptuj Aleksander Voda pa je dejal, da se upad storitev najbolj čuti pri prospektivnem delu kirurgije, na splošno pa "še nekako uspevamo". Od 83 zdravnikov jih je sicer sprva 35 umaknilo soglasja za nadurno delo, a jih je deset že preklicalo umik. "Stanje se počasi umirja, se pa bojimo, kako bo meseca junija zaradi starih dopustov, takrat se nam pa lahko tudi kaj zalomi," je opozoril.

Direktorji so na sestanku povedali tudi, da so se zdravniki bolj navadili na izmensko delo oziroma urnike in delo v skladu z njimi, saj nov način dela traja že nekaj mesecev. Poročali so tudi o izpadih programa in delovanju, a konkretnih številk ministrica ni navedla.

Dodala je, da podatke o realizaciji programov spremljajo, združenje zdravstvenih zavodov pa bo pripravilo analizo, s katero bodo ugotovili, kolikšen program je realiziran in kako je realiziran tako v javnih zavodih kot pri koncesionarjih.

Na ministrstvu si prizadevajo, da bi se stavka čim prej končala, pogajanja pa nadaljujejo prihodnji četrtek, je ponovila ministrica. "Vsi si želimo, da se stavka čim prej konča v dobro pacientov, saj so, kot vidite, zaostanki vedno večji," je opomnila. Dodala je, da stavka ni dobra za nikogar, niti za zdravnike, niti za vlado, še najmanj pa za paciente. Pintar je povedal, da se bodo težave morda stopnjevale v poletnih mesecih zaradi letnih dopustov. Plani dela za mesec maj pa so večinoma pripravljeni in kažejo, da je mogoče dejavnosti opraviti tako, da ne bo hujših težav. Ponovil je, da bi si vsi želeli, da bi se stavka čim prej zaključila in bi prišlo do dogovora.

V izvajanju programa so razlike med različnimi bolnišnicami, v nekaterih težav sploh ni, drugje jih je nekoliko več. "Predvsem zaradi tega, ker je tam morda tudi vodenje stavke nekoliko bolj intenzivno," je povedal Pintar. Bolnišnic z več težavami ni želel našteti, meni pa, da se vodstva odzivajo v skladu s svojimi zmožnostmi.

Dodal je, da se stavka pozna na posameznih dejavnostih, ne pozna pa se na celotnem poslovanju bolnišnic. V nekaterih dejavnostih znotraj posamezne stroke je izpad tudi do 30 odstotkov, v drugih pa nič odstotkov, je ponovil. "Odvisno je tudi od kadrovske postavitve. Razumeti morate, da te postavitve niso bile idealne tudi pred začetkom stavke in da so bile kadrovske težave tudi pred stavko," je povedal Pintar. Po njegovih besedah je sorazmerno veliko število zdravnikov, ki so predhodno umaknili soglasja za nadurno delo, ta soglasja vrnilo. "Njim gre tudi z naše strani zahvala, kajti to je zagotovo posledica odgovornosti in odnosa do pacientov," meni.

Predstavniki ministrstva se bodo z vodstvi bolnišnic ponovno srečali 7. maja, kjer bodo izmenjali dobre prakse na področju organizacije dela v bolnišnicah. V prihodnje pa se bodo z vsemi bolnišnicami sestajali mesečno, "tudi ko bo, jaz upam, da čim prej, stavka zaključena", je še dejal Pintar.Na razmere v zdravstvu so v javnem pismu opozorili tudi zdravniki iz ptujske bolnišnice in med drugim opozorili na kadrovsko stisko v bolnišnici in preobremenjenost. "Zdravniška stavka in umik soglasij za nadurno delo ni izsiljevanje za višje plače, kot se nam rado očita, ampak opozorilo na neurejenost razmer v javnem zdravstvu," so zapisali. Dodali so, da se bojijo, da bo brez ustrezne ureditve razmer in stimulativnega in fleksibilnega plačnega sistema, zdravnikov, pripravljenih sprejemati takšne pogoje dela, vse manj. Obsodili so tudi gonjo proti zdravništvu.

Prevolnik Rupel pa je na številna javna pisma zdravnikov v zadnjem času dejala, da si na ministrstvu prizadevajo za sistemske spremembe na vseh področjih. Zatrdila je, da so uvedli že veliko ukrepov, a da imajo zaradi stavke ukrepi manjši učinek. "Dejstvo je, da vsi ukrepi, ki jih sprejemamo, zahtevajo sodelovanje vseh deležnikov. Če bi vsi sodelovali pri sistemskih ukrepih, tako pri pripravi kot pri izvedbi, bi imeli večji in hitrejši učinek. Tako da jaz resnično upam, da se uspemo čim prej zmeniti in zaključiti stavko," je še dejala.

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko90
17. 04. 2024 21.02
+1
Glede na to da je manj kot polovica zdravnikov umaknila soglasje za delo nad 40+8 in so vseeno težave z operativnim programom, je to jasen znak, da je slovensko zdravstvo kronično podhranjeno. Na družinsko medicino se je na razpisu prijavilo 22 zdravnikov na 70 mest. Kdaj bo državi kapnilo, da bo treba kader v zdravstvo privabiti, ne pa ga z javnim linčanjem in poslabševanjem delovnih razmer iz zdravstva še dodatno odganjati. Da zaradi zakonitega dela po evropskih normativih prihaja do izpada programov je sramota za slovensko zdravstvo.
Svobodna Slovenija
17. 04. 2024 16.47
+1
Ljudje plačujemo zdravstveno zavarovanje zakaj k zdravniku ne moreš kdo je tu nor!!!!
Hribovito2020
17. 04. 2024 16.21
-1
Bela katastrofa
Slava b
17. 04. 2024 16.02
+3
Če se igraš z ognjem se lahko tudi opečeš.Sicer pa sami srali,sami razkazali.
Slava b
17. 04. 2024 16.40
-1
XVXC
17. 04. 2024 15.58
+3
V času korone skoraj ni bilo možnosti, da si prišel živ do zdravnika. Reveži so bili v ordinacijah brez dela, nabili pa so si dobre dodatke za kovid nevarnost. Lepo so se zakreditirali takrat in začeli živeti na veliki nogi in uživati v brezdelju. Največ kupcev novih stanovanj je zdravnikov. Tudi Schellenburg. Bitenc MCL. Sedaj dodatkov za kovid ni več, kredite pa je potrebno vračati in tukaj nastane velika finančna luknja pri zdravnikih. Pa itak brezdelje jim je ostalo, saj marsikdo še vedno ne pride fizično do zdravnika in se veliko diagnoz določi kar preko telefonskega pogovora in še to največkrat s sestro - vem iz lastnih izkušenj in tudi v družinskem krogu. In tak želi povišico ??? Dno dna !!!
XVXC
17. 04. 2024 15.57
+3
Fides se boji reforme zdravstva. Za dvige plač so takoj zraven, o normativih pa nekako ne bi, ker niso tema tokratne stavke. To je že bizarno komično. Trdim, da je medicinska sestra več vredna kot Fidesov pohlepnež.
Potouceni kramoh
17. 04. 2024 15.27
+0
Farizeji dohtarski
borjac
17. 04. 2024 15.18
+5
Fides je potrebno uničiti, ta parazitska žival izčrpava Javno zdravstvo.
Letnik 1964
17. 04. 2024 15.22
+1
fides z zakonom prepovedati pa četudi imamo kao demokracijo
testosteron
17. 04. 2024 15.13
+7
Ni težav ?...zdravstvena nega je pri nas bolj obremenjena za vsaj 60 %, ker zdravniki delo, ki ga je možno prestaviti na nego to z veseljem počno,...stavkajo samo paraziti !
123soba
17. 04. 2024 15.10
+3
Dvoživke so zelo močne...
Antena
17. 04. 2024 14.57
+4
Ko najbolj plačani doktorji stavkajo ke nekaj zelo narobe
Jožajoža
17. 04. 2024 14.56
+5
Janšistom ni uspelo uničite zdravstva in stanja naprtiti slovenski vladi.
dule100
17. 04. 2024 14.59
+2
Joža/lapač, Janšistom ga ni uspelo, ga bo pa uspelo uničiti levakom!😂
dule100
17. 04. 2024 14.55
+4
Celo izboljšujejo se! Za pregled na nevrologiji čakaš samo do 20.Dec.2025! ✌️👍
Lajnaa
17. 04. 2024 14.28
+6
Saj slabše ne gre. Čakalna doba za specialistični pregled resnejše problematike srca, z najhitrejšo napotnico je 8-9 mesecev, kar za mojo 85 letno mamo pomeni ________ . Možno je samoplačniško, še za to čakamo termin, ali A/ITA. p.s. škoda ker ne morem pripet napotnice oz. doc. da ne izpadem lajna
King Kralj
17. 04. 2024 14.25
+7
Zmanjsat takoj z zakonom dopust zdtsvnikov s 60 na 30 dni, ukinit dovoljenjs za delo pri privatnikih, pa povisat placo za nadurno delo, ps ne bo nobenih cakalnih vrst.
2fast4
17. 04. 2024 14.19
+8
Zdravstvu gre odlično, medicinski tehnik z sredno šolo in narejenim NPK za reševalca štartni razred 32, da ne govorimo o zdravnikih 62 plus. Zdravstvo je v kratkem času dobilo 7 plus razredov na svojo plačo...
Model 007
17. 04. 2024 14.13
+10
In to je tista zastavljena in obljubljena reforma zdravstva? Kaj delate neodvisni novinarji? zakaj ne poročate o zmedi, ki je nastala z preoblikovanjem dodatnega zdravstvenega zavarovanja in o zelo čudnem pravnem položaju Vzajemne katere 1 nadzornik nadzira sam sebe kot predsednik Agencije za zavarovalni nadzor.... Kaj je z premoženjem Vzajemne....
OrodniK
17. 04. 2024 15.41
+3
nastjamarko
17. 04. 2024 14.09
+10
Stanje je katastrofalno sploh na urgencah. Model poleg mene je kri bruhal in je čakal že od 11 ure dalje ura pa je bila ob mojem prihodu 18 halo samo zato ker ni zdravnikov. Jaz bi jim se zmanšal plače banda
kr--en
17. 04. 2024 14.30
+1
To bo zanesljivo pomagalo, da bodo tisti s podobnimi težavami kot jih je imel oni, ki ga omenjaš, prišli prej na vrsto.
vrzwta1
17. 04. 2024 13.51
+11
Razmere se ne slabsajo, stopnja nujno se bo podaljsala iz 14 dni samo na 1 mesec.
Obala31
17. 04. 2024 13.54
+7
stopnja "nujno",je 24 ur in ne 14 dni...zelo hitra se je pa res podaljsala v nekaterih bolnišnicah tudi na več mesecev
flintwestwood
17. 04. 2024 13.49
+3
kakšne obrazne poteze ima ta na sliki, trololo
Pojma_Nimaste
17. 04. 2024 13.54