Slovenija

Razmere v visokogorju nevarne: med fotografiranjem umrla 37-letna blogerka

Kranj, 02. 05. 2021 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
32

Gore so znova vzele življenja. Pri Češki koči na Jezerskem so odkrili truplo pogrešane planinke, ki je umrla zaradi padca po strmem terenu. Nedavno je v bolnišnici umrla tudi 37-letna blogerka, ki naj bi med fotografiranjem na Nanosu zdrsnila in padla več kot 60 metrov v globino.

Razmere v visokogorju so še vedno zimske in izredno nevarne, opozarjajo gorski reševalci, sploh za neizkušene in neprimerno opremljene planince.

Avtomobil od torka pogrešane 36-letne Korošice so policisti v petek opazili na parkirišču v bližini Češke koče na Jezerskem. Gorski reševalci so s pomočjo policijskega helikopterja območje prečesavali dva dni. "Ugotovili smo, da je pogrešana oseba iskala podatke, kako priti do Češke koče, tako da smo potem zožali iskanje na to območje," iskanje opisuje Primož Šenk, vodja intervencije in predsednik društva Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko.

Pogrešano so našli mrtvo, usodna sta bila zdrs in padec. Gre namreč za izredno nevarno območje, ki ga še vedno pokriva velika količina snega. Po besedah Šenka nevarnost predstavlja tudi možnost samosprožitve snežnih plazov, ki jih je bilo v zadnjih dveh dneh na Jezerske kar nekaj.

Minuli teden so gore zahtevale tudi življenje 37-letne Borke Budić, v Sloveniji živeče srbske novinarke in blogerke, ki se je v soboto v družbi treh prijateljev podala na Nanos. Usodno naj bi padla med fotografiranjem.

"Na območju pod anteno se je na Nanosu zaradi hoje preblizu roba odkrušil večji kamen in je omenjena planinka posledično zdrsnila v globino približno 60 metrov," razlaga Dean Božnik iz Policijske uprave (PU) Nova Gorica. Ponesrečenko so s helikopterjem pripeljali v šempetrsko bolnišnico, nato še v klinični center Ljubljana, kjer je štiri dni kasneje umrla.

Kljub črni statistiki in nenehnim opozorilom gorskih reševalcev, se številni planinci v visokogorje še vedno podajajo brez zadostnih izkušenj, predvsem pa brez primerne opreme. "To vidimo pri uporabi malih derezic. Opozarjamo, kje se uporabljajo te derezice, zakaj se ne uporabljajo v visokogorju, ampak ljudje množično kupujejo to opremo in ne moremo nič narediti," pa opozarja Jani Bele iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou