Slovenija

Ker naprave ni zavil v alu folijo, bo moral plačati. Dars odgovarja: Preberite drobni tisk

Ljubljana, 25. 04. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
408

Z aprilom je zaživel sistem elektronskega cestninjenja, ki je s seboj prinesel tudi nekaj zapletov. Izkušnja bralca, ki je kupil dve napravi DarsGo in ju z osebnim vozilom odpeljal na Primorsko, kjer ju je nameraval namestiti na svoja tovornjaka, pa bo marsikomu v poduk, da se mu kaj takšnega ne bi zgodilo. Na Darsu opozarjajo, da se mora vsak uporabnik sam seznaniti s pravili uporabe.

Prvega aprila je zaživel sistem elektronskega cestninjenja. Ta je namenjen tovornim vozilom, ki se ne ustavljajo več na cestninskih postajah, morajo pa biti po novem opremljena z napravo DarsGo in imeti na njej zagotovljeno finančno kritje. Cestninjenje poteka prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal ob prehodu težkega vozila zazna napravo v vozilu, kar je podlaga za obračun cestnine za posamezni cestninski razred.

Vse lepo in prav, če se ne bi našemu bralcu Francu te dni zgodil neprijeten zaplet. Njegova zgodba bo marsikomu v poduk, saj Franc verjetno ni edini, ki se mu je to pripetilo, morda pa bo po objavi njegove izkušnje podobnih zgodb manj.

Kot je pojasnil bralec, je za svoje potrebe kupil dve napravi DarsGo v Darsovi poslovalnici na Griču, kjer so mu jih tudi nastavili. Pri tem, je pojasnil, ni bil deležen nobenega šolanja, niti mu Darsovo osebje ni dalo dodatnih navodil.

Sistem zaznal novi napravi, ki sta bili še v originalni embalaži 

Napravi je kupil, saj ima na Primorskem dva tovornjaka za prevoz čebel, ki ju je želel prepeljati domov. Ko se je s svojim osebnim vozilom in s kupljenima napravama DarsGo, ki sta bili še v originalni embalaži, peljal po tovornjaka, se je ustavil na bencinskem servisu v Postojni, kjer je natočil gorivo v osebni avtomobil, prav tako je želel napolniti napravi DarsGo. "Neprijetno sem bil presenečen, ko mi je prodajalka povedala, da sem na enem DarsGo v minusu za okoli 11 evrov, na drugem pa za okoli sedem evrov," pravi bralec in dodaja: "Takoj sem poklical klicni center, kjer so mi razložili, da pač moram plačati, ker sem pred nekaj minutami peljal mimo portala ter da je tako v zakonu."

Bralec ni vedel, da je naprava že aktivirana, prav tako ga na to nihče ni opozoril. To pa mu je povzročilo neljube stroške.
Bralec ni vedel, da je naprava že aktivirana, prav tako ga na to nihče ni opozoril. To pa mu je povzročilo neljube stroške. FOTO: POP TV

Ker so mu pristojni dejali, da naj poravna obveznosti, saj druge možnosti nima, se je z dopisom obrnil še na Dars in od njih zahteval pojasnila. Med drugim je vprašal, kako to, da sistem ni zaznal, da sta v vozilu dve napravi, in to sporočil kot napako? Prav tako ga je zanimalo, kako to, da Dars pakira napravo v embalažo, ki omogoča odčitavanje tudi, ko naprave niso nameščene na ustreznem mestu? "Je to morda zgolj način, kako ljudi, ki te naprave vozijo v predalu osebnega avtomobila in zaprte v transportni originalni embalaži, čim bolj oskubiti," se sprašuje.

Ostal je brez navodil in opozoril

Pri tem želimo poudariti tudi to, da je v vseh državah, ki imajo elektronske cestninske sisteme, nujno, da se stranke pravočasno seznanijo s pravili in jih tudi upoštevajo. Slovenski cestninski sistem je v večini rešitev podoben avstrijskemu, ki ga naše stranke dobro poznajo, zato večina tudi nimam posebnih težav z njegovo uporabo. Dars opozarja uporabnike, da je nujno prebrati tudi drobni tisk

Zelo pa ga je zmotilo tudi to, da naj bi po navodilih, ki jih je pozneje dobil od pristojnih, kupec napravo zavil v aluminijasto folijo – v več slojih, če želi preprečiti, da bi sistem odčital napravo. Ker pri nakupu ni dobil nobenih navodil, Dars sprašuje, kje so navodila oziroma zakaj na to ni bil opozorjen. Ker je prepričan, da je napaka na strani Darsa, zahteva povračilo preplačane cestnine.

