Slovenija

'Tudi prostovoljni gasilci, ki niso na težki intervenciji, so lahko izpostavljeni nevarnim snovem'

Ljubljana, 15. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
28

Mineva natanko eno leto, odkar je vrhniško tovarno Kemis zajel hud požar. Težka intervencija je odkrila številne pomanjkljivosti pri stopnji požarne varnosti v tovarni, požar je na tem področju prinesel nekatere pozitivne spremembe, a pri zdravstveni zakonodaji, ki vključuje preglede prostovoljnih gasilcev, se je od tedaj marsikaj spremenilo (ne nujno na boljše).

Strokovne službe so se od takrat marsičesa naučile, ocenjuje poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, saj bi bilo danes odzivanje ob nekem večjem požaru ali drugem dogodku precej drugačno kot v prvih dneh lanskega leta, ko so pomembne informacije, ki so zadevale tako laično kot strokovno javnost, iz ust pristojnih kapljale le počasi. Požar pa je bil (žal) tudi priložnost, da se opozori na nekatere pereče teme, kot sta zdravje in varnost gasilcev na podobnih težkih intervencijah.

Na intervenciji je sodelovalo 480 gasilcev, v povprečju je vsak gasil okrog osem ur. Slabo polovico gasilcev, ki so bili izpostavljeni številnim toksičnim snovem, so dva meseca po požaru na stroške Kemisa pregledali zdravniki Kliničnega inštituta za medicino dela v Ljubljani.

Pred kratkim se je spremenil pravilnik o zdravniških pregledih za gasilce, po oceni predstojnice kliničnega inštituta za medicino dela v UKC Ljubljana Metode Dodič Fikfak na slabše. "To je res tragedija, posebej po tem, kar smo videli pri požaru v Kemisu," je ocenila.

Nov Pravilnik o ugotavljanju zdravstvene sposobnosti operativnih gasilcev je bil – na predlog Gasilske zveze Slovenije – sprejet 12. marca letos.

Lanski požar je namreč pokazal, da bi morali gasilce, še posebej prostovoljne, zdravstveno bolj spremljati. "Mi smo želeli, da bi se skrb za zdravje gasilcev dopolnila, da bi se uredilo spremljanje gasilcev za bolezni, ki lahko nastopijo zaradi izpostavljenosti med gašenjem. Namesto tega je pravilnik odgovornost za zdravniške preglede gasilcev s specialistov za medicino dela prenesel na družinske zdravnike," je dejala.

Tudi gasilcev, ki so gasili požar na Vrhniki, ne bodo več spremljali, saj nihče od njih ni izrazil želje po tem, je še dodala.

Kaj o tem meni Milan Dubravac, poveljnik Gasilske zveze Gorenjske? Ob prvi obletnici hudega požara smo mu zastavili nekaj vprašanj o novem pravilniku, spremembah, ki jih bo prinesel ter predvsem o tem, kaj (če sploh) se je stroka naučila iz Kemisa.

Požar v Kemisu je pokazal, da bi morali gasilce, še posebej prostovoljne, zdravstveno bolj spremljati.
Požar v Kemisu je pokazal, da bi morali gasilce, še posebej prostovoljne, zdravstveno bolj spremljati. FOTO: Damjan Žibert

Kako se spreminja pravilnik glede zdravstvenih pregledov za prostovoljne gasilce? Bo po vašem mnenju to sprememba na bolje ali na slabše?

Pri poklicnih gasilcih je to urejeno z Zakonom o delovnih razmerjih, saj so redno zaposleni. Prostovoljni operativni gasilci, ki spadajo v t. i. 4. člen, imajo opravljen tečaj za nošenje dihalnega aparata, to je predpogoj za udeležbo na hudih intervencijah, tudi na nesrečah z nevarnimi snovmi. Zanje se ničesar ne spremeni. Bo pa nova zakonodaja nekoliko spremenila postopek pri zdravstvenih pregledih prostovoljnih gasilcev, ki "padejo" v t. i. 3. člen. Ta opredeljuje preglede za prostovoljne operativne gasilce, ki niso predvideni za udeležbo na težkih intervencijah. Zdravniška spričevala bo zanje po novem lahko naredil specialist ali pa osebni zdravnik.

In ta "ali" je sedaj problem?

Da. Dilema prostovoljnih društev je bila, zakaj operativci iz 3. člena sploh potrebujejo zahteven zdravniški pregled, če ne opravljajo najzahtevnejših del. Zdravniške preglede namreč plačajo prostovoljna društva sama in zato jim to predstavlja visok strošek. Ampak jaz tu vidim drug problem. Ob vsej informatizaciji, v katero je vpet naš zdravstveni sistem, me skrbi, ali bo osebni zdravnik sploh imel vpogled v klinične izsledke nekega pacienta. Ne podpiram namreč varčevanja na račun zdravja gasilcev. Bila so vprašanja, ali je smiselno, da gredo operativni gasilci na zdravniški pregled, ki je popolnoma enak, kot ga morajo opraviti že za svojega delodajalca, zato gre tu za nepotrebno razmetavanje z denarjem. To so smiselne dileme le, če si bo zdravnik res vzel čas in gasilca natančno povprašal, ali na terenu prav nikoli ni bil izpostavljen nevarnim snovem.

Ker četudi operativec ni nujno udeležen v težki intervenciji, je nevarnim snovem še vedno lahko izpostavljen, želite to reči? Mimogrede - tudi stroka meni, da je to sprememba na slabše.

Točno tako. Kemis je bil sicer poseben primer, zato smo se tudi odločili, da vse gasilce, ki so sodelovali na intervenciji, posebej pregledamo. Mene bolj skrbijo intervencije, ki niso tako odmevne, pa so vplivi na zdravje operativcev ravno tako negativni. Kakšen bo postopek pri zdravniku? Ta sploh ni definiran. Se bo zdravnik z vsakim pacientom pogovoril, ali je imel intervencijo, čemu je bil na njej izpostavljen, je morda le hodil na tekmovanja? Res je, da spada večina prostovoljnih operativcev pod 4. člen in se zanje nič ne spremeni, a kljub temu bi morali razmišljati o zdravju tistih, ki bi potencialno lahko bili ogroženi. Gasilec iz 3. člena na primer lahko zgolj stoji ob gasilskem vozilu in je izpostavljen kdo ve čemu - ga bo o tem osebni zdravnik povprašal?

Kaj točno zdravniški pregled prostovoljnih gasilcev po težki intervenciji sploh vključuje?

Pravilnik za gasilce po težkih intervencijah vključuje popolno zdravniško anamnezo, klinični pregled, spirometrijo, laboratorijske preiskave krvi, elektrokardiografijo, pregled vida in sluha, cikloergometrijo, tudi psihološki pregled. Ta je obvezen ob prvem pregledu, potem pa ob indikaciji. Pregled za operativca iz 4. člena je popolnoma ustrezen in ga mora posameznik opravljati na tri leta. 

Kako je z zaščitnimi oblekami, ki so na razpolago v prostovoljnih gasilskih društvih? Jih je dovolj? So ustrezne? Kvalitetne? Kakšna zakonodaja pokriva to področje?

Prostovoljna gasilska društva (PGD) pri nas so ustrezno opremljena. To je rezultat dobrega vodenja Uprave RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije, ki sta načrtno nabavljali dihalne aparate in jih dobesedno delili PGD-jem. V začetku 90. let prejšnjega stoletja je bilo stanje katastrofalno. A zdaj je oblek (ena stane med 500 in 1500 evri, op. A. I.) zadosti. Problem, ki so ga nakazali kemični požari v lanskem letu, še posebej tisti v Kemisu, pa je, v kakšnem stanju so te obleke po intervencijah.

Po svetu je ogromno raziskav, ki kažejo na povečanje števila rakavih obolenj med operativnimi gasilci. Kemično čiščenje namreč ne zadošča več ekostandardom, ki veljajo v Evropi. Koliko toksina ostane na obleki po intervenciji je namreč pomembno vprašanje. V Sloveniji gremo res v korak s časom, razmišljamo o sprejetju pravilnika, ki bi postavil nove visoke standarde o čiščenju oblek. Zahtevana bi bila popolna dekontaminacija. 20 let smo vedeli za ta problem, da namreč strupi na človeku ostanejo, tudi če je obleko očistil, pa nismo ničesar naredili. Zdaj se ta zavest hitro spreminja. Mora se, zaradi zdravja gasilcev.

Nekatere skrbijo intervencije, ki niso medijsko odmevne, pa imajo vpliv na zdravje operativcev.
Nekatere skrbijo intervencije, ki niso medijsko odmevne, pa imajo vpliv na zdravje operativcev. FOTO: Damjan Žibert

Omenili ste, da obstajajo v tujini številne raziskave, ki kažejo na povečanje števila rakavih obolenj med gasilci. Kako je s tem pri nas? Obstaja statistika, se opravljajo kakšne raziskave?

Ne, mislim, da jih ni. Šele nekaj let nazaj smo pri nas začeli pospešeno razpravljati o teh temah. Spremljamo zdravje poklicnih gasilcev, teh je v Sloveniji med 700 in 800, in morda bi lahko iz teh preiskav povlekli kakšne izsledke. Upam, da bomo pri nas k temu kmalu pristopili malce bolj sistemsko. Vsak kos opreme, ki ga imamo v prostovoljnih društvih, mora iti skozi testiranja, vsako vozilo, vsak kabel je podvržen testom. Kar pa nosimo na sebi, obleke, glede tega pa obstajajo le priporočila proizvajalcev, tu ni nobenega pravilnika, pa je stvar izjemno pomembna. Nov pravilnik bi vse to spremenil, upamo, da bo sprejet prihodnje leto. 

Zakaj se na ta pereča vprašanja opozarja šele zdaj?

Zavedati se moramo, da smo v Sloveniji v stanju nemudoma na teren spraviti 25.000 prostovoljnih gasilcev. To je sistem, ki deluje. In to moramo ohraniti ter paziti na zdravje teh ljudi. Milan Dubravac

Na področju gasilstva so en del usposabljanje, trening, reševanje življenj. Na drugi strani so zgodba zase težke intervencije. V zadnjih letih težimo k temu, da tudi praktična usposabljanja približamo realističnim razmeram, kakršnim so nato v resnici izpostavljeni operativci. Gasilci so na primer že na treningih na Igu izpostavljeni gašenju pri 200 stopinjah Celzija. Frekvenca te izpostavljenosti realističnim razmeram se je občutno povišala in tudi to je eden od razlogov za opozorila - ker se o tem več govori, ker se sledi njihovemu počutju, zdravju.

Koliko se sicer vi kot človek, kot posameznik, kot gasilec in ne le kot vodja intervencije zavedate, kako zelo ste pri posameznih dogodkih izpostavljeni določenim nevarnim snovem? Kako to vpliva na vaše zdravje?

Moram reči, da vedno bolj. Včasih, ko sem začel s kariero gasilca, je veljalo, da bolj kot je imel posameznik umazano obleko in čelado, bolj je bil izkušen. Danes temu ni več tako. Zavedanje, da te mora obleka zaščititi, je močno. Če ti smrdi cela čelada, ki jo nato hraniš v gasilskem domu, s tem ogrožaš vse, ki se sprehajajo po garaži. Imamo izjemno močan podmladek, ogromno je otrok, ki trenirajo v teh prostorih, ki se tam redno zadržujejo, in z brezskrbnim ravnanjem ogrožamo tudi njih. Tu bo ob sprejetju pravilnika pomembno sodelovanje društev, občin, Gasilske zveze Slovenija in Združenja poklicnih gasilcev, seveda tudi URSZR. Da namreč pri ravnanju z oblačili ne bo prihajalo do zlorab. da se bodo upoštevali vsi evropski standardi. To je oprema, ki je namenjena reševanju življenj, naših in tistih, ki jih mi rešujemo.

Se je v luči Kemisa kaj spremenilo pri načrtu alarmiranja enot ob nesrečah z nevarnimi snovmi? Ste se tudi tu česa naučili?

Poveljnik, ki enoto pripelje na kraj dogodka, mora imeti ob sebi usposobljene ljudi, ki bodo opravili intervencijo. V kolikor tega ni, on zavestno krši zakonodajo. Pri Kemisu so vsi gasilci uporabljali popolno zaščitno opremo. Se pravi je poveljnik vedel, da so vsi usposobljeni za posredovanje.

Če strneva za konec - je po Kemisu viden kakršen koli napredek glede takojšnje obravnave gasilcev pri stiku z nevarnimi snovmi?

Da. Če Kemis ne bi bil tako medijsko odmeven, bi morda vse skupaj potihnilo in fantje ne bi bili podvrženi pregledom. Tako pa ni potihnilo. Vzorce gasilcev so zamrznili, naslednjih pet let bodo spremljali njihovo zdravstveno stanje in če bo prišlo do sprememb, ki bi bile lahko posledica Kemisa, bodo ukrepali. Vsaj tako so uradno obljubili. To je zelo velik napredek. Ker resnica je, da smo imeli pred leti že številne težke intervencije, od Gorenja do drugih podjetij, pa se sistem ni tako odzval, kot se je pri Kemisu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

backdraft
15. 05. 2018 19.08
+3
sem poklicni gasilec in imam popolno zascito dihal in kompletnega sebe z primerno opremo, se mi pa para srce ko na intervencijah srecujem prostovoljce, ki zelo pozrtvovano delajo, garajo v vecina primerih z pomnjkljivo opremo in slabo zascito dihal ali celo brez bilo kaksne zascite! delajo pa kot crvi. Srce se mi parako to gledam, kot da so to neki drugorazredni ljudje, ki jih ni skoda. Res sramota za vodstvo GZS, ki ne zagotovi sredstev z nekim zakonom in preko obcin, tem prostovoljcem omogoci varno prostovoljno poslanstvo, ki je se vec kot hvale vredno.
martinov
15. 05. 2018 13.39
+8
Še dobro, da se odzovejo, tudi pod okriljem civilne zaščite. Sramota za državo, katera jih izkorišča, pa jim ne plača osnovne opreme, tudi zamozaščitne !!!
backdraft
15. 05. 2018 09.38
-3
ce ni ddnarja pa zapref kancelarijo pa naj politiki pa zupani gasijo brez zascite dihal in zascitne opreme
oježeš
15. 05. 2018 10.06
+6
Denar je, samo vprašanje za kaj. Res bi bilo pa dobro poslati na en velik požar politike. Ti bi potem hitro uredili kar še ni urejeno, ker tako vedno prvenstveno poskrbijo za sebe, potem se pa neha skrb za ostale. Vsa čast in velika zahvala vsem gasilcem, ki izpostavljajo svoja življenja in zdravje, ter se nesebično odzovejo na vse nesrečne dogodke. Naj tako ostane, vodstvo pa naj poskrbi za tisto, kar je potrebno pri gasilcih.
backdraft
15. 05. 2018 09.37
+8
za poklicnega in prostovoljndga gasilca morajo biti ista pravila, pa naj si bo zdravniski ali upostevanje zascitnih ukrepov.
heraldica
15. 05. 2018 10.13
+8
To se pa čisto strinjam. Vsi hodimo na iste intervencije. Torej bi moral biti tudi pogoji isto za vse ( pregledi, oprema...)
Qork
15. 05. 2018 07.44
+28
Kot operativni clan PGD, sem bil ze na nekaj vecjih pozarih gospodarskih poslopij. Se tri dni po tem ti gre iz nosu crno, pa kasljas. Sem predlagal da bi nabavili zascitne maske, kot jih imajo naprimer delavci pri barvanju z aktivnimi filtri. So na visjih instancah rekli ne, ker da to pa ni tipizirano. Ker dihala so zascitena v vsaki akciji pri samo pescici tistih ki delajo z IDA, vsi ostali vdihujejo dim. Taksna maska ze malo boljsa je pri merkurju ze za 60€. Idiotizem total. Te pa ti komplicirajo pri ciscenju oblek.
lojze007
15. 05. 2018 07.48
+1
Qork
15. 05. 2018 08.15
+13
Pa saj ni vazno. A pri vas jih imate? Ce delas z netipizirano opremo, za morebitne poskodbe potem negdo odgovarja in to ne bo zavarovalnica. Zato se to ne dovoli. Ampak zascita dihal bi morala biti osnova. Ze vsak kmet pri skropljenju in vsak hobi malar uporablja zascitno masko z aktivnim filtrom.
lojze007
15. 05. 2018 08.21
+8
predlagam da zadevo postopoma stopnjujete zveza, občina..... saj takšna oprema z zanemarljivim stroškom mora biti vedno na razpolago, je pa res koliko ima kdo posluha za to.... pač vemo kje živimo....
heraldica
15. 05. 2018 08.57
+10
Glede takih mask se strinjam, da bi morali imeti v vseh društvih. Unih, ki so Gešp pa sploh. Ker nikol ne veš kam greš. Že požar avta, je lahko zelo nevaren. Ja napadi imajo IDA gor samo strojnik ali pa drugi pa nimajo.
Pikabalonca
15. 05. 2018 07.16
-21
Dobri so za gašenje Kozolca pri KEMIISU in ostalih požarih je pa stroka odpovedala v celoti in so naredili več škode kot KORISTI....PRENESEMO resnico ali NE..?? Tukaj so povzročili pravo katastrofo...pa brez zamere..
lojze007
15. 05. 2018 07.30
+19
Pikabalonca, ugizni se v jezik........ljudje ki so 24 ur na dan, 365 dni v letu vseskozi na razpolago....ne vidim niti najmanjšega razloga za poniževanje, kajti večina jih dela brez plačila in vse dobronamerno.... Glede strokovnosti; ko boste vsaj opravlili tečaj NGČ (nižji gasilski častnik) potem pa lahko debatirate o strokovnosti...
Pikabalonca
15. 05. 2018 07.38
-17
Ne nakladaj, ne nori z parolami za narod in vem kaj še ? Gre za dejstvo da je stroka v primerih kot je LEMIS popolnoma odpovedala, in da so prijazni Gasilci naredili več škode kptb Koristi. Potrebno je gdaj priznat napake, izbztega vzeti pozitivne zaključke ne pa po na Jugo način, Mi smo..mI bomo, mi vemo ..SMO V NAJBOLJŠI VERI, NIMAMO SREDSTEV..?? za narod..otroke in vso ostalo oslarijo zraven..Strokovne ANALIZE, gašenja požara vzrokov kot je KEMIS Slovenija IN SLOVENCI PAČ NISO SPOSOBNI..Z Strokovnega vidika je gašenje KEMISA totalni POLOM pa je tebi prav, gasilcem prav ali ne..?? Opravičevanje neznanja, stroke in človeških slabosti je pa nacionalni šport Slovenije zato pa smo narod HLAPCEV..Beg od resnice..
lojze007
15. 05. 2018 07.44
+11
dr prešeren pravi "Le čevlje sodi naj Kopitar"
Pikabalonca
15. 05. 2018 07.47
-10
Pikabalonca
15. 05. 2018 07.49
-11
Jel' to morje Adrijansko, ki tak strašno valovi. Ne, to pizdovje je ljubljansko, ki na kurcih se besni. .Ti je njegova najlepša..njemu bomo pa ja verjeli...saj je bil Dr.
KomentatorPolde
15. 05. 2018 08.05
+17
Daj se ti najprej nauči pisati, potem pa udrihaj po prostovoljcih. Če imaš polno rit vsega, še ne pomeni, da si lahko nesramna. Marsikaj ne štima v tej državi, kakor tudi v tvoji glavi. Pogasili so požar in to je njihova primarna naloga. Glede ostalega, pa se ne sekiraj. Obvladajo marsikaj tudi take glave, kot si ti.
heraldica
15. 05. 2018 08.59
+8
Zdaj pa mi povej, ko si toliko usposobljena, da veš da je bilo gašenje Kemisa polom. Kako bi pa to pogasila požar. S kako taktiko in s kom?
miamia22
15. 05. 2018 09.22
+5
Draga Pikabalonca! Najprej ti predlagam osnovni pregled slovenske slovnice in pravopisa. Pišeš slabše kot otroci v 2. razredu OŠ. Kot drugo bi ti pa samo povedala, da dokler ne boš sama prostovoljna gasilka, pojma nimaš kaj pišeš. Rada bi te videla, kako bi blatila po gasilcih, ko bi bilo ogroženo tvoje lastno življenje, življenje tvojih najdražjih ali morebiti celo tvojih otrok. Verjamem in vem, da so se potrudili po svojih najboljših močeh.
Pikabalonca
15. 05. 2018 09.36
-7
Če lohka Prešeren po svoje lohka tud js..
lojze007
15. 05. 2018 09.47
+4
Pikabalonca prazen žitni klas vedno pokonci stoji tako kot ti s svojimi neumnimi izjavami......
heraldica
15. 05. 2018 10.10
+1
heraldica
15. 05. 2018 10.11
+2
Lih to si zdaj napisala. Kaj ima Prešeren skupnega z požarom v Kemisu?
oježeš
15. 05. 2018 10.14
+5
Pika, ko boš pripravljena stopiti v ogenj, da bi nekoga rešila, ali delala na razrezu avta v prometni nesreči, da bi čim prej lahko predala ponesrečenca, ne glede na njegovo stanje reševalcem, itd., se pa oglasi. Če si strokovnjakinja za ocenitev škode, navedi točno probleme, kot kauč komentator, se pa lahko zadržiš. Mogoče jih boš pa še celo kdaj potrebovala, tako doma, kot na cesti ali v kaki veliki trgovini, ko ne boš več našla izhoda iz nje. Ne razumem ljudi, ki v vsaki stvari iščejo samo negativne stvari, nočejo pa najti nič pozitivnega. In že sam odziv gasilcev in odhod v neznano je velik dogodek in kaže, da je nekaterim še zelo mar tudi za druge, ne samo za lastno rit. Ja in prostovoljci to delo opravljajo brezplačno in humano! Tvoja resnica je lahko samo tvoja, ker ne moreš in ne znaš gledati na celotno situacijo. Bi te pa rad videl takrat na pogorišču, ko bi pomagala gasilcem, da ne bi delali 'katastrofe'.
oježeš
15. 05. 2018 10.19
+5
Če lahko Prešeren. Bolj neumne razlage nisem že dolgo niti slišal, niti kjerkoli prebral. Če je lahko Kim pospravil nekaj ljudi, jih lahko tudi ti? S to primerjavo si veliko povedala o sebi, ampak nič dobrega ni v tem. Na isti način delajo politiki škodo nam vsem. Se imajo za bogove in so pozabili na nas. Gasilci nikoli ne pozabijo na nikogar in na intervenciji še nikoli niso nikogar vprašali iz katere stranke je, ampak vsem v težavah nudijo pomoč. Več jih ne zanima.
dr.dare
15. 05. 2018 07.12
+10
spoštovalo se jih ne bo dokler ne bodo parlamenta zalili s cisternami z gnojnico... zakaj pa si tega ne upajo naj se pa sami med sabo zmenijo
oježeš
15. 05. 2018 10.22
+3
Zato ker niso namenjeni vzgoji politikov, ampak za pomoč vsem ljudem v težavah in vsem drugim. Na žalost tudi politikom.