Cestnine, vsaj tako kaže, ne bo dobil povrnjene. Na Darsu mu namreč odgovarjajo, da so naprave DarsGo pakirane v ustrezni embalaži, ki ne preprečuje komunikacije s cestninskimi portali. "Na DarsGo servisu stranka prejme delujočo napravo DarsGo, ki je v stanju mirovanja, dokler je s pritiskom na gumb ne aktivira. Če je naprava DarsGo v stanju mirovanja, ne izmenjuje podatkov z napravami za izvajanje cestninjenja na točkah cestninjenja in cestnina se ne zaračunava. Po aktivaciji (prvi pritisk na gumb) je naprava DarsGo v stanju delovanja. V tem primeru se pri prehajanju skozi točke cestninjenja izvaja cestninjenje glede na nastavljene parametre," pojasnjuje Peter Kejžar, vodja službe za operativno pripravo cestninjenja na Darsu.

Aktivirano napravo bi moral zaviti v aluminijasto folijo

Še več. Pravice in dolžnosti uporabnikov sistema DarsGo so generalno zapisane v zakonu o cestninjenju, podrobneje pa jih ureja splošni akt o cestninjenju, ki med drugim določa, da če cestninjenje ni potrebno (na primer za prevoz naprave DarsGo v osebnem vozilu, prevzem več naprav DarsGo za potrebe stranke, vračilo po pošti), da je treba pri taki napravi onemogočiti izmenjavo podatkov z napravami za izvajanje cestninjenja. Tukaj pride na vrsto spoznanje, zakaj je pomembno, da imamo v avtu med obvezno opremo tudi aluminijasto folijo. Če želimo onemogočiti izmenjavo podatkov, je treba napravo DarsGo vsaj trikrat oviti z aluminijasto folijo, navajajo na Darsu in dodajajo, da sta oba predpisa objavljena tudi na njihovi spletni strani. "Pred uporabo sistema DarsGo se od slehernega uporabnika pričakuje, da se seznani s temi pravicami in dolžnostmi, ki izhajajo iz njegove uporabe, kot je to običajno pri upoštevanju pravnega reda v Republiki Sloveniji tudi pri uporabi vseh drugih storitev," še dodajajo v pojasnilu našemu bralcu.

Vzorec pristopne izjave, ki jo podpiše vsak uporabnik DarsGo.
Vzorec pristopne izjave, ki jo podpiše vsak uporabnik DarsGo. FOTO: Dars

Ko podpišete pristopno izjavo, prevzamete vso odgovornost

Na Darsu pojasnjujejo, da vsak kupec ob prejemu naprave DarsGo podpiše tudi pristopno izjavo, na kateri s podpisom potrdi, da je seznanjen s splošnim aktom o cestninjenju. Očitke, da osebje Darsa ni ustrezno usposobljeno za svetovanje uporabnikom, na Darsu zavračajo. Kot pravijo, je osebje na DarsGo servisih usposobljeno in zna uporabnikom svetovati oz. odgovoriti na vsa vprašanja. "Uporabnika ob nakupu posebej opozorijo, da naj preverijo navedbe na pristopni izjavi, preden jih potrdijo. Sistem tudi od uporabnikov zahteva, da se seznanijo z njegovo pravilno uporabo, kar s podpisom pristopne izjave tudi potrdijo. Nemogoče pa je, da bi osebje ob izdaji naprave DarsGo vsaki stranki razložilo celoten splošni akt o cestninjenju. Če pa imajo stranke kakršnakoli vprašanja, pa nanje vsekakor znajo odgovoriti in podati podrobnejše obrazložitve," odgovarjajo na Darsu.

Točka 4.5. Splošnega akta o cestninjenju ureja prevoz naprav DarsGo brez obveznosti plačila - prevoz naprav DarsGo brez obveznosti plačila cestnine

Na DarsGo servisu stranka prejme delujočo napravo DarsGo, ki je v stanju mirovanja, dokler je s pritiskom na gumb ne aktivira. Če je naprava DarsGo v stanju mirovanja, ne izmenjuje podatkov z napravami za izvajanje cestninjenja na točkah cestninjenja in cestnina se ne zaračunava.

Po aktivaciji (prvi pritisk na gumb) je naprava DarsGo v stanju delovanja. V tem primeru se pri prehajanju skozi točke cestninjenja izvaja cestninjenje glede na nastavljene parametre. Če cestninjenje ni potrebno (npr. prevoz naprave DarsGo v osebnem vozilu, prevzem več naprav DarsGo za potrebe stranke, vračilo po pošti), je treba pri taki napravi onemogočiti izmenjavo podatkov z napravami za izvajanje cestninjenja. Takrat je treba napravo DarsGo vsaj trikrat oviti z aluminijasto folijo.

Če se napravi DarsGo, kadar ni obveznosti plačila cestnine, ne onemogoči izmenjave podatkov z napravami za izvajanje cestninjenja, sistem DarsGo samodejno izvede cestninsko transakcijo. V takem primeru stranka ni upravičena do vračila plačane cestnine.

Ker naš bralec ni vedel, da je njegova naprava aktivna, je tudi ni zaščitil z aluminijasto folijo. To pa pomeni, da je samodejno izmenjevala podatke s portali, zaradi česar se mu je nakopičil dolg.

Dars: Do povračila cestnine ni upravičen

Znova poudarjamo, da so pravila jasna in vsa navedena v splošnem aktu. Vsaka stranka je podpisala, da je seznanjena s splošnim aktom o cestninjenju, zato pričakujemo, da ve, kaj je v njem zapisano. Dars glede tega, kdo nosi odgovornost za uporabo DarsGo naprav.

Do povračila denarja kljub dejstvu, da po avtocesti ni vozil s svojimi tovornimi vozili, po besedah Darsa ni upravičen. Posledice zaračunavanja cestninskih transakcij, ko te niso potrebne, so prav tako zavedene v splošnem aktu o cestninjenju, navajajo na Darsu. "Tam je določeno, da če se napravi DarsGo, kadar ni obveznosti plačila cestnine, ne onemogoči izmenjave podatkov z napravami za izvajanje cestninjenja, sistem DarsGo samodejno izvede cestninsko transakcijo. V takem primeru stranka ni upravičena do vračila plačane cestnine, zato vam plačane cestnine ne moremo povrniti na račun vaših vozil," na dopis našega bralca še odgovarjajo na Darsu.

Zakaj dva različna zneska?

Sistem je zaznal obe napravi, ki ju je imel bralec v predalu, zneska pa sta bila različna. Kako je to možno, smo povprašali na Darsu. "Naprava DarsGo pravilno beleži cestninske podatke samo v primeru, da je pravilno nameščena (se pravi z nosilcem na vetrobranskem steklu), saj je samo na ta način omogočena pravilna komunikacija med napravo in obcestno opremo. Če naprava ni pravilno nameščena (kot je bilo v konkretnem primeru), ni nujno, da jo zazna na vseh portalih. Na portalih, kjer naprava ni bila zaznana, tudi ni nastala cestninska transakcija, zato sta bila zneska različna."

Morebitne zlorabe zaznajo

Na vprašanje, kako bodo preprečevali morebitne zlorabe sistema, če pa lahko nekdo zavije napravo v folijo in tako prepreči, da komunicira s portali, na Darsu odgovarjajo: "Tako vozilo bo nadzorni sistem (nadzorni portali ali mobilne enote cestninskega nadzora) zaznal enako kot vsa tista vozila, za katere naprava ni bila nikoli pridobljena, cestnina ni bila plačana in voznik je kršitelj."

Številna vprašanja za osebje v klicnem centru

Nov sistem sproža veliko vprašanj med uporabniki. "Predvsem v klicnem centru dobivamo veliko vprašanj, ki v veliki meri izvirajo iz tega, da se vozniki niso seznanili s splošnim aktom o cestninjenju. Je pa bilo (predvsem v prvih dneh) nekaj pripomb zaradi dvojnih transakcij, do katerih je lahko prihajalo v posameznih primerih, ki pa se naknadno sistemsko izbrišejo, nekaj se jih je nanašalo na to, da sistem ni zabeležil katere od cestninskih transakcij (kar se ravno tako sistemsko uredi z naknadnim premoščanjem vrzeli), nekateri imajo pripombe na način prikazovanja transakcij na njihovem zasebnem delu spletnega portala darsgo.si, kjer iščemo še dodatne rešitve, da bi omogočili drugačno ali dodatno obliko prikazov transakcij."

Koliko kazni so že izdali?

Do včeraj je bilo izdanih 950 plačilnih nalogov voznikom tovornih vozil, kolikšen je znesek, pa Dars še nima podatka, saj so globe različne (glede od vrste prekrška). Prav tako vse globe še niso bile plačane - slovenski kršitelji jih lahko namreč plačajo naknadno, od tega, kdaj bo globa plačana, pa je odvisno ali bo plačilo 100-odstotno ali 50-odstotno.

Na Darsu sicer menijo, da velika večina strank, ki pravilno uporablja sistem, z njim nima težav in so zadovoljni, predvsem s tem, da ni več potrebno ustavljati na cestninskih postajah. "Glede na to, da je z napravami DarsGo opremljenih več kot 130.000 vozil, ki uporablja naše cestninske ceste, ocenjujemo, da je pritožb malo," še navajajo na Darsu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
27. 04. 2018 16.39
+1
po vsej verjetnosti je DARS dolžan ob nakupu naprave priložiti alufolijo in plačati 3 minute dela da jo zaviješ ,, ne bom se spuščal v detajle , ampak sedaj vem zakaj so zastoji ,, ljudje -šoferji jih pomotavajo ke je naprava iz prejšnjega stoletja
muci007
27. 04. 2018 08.32
+0
Dars-ena zadnjih socialističnih oaz v Sloveniji.
nitro557
27. 04. 2018 15.07
+4
gobo
27. 04. 2018 07.36
+4
ta bralec kot sem seznanjen je delavec darsa tako da se vprašam kaj je delal med službo nakupe,to najprej preverite
ni_mi_vse_eno
26. 04. 2018 21.08
+2
Vedeli so za krivico in vseeno zahtevajo plačilo.
Ate_ist
26. 04. 2018 20.17
+9
narod si bo sodbo pisal sam (ivan cankar). ivan ta tvoj narod je nepismen, zato ga ropa vsak ki ima 5 minut časa
Kurz Mahl
26. 04. 2018 19.10
+3
Lahko dam to DarsGovno v plehnato škatlo za kekse?
srebrnibreg
26. 04. 2018 18.50
+2
Naprava se aktivira v trenutku nalaganja denarja. Isto se je zgodilo mojemu kolegu v Avstriji kjer si je kupil na Passau box za kamion katerega je imel doma on je pa bil s kombijem takrat na tisti vožnji. Naložil si je dobroimetje pa mu ga je kar precej pobralo. Tako, da je to vseovsod isto.
cirenij
26. 04. 2018 16.27
+12
S sabo vedno nosit povečevalno steklo in obvezno prebrat drobni tisk. Očala so premalo. Bedarija na bedarijo! Naprava bi morala bit zaščitena do aktiviranja in ne, da moraš nabavljat še folijo. Kera fora?
Dule Med
26. 04. 2018 16.05
+3
Dragi moji pripravite se, najhujše še le prihaja in to v kratkem, Z TEM NISKIM ZAVEDANJEM BOSTE ZELO TRPELI.
topo
26. 04. 2018 15.31
+16
Če dars ne povrne stroškov se obrnite na sodišče,če naši ne zmorejo pravice pa na evropsko.Karkoli kupiš v original zapakirani škatli mora biti zaščiteno tako da ne vpliva na nobeno zunanjo napravo,dokler jo ne aktiviraš.Z folijo naj se pa naša zakonodaja zavije,ker je že dovolj škode povzročila,,
CrushLow
26. 04. 2018 21.15
+1
ocitno ga je aktiviral ane ... kurja logika ...
optimistikus
26. 04. 2018 13.15
-6
Ja če si kupiš zadevo in se voziš ali pa tudi hodiš peš z napravo v žepu na območju odčitave je prav vseeno, aparature zaznavajo DarsGo napravo ne pa z kakšnim vozilom se skozi giblješ in komur to ni jasno...........mislim da se samo smeši
pešec
26. 04. 2018 14.44
+1
Nadzorni sistem na cestninskih portalih zazna vozila brez naprave DarsGo, vozila z napačnimi podatki na napravi DarsGo (napačna registrska številka, napačno nastavljeno število osi), pa tudi vsa tista vozila, ki predplačniško poravnavajo cestnino in jim je zmanjkalo dobroimetja na računu vozila. Portali v primeru ugotovljenih nepravilnosti avtomatično obvestijo cestninski nadzor. Nadzor izvajajo tudi mobilne enote cestninskega nadzora, ki v ta namen uporabljajo ročno opremo oziroma opremo, vgrajeno v vozilih cestninskega nadzora.
ecnarf
26. 04. 2018 12.01
+17
Cilj vseh teh republiških uradnikov je da te olupijo do golega pa če si kriv ali ne
tellerkit
26. 04. 2018 11.42
+21
In svizec zavije "čokolado" v folijo...ha,ha,ha Če to niso Butale..................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dule Med
26. 04. 2018 16.09
+3
pa dobr no
26. 04. 2018 11.41
+16
Keri DARS amaterji. Linija najmanjšega odpora in vse bi naredili za lupljenje ljudi. A so pri zastojih tudi tako natačni? Zakaj ne bi vrnili cestnin, če avtocesta ne deluje kot je treba? Vsa LJ obvoznica dnevno stoji - in očitno jih nič ne moti. Moj kolega je moral na sodišče in je zmagal. Bila je neka podobna zgodba kot tu pri reklamaciji. Te ljudi bi treba vse dat na cesto. Dobesedno. Nesposobni so rešit tudi enostavne reklamacije. Podn od podjetja. Namenoma delajo čim več težav ljudem in upajo da za teh 100 eur ne bo noben na sodišče hodil.
ivanblagi
26. 04. 2018 09.27
+26
Mislim da naprava ni v skladu z predpisi, ker vsaka električna ali elektronska naprava mora imeti gumb za izklop. Če jo z folijo onemogočiš si jo itak izklopil . Torej zakaj nima pa gumba za izklop . Popolna bedarija s strani Darsa oziroma proizvajalca naprave.
mastaflash
26. 04. 2018 08.07
+29
gres po to sledilno napravo, potem v trgovino se po folijo in cez 3 ure si ready za na pot. bravo! kretenizem darsovski
Popeye
26. 04. 2018 08.03
-27
Ljudje so pa res čudni.. Kupijo novo stvar ki jo ne poznajo, navodil pa ne preberejo. Mi gre malo na živce, tole stalno pljuvanje čez DARS. Dars ni gradil ceste, jih ne popravlja on, vse odločitve sprejema oblast, katere smo izvolili, uslužbenci pa pač delajo v tej firmi.
Jfufufj
26. 04. 2018 08.54
-7
KrTakoNeki
26. 04. 2018 09.13
+13
Popeye...upam, da se hecaš...normalno da ni DARS sam gradil, pa flikal ceste...ima pa kontrolo in roko nad NAŠIM denarjem, ki ga nekontrolirano meče stran (beri deli med svoje poznane)...če bi ti doma delal tako z denarjem pa preplačeval vsako stvar, bi kmal obubožal...
KrTakoNeki
26. 04. 2018 07.56
+28
..da moraš kupit zadnji tehnološki izdelek, pol pa plačaš, ker ga nisi zavil v alu folijo? pa saj so slabš kot Butalci, oni bi vsaj namontiral lesen gumb, da se naprava lahko tud izklopi...noro...
Sputnik
26. 04. 2018 07.01
+22
torej zaviješ v foljo in se pelješ zastonj hahahahha
KrTakoNeki
26. 04. 2018 07.57
+15
...zdaj so dal še jasna navodila, kako se lahko goljufa...čisti Butalci...
spam1
26. 04. 2018 08.06
+0
hahahahaha če bi prebral članek, bi videl, da sistem zazna, da si peljal mimo brez naprave in dobiš kazen.
Dule Med
25. 04. 2018 22.50
-1
Že nekaj let nisem videl sistemskega policaja hlapca, da ima iskren nasmeh na obrazu